Руски милиардер е с отнето българско гражданство след сигнал от антикорупционния фонд

Руски милиардер е с отнето българско гражданство след сигнал от антикорупционния фонд

© Надежда Чипева, КапиталРуският гражданин Сергей Адониев е с отнето българско гражданство след сигнал от антикорупционния фонд (АКФ) и последващи писма от партньорски служби на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съобщи пресцентърът на фонда с уточнението, че Адониев е и милиардер от списъка на списание "Форбс".


"Причината за отнемането е укрита от българските власти при процедурата за натурализация "за особени заслуги" през 2008 година информация за осъдителна присъда в САЩ през 1998 г. по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни", пише в съобщението.


В него се уточнява, че информацията за тази присъда е останала неизвестна за българските институции за целия десетгодишен период от указа за натурализация през 2008 г. до сезирането на институциите от АКФ през януари 2018 г.
Близо 15 хил. чужденци са одобрени за българско гражданство през миналата година. По данни от Министерството на правосъдието за 10 години 125 руски граждани са се възползвали от привилегията. Освен осъжданият за измама в САЩ Адониев списъкът включва бивш посланик и висш ръководител в "Лукойл" – България. Вчера стана известно, че еврокомисията подготвя остри критики срещу България за продаването на паспорти, а днес правосъдното министерство предложи отмяна на гражданството срещу инвестиции.


Казусът и потвърждаването на информацията


Информацията за отнетото гражданство на Адониев беше публикувана днес от сайта "Свободна Европа" и потвърдена от ресорния зам.-министър на правосъдието по въпросите на българското гражданство Десислава Ахладова.


Според "Свободна Европа" това е станало в през май 2018 г. "по сигнал на партньорски служби". Този сигнал от службите обаче е предшестван и от сигнал на антикорупционния фонд през януари 2018 г. до президентството, Министерството на правосъдието и ДАНС.


"Потвърждаването на информацията за отнемането, която ние имахме от свои източници от няколко седмици, беше невъзможна по механизмите на Закона за достъп до обществена информация поради наличието на лични данни в преписката. Поради това се обърнахме към екипа на "Свободна Европа", за да потърсят журналистически начин за потвърждаването й", коментират от антикорупционния фонд.


"Казусът "Адониев" и най-вече липсващото становище на ДАНС по преписката повдигат въпроса за ефективността на ДАНС като институция със специални функции на надзор и проверка в процедурите за натурализация по Закона за българското гражданство", се отбелязва в съобщението на АКФ.


"Всички американски съдебни архиви са в интернет, включително и по делото United States vs. Serguei Adoniev, и проверките са въпрос дори не на часове, а на минути. Информацията за присъдата в САЩ е и на официалната страница на Адониев в Wikipedia. Това обаче не е било извършено в период от десет години до започнатата от АКФ преписка и последваща публикация. Очакваме от ресорната комисия в парламента и извънредната комисия отговор на въпроса кой, кога и къде не е извършил необходимите проверки както при процеса на натурализация, така и десет години след това", коментират още от АКФ.


Кой е Сергей Адониев


Известен бизнесмен и филантроп в Русия и извън нея, Адониев притежава около 800 млн. долара по оценка от списание "Форбс" през 2018 г. Същата година той беше официално обявен като спонсор на Ксения Собчак като кандидат за президент на Русия, както и като спонсор на популярния в Русия вестник "Новое время".


Множество публикации и разследвания в руските медии свързват неговия телекомуникационен бизнес с директната протекция на президента Владимир Путин. Той е един от 30-те бизнесмени, канени в Кремъл от руския президент на важни дискусии за икономическата стратегия на Русия. Известен е и с производството на "руския отговор на iPhone" - мобилния телефон Yotaphone.


Според информация на АКФ Адониев ще може да пребивава в ЕС и след отмяната на натурализацията, тъй като неговата съпруга и деца продължават да са с българско гражданство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK