Съдебни кадровици пришпориха съда да разреши по-бързо встъпване в длъжност на новия шеф на Софийския градски съд

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

© Анелия Николова

Съдийската колегия на Висшия съдебен съветСъдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши да поиска от Върховния административен съд (ВАС) да бъде предварително изпълнено решението за избора на Алексей Трифонов за председател на Софийския градски съд (СГС). Трифонов беше избран за председател на СГС на 27 ноември 2018, като бе предпочетен пред кандидата издигнат от общото събрание на съдиите в СГС Евгени Георгиев. Георгиев обжалва избора пред ВАС, а според Закона за съдебната власт обжалването спира изпълнението на решението за избора на Трифонов.


Трифонов не е подал молба до ВАС да разреши незабавно изпълнение.


Така решението на Съдийската колегия тя да поиска това - с 6 на 4 гласа - се оказва безпрецедентно. То бе предложено от члена на колегията от парламентарната квота (БСП) Драгомир Кояджиков с мотив, че вече година и три месеца СГС е с изпълняващ функциите председател и това възпрепятствало съда да оптимизира работата си.
Възраженията на членове на колегията, че заседанието на административния съд е насрочено за 28 февруари и производството е едноинстанционно, което означава, че в рамките на месец ще има окончателно решение и не е необходимо да се иска предварително изпълнение, не бяха взети предвид.


Против гласуваха Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева, Красимир Шекерджиев и Лозан Панов.
Атанаска Дишева обърна внимание на логическото противоречие: ако съдийската колегия подкрепи предложението за предварително встъпване в длъжност, това би означавало колегията да знае какво ще бъде решението на съда.


Освен това Дишева отбеляза, че няма твърдения на съдиите да се налице проблемите за хаос и дезорганизираност в работата на СГС с временното ръководство, с които се мотивира предложението.


Даниела Марчева, която подкрепи предложението на Кояджиков, смята, че то е достатъчно обосновано, като не касаело качеството на работата, а организационни проблеми.


Лозан Панов заяви, че що се отнася до създаването на прецеденти, съдийската колегия вече е създала такъв, като игнорирала кандидатурата на Общото събрание на СГС, а до онзи момент кадровият орган винаги уважаваше волята на съдиите. Той добави: "Чудно е защо точно тези прецеденти се случват със СГС. Някой желае колкото се може по-бързо да се смени ръководството, а защо го иска? Бързането не е нито необходимо, нито наложително в този момент."


Междувременно над 20 съдии от СГС, сред които Евгени Георгиев, който обжалва пред ВАС, Евгения Мичева, Соня Найденова, Мирослава Тодорова, Атанас Атанасов, Петър Сантиров, са се обърнали с писмо до колегията, в което отхвърлят твърденията за влошени показатели в дейността на съда и недоумяват кое налага да се иска предварително изпълнение на решението и да не се изчака решението по жалбата.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Златната кокошка, наречена "Търговско отделение", трябва да бъде поставена под контрол. Затова е бързането.

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Всъщност новината от съдебната система е публикуването на промените в НПК с които се слага край на безкрайното четене на акта за КТБ. Крамолите във ВСС са ясни, ясна е и ролята на Панов след втория му брак.

  https://news.lex.bg/край-на-четенето-на-обвинителния-акт-в/

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Весело

  #КОЙ търси пълен котрол на СГС (?) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1158 Разстроено

  "заседанието на административния съд е насрочено за 28 февруари и производството е едноинстанционно, което означава, че в рамките на месец ще има окончателно решение и не е необходимо да се иска предварително изпълнение"

  Явно изтича някой срок за обжалване и се задава разпределяне на ключово дело. Затова натискат.
  Не мирише, направо смърди.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK