Кабинетът одобри създаването на два нови института към Софийския университет

Кабинетът одобри създаването на два нови института към Софийския университет

© Георги КожухаровМинистерският съвет одобри създаването на два института в структурата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - Югоизточноевропейски институт по право, икономика и интелектуална собственост и институт "Големи данни в полза на интелигентно общество", съобщава правителствената информационна служба.


Предложението е въз основа на решения на академичния съвет (АС) на висшето училище, направено през декември. Откриването на институтите в структурата на висшето училище няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет, става известно от решението.


За пръв път ще бъдат създадени институти към университет у нас. Целта е провеждането на научноизследователска дейност с национално и международно значение по проекти и програми. В Югоизточноевропейския институт по право, икономика и интелектуална собственост ще се извършва дългосрочна научноизследователска дейност чрез обединяване усилията на преподаватели от различни научни специалности и факултети на Софийския университет.
Създаването му ще позволи провеждането на научноизследователска дейност с национално и международно значение по проекти и програми. Ще се насърчи изготвянето на съвместни изследователски проекти с чуждестранни партньори, ще се повишат обемът и качеството на научните разработки, включително чрез създаване на нови научни знания и научно приложими продукти. В института не се предвижда обучение на студенти по специалности от акредитирани професионални направления във висшето училище.


Институтът "Големи данни в полза на интелигентно общество" се създава с цел развиване на интердисциплинарна научноизследователска и иновационна дейност в областта на големите данни и изкуствения интелект съвместно с правителствени организации, индустрия и предприемачи. Звеното ще помага за създаване на цялостна научноизследователска среда и стимулиращи възможности за осъществяване на научна дейност и предоставяне на услуги, отговарящи на потребностите на обществото, както и за разширяване и укрепване на връзките на университета с бизнеса и индустрията чрез трансфер на технологии и научни резултати.


Предвидено е в основното звено да работят най-малко 15 души в четири структурни звена: секция "Анализ на големи данни", секция "Интегриране на големи данни", секция "Визуализация на големи данни" и секция "Методологии и технологии за големи данни".


Откриването на научните институти съответства на изискванията в Закона за висше образование, на мерките в Стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014 - 2020 година и на Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  Всички катедри трябва да се занимават с наука и изследвания.
  Всички студенти трябва да участват научни проекти. Не разбирам, защо това трябва да се откъсва от учебния процес.
  Биха загубили и преподавателите, ако се превърнат в класически даскали.

  подпис
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Добро решение - време е да си дадем сметка че живеем във времената на 4-та индустриална епоха!

 3. 3 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 405 Неутрално

  първият е нещо като
  библиотекарския университет,
  но за пенсионирани юристи неможачи.
  къде си бе томислав габровския неможач.
  това ли ти е административна реформа.
  размножаване на старчески домове за
  пенсионирани нафталини по другите
  университети. и това пак с държавни пари.
  айде да ми направите североюжен
  антарктико-атлантиден институт за
  изследване на взаимодействието на
  цветовете на северните сияния и
  дебеленита на косъма на полярните обитатели.
  ебати жалките тъпаци.
  влезли във валстта за да си осигурят я памперси, я
  некое рушветче.

 4. 4 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  кое му е доброто бе.
  да тоìм европари и от наште
  пари за дмогат разни десе агенти
  да си хакват пентагона.
  ти май не си наясно с науката
  и какво става.

 5. 5 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 374 Весело

  Следва откриване на Делиормански Световен научно-изследователски институт към Министерство на водопадите, към което е редно да се изгради и университет.

 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  Тези от СУ не се наядоха, а тези от МОН не разбраха ли, че деца няма, студенти хич не останаха та ДВА нови Института разкриват у Шопето???? Ако пък заплатите са 1.1 пъти над минималната работна заплата у нас - пиши ги умрели тези Институти преди да се родят!
  А този Институт "Големи данни в полза на интелигентно общество" ми звучи като "Големи Яйца в полза на интелигентно общество". С какво минимално АйКю трябва да бъдат кандидатите за рабта в този Институт или ще бъдат набирани с протекции???

 7. 7 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дедо Либен":

  Малко прилича на положението във Военния флот: В Командването на ВМС във Варна, и във ВВМУ "Н.Вапцаров " работят повече "пчелички", на мазни държавни заплати, отколкото е бойният състав(матроси и офицери) на единствената българска база на ВМС във Атия.

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "Откриването на институтите в структурата на висшето училище няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет"

  Естествено, "въздействие" ще има

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на Кака Пенка
  Кака Пенка
  Рейтинг: 704 Весело

  "Големи данни в полза на интелигентно общество"? Наистина ли така го кръстиха?

 10. 10 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 549 Неутрално
 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Весело

  До коментар [#1] от "Иван К":

  Не се напъвай, имаме тези модели за бакалавърската степен и при нас. Истината е, че това което става за елитните вузове със "ситно сито" на подбора на студентите не става за учебни заведения където се приема всеки с пулс.

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Любопитно

  А пропо, навремето имаше един Институт за Държавата и Правото, съвместен на БАН и СУ. Какво стана с него? И защо инстиитутите на БАН да не са съвместни с други вузове по профил на дейност? Защо се харчат излишни пари?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK