Седем медии искат 200 хил. лв. от бюджета на Варна за положителния имидж на местната власт

Безкритичното отношение на медиите към местната власт лишава гражданите от важен механизъм за контрол върху разпореждането с обществения ресурс

© Спас Спасов

Безкритичното отношение на медиите към местната власт лишава гражданите от важен механизъм за контрол върху разпореждането с обществения ресурсОбщина Варна се готви да спази традицията си от последните години и отново да раздаде на избрани медии близо 200 хил. лв. без регламент и ясни критерии. Това показва съдържанието на няколко писма, изпратени до кмета на Варна и председателя на Общинския съвет.


Редовните кандидати за общинско финансиране и този път са местната медийна група "Черно море", свързана със собствениците на "Химимпорт" и Централна кооперативна банка, "Дарик радио", "Радио Варна" (от веригата на БНР) и в. "Труд". Тази година обаче има и три нови кандидата за субсидия от местния бюджет. Това са "Медиа груп 24", издател на сайта varna24, електронното издание "Брат.бг", публикуващо съдържание на български и руски, и сайтът BGtourism, част от групата "Роял комюникейшън", представен като информационна агенция.


Данни за финансиране на частни и обществени медии със средства от местния бюджет могат да бъдат открити в сайта на община Варна от изборната 2011 г. година досега. Началото на тази практика бе сложено от бившия кмет на града Кирил Йорданов и тогавашния председател на Общинския съвет Борислав Гуцанов. По-късно местата им бяха заети съответно от Иван Портних и Тодор Балабанов, но разпределянето на публичен ресурс за медии, избрани
без ясни критерии


и без анализ за ефекта от услугите им, бе продължено.


Документите, публикувани до момента в сайта на Общинския съвет във Варна, показват, че единственото усилие, което частни и обществени медии трябва да направят, за да бъдат финансирани с публични средства, е да изпратят до местната администрация писма с остойностено предложение за медийно партньорство.


Парите, които тази година бюджетът на Варна ще отдели за медии, са с около 50 хил. лв. повече, отколкото през миналата, но и броят на претендентите за разпределението им е вече по-голям.


Най-голямата сума "за съвместна работа" с община Варна - 51.7 хил. лв. без ДДС, е поискана от


"Дарик радио".


Парите са разпределени в две отделни писма - едно за финансиране на предаването "Зала пленарна" и второ - за отразяване на събитията, свързани с проекта "Варна - европейски град на спорта 2019 г.".


Според приложенията към писмото, подписано от директора на "Дарик Варна" Наталия Господинова, с тези пари трябва да бъдат покрити само половината от разходите за продуциране, промотиране и излъчване на 45-минутното седмично предаване "Зала пленарна" в продължение на 11 месеца (без август) и за медийната подкрепа на общинския проект "Варна- европейски град на спорта 2019". В офертата са включени и двата сайта – darikradio.bg и dariknews.bg.Писмото на Господинова съдържа цели параграфи, които са напълно идентични с тези от миналогодишното й искане за пари от бюджета на Варна. В него например отново е записано: "Необходимо е да се създава и утвърждава положително отношение у гражданите на Варна към работата на Общинския съвет и общинската администрация."


От искането за финансиране на "Дарик Варна" през м.г. е познат и друг пасаж. Според него "гражданите на Варна не познават достатъчно добре местните избраници и тяхната работа в услуга на обществото". Използването на подобна констатация като мотив за отпускане на обществен ресурс за подпомагане на частната медия звучи неубедително, тъй като 2019 г. е последната от мандата на Общинския съвет и местната администрация. По тази причина "запознаването" им с гражданите в оставащите десетина месеца до изборите няма особен смисъл.Офертата на "Дарик Варна" съдържа и описание на някои конкретни разходи, които трябва да бъдат покрити с пари от общинския бюджет. В нея, както и в миналогодишния й вариант, е записано например, че хонорарът на водещия на предаването "Зала пленарна" е 80 лв., на репортера - 30 лв., а на редактора – 40 лв.


За "продължаване на сътрудничеството" си с местната власт във Варна


"Медийна група Черно море"


е поискала 43.2 хил. лв. с ДДС (точно толкова, колкото и през м.г.). Срещу тези пари едноименната местна телевизия предлага да запази в програмата си 45-минутното седмично предаване "Европейска Варна". Предложението включва и едно 20-минутно седмично участие в блока "Утро в нашия град". Съдържанието на двете предавания ще бъде повтаряно и ще се мултиплицира през сайтовете, печатното издание и страниците на медийната група в социалните мрежи.Точно както и миналата година, управителят на телевизията Нася Атанасова е мотивирала искането си за общинско финансиране с факта, че благодарение на сътрудничеството си с местната администрация предаването "Европейска Варна" няколко години подред е било номинирано и е получавало дипломи от "националния конкурс за телевизионна журналистика "Св. Влас". Според Атанасова "това е единственото предаване на регионална телевизия, получавало подобно признание".


Тазгодишното писмо, с което Атанасова иска финансиране от местния бюджет, съдържа и други параграфи, копирани дословно от миналогодишното. Сред тях е например този: "В посочения период (става дума за м.г.) Медийна група "Черно море" контролираше основната сценарна идея, около която се гради предаването и нейното конкретно проявление, като се съобразяваше с препоръки от страна на община Варна и приемаше предложения за теми на предаването, свързани с основната цел на предаването".


В искането за пари от общинския бюджет са описани някои "необходими ресурси", които трябва да бъдат покрити с финансовата подкрепа на общината. Става дума за "камера, статив, микрофон, нелинеен монтаж, компютър, монтажист, оператори, режисьор, режисура и сценарии, водещ, касети, батерии" и т.н.


Третата по обем субсидия е поискана от


"Радио Варна".Директорът му Наталия Чешмеджиева също е поискала от общинския бюджет толкова, колкото и миналата година - приблизително 31 хил. лв. с ДДС. С тях трябва да бъде постигната "информираност на слушателите в детайл, създавайки у тях усещане за значимост на инициативата и градация на съпричастността към нея". Всичко това трябва да бъде постигнато "със средствата на стандартната радиореклама", тематични рубрики и гостувания в предавания. "Сериозната финансова рамка за обезпечаването на тези дейности" според предложението на Чешмеджиева следва да бъде поделена в съотношение 60:40 съответно между "Радио Варна" и местния бюджет.


"Специалната оферта за медийно партньорство" на


"Труд медиа"е също на стойност 30 хил. лв. с ДДС, или с 6 хил. повече от миналата година. Тя включва публикации в обем на 20 страници във в. "Труд" (срещу 15 през м.г.), които според текста на писмото ще са посветени на проекта "Варна - европейски град на спорта 2019", бюджета на града за т.г., стратегията "Варна – дестинация за 4 сезона", 100-годишнината на драматичния театър (която предстои да бъде отбелязана през 2021 г.) и др.


Пак на 30 хил. лв., но без с ДДС са оценени и услугите, които


"Медиа груп 24"


е предложила на кмета на Варна Иван Портних и председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов.Срещу тази сума офертата на дружеството включва "партньорство и сътрудничество", изразяващо се в неограничен брой публикации. С тях трябва да бъде постигнато "цялостно отразяване на дейността" на местната власт, както и "да бъде дадена гласност на идеи и дейности, разкриващи екипната работа на отделите и дирекциите на община Варна, Общинския съвет и комисиите към него".


Последните две оферти са най-скромни. Те са на сайтовете "Брат-BG" и представения като "информационна агенция" BGtourism.


Срещу 7 хил. лв. издатeлят на


"Брат-BG"Невяна Троянска предлага на местната администрация "подкрепа за популяризиране на инициативите и добрите практики на органите на местното самоуправление". Писмото с искане за общинско финансиране съдържа уговорката, че "за разлика от повечето съвременни интернет медии изданието не публикува апокалиптична и негативна информация". Направено е и уточнението, че "Брат-BG.com" е обявен за "Онлайн медия на 2017 г." през м.г. от Министерството на туризма, а през миналата е бил в челната тройка на специализираните сайтове за туристическа информация.


Според информацията, публикувана в сайта, негов издател е едноличното дружество "Венис Груп", специализирано в дейности като "журналистика, пъблик рилейшънс, реклама и консултантски услуги в сферата на публичните комуникации и рекламата". Според същата информация "Брат-BG" е първата информационна медия на "Венис Груп", създадена с финансовата подкрепа на Европейския съюз".


На най-ниска цена медийното си партньорство с община Варна са оценили от "Роял комюникейшън", издатели на регистрирания едва в средата на м.г. сайт


BGtourism.От дружеството са изпратили офертата си само до председателя на Общинския съвет във Варна, и то в последния момент - на 14 ануари. Предложението два възможност за публикации на рекламен банер в продължение на 12 месеца, 40 информации или съобщения и едно видео срещу 8 хил. лв. От тази сума е направена отстъпка от 50%, а като допълнителен бонус е предложено "неограничен брой информационно присъствие" в сайта.


Справка в Търговския регистър показва, че "Роял комюникейшън" е регистрирана в Добрич едва през юни м.г. с капитал от 100 лв. и широк предмет на дейност - от сделки с интелектуална собственост, рекламни, импресарски и информационни услуги през реклама, външнотърговска дейност, спедиционни и превозни сделки, туризъм, ресторантьорство и т.н.


Първото за тази година заседание на Общинския съвет във Варна все още не е насрочено, но ако се има предвид досегашната практика, финансирането, поискано от медии, най-вероятно ще бъде одобрено без проблем. То обаче не включва други три солидни пера. Става дума за сумите, с които се покриват разходи за платени публикации на местната администрация, както и за бюджетите за публичност по общински проекти с европейско финансиране. Друг канал за паралелно финансиране на медии е през реклама на общинските дружества - монополисти като ВиК, "Градски транспорт", "Ученическо и столово хранене" и др.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Ебасимо наглостта - право куме в очи - дай пари, за да лъжем че си много хубав.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  КУПУВАНЕТО НА МЕДИИ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ГРЯХ ПРЕД ДЕМОКРАЦИЯТА!!!!
  Това е една изключително грозна и уродлива практика която корумпира взаимно и властта и медиите!
  това е важна част от от отговора на въпроса ЗАЩО ЖИВЕЕМ В БЛАТО!!!!
  Във Варна много отдавна здраво смърди!!!

 3. 3 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  Тази им наглост е функция на цялостната простота на гербавите - най-нискочелите, които са били някога по "върховете"! С ГЕРБ - напред към светли бъднини, дрогаре!

 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1830 Весело

  Нищо интересно. Общината на ТИМ дава пари на медиите на ТИМ. Естествено, срамежливо е отбелязано "групата на Химимпорт"....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 5. 5 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 914 Любопитно

  "независимите и свободни " български медии като пиар на агенции на власта ,срещу заплащане ,това ако не е проституция какво е ?

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Варненската община да беше запазила това в тайна! Сега когато всеки научи,че еди-коя си медия е получила пари от общината за да и лъска имиджа,ще има едно наум.

 7. 7 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Същото е в Пловдив и не го крият.

 8. 8 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2025 Весело

  Нищо интересно. Общината на ТИМ дава пари на медиите на ТИМ. Естествено, срамежливо е отбелязано "групата на Химимпорт"....
  —цитат от коментар 4 на mitko11


  групата на ТИМимпорт

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  Напротив, всички трябва да е публично. И финансирането на медиите генериращи фалшиви новини също трябва да е публично. Щото поръчковите журналисти с фалшиви снимки в Капитал също взимат заплати и някои им ги плаща за да го правят.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#9] от "m17":

  Доколкото стана ясно Капитал също получава пари от фондацията "Америка за България".

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#9] от "m17":

  Доколкото стана ясно Капитал също получава пари от фондацията "Америка за България".

 12. 12 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Усещам някаква завист или злост в повествованието ;)
  Всъщност не знам какво се възмущават коментиращите, съвсем естествено е да си плащаш, за да получаваш отразяване на изявите си, предимно положителните. Някои му викат пропаганда, други ПР, трети масово осведомяване - но в крайна сметка е едно и също, в буквалния смисъл независима журналистика практически няма, поне сред големите медии.
  Аналогично, Икономедия получава пари от Америка за Бг (даже чест ви прави, че сте го заявили открито във фуутъра, не се правите на Лили Иванова). Нали няма наивници, че тези пари се дават безвъзмездно, срещу "нищо" ;)
  Не става въпрос за манипулации, а просто за подходящо отразяване на подходящи новини в подходящ момент. Като допълним и дежурните тролове (това само тук и в Сега го има, така "симбиоз" между нагласи на "автори" и "случайни коментиращи") нещата си стават съвсем наред.

  Sic transit gloria mundi...
 13. 13 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Миналия месец бях заплашван с бой и съд от служител на ниво директор от варненската администрация при рутинна процедура.

  За Варненската администрация - не сте за положителен имидж, ЗА ЗАТВОР СТЕ!!!

 14. 14 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#8] от "Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма":

  Дарик, Труд, Радио Варна, Варна24 на кого са? Пък и това са твърде малки пари, за да се търси голямо влияние. 30-40 хил лева за година едва ли стигат за издръжка на медия и купуване на комфорт. Друг е въпросът дали изобщо трябва да се заделят пари от бюджета за медии. Може и да е оправдано донякъде, за да отразяват работата на местната власт, но пък иначе не биха ли я отразили, нали и без това няма за какво да пишат....

 15. 15 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Аз откога пиша че медиите са като адвокатски кантори, а журналистите са като адвокати. Всеки може да отиде и да ги наеме. Както невинен, така и закоравял престъпник.

  Няма лошо. Но лошо ми става като чуя словосъчетанието "независима журпалистика". И хора които вярват че има такава.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 16. 16 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Къде можем да намерим данни за критериите, по които радикалното БКП на Кънев и Бойкикев е избрало "Дневник" и "Офнюз"? И по-малко уродливо ли е олигарх да финансира партии и да служи за рупор на противообществените им прояви, с цел подронване на законно избраната власт в страната (престъпление, наказуемо с най-строги наказания по НК)?

 17. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  няма лошо ад има реклама ,но парите от данъците на варненските данъкоплатци се дават само за простотии , ако всяка година бяха влагали от 20-30 милиона данъци само по 1 милион да асфалтират по няколко улици в кварталите на север от Варна ,които плащат най скъпи данъци ,а нямат никакви асфалтирани улици ,макадами и калдъръми и дупки ,по които две коли не могат да се разминат , няма сметоизвозване ,спорно е дали линейка и пожарна стигат до големи блокове в новите квартали , на този фон община Варна харчи за всичко друго и данъците се крадат на 100 % или се дават за глупости , а се събират точно от хората ,които живеят в тези места ,омръзна ни .

 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  До коментар [#7] от "Niraah":

  А "правилните" медии кой ги финансира ?

 19. 19 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Весело

  Аз съм забелязал обаче един интересен феномен, при такива поръчки на министерства, общини и т.н.

  В резултат на конкурса община Варна ще получи една медия която ще ги хвали като циганка и 6 медии които ще ги псуват като каруцари.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Спасе, кмета на Стара Загора в крайна сметка предостави ли ви някакви данни за медийното си отразяване или всичко мина и замина?

 21. 21 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":


  " КУПУВАНЕТО НА МЕДИИ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ГРЯХ ПРЕД ДЕМОКРАЦИЯТА !!!! "


  Е, има и нещо положително ...
  По-добре варненлии да се изръсят с някакви си 250 000, отколкото всички ние да се изръсим с 43 милиона за един свинар, по решение на варненския кмет и общински съветници .
  Нека някой по-компетентен от мен ми подскаже, от коя партия е кмета ПортнЫх и мнозинството общински съветници .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 22. 22 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Къде можем да намерим данни за критериите, по които радикалното БКП на Кънев и Бойкикев е избрало "Дневник" и "Офнюз"? И по-малко уродливо ли е олигарх да финансира партии и да служи за рупор на противообществените им прояви, с цел подронване на законно избраната власт в страната (престъпление, наказуемо с най-строги наказания по НК)?
  —цитат от коментар 16 на Reporter US  Кънев и Иванов нито плащат на медии, които да ги прославят, нито дадоха 43 милиона на свинаря .
  И коментираме изнесеното в статията от г-н Спас Спасов, а НЕ
  ТРОЛИМ !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 23. 23 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 233 Весело

  Дарик са особено гнусни, защото няколко пъти ми е правило впечатление как за един ден обръщат палачинката, когато някой спре да им плаща.

  Примерно държавната БДЖ или ЧЕЗ им плащат яко за ПР, и в момента в който прекратят договора, настава едно храчене където довчера са лизали...

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 24. 24 Профил на dnevnikekomsomol
  dnevnikekomsomol
  Рейтинг: 579 Весело

  Усещам някаква завист или злост в повествованието ;)Всъщност не знам какво се възмущават коментиращите...Не става въпрос за манипулации, а просто за подходящо отразяване на подходящи новини в подходящ момент. Като допълним и дежурните тролове ...
  —цитат от коментар 12 на Максим Александров


  Ха-ха, пък и сте нагли тимаджийските тролове!
  Тактиката - крадеца вика-дръжте крадеца, а?
  Как пък все под теми или коментари, които засягат интересите на ТИМ се хвърляте на амбразурата?
  Нали бяхте спец по авиацията? Ама само, когато трябва да се защитава авиокомпанията на ТИМ (националния превозвач) и да се плюят Уиз или Раян, нали така? СлучаЕност?
  Точно толкова, колкото случайно все се оказва, че защитавате тезите на ТИМ във всеки казус свързан с Морската Градина, Алея Първа, Стадион Варна и т.н. и т.н.
  Да вземат шефчетата да ви сменят вече профилчетата с Алфонсо и компания и да ви направят нови , че вече съвсем излагате групировката.


 25. 25 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До 21
  Не приемам идеята че трябва да избираме между две МЕРЗОСТИ!!!!
  Това че едната е по-мащабна от другата не ги прави нещо по-различно от МЕРЗОСТИ!!!
  Както казваше Соложеницин Важно е да правим усилия за да не живеем в лъжа!!!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 627 Неутрално

  На тоя кмет "не му ли светна синята лампичка"?

 28. 28 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Кънев и Иванов нито плащат на медии, които да ги прославят, нито дадоха 43 милиона на свинаря .
  —цитат от коментар 22 на niksan1


  За разлика от "автентично десните" комунисти, ние уважаваме частната собственост и след като частно лице притежава имот, който общината иска да ползва, то тя е длъжна да заплати съответната цена. Знаем, че комунягите сте по национализацията и поради това ви държим под опашката на коня. Колкото до медиите, при вас въпросът стои обратно - др. костов си създаде няколко олигарси и сега те трябва да връшат услугата, рекламирайки провалените проекти на драгалевския и да рекламират малоумните другари от малкото БКП...

 29. 29 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  На тоя кмет "не му ли светна синята лампичка"?
  —цитат от коментар 27 на paf
  На него му свети червената и то не от вчера !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  Интересно колко взимат на Централната власт?

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  [quote#28:"Reporter US"][/quote]


  " Знаем, че комунягите сте по национализацията ... "


  Непукистке,
  комунягите наистина сте по национализацията, но това е било в края на 40-те години на миналия век, защото днес сте по пладнешките обири и така ще бъде, докато българинът не грабне гьостерицата и не изрита от властта, БКП-котилата - ГЕРБ и БСП .
  Или викаш, че е нормално другарите от варненския ГЕРБ да дадат 43 милиона на др. Гергов и то от НАШИТЕ ПАРИ ?

  ПП Какво прочете в тази статия за Костов, че го вмъкна в коментара си ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Ако не получат кинтите ще плюят ли? Къде остава обективността? Май заровена в многото дупки...

 33. 33 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#31] от "niksan1":

  Просто герберите получават полюция, като чуят името му.
  Този се напикава и през деня.

 34. 34 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  *Дай му крушка да те слушка* - Р.Ралин за платената любов.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Весело

  Доказателство на фразата
  "Мразим ви безплатно" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  До коментар [#31] от "niksan1":Просто герберите получават полюция, като чуят името му.Този се напикава и през деня.
  —цитат от коментар 33 на Matematiks  " Този " е ТАЗИ и е известна с ник " Непукистка, без да броим другите 12-13 с които си служи . Независимо от темата на която и да е статия, тя НЕПРЕМЕННО вмъква и " др. Костов " , или Кънев и " Бойкикиев " и е много отвратително, когато комунистите иронизират или обиждат на " комунист " !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 37. 37 Профил на Alexadner Adjan
  Alexadner Adjan
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Всички медии са на един и същи човек. Пак прах в очите

 38. 38 Профил на Tata Mata
  Tata Mata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Кога ще видим статия за стотиците хиляди евро, които чуждестранни фондации безвъзмездно даряват на наши медии и журналисти?

 39. 39 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 457 Неутрално

  "Според същата информация "Брат-BG" е първата информационна медия на "Венис Груп", създадена с финансовата подкрепа на Европейския съюз"."

  Много интересно! С европейски пари се създават българо-руски информационни сайтове... А то сайта, като го погледнеш, струва точно 100 евро, с купен template, скапан домейн и грозен дизайн...

  I shave with Occam's razor
 40. 40 Профил на Alexadner Adjan
  Alexadner Adjan
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тим имат пари. Не им трябват. Те не знаят какво е добър имидж. Смърт за Тим, долу Тим

 41. 41 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Сиренето е с пари. Плащаш си - ангелче небесно те изтипосват,не си плащаш - пода ше обършат с имиджа ти.

 42. 42 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  Същото го прави и централната власт или си мислим, че успелият млад мъж бди за свободата на словото безвъзмездно ?

 43. 43 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ГЕРБ така процедира. А Варна е такава ТИМадийска дупка. Трябва спешно да изринем ГЕРБ от управлението, преди да са съсипали всичко стойностно и нормално в тая държава.

 44. 44 Профил на boras
  boras
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#43] от "arcanum":

  То за едни огромни средства става въпрос, страшна далавера. Нека не забравяме че тази изборна година партиите ще пръснат милиони за реклама на нелепите си кандидати.

 45. 45 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Щом тези медии искат, ще получат. Библиотекарския кръг трябва да смуче от данъкоплатците. Иначе- Варна се ръководи от ГЕРБ. Гергов е от БСП. Шестакът Радосвет Радев е шеф на "Дарик радио". Лафка се води на медийния магнат Пеевски от ДПС. Г-н Цв. Цветанов ръководи ГЕРБ.
  Не разбирам, защо управителя на държавата се харчи за цяло Народно събрание и един вагон министерства и партии, след като ТОЙ невидимия може да ръководи с малък кръг послушници.

 46. 46 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  като не се редят за пари от българските властти се редят в посолството на САЩ

  ATX
 47. 47 Профил на Стойка Петрова
  Стойка Петрова
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Защо се вдига такъв шум не разбирам? Тази информация не е от вчера или днес. Нормално е да се дадат някакви пари, за да се излъчат предавания, които да си говорим честно така или иначе не се гледат особено.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Плащат, за да им създават положителен имидж. Ако го имаха наистина, нямаше нужда да плащат.

 49. 49 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  А, извадиха и морков за медиите, преди беше само тоягата. Що ли не пуснат Работническо дело, задължителен абонамент, и забрана на всички други?

 50. 50 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 289 Гневно

  Боже, за какви глупости се харчат обществените пари!?
  Дайте ги на деца в нужда и едва свързващи двата края възрастни хора, бре серсеми!

 51. 51 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  ГЕРБ така процедира. А Варна е такава ТИМадийска дупка. Трябва спешно да изринем ГЕРБ от управлението, преди да са съсипали всичко стойностно и нормално в тая държава.
  —цитат от коментар 43 на arcanum


  И аз това повтарям. И се надявам в София следващия кмет да не е от ГЕРБ.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK