Антикорупционният фонд открил нередности в договора за тол-системата

Представянето на новата система през септември 2018 г.

© Надежда Чипева, Капитал

Представянето на новата система през септември 2018 г.Изменения в договора за тол-системата и електронната винетка предвиждат отпадане на редица съществени дейности от проекта на обща стойност близо 180 млн. лева, но без промяна на стойността за данъкоплатците.


Този и други факти, свързани с ключовата обществена поръчка, администрирана от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), са обосновали решението на фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) да провери цялата налична документация по случая. Това съобщи фондът, който е установил съмнения за нередности и подал сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).


Първите съмнения за нередности са свързани със сключването на допълнително споразумение от 28 ноември 2018 г., с което са въведени редица изменения на договора. Налице са и съмнения дали договорът за милиони е изменен в съответствие със законовия ред, отбелязват от АФП.
С анекса част от първоначално предвидените дейности отпадат, други са изменени, променят се и сроковете на изпълнение, като някои от тях се удължават. Единствено непроменена е цената - 150 млн. лв., но начинът на плащане е коригиран в полза на изпълнителя - 50% през май тази година вместо 100% изцяло, след като системата заработи, се вижда от документа.


Сключеният анекс предвижда промяна в 18 от дейностите, като някои от основните - с голяма финансова тежест, отпадат. Между тях е отказът на държавата от преоборудването на 125 рамки за контрол в населени места, прокарването на 200 км оптични кабели до десетте най-натоварени гранични пункта, 7 вместо 30 офиса за плащане на граничните пунктове.


Всичко по темата четете тук.


АПИ обосновава отпадането на изискването за изграждане на оптични връзки с писмо от Държавна агенция "Електронно управление", в което се твърди, че съществуващата вече комуникационна инфраструктура е напълно достатъчна и нe e необходимо изграждане на оптична мрежа. Пред АКФ от агенцията са отрекли твърдението на АПИ.


Липсата на промяна в цената АПИ обосновава и с доклади на независими оценители, които обаче не са публикувани на интернет страницата на агенцията. Антикорупционният фонд е поискал докладите по реда на Закона за достъп до обществена информация и очаква отговор от компетентните институции.


Поискани от АКФ са били и други документи, цитирани в допълнителното споразумение. "Голяма част от тях следва да са приложени към анекса и да са неразделна част от него, но и към настоящия момент не са публикувани на интернет страницата на АПИ", отбелязва съобщението.


Съмненията дали договорът е законно изменен са породени и заради изисквания на Закона за обществените поръчки, които не са спазени. Според разпоредбата договорите за обществени поръчки могат да се изменят само при едновременното наличие на две предпоставки: 1) измененията се дължат на обстоятелства, които са били непредвидими от възложителя при полагане на дължимата грижа, и 2) измененията не водят до промяна на предмета на договора.


Като причини за изменението на договора АПИ посочва и нужда от защита от неблагоприятни метеорологични влияния и срещу вандализъм. "Няма обаче никакви аргументи в подкрепа на твърдението, че описаните изменения на договора са резултат от обстоятелства, които не са могли да бъдат предвидени от възложителя на поръчката -
АПИ", отбелязва екипът на антикорупционния фонд.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 480 Неутрално

  И виновни няма.

  Иван Костов е за съд!
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Ам' че то това си смърдеше още от обявяването на т.нар. анекс, смърдеше си.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 952 Весело

  Спокойно, сега някой треторазряден чиновник ще подаде оставка и няма проблеми.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Ами сега
  Какво правим с опорката за шайката и безконтролната власт

 5. 5 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Анексът - любимият вид правен документ на всеки корумпиран чиновник. Масово се прилага за срокове, изисквания и т.н. Не съм юрист, но тази дупка в законодателството трябва да се запуши по някакъв начин. Анексите опорочават всяка поръчка, която е опорочена изначало.

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  КОЙ е собственика на фирмата "Антикорупционен фонд" и защо ни занимавате с неговите интереси!?

 7. 7 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Има ли учудени? ГЕРБ са тумор за България. Само вижте София на какво прилича, и Черноморието. О, да, и крадат кораби. И банки. И оръжейни предприятия. И си гласуват закони за конфискация.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4177 Неутрално

  Цялото общество ежедневно го повтаря, а някой някъде си стигнал до гениалното прозрение....180 само от един единствен проект ? Олигархията пак е във форма чрез управляващата клика .....

 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Цитат от днешния материал:

  "Първите съмнения за нередности са свързани със сключването на допълнително споразумение от 28 ноември 2018 г., с което са въведени редица изменения на договора. Налице са и съмнения дали договорът за милиони е изменен в съответствие със законовия ред, отбелязват от АФП."

  Цитат от линка:
  "С анекс от края на септември агенция "Пътна инфраструктура" е пренаписала договора за разработването на системата за електронната винетка и тол-системата,"

  Въпрос: Окончателно, кога е добавен анекса, който толкова ви вълнува, без да сте цитирали точно съдържанието му? В края на септември, или в края на ноември?
  Статията ви е тотално неясна, звучи като свободно съчинение на принципа да се вдига само шум. Да не се окаже "много шум за нищо"?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 761 Неутрално

  [quote#6:"svoboden"]КОЙ е собственика на фирмата "Антикорупционен фонд" и защо ни занимавате с неговите интереси!?[/
  Само месец и половина преди Христо Иванов да подаде оставка в началото на декември 2016, е създаден т.нар. АКФ. Аз виждам причинно-следствена връзка.

  "Историята на Антикорупционния фонд започва на 21 октомври, когато в Софийски градски съд се подават документите за регистрация на фондацията. Решението за вписване излиза забележително бързо – на 3 ноември 2016 г. Малко след това току що създаденият Антикорупционен фонд получава финансова инжекция от 902 960 лева от фондация "Америка за България". Рекордният грант е по програма "Гражданско общество и демократични институции". Това е същата програма, по която се финансира Българският институт за правни инициативи, в чието създаване е участвал лидерът на "Да, България" Христо Иванов, както и "Икономедиа" на Иво Прокопиев."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Хаоса около винетките е бил заложен в този анекс. Не е възможно да не го е знаел Глосов при подписването, но си е сложил главата.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  както обикновено - смрад на корупция при всяка сделка на държавата (ако може да се нарече подарък от тип "кон за кокошка" сделка!)

  беше адски съмнително още когато държавата се емна да слага мантинели точно преди да подари взимането на приходи за движение по ПОСТРОЕН с данъци път!

  все едно да си построите къща и да подарите взимането на наема на някой непознат. това е запазена марка на бантустанските политически утки - също както концесията на водата в София, подаръкът с лифтовете на Витоша и стотици подобни.

 13. 13 Профил на boyanv
  boyanv
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Избори за Европейски парламент 2019....

  Μπόικο δεύτερη βουλγαρική δολοφόνος
 14. 14 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Кажете кой ръководи тоя "антикорупционен фенд" де и кой го финансира. Не бъдете срамежливи.

 15. 15 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  До коментар [#12] от "хм":

  По скоро вони на корупция от фирмата “Антикорупционен фонд” интересно е да отговорят, защитават ли интересите на чужда държава и получавали ли са пари в брой за да плюяят определени българи, които не играят по свирката й?

 16. 16 Профил на Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Няма Фандък за лиляви и червени комунисти
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Има ли учудени? ГЕРБ са тумор за България. Само вижте София на какво прилича, и Черноморието. О, да, и крадат кораби. И банки. И оръжейни предприятия. И си гласуват закони за конфискация.
  —цитат от коментар 7 на arcanum


  Дрън-дрън. Удобните борци с корупцията пускат удобни доклади, а удобните полезни форумци пишат веднага подходящите коментари.

 17. 17 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Поредното вонящо отвсякъде НПО на драгалевската секта и "разкрития" в стил "некадърни сме, но искаме пари". Аман от драгалевското БКП!

 18. 18 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Щом нещо се прави от ГЕРБ то не работи.
  И най вече прави се по съмнителен начин.
  Особено преди избори.

  Иван Костов е за съд!
 19. 19 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Избори за Европейски парламент 2019....
  —цитат от коментар 13 на boyanv


  Мхм. И Малинов остава безработен.

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#6] от "svoboden":

  В случая са мои интереси. Кой е собственик не ме брига.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#17] от "Reporter US":

  😂😂😂😂 милиционерски вой

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#10] от "Реми":

  Уау, регистрацията излязла забележително бързо, за няма и месец? 😂😂😂

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#10] от "Реми":

  Уау, регистрацията излязла забележително бързо, за няма и месец? 😂😂😂

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Герберчетата да кажат се са парите.

  Иван Костов е за съд!
 25. 25 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 726 Разстроено

  Крадат си тихичко и неуморно, а народът спи ли спи...

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10516 Весело

  Зелник. #КОЙ ли го яде :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8671 Неутрално

  "тпадане на редица съществени дейности от проекта на обща стойност близо 180 млн. лева, но без промяна на стойността за данъкоплатците."
  Тези от АПИ или са луди , или някой много се е облажил от ситуацията. А това са нашите пари и искаме да знаем, защо прокуратурата още не е подвела под отговорност виновните и подписалите този договор.

 28. 28 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2425 Любопитно

  Пак без виновни? АПИ си няма шеф?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 29. 29 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#12] от "хм":По скоро вони на корупция от фирмата “Антикорупционен фонд” интересно е да отговорят, защитават ли интересите на чужда държава и получавали ли са пари в брой за да плюяят определени българи, които не играят по свирката й?
  —цитат от коментар 15 на svoboden


  хич не ме интересуват твоите въпроси, а моите, на данъкоплатеца пари. Независимо кой сигнализира за корупцията

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK