Варна да не поема нов дълг, поискаха от "Да, България"

Заради липсата на технически проект новото траси на бул. "Васил Левски" мина през трибуните на градския стадион "Спартак", въпреки обещанието на кмета на града, че това няма да се случи.

© Фейсбук

Заради липсата на технически проект новото траси на бул. "Васил Левски" мина през трибуните на градския стадион "Спартак", въпреки обещанието на кмета на града, че това няма да се случи.Общинският съвет във Варна да се противопостави на намерението на местната администрация да поеме нов дългосрочен дълг с общ размер над 75 млн. лв. Това поиска днес градската структурата на партия "Да, България" в писмо, разпространено до медиите.


Част от заема трябва да покрие разходи по реконструкцията на централния бул. "Васил Левски". По този повод от "Да, България" отправят следните


критики към общинската администрация.
"Считаме, че проектът "Изграждане на бул. "Васил Левски" в участъка от ул. "Подвис" до ул. "Девня" по плана на район "Приморски", район "Одесос" и район "Младост", гр. Варна, не е достатъчно обмислен от гледна точка на целесъобразност и ефективност. Водещи специалисти по архитектура и градоустройство са на мнение, че прорязването на града през средата от скоростна многолентова отсечка противоречи на европейските практики за благоприятна градска среда. Всички подобни трасета заобикалят градовете, а не преминават през тях."


Освен това от "Да, България" припомнят, че строителните дейности по проекта са започнали


без детайлен технически проект,


количествено-стойностна сметка и разрешение за строеж.


"Не става ясно защо шест- или осемлентовият булевард "Васил Левски" трябва да продължи до двулентовата улица "Девня" и какъв ще е ефектът от това за облекчаване на трафика във Варна, пише още в разпространеното днес писмо. Не е разгледан вариант удължаването и разширяването на булевард "Левски" да продължи само до аналогичния по размер бул. "Владислав Варненчик", което би намалило значително разходите за СМР и за обезщетяване на собственици на отчуждени имоти."


В критиките към проекта се споменава също, че в информацията за него липсват детайли като това как ще бъде озеленен и осветен новият булевард. "Нищо не е споменато и за възможностите за пешеходно движение и пресичането на новите отсечки, пише в писмото на "Да, България". Не е извършена оценка на въздействието на подобна скоростна отсечка върху


замърсяването на въздуха в града


и повишаването на нивата на шума."


В разпространения днес текст се уточнява, че местната структура на партията подкрепя развитието на инфраструктурни проекти, решаващи проблемите на гражданитe и бизнеса във Варна, но настоява за повече информация, публичност, проучвания, експертизи и по-широки обществени обсъждания по темата. "Мащабни проекти, предопределящи развитието на града за години напред, не бива да се случват


под диктата на централната власт


и в условия на прибързаност и спешност", пише в писмото.


С друга част от заема, който местната администрация във Варна има намерение да изтегли, трябва да бъдат покрити разходи по проекти "Естетизация и модернизация на градската среда", "Интегриран градски транспорт – втора фаза" и "Подготовка и изпълнение на проект за развитие на инфраструктурата за отпадъчни води в агломерация кк "Златни пясъци". "За тези дейности са предвидени над 25 млн. лв. за подземна ВиК инфраструктура, уточняват в писмото си от "Да, България". Заедно с разходите за кредитен посредник и лихви сумата доближава 30 млн. лв. Поради липсата на инженерно-технически проекти не е ясно дали става дума за изграждането на нова ВиК инфраструктура или за рехабилитацията на вече съществуваща."


В разпространения днес текст по този повод е направено уточнението, че според текстовете на Закона за водите поддържането на тази инфраструктура е задължение на търговското дружество "Водоснабдяване и канализация – Варна", в което общината е само миноритарен акционер.
По този повод от "Да, България" припомнят, че с решение на Комисията по енергийно и водно регулиране от 2017 г. на ВиК оператора във Варна бе разрешено


безпрецедентно увеличение на цената на водата


от 2.54 лв. на 3.14 лв. за куб. м. Мотивите за това повишение на цената бяха обосновани именно с необходимостта "Водоснабдяване и канализация – Варна" да извърши инвестиции в рехабилитация на водопреносната мрежа в размер на 28 млн. лв. за 4 години.


"Заемите са едно от средствата, които могат да способстват за развитието на града ни, стига те да се теглят при наличието на изгодни условия, да бъдат изразходвани приоритетно за цели, представляващи интерес за обществото, при условия на публичност и законност, пише в писмото на "Да, България". Ние се обявяваме против разхищението на публични средства и изтичането им по корупционни пътеки. Разчитаме общинските съветници да проявят разум и да не поемат дългосрочни задължения от името на община Варна, в настоящия им размер и по подобен непрозрачен начин."

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  А не е ли по-редно тази партия да се яви на избори, да ги спечели и тогава да управлява!? Или тези са поредните, които смятат, че народа е глупав и прост и нямат нужда от доверието му за да управляват, както им се полага с висше!?

 2. 2 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 1019 Весело

  1. Девня е 4 лнтова, а не 2. Който иска може лесно да го провери в Гооглето
  2. Разходите май вече са направени, така че ако не се вземе заем кое ще отрежем - сметосъбирането или субсидирането на автотранспорта за пенсионерите?

  Не коментирам как се прави бул.Левски - по 3 пъти едно и също нещо и колко се краде 1 Господ знае

 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1766 Неутрално

  Освен това от "Да, България" припомнят, че строителните дейности по проекта са започнали
  без детайлен технически проект,
  количествено-стойностна сметка и разрешение за строеж.

  Ако това е вярно, къде сладко дреме строителният контрол? За прокуратурата да не говорим.

 4. 4 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Винаги против, това е Дай, България

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 5. 5 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Духайте супата!
  За мен, този булевард е от голяма нужда.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12185 Неутрално

  "Крадем като за последно"
  Думата "като" може да бъде изтрита с Вашия глас!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 643 Неутрално

  На община “Варна” не се дават заеми, а по-скоро данък ТИМ. Естествено е тимаджийските блюдолизци на общинска хранилка да реват на умряло. Ще видим и много такива, коментиращи тук, разбира се.

 8. 8 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 673 Неутрално

  До коментар [#7] от "Chung Kuo":
  Нищо не ти рабрах.

  забавление и приключение
 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  А не е ли по-редно тази партия да се яви на избори, да ги спечели и тогава да управлява!? Или тези са поредните, които смятат, че народа е глупав и прост и нямат нужда от доверието му за да управляват, както им се полага с висше!?
  —цитат от коментар 1 на svoboden


  А кои бяха тези "Дай България" бе, че не се сещам?

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на fillipova
  fillipova
  Рейтинг: 290 Разстроено

  До коментар [#7] от "Chung Kuo":

  Коментиращите тук трябва да проявяват малко повече разум от теб за да не ръсят толкова безсмислени коментари.
  А по темата. Всеки взет дълг трябва да е добре премислен и оправдан, дано е направено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK