Два язовира в Смолянско са под постоянно наблюдение заради опасност от преливане

Два язовира в Смолянско са под постоянно наблюдение заради опасност от преливане

© Надежда Чипева, КапиталЯзовирът в Златоград прелива през преливника и вече няма свободен обем, а язовир "Пловдивци" има около метър и половина до преливника и ако се запазят сегашните темпове, до 4-5 часа и той ще започне да изпуска вода през преливника.


Това обяви пред "Фокус" Андриян Петров, зам. областен управител на Смолян. "И на двата водоема има екипи, които непрекъснато следят ситуацията. Синоптичната прогноза не е много оптимистична за следващите два дни. В Златоград валежите бяха спрели, но сега вали слабо. Най-силният дъжд в южните части на областта се очаква след 2 часа през нощта, а в останалата част на региона от 2 до 6 часа прогнозите са за сняг и отново ще бъдем подложени на изпитание", отбеляза Петров.


Той посочи, че проходът Превала е затворен временно за снегопочистване, на място са роторни машини, които разширяват пътя, и се очаква до час и половина той да бъде отворен. "На прохода Рожен няма ограничения. На Пампорово също има роторни машини, които разширяват пътя и се очаква всички ограничения да паднат скоро и там.


Държавната агенция за метрологичен и технически надзор засилва екипите, осъществяващи контрол на язовирните стени и съоръженията към тях, като в следващите дни ще провежда извънредни инспекции на проблемните водоеми, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK