Съкращенията на чиновниците ще са според натовареността

Томислав Дончев

© Велко Ангелов

Томислав ДончевПредвижда се съкращение на 1600 бройки - служители и празни щатове в държавната администрация, което е под 2% от всички заети, съобщи пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.


"Оразмеряването на администрациите ни не винаги е адекватно на товара и работата, която вършат. Има звена, където броят служители не съответства на натоварването, т.е. е много по-малък, хората са претоварени. Има и много други звена, където работят повече хора, отколкото трябва. Заради това избягах от варианта да предложа съкращение на плоска ставка – 3.4 или 5%. Подобен подход би предизвикал това, че в преоразмерените звена нищо не би се променило, биха си заминали няколко души или биха се съкратили няколко празни бройки, а в претоварените звена ситуацията ще стане още по-тежка", каза той.


Вицепремиерът е дал възможност министрите сами да преценят какви съкращения и движение на бройки могат да направят. Към момента резултатът е малко над 1600 бройки (хора и празни бройки), което е под 2% от всички заети в държавната администрация.
По думите му пред националното радио това е само първа стъпка, защото структурно има редица дефекти, които трябва да бъдат отстранени, включително чрез редуциране на звена. Той даде пример със звена с дублирани функции.


Вицепремиерът подчерта, че част от администрациите не са повлияни или приспособени към технологичното обновление от последните десетилетия. "Някои от администрациите съществуват във времената, когато едно писмо е пътувало 7 дни и не е имало електронна поща и не е имало други комуникационни технологии. Те са оразмерявани съобразно други темпове, динамика на движение на населението", каза той.


Целта е да имаме по-малко на брой хора, работещи в държавната администрация. Те да бъдат по-мотивирани, по-честни, по-отдадени на работата си и по-любезни с гражданите", добави Дончев.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Сигурно заетите са 15-20 % от цялата бройка, останалото е щат.
  И МВР така съкращава...

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5623 Неутрално

  Сигурно е, че ще съкратят незащитени от политически партии, а на тяхно място (и на други места) ще дойдат по-малко кадърни, но пък партийни протежета :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Само да не го направят както в Унгария: В края на миналата година в Унгария съкратиха 9000 души в централната държавна администрация. Естествено, течнически персонал, и чиновници с ниски заплати. От първи януари тази година в централната държавана администрация са назначени нови 11.000 души.Например в Министерството на външните работи и външната икономика през декември съкратиха 22 души, и на 1.януари тази година създадоха Главна дирекция Космически изследвания, с нови 45 чиновника, и с нов държавен секретар.
  Awesome!

 4. 4 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  За тех ,ясно ,но за политангажирани, като кмета на Стара Загора Живко Тодоров,приоритетно съдебно обременен за лични обиди по форуми...?

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3156 Весело

  Тука ще отговоря с - Третия закон на Паркинсън: Количеството хора в даден работен колектив се стреми да расте, независимо от количеството извършена работа !

  Та администрацията по принцип се множи като хлебарките ...

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Назначават реални чиновници, а съкращават празни щатове.
  Царе на измамата.

 7. 7 Профил на toni99
  toni99
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Подигравка - като всичко, което правят :)

 8. 8 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 948 Любопитно

  Някой замисля ли се защо се случва описаното по-горе - съкращения и след това отново назначения?

  Само заради претакане на персонала? Само заради избирателите, които искат уволнения на лошите чиновници? Заради предизборно обещание?

  Тези хора са нужни, колеги. И когато някой се литне да съкращава всъщност не особено добре заплатени служители и да увеличава работата на други, без увеличение на заплатите какво може да се получи?
  Срив във съответната администрация. И тежки последствия за съответния държавен орган.

  Затова човек трябва внимателно, с разум и разбиране да прави такива неща. Защото последствията са за всички за разлика от оставките.

  И да не ви се вярва - в администрацията се върши много работа, за малко пари и в ужасна среда. Не са много хората, които ще я вършат, а е необходимо държавата да си върши все пак работата.

 9. 9 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Някой замисля ли се защо се случва описаното по-горе - съкращения и след това отново назначения?Само заради претакане на персонала? Само заради избирателите, които искат уволнения на лошите чиновници? Заради предизборно обещание?Тези хора са нужни, колеги. И когато някой се литне да съкращава всъщност не особено добре заплатени служители и да увеличава работата на други, без увеличение на заплатите какво може да се получи? Срив във съответната администрация. И тежки последствия за съответния държавен орган.Затова човек трябва внимателно, с разум и разбиране да прави такива неща. Защото последствията са за всички за разлика от оставките.И да не ви се вярва - в администрацията се върши много работа, за малко пари и в ужасна среда. Не са много хората, които ще я вършат, а е необходимо държавата да си върши все пак работата.
  —цитат от коментар 8 на Paolo Di Canio

  Спокойно. Както винаги вероятно се случва само намерение за съкращения.
  Държавната администрация е нужна. Но съставена от реално необходимия брой служители. Компетентни, работещи ефективно, любезни и отзивчиви към клиентите си. Дори и в случаите, когато тези клиенти по различни причини не са запознати с материята, задават неадекватни въпроси и т.н. Клиенти, които са и техни работодатели, а голяма част с данъците, таксите и осигуровките си изкарват заплатите на тази администрация.
  В администрацията наистина се върши работа. Но много често тя се състои в: изпълняване на оперции за много по-дълго от необходимото време; в необслужване на клиенти, позволили си да се появят минути преди края на работното време и то с претенции, че този период е напълно достатъчен; в забавяне обработването на документи поради безхаберие и некомпетентност; в любезна покана към клиентите "Елате утре за да Ви кажем кога да дойдете отново"; ...
  Да приемем ли, че служителите в държавната администрация не си търсят по-добри работни места, а работят за малко пари и в ужасна среда само и единствено поради проява на висша форма на патриотизъм и гражданска отговорност? Аз имам по-радлично мнение.

 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Добре е ако започне подобен процес и продължи, а не само да съкратят свободните щатни бройки. Издръжката на тази чиновническа армия е доста скъпо и не знам защо като се коментира, се говори само за заплати. Всяко работно място струва много повече от разхода за заплата - като почнете от къщата и стаята, та минете през телефони, бюра, столове, компютри, отопление, осветление, охлаждане, на някои места средства за храна, дрехи, всякакви консумативи, чистачки, пенсионни и здравни вноски, с една дума маса средства. Така че всяка бройка по-малко си е добре за НАШИЯ джоб.

 11. 11 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#9] от "zhivko6461":

  Защо хората не си търсят друга работа, не е предмет на статията.
  Но тази работа някой трябва да я работи. Сама няма да се свърши.
  Лесно е да говориш без да имаш най-малка представа какво е администрацията, без никога да си бил част от нея.
  И затова се уволняват и после пак назначават хора. Защото не се съкращава ненужна администрация (ДАБГ например), а обикновено точно нужни хора и звена в други администрации.
  И това е така защото хора като теб, без познания го правят. А дали те съкращават заради патриотични подбуди? И аз не вярвам. :)

 12. 12 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#9] от "zhivko6461":Защо хората не си търсят друга работа, не е предмет на статията. Но тази работа някой трябва да я работи. Сама няма да се свърши.Лесно е да говориш без да имаш най-малка представа какво е администрацията, без никога да си бил част от нея. И затова се уволняват и после пак назначават хора. Защото не се съкращава ненужна администрация (ДАБГ например), а обикновено точно нужни хора и звена в други администрации.И това е така защото хора като теб, без познания го правят. А дали те съкращават заради патриотични подбуди? И аз не вярвам. :)
  —цитат от коментар 11 на Paolo Di Canio

  Приемам оценките Ви за моята компетентност и познания. Отделен въпрос е доколко са меродавни. Най-малкото доколко имате представа за моите познания за работата на държавната администрация. Но тези оценки представят достатъчно точно комплексът за многоценност, който притежавате и излъчвате. Комплекс на човек самооценяващ се като издигнал се високо на останалите, способен да оценява хора и събития във всички области.
  Въпросът ми "Защо хората не си търсят друга работа" е следствие от Вашата консатация, че в държавната администрация " се върши много работа, за малко пари и в ужасна среда". Дали Вие като високоинформирана личност изобщо имате реална представа за интензивна работа, в динамични, променящи се условия, често и в извънработно време, без това да е предварително оповестено и винаги компенсирано? Дали и доколко Вие и служителите от държавната администрация имате представа, че много работници и служители, работещи в други сектори на икономиката отделят много лично време и средства за самообучение? Дали имате представа, че тези работници и служители трябва непрекъснато да доказват притежавани и придобити необходими знания и умения? На този фон бихте ли коментирали тежките условия на работа в държавната администрация? А семинарите за обучение, които се провеждат в "многозвездни СПА хотели", след които почти никога никой не търси сметка на никого за нивото, условията на провеждане и резултатите от обученията??? Минава ли Ви през ума кой покрива разходите за тези семинари?

 13. 13 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  То с това съкращение на чиновниците за последните 10 години са бабъбнали с 15% докато заетостта е паднала с 300 000. Накратко чиновницитве нараства а рааботещите в България намаляват като главно емигрират от рая на Баце , Цуци и прочие разбойници.

 14. 14 Профил на Dalag Rij
  Dalag Rij
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#12] от "zhivko6461":

  +++++++++++++++++++++

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8403 Неутрално

  След като ги раздуха до краен предел, сега може и да съкратят някой пенсионер.

 16. 16 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6688 Неутрално

  Има млади, които чакат за работа, да съкратят поне 2% пенсионери от администрацията за да дадат път на младите.

 17. 17 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6688 Неутрално

  Има млади, които чакат за работа, да съкратят поне 2% пенсионери от администрацията за да дадат път на младите.

 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  Спокойно, Дончев ще съкращава само роднини по съребрена линия - тези по пряка няма да бъдат пипани!
  Овакантените бройки ще бъдат заети от следващия коалицЬонен партнер на ГЕРБ.

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3320 Неутрално

  Явно, по-голямата част на адмонистрацията, е достигнала своето ниво на некомпетентност (принципът на Питър). С тази поредна реорганизация, се цели назначаването на поне малко с малко грамотни чиновници, които да вършат работа. В противен случай, системата блокира. И да си припомним един от постулатите на приложната мърфология. Всяко съкращение на бюрокрацията, води до нейното увеличаване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK