Млади, позитивни, жандармеристи

Млади, позитивни, жандармеристи

© Георги КожухаровТежката полиция". Така е известна Жандармерията. Може би заради бронираните ѝ високопроходими автомобили "Ивеко" и "Форд", може би защото е натоварена с овладяването на размириците в страната, може би заради миналото ѝ на военна структура. Днес жандармерията се възприема като респектиращ, но задачата е да бъде и превантивен орган на МВР.


Хората виждат жандармеристи на всеки протест и футболен мач. Но какво е да си от другата страна, често да срещаш неодобрението на хората и да чуваш обидите им.


"Майка ти ще я е срам от теб. Аз като майка бих се срамувала". Това чува Людмила Костадинова от жена по време на протест в столицата. Приема го обаче за нормално и за част от ежедневието си.
Тя и Антонио Христов са в софийската Жандармерия от началото на август, след като са преминали обучение в полицейската школа в Пазарджик, където постъпват през януари. Двамата разказват, че постоянно им намират операции в София и в други градове в страната.


Жандармерията няма толкова ясно разписани задължения и като че ли затова постоянно ѝ намират нови мисии и това са най-често командированите полицейски служилите. Те трябва да охраняват стратегически важни обекти, да опазват обществения ред, да разкриват или предотвратяват престъпления извън населените места и др.


"Да, пращали са ни доста пъти вече. За четири месеца почти всяка седмица, когато сме в наряд сме извън София - в Ботевград, Правец, Перник, Благоевград, Кресна", раказват двамата млади жандармеристи. Пращат ги за охрана на протести и футболни срещи. Казват, че общественият стереотип за полицията не е много добър. "Но когато хората ни видят сред тях да помагаме, защото ние сме на пътя, за да им помагаме, не да им вредим, те виждат, че си вършим работата и почват да ни приемат по-нормално. Жандармерията преди време е била по-затворена, не е била толкова на пътя до хората, сега са по-близо до тях и те виждат какво правим", обяснява Костадинова.


Двамата са на по 22 и 24 години и поне засега не биха заменили Жандармерията с друга полиция. Обясняват и защо - всеки ден правят нещо ново и им е интересно, защото се учат. Работата тук спрямо другите дейности на полицията е много по-специфична. А динамичната обстановка е точно по наш вкус", казват Костадинова и Христов. По-старшите от тях имат много натрупан опит, който им предават. "Това е голям позитив за нас", обяснява Христов.


Понякога двамата говорят едновременно или довършват изреченията си, но те са екип още от школата през януари. А това е най-важното за тях и това им помага да се справят със страха. "Всеки човек се страхува, няма безстрашни хора, но когато си с колегите и разчиташ на тях, няма от какво да те е страх", казва Костадинова. "Защото един на друг си пазим гърбовете", допълва я Христов. "Знаеш, че колегата е зад теб", продължава Костадинова, а Христов довършва изречението ѝ - защото екипите, ако са от 6-8 човека, това им е хубавото, че работят като един човек. "Когато сработването е на ниво, страхът го няма", заключват и двамата.


Млади, позитивни, жандармеристи

© Георги Кожухаров


За постоянните искания за повече полицаи и политически обещания за увеличаване състава на МВР, те казват, че не е важно количеството, а подготовката на полицаите, "за да можеш да рачиташ на колегите си". Не крият, че идеалният вариант би бил да са повече и да са подготвени.


Христов и Костадинова попадат в Жандармерията покрай семейството или приятелите си. Казват, че работата е по-хубава от това, което са си представяли. "Сравнително по-добре", казва момчето. "Надвиши очакванията ни", допълва го момичето. "Когато дойдохме попаднахме в групи със страхотен колектив. Секторният ни началник в страхотен човек и професионалист и работата върви", обяснява Костадинова. Христов потвърждава, че работата върви, а колективите се сработват лесно. Без да го изчака да се доизкаже момичето казва, че началниците насочват и помагат, а колегите съдействат и всички се чувстват като един екип.


"Когато идваш с удоволствие на работата - тя само ти дава. Хубава е тръпката тук. Научаваш нови неща, сблъскваш се с най-различни хора, ситуации, съдби - самият себе си опознаваш в такива моменти, защото не знаеш как би реагирал и какво би направил", разказват и двамата.


Работата им и взема, защото са на ненормирано работно време. "Много пъти правиш планове някъде да отидеш, за празници, на почивки или рождени дни - каквото се сетите. Поводи на близки хора, но в същото време се налага да дойдеш на работа. Не можеш да плануваш. Планът е от днес за днес. Защото сме на разположение 24 часа. Но си струва", казва Костадинова. "Струва си разбира се", съгласява се Христов. Двамата са горди, че помагат на хората. "Така са ни показали по-старите колеги от нас. Че винаги трябва да се съдейства - когато може. И трябва да има диалог с хората".


Костадинова учи психология с идеята образованието да ѝ помогне да познава хората и може да предвиди поведението им. Спомня си и един случай по време на протест, когато видяла, че един мъж е искал да удари друг с бутилка и го предупредила, че знае какво иска да направи и той се отказал.


На въпрос за реформата в МВР и условията им на работа, казват само, че положението се подобрявало.


"Ние за Жандармерията можем да говорим. Виждаме, че се правят неща за добро. Увеличиха ни заплатите", казва Костадинова.


След Първата световна война в България Жандармерията е към армията. През комунизма тя е преобразувана във вътрешни войски, които защитават властта при "евентуални по-сериозни вътрешни събития". Жандармерията е възстановена през 90-те. През годините е претърпяла много промени. В парламента преди години се водеха ожесточени дебати за наименованието ѝ. Някои народни представители го определяха като прекалено плашещо и с негативна обществена представа. Днес Жандармерията е дирекция към главната дирекция "Национална полиция".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5318 Неутрално

  Какво значи позитивни, та те изпълняват заповеди.

 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 602 Весело

  Мила моя, та ти си за манекенка.... Дано професията ти те удовлетворява истински.

 3. 3 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 978 Неутрално

  1312

  https://www.youtube.com/watch?v=_I3LUvvsFr0

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1227 Любопитно

  Красива жартиеристка...

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4492 Неутрално
 6. 6 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Има някакви наченки на очовечаване ама още много вода има да изтече докато полиция и жандармерия от държавен репресивен орган пълен с комплексирани дебили се превърне в силова администрация дето да работи ЗА и в услуга на хората.

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Момчето не е могло да вземе думата (ако изобщо е искало) от Костадинова :)
  Тя става и за ПР на полицията :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Много симпатични млади хора. Все още изживяват идеалите си и не са се сблъскали челно с трудностите в България, но и това ще стане. Людмила ми се вижда твърде слабичка за жандармеристка. Дано тренира често във фитнес залата. Ако й излязат 4-5 нацепени батки насреща не я виждам как ще ги обезвреди. Но пък тоя "гардероб" до нея едва се побира в униформата.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 9. 9 Профил на gbd37585140
  gbd37585140
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тя е там за да се справя с жените , а не с нацепените батки...... Само жена може да претърсва жена... а и може да се очудите или пък не , колко настъпателни могат да бъдат жените :)) !

 10. 10 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  На добър час, дано да са честни и отлични в професията! Това е в сила навсякъде, но все още далеч от реалността. Уви...

  roo
 11. 11 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Тежката полиция....

  Хахаха, глупости, така й вика само авторът на статията.

 12. 12 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Дано тия млади жандармеристи напреднат в службата преди да ги развалят старите кучета.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 13. 13 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 957 Любопитно

  До коментар [#8] от "Lou":

  Т'ва да не е порно,да и излизат батки.Колко човека познавате,които могат да водят ръкопашен бой срещу 4-ма здрави мъже?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 14. 14 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Е,като не стават за друго и това е нещо.Важното е,че им харесва.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Мила моя, та ти си за манекенка.... Дано професията ти те удовлетворява истински.
  —цитат от коментар 2 на paf

  Винаги назначават по някоя хубавелка и я изтиписват за PR!
  Иначе е ясно ,че няма да я пратят охранява бутането цигански бараки в някое гето, ...то и другата жандармерия не я използват много за такива действия, обикновено са положително мотивирани да бият протестиращите срещу Бойко, особено след като и им вдигнаха и заплатите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Вече не им ли викат джендърмеристи, по западен протокол?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 17. 17 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Тези мили жандармеристи! Само те ни останаха.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 18. 18 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  "Майка ти ще я е срам от теб. Аз като майка бих се срамувала". Това чува Людмила Костадинова от жена по време на протест в столицата. Приема го обаче за нормално и за част от ежедневието си."

  Вместо да се замисли какво означава да си обувката с шипове на тази превзета държава.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 19. 19 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#18] от "Kiril":

  Ако можеше да мисли в такава переспектива,тонямаше да е там.Мисленето!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 20. 20 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1026 Любопитно

  Кому е нужна подобна пропаганда ? Жандармерията е преди всичко пристан за връзкарчета-заплатаджий, мързеливи или некадърни за друго. Да се перчат по мачове и да си бръмчат с черните камиончета - "да респектират". А в последните години - предимно за охрана на цигански престъпни групи, барикадирали се в незаконно построени гета, под закрилата на разни местни политически измекяри.

 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Млади, мотивитани жандармеристи. И корумпирани шефове. Двто сега ги арестуваха за рекет. Е, младите и мотивирани жандармеристи първо ще се демотивират и след това ще си потърсят друга работа.

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Жалко за децата, промити са им мозъците, те през целия си съзнателен живот не са виждали друго освен Бейко и ГЕРБ.

  Поредните провалени животи.

 23. 23 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Много приятна статия. Благодаря за нея на г-жа Шапкаджиева.

  Родната полиция и в частност Жандармерията имат нужда от точно такива млади и позитивни хора, които виждат всекидневно смисъл и ефект от работата си.

 24. 24 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#19] от "sandman":

  Така е! За жалост, когато кръгът от близки хора живее в някакъв информационен балон тогава шансът да излезнеш е малък. И аз бях в ограничен кръг, но взимах предвид различни мнения и леко по леко излязох от балона.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  "

  След Първата световна война в България Жандармерията е към армията. През комунизма тя е преобразувана във вътрешни войски, които защитават властта при "евентуални по-сериозни вътрешни събития". Жандармерията е възстановена през 90-те. През годините е претърпяла много промени. В парламента преди години се водеха ожесточени дебати за наименованието ѝ. Някои народни представители го определяха като прекалено плашещо и с негативна обществена представа. Днес Жандармерията е дирекция към главната дирекция "Национална полиция".

  Между войните жандармерията се е занимавала с комунистическите терористи и партизани. Оттам идва негативизма като обществена представа. Комунистическата пропаганда представяше жандармерията преди 9.9.1944 като башибозук , който е убивал , колил и рязал глави. Всъщност тогава жандармерията си е вършила работата за защита на държавата от набезите на комунистическите терористи, финансирани и пращани за подривна дейност в България от СССР, с която страна не сме воювали.

 26. 26 Профил на Петър
  Петър
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тази публикация стига до вас със съдействието на Министерство на вътрешните работи®

 27. 27 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 784 Разстроено

  "Ние за Жандармерията можем да говорим. Виждаме, че се правят неща за добро. Увеличиха ни заплатите", казва Костадинова.

  Така разбират реформата шапкарите!

 28. 28 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6668 Неутрално

  И със сигурност не са корумпирани, дано не прихванат лошите навици от "старите".

 29. 29 Профил на uvf23597141
  uvf23597141
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lou
  Хаха, явно трябва да се въведът нови изисквания при кандидатстване, назначаваме само “анорексични “ полицай, че май ни е страх от “гардероби”.Не бях чела по-глупав коментар от вашия!Гениално😆😆😆
  Успех млади хора вие сте бъдещето на България!

 30. 30 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  “учи психология с идеята образованието да ѝ помогне да познава хората и може да предвиди поведението им. Спомня си и един случай по време на протест, когато видяла, че един мъж е искал да удари друг с бутилка и го предупредила, че знае какво иска да направи и той се отказал.”
  ——
  :))))... на тези не бива да им разрешават да говорят с неуниформени.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 31. 31 Профил на pavel717
  pavel717
  Рейтинг: 417 Неутрално

  До коментар [#8] от "Lou Хаха, явно трябва да се въведът нови изисквания при кандидатстване, назначаваме само “анорексични “ полицай, че май ни е страх от “гардероби”.Не бях чела по-глупав коментар от вашия!Гениално😆😆😆Успех млади хора вие сте бъдещето на България!
  —цитат от коментар 29 на uvf23597141


  поне не назначават неграмотници като теб ....

 32. 32 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 612 Гневно

  Драги позитивни младежи, вижте какво ще ви кажа (ако четете коментарите) като разумен, образован, но и доста недоволен данъкоплатец:
  1. Много е хубаво, че сте позитивни и млади. Така трябва. Но... хубавото свършва дотук.
  2. Аз лично не ВИЖДАМ НИКАКВА ПОЛЗА от дирекция "Жандармерия". Тя е огромен, раздут щат, който върши само едно - да успокоява ВЛАСТТА, че "всичко е под контрол".
  3. КОГА се появявате? При масови протести, мачове Левски - ЦСКА, да пазите ЦИГАНСКИТЕ ГЕТА от гнева на българите - но САМО ПОСТ ФАКТУМ, когато престъплението, побоя, грабежът или изнасилването ВЕЧЕ СА ИЗВЪРШЕНИ. Естествено, че хората ще ви псуват.
  4. КАКВО точно правите? "Респектирате" и опазвате обществения ред. Браво. Но съм минавал на десетки протести (особено на жълтите павета), където СТЕ ПОВЕЧЕ от самите протестиращи... Смешно е. Зъзнете безмислено а всеки ъгъл, но вземате заплата за което - от нашите данъци.
  5. Същата работа би могла да се върши от поне 2-3 пъти по-малък личен състав. Но пак да напомним - властта най-много я е страх от собствения й народ.
  6. В България, където показателят "полицай на глава от населението" е на 8-мо място в света, РАЗКРИВАЕМОСТТА на престъпленията е отчайващо ниска. Ерго, трябва да се засили В ПЪТИ щатът на ИСТИНСКИТЕ ПОЛИЦАИ - цивилни, разследващи, мислещи и разкриващи престъпления. Сега знаете ли какво правят те, като подадеш жалба за ограбения си дом, кола и т.н. - "попълнете документите" и бум - в един куп папки, без капка надежда за разкриване, възмездие, обезщетение. Претрупани сме от работа, казват те. "Незначителна стойност" е удобно, допустимо от идиотския закон извинение да не разследват поредния грабеж или обир.
  7. Вие... на терен "предотвратявате и разкривате престъпления"? Моля ви, ще се смея с глас. Колко, кога и къде разкрихте?

  Като обобщение, жандармерията е европейско образувание, което в някои държави и особено в миналото е имало конкретни цели и задачи. Но днес, в България, изглежда странно и разточително многобройно, на фона на острата нужда от Борба с организираната пръстъпност, от Криминална полиция (и в чувствително по-малки мащаби - охранителна полиция и няколко мобилни спецчасти).
  Но, както казах, ВЛАСТТА ДОКАЗА, ЧЕ РЕАЛНО НЕ ИСКА да излови престъпниците и да остави хората да живеят и работят спокойно (защото тогава почват да им идват разни идеи за смяна на системата...). Но тя иска "всичко да е под контрол" и като щракне с пръст - вие да се строите в шпалир и "да опазите реда".
  Съжалявам, но считам това за силно неефективно изразходване на МОИТЕ ЛЕВЧЕТА като данъкоплатец. Но поне ви го казвам в очите.

 33. 33 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#23] от "Читател":

  Те че виждат ежедневно СМИСЪЛ, много хубаво. Лошото е, ако АЗ, колективният данъкоплатец, не виждам ЕФЕКТА.

 34. 34 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  МВР - биещото сърце на Партията.

 35. 35 Профил на cocoi
  cocoi
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Много приятна статия. Благодаря за нея на г-жа Шапкаджиева.
  —цитат от коментар 23 на Читател

  И да не си помислите , че дядо и е правил шапки :) по-вероятно фамилията и е модифицирана от Фуражка :) - т.е произхожда от милиционерски или фатмашки род.


 36. 36 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Един шеф рекетьор ще унищожи един випуск млади жандармеристи. Колко са такива?

  Мърфи е оптимист!
 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  Оставете рекламните лица на МВР. Ние си ги знаем - рекетьори. Любимо занимание да дебнат на пусия в храстите. И да чакат да се пенсионират с 20 заплати накуп.

 38. 38 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Когато почнат да разкриват корупционни схеми в системата на МВР и всеки месец има по няколко осъдени за това, може и да имаме повече уважение към полицията като цяло. До тогава...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 39. 39 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Болшинството продължават да бъдат тъпи и необразовани селчовци, без елементарно възпитание и проблемът е в тъпото им и комуноидно началство, чийто идеал е другарят Путин.

 40. 40 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  До коментар [#16] от "Taiga":

  Гледай си садогейските джендъри от руските органи, че доста арестанти и затворници са пропищяли от гнусните им изпълнения, за които имаше достатъчно скандали през изминалата година.

 41. 41 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  " "Когато идваш с удоволствие на работата - тя само ти дава. Хубава е тръпката тук. Научаваш нови неща, сблъскваш се с най-различни хора, ситуации, съдби - самият себе си опознаваш в такива моменти, защото не знаеш как би реагирал и какво би направил", разказват и двамата."

  Ако повечето полицаи от системата на МВР имаха такова отношение към работата си и изпълнението на професионалните си задължения, цялото общество щеше да го усети и да има много повече и уважение, и разбиране към тази напрегната и опасна професия !
  Поздрави на Костадинова и Христов !

 42. 42 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#41] от "samoedin":

  за Младен Маринов няма ли поздрави?

 43. 43 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Много симпатични млади хора. Все още изживяват идеалите си и не са се сблъскали челно с трудностите в България, но и това ще стане. Людмила ми се вижда твърде слабичка за жандармеристка. Дано тренира често във фитнес залата. Ако й излязат 4-5 нацепени батки насреща не я виждам как ще ги обезвреди. Но пък тоя "гардероб" до нея едва се побира в униформата.
  —цитат от коментар 8 на Lou


  Що за глупости. И мъж да е, сам срещу 4-5 човека трудно ще надделее. И къде го видя тоя гардероб, пичът не е много по-висок от нея и изобщо не изглежда едър.

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3312 Весело

  До коментар [#42] от "Бриго докара Симеон":

  " за Младен Маринов няма ли поздрави?"

  Първо да ги заслужи с нещо !

 45. 45 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 534 Разстроено

  Ако знаете,колко "хубави" работи говорят за вас бившите ви преподаватели в Пазарджик.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK