ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Млади, позитивни, жандармеристи

Млади, позитивни, жандармеристи

© Георги КожухаровТежката полиция". Така е известна Жандармерията. Може би заради бронираните ѝ високопроходими автомобили "Ивеко" и "Форд", може би защото е натоварена с овладяването на размириците в страната, може би заради миналото ѝ на военна структура. Днес жандармерията се възприема като респектиращ, но задачата е да бъде и превантивен орган на МВР.


Хората виждат жандармеристи на всеки протест и футболен мач. Но какво е да си от другата страна, често да срещаш неодобрението на хората и да чуваш обидите им.


"Майка ти ще я е срам от теб. Аз като майка бих се срамувала". Това чува Людмила Костадинова от жена по време на протест в столицата. Приема го обаче за нормално и за част от ежедневието си.
Тя и Антонио Христов са в софийската Жандармерия от началото на август, след като са преминали обучение в полицейската школа в Пазарджик, където постъпват през януари. Двамата разказват, че постоянно им намират операции в София и в други градове в страната.


Жандармерията няма толкова ясно разписани задължения и като че ли затова постоянно ѝ намират нови мисии и това са най-често командированите полицейски служилите. Те трябва да охраняват стратегически важни обекти, да опазват обществения ред, да разкриват или предотвратяват престъпления извън населените места и др.


"Да, пращали са ни доста пъти вече. За четири месеца почти всяка седмица, когато сме в наряд сме извън София - в Ботевград, Правец, Перник, Благоевград, Кресна", раказват двамата млади жандармеристи. Пращат ги за охрана на протести и футболни срещи. Казват, че общественият стереотип за полицията не е много добър. "Но когато хората ни видят сред тях да помагаме, защото ние сме на пътя, за да им помагаме, не да им вредим, те виждат, че си вършим работата и почват да ни приемат по-нормално. Жандармерията преди време е била по-затворена, не е била толкова на пътя до хората, сега са по-близо до тях и те виждат какво правим", обяснява Костадинова.


Двамата са на по 22 и 24 години и поне засега не биха заменили Жандармерията с друга полиция. Обясняват и защо - всеки ден правят нещо ново и им е интересно, защото се учат. Работата тук спрямо другите дейности на полицията е много по-специфична. А динамичната обстановка е точно по наш вкус", казват Костадинова и Христов. По-старшите от тях имат много натрупан опит, който им предават. "Това е голям позитив за нас", обяснява Христов.


Понякога двамата говорят едновременно или довършват изреченията си, но те са екип още от школата през януари. А това е най-важното за тях и това им помага да се справят със страха. "Всеки човек се страхува, няма безстрашни хора, но когато си с колегите и разчиташ на тях, няма от какво да те е страх", казва Костадинова. "Защото един на друг си пазим гърбовете", допълва я Христов. "Знаеш, че колегата е зад теб", продължава Костадинова, а Христов довършва изречението ѝ - защото екипите, ако са от 6-8 човека, това им е хубавото, че работят като един човек. "Когато сработването е на ниво, страхът го няма", заключват и двамата.


Млади, позитивни, жандармеристи

© Георги Кожухаров


За постоянните искания за повече полицаи и политически обещания за увеличаване състава на МВР, те казват, че не е важно количеството, а подготовката на полицаите, "за да можеш да рачиташ на колегите си". Не крият, че идеалният вариант би бил да са повече и да са подготвени.


Христов и Костадинова попадат в Жандармерията покрай семейството или приятелите си. Казват, че работата е по-хубава от това, което са си представяли. "Сравнително по-добре", казва момчето. "Надвиши очакванията ни", допълва го момичето. "Когато дойдохме попаднахме в групи със страхотен колектив. Секторният ни началник в страхотен човек и професионалист и работата върви", обяснява Костадинова. Христов потвърждава, че работата върви, а колективите се сработват лесно. Без да го изчака да се доизкаже момичето казва, че началниците насочват и помагат, а колегите съдействат и всички се чувстват като един екип.


"Когато идваш с удоволствие на работата - тя само ти дава. Хубава е тръпката тук. Научаваш нови неща, сблъскваш се с най-различни хора, ситуации, съдби - самият себе си опознаваш в такива моменти, защото не знаеш как би реагирал и какво би направил", разказват и двамата.


Работата им и взема, защото са на ненормирано работно време. "Много пъти правиш планове някъде да отидеш, за празници, на почивки или рождени дни - каквото се сетите. Поводи на близки хора, но в същото време се налага да дойдеш на работа. Не можеш да плануваш. Планът е от днес за днес. Защото сме на разположение 24 часа. Но си струва", казва Костадинова. "Струва си разбира се", съгласява се Христов. Двамата са горди, че помагат на хората. "Така са ни показали по-старите колеги от нас. Че винаги трябва да се съдейства - когато може. И трябва да има диалог с хората".


Костадинова учи психология с идеята образованието да ѝ помогне да познава хората и може да предвиди поведението им. Спомня си и един случай по време на протест, когато видяла, че един мъж е искал да удари друг с бутилка и го предупредила, че знае какво иска да направи и той се отказал.


На въпрос за реформата в МВР и условията им на работа, казват само, че положението се подобрявало.


"Ние за Жандармерията можем да говорим. Виждаме, че се правят неща за добро. Увеличиха ни заплатите", казва Костадинова.


След Първата световна война в България Жандармерията е към армията. През комунизма тя е преобразувана във вътрешни войски, които защитават властта при "евентуални по-сериозни вътрешни събития". Жандармерията е възстановена през 90-те. През годините е претърпяла много промени. В парламента преди години се водеха ожесточени дебати за наименованието ѝ. Някои народни представители го определяха като прекалено плашещо и с негативна обществена представа. Днес Жандармерията е дирекция към главната дирекция "Национална полиция".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK