Обстановката в Смолянска област започва да се нормализира, но положението все още е бедствено

Обстановката в Смолянска област започва да се нормализира, но положението все още е бедствено

© Министерство на отбранатаУсложнена остава и днес зимната обстановка в някои райони на страната. В бедставащата Смолянска област обстановката се нормализира, но все още обаче има населени места без ток. Жителите на село Мугла четвърти ден са без хляб и без път, а от петък - и без ток, съобщи БНР.


В пазадржишка и Благоевградска област продължава работата по възстановяване на електрическото захранване в някои села. От Столичната община предупреждават шофьорите, които днес тръгват с автомобилите си към Витоша, да носят вериги.


До обяд се очаква да бъде възстановено електрозахранването в община Доспат, която второ денонощие е без ток, а от снощи без вода са няколко селища в региона. Екипите на ЕВН ще продължат работата по отстраняване на авариите и възстановяването на електрозахранването в Борино.
Основните усилия днес ще бъдат насочени за отваряне на пътя Пампорово - Стойките и прохода Превала. Временно е ограничено движението по път три, 86-81 Рудозем - Смилян при шести километър поради свличане на скална маса. Обходният маршрут е Смилян - Чокманово и Патово - Рудозем. Без достъп е Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен и с помощта на специализиран екип работещите там ще бъдат извозени до домовете си. Военнослужещи от Сухопътните войски продължават да оказват помощ.


В общините Баните и Смолян през нощта не са постъпвали сигнали за бедстващи хора и тежки инциденти.

Обстановката в Смолянска област започва да се нормализира, но положението все още е бедствено

© Министерство на отбраната


По високите части на Смолянска област продължава да вали слаб снеговалеж, който вече достигна един метър и половина. Десетки туристи и обслужващ персонал във вилно селище "Малина" в курорта Пампорово късно снощи алармираха, че втори ден остават блокирани и не могат да се приберат по домовете си заради снежното бедствие.


Обстановката в родопската част на Пазарджишка област се нормализира. Рано тази сутрин беше възобновена работата по отстраняване на авариите в електропреносната мрежа в резултат от мокрия и тежък сняг. В засегнатите селища е осигурен ток с агрегати на ЕВН. Пътищата са проходими при зимни условия.


В сила остава ограничението да товарни автомобили по отсечките Батак - Доспат и Велинград - Сърница. Опасност от падащи камъни има по направленията Пещера - Батак и Белово - Юндола.


Второ денонощие без ток остават и жителите на общините Доспат и Борино, частично прекъсване на електрозахранването има и на други места в областта. Заради свлачища има и села без достъп.


В осем общини от Благоевградска област днес все още има населени места без ток. Продължава работата по възстановяване на електричеството в селища от общините Разлог, Белица, Якоруда, Банско, Петрич, Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK