Как се преодолява напрежението в офиса

Как се преодолява напрежението в офиса

© freepik.comВече имам доста години трудов стаж в различни фирми. Преди четири години реших да стартирам собствен бизнес. Фирмата се разви доста добре – вече имам 25 работници. Клиентите се увеличават, поръчките растат. Проблемът е, че постоянно се чувствам доста напрегнат. Не мога да се зарадвам на успеха си. Нямам време за нищо, налага се да върша нещата в последния момент, сроковете ме притискат, телефонът ми не спира да звъни. Дори и когато съм на почивка - не повече от 3-4 дни, не мога да се отпусна и да спра да мисля и да се безпокоя за работата."


Това е историята на управител от Плевен, но този случай не е единичен. Стресът от работното място е познат на мнозина, дори и на хора, които не са на толкова високи позиции в дадена компания.


Хроничната преумора е присъща за съвременния начин на живот и особено за мениджъри, които работят в крайно динамична среда и при голяма степен на несигурност. Ако продължи дълго обаче, това състояние може да надхвърли усещането за психологически дискомфорт и да доведе до сериозни здравословни проблеми. Но има ли начин един мениджър да съчетава бизнеса си със спокоен и здравословен начин на живот и как?
Преди всичко е необходимо да формулирате целите си - колко искате да се разраснете, колко да печелите и как това да се случва във времето - за една, пет или десет години. За да не се налага постоянно да "гасите пожари", опитайте се да степенувате задачите по важност и да предвиждате достатъчно ресурси - време, хора, машини, финансови средства за всяка от тях.


Открийте нещата, които ви натоварват излишно и ви губят времето - твърде много срещи, прекомерно дълги оперативки, многобройни и дълги телефонни разговори. Трябва да знаете добре с какви обективни и субективни възможности разполагате, колко свръхнатоварване можете да поемете и за какъв срок, какви резерви имате и при какви условия. Реалистичното планиране на дейностите и делегирането на отговорности ще облекчи ежедневието ви и ще ви даде възможност да се фокусирате върху стратегическите задачи.


Когато подреждате нещата и правите плановете, предвиждайте и време за почивка - не само за вас самия, но и за целия персонал. Преуморените хора не са ефективни и няма смисъл да прекарват допълнителни часове на работното място.


Старайте се и да разграничавате служебния от личния живот. Не се лишавайте от сън и от любимите си занимания. Спомнете си или открийте това, което ви доставя удоволствие и ви зарежда.


Ако пък искате по-спокойна работна среда, разгледайте актуалните обяви за работа на Karieri.bg.


"Коутс България" търси:
Търговски представител


"Икономедиа" търси:
БАНЕР АДМИНИСТРАТОР
Key Account Manager
PHP програмист


IOW BULGARIA търси:
Financial controller
Marketing Specialist


Фонд на фондовете търси:
DIRECTOR CONTROLLING & RISK MANAGEMENT AND REPORTING DEPARTMENT


БНБ търси:
Експерти в дирекция "Икономически изследвания и прогнози"


International Investment Bank търси:
Senior Banker at Customer Relations Department


Deloitte Bulgaria търси:
Audit Manager


KPMG търси:
Accountant


Български хелзинкски комитет търси:
Юрист

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK