Започна проверка и на строежи на морския бряг край Варна

Новите обекти се изграждат на самия морски бряг в курорта "Св. Св. Константин и Елна" край Варна.

Новите обекти се изграждат на самия морски бряг в курорта "Св. Св. Константин и Елна" край Варна.Регионалната Дирекция "Национален строителен контрол" във Варна е започнал проверка на сигналите за строителство в непосредствена близост до морския бряг в курорта Св. св. Константин и Елена. Според разпространеното съобщение инспекцията на място щяла да бъде извършена лично от началника на ДНСК Иван Несторов, който щял да обобщи резултатите на брифинг в сряда.


Информационната табела на строителната площадка на самия морски бряг, където се изгражда хотел с открит басейн.

Информационната табела на строителната площадка на самия морски бряг, където се изгражда хотел с открит басейн.


Проверката е по повод на строителство на апартаментен комплекс, хотел и търговски център на метри от морския бряг в Св. св. Константин и Елена. Инвеститор на проектите е едноименното дружество, свързано със собствениците на "Химимпорт" и "Централна кооперативна банка".
Днес пред Би Ти Ви от компанията съобщиха, че трите проекта са част от инвестиционната програма на Свети Константин и Елена, а всички законови изисквания, свързани с реализацията им, са спазени. Подробният устройствен план е бил одобрен от Националния експертен съвет по устройство на територията към Министерството на регионалното развитие и благоустройството още октомври 2017, а разрешението за строеж е издадено от община Варна през февруари м.г.


Пред хотела в "Св. Св. Константин и Елена", който вмомента се изгражда от едноименното дружество, в морето се строят и брегозащитни съоръжения, оформящи малък пристан.

Пред хотела в "Св. Св. Константин и Елена", който вмомента се изгражда от едноименното дружество, в морето се строят и брегозащитни съоръжения, оформящи малък пристан.


Пак пред Би Ти Ви главният архитект на община Варна Виктор Бузев каза, че проектът на апартаментния комплекс, изграждан в непосредствена близост до морския бряг, е съобразен с действащата в момента нормативна база и Закона за черноморското крайбрежие. "Той дава право на застрояване както в Зона А, така и в Зона Б, каза Бузев. В случая става въпрос за строеж, който попада в Зона А. Строителството в тази зона е с изключително занижени параметри и към момента не се наблюдава да излизат от рамките на допуснатия строеж.


Междувременно днес Дирекцията "Национален строителен контрол" в Бургас започна и проверка на издадените документи за строеж в района на къмпингите "Арапя", "Градина" и "Алепу". Резултатите от нея щели да бъдат оповестени в края на седмицата.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Красота. Дебили шушлякови...

 2. 2 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  А на бас, че този ТИМбилдинг ще е 110% законен?
  Смее ли да не е...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1766 Любопитно

  Главният архитект казва, че строителството е законно а началникът на ДНСК,че лично ще проверява дали е законно. Един от двамата май не знае какво прави. А след проверката - нека да позная:
  Всичко ще е съгласно закона за презастрояване на Черноморското крайбрежие, нормативната база, препоръките на Светия Синод и правилника за движение по пътищата.

 4. 4 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1543 Весело

  Сега, требе малко корекция: Видно от инфотабелката е, че инвеститор е кой? Даа- "Кака Рачи", известна ни във Варна още от едно време, като близка приятелка на ЧервеноПремянов . Тя работи само с рубъли, обича морските "тюлени" /видно от втората фотка с едно каменно тюленче/ и може да строи във всички зони от "Аи Б" , та до "В,Г,Зъ" на БГ територията. Просто защото Аджибуй никога не е чувал за Тима и на тях всичко им е позволено от марионетното правителство....

 5. 5 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Тея са от по-наглите мутри - заграждат брега. Ако не се лъжа за мястото , на 100 метра същите мутри вече са заградили плаж и бряг. Колкото и да лъжат предварително, че няма да ограничават достъпа до държавната територия.

 6. 6 Профил на fillipova
  fillipova
  Рейтинг: 290 Разстроено

  До коментар [#2] от "arnautsky":

  Проблемът ще излезе по скоро в законите, които онези 240 ''избранници'' мъдруват!!

 7. 7 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 793 Гневно

  Бузев - адвокат на трибуквения тумор!

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7400 Неутрално

  Морето ще ги разчисти тия недоразумения по брега ...

  karabastun1@abv.bg
 9. 9 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Журналистите пак търсят под вола теле. Ясно се разбира, че всичко е според законите и всички документи са изрядни. Виж за Градина и Арапя нещата са епични. Там наглостта няма никаква граница.

 10. 10 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Тя работи само с рубъли, обича морските "тюлени" /видно от втората фотка с едно каменно тюленче
  —цитат от коментар 4 на 1_april


  Да, бе да - тюлени! Това трябва да е митология, за да се респектират робите и да се създава култ. Доколкото съм чувал, само М-то има нещо общо, ама като войник-художник на поделението - нищо повече.

 11. 11 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Ясно се разбира, че всичко е според законите и всички документи са изрядни.
  —цитат от коментар 9 на rado_sv


  На мен хич не ми е ясно как всичко в този курорт отиде при една и съща групировка. Търгове, конкуренция, прозрачност, концесия, изключително държавна собственост? Или тея работи не са характерни за този анклав?

 12. 12 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  Как е възможно строителство до брега да е законно!?
  Повтарям: В Сардиния е забранено ново строителство и разширяване на съществуващи сгради на 3, 5 или 8 КИЛОМЕТРА от брега, в зависимост какъв е наклона. Колкото е по-полегато, толкова по-голяма е зоната със забрана. Отнася се за всички - държава, общини, църква, частни...

 13. 13 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1543 Любопитно

  До коментар [#11] от "Дундурук":

  ".... отиде при една и съща групировка.."

  Ами как всичко останало отиде при другата мутра-тази от СИК?
  Сигурно чрез ХОДожествена гимнастика с обръчи и бухалки.
  Е, и с малко помощ от приятели: милюармейци от ДС?

 14. 14 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#12] от "PisnaMi":

  По принцип не е ОК, само че ще се окаже, че ПО ДОКУМЕНТИ този имот е на 30км от брега, така че всичко е кристално законно.

 15. 15 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Не прибързвайте с презумпция за нещо нередно - все пак навсякъде по морето се строи именно през зимата, така че нищо странно. Още повече, че явно не става въпрос за полулегална съборетина, а за голям комплекс с предварително одобрен план и проект. А дали по-компетентни и запознати са няколко държавни органа или няколко "безпристрастни" коментиращи всеки да си решава сам ;)

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3737 Весело

  - оня стадион виждаш ли го ?
  - не
  - ми що гледаш в хотела тогава

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Хайде и руските къщи на 12 м от прибоя във Фичоза !

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8665 Неутрално

  Ще проверяват от кумова срама. А досега къде спаха.

 19. 19 Профил на ivan_ko9
  ivan_ko9
  Рейтинг: 570 Неутрално

  За всеки нов строеж ли ще има статия в Дневник? Нормално е да се строи и да се развиват курортите и щом проекта е съобразен с действащата нормативна база и всички законови изисквания са спазени, значи всичко е наред. Нещо ми се губи смисъла на тази статия.

 20. 20 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#19] от "ivan_ko9":

  Губи ви се разбира се, това е понеже, ако човек е глупав, това обикновено продължава дълго. Ще ви обясня с аналогия и ще пиша бавно. Да речем, че някой ви издаде разрешително да стреляте по хора, които ви дразнят, това не прави действията ви автоматично законни, даже въпросният да е чиновник, средно, или високо ниво.

 21. 21 Профил на Alexadner Boy Adjan
  Alexadner Boy Adjan
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Комунизма се върна. Те бутат хотели и нови вдигат там. Тенис корта на пътя ще съживят. И басейна на винишкия баир. И бузлуджа

 22. 22 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Какво има да строят пък във Варна, то там от постройки и съборетини морето не се вижда. Требва да се мине наред и да се събори всичко, камък върху камък да не остане, после да се мисли наново кое, как и защо.

 23. 23 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Дайте да спрем да строим в България изобщо, защото на някой така му отърва! Има определена процедура и ако е спазена буквата на закона, тогава не виждам проблем да се строи! Тук непрекъснато сме ту в едната, ту в другата крайност - или се строи безразборно или нищо да не се строи! Така няма как да станем нормална държава!

 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  бахти избушените институции, направо излишни.

 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  " Пак пред Би Ти Ви главният архитект на община Варна Виктор Бузев каза, че проектът на апартаментния комплекс, изграждан в непосредствена близост до морския бряг, е съобразен с действащата в момента нормативна база и Закона за черноморското крайбрежие. "Той дава право на застрояване както в Зона А, така и в Зона Б, каза Бузев. В случая става въпрос за строеж, който попада в Зона А. Строителството в тази зона е с изключително занижени параметри и към момента не се наблюдава да излизат от рамките на допуснатия строеж."

  Класическата схема - купуваш си цялата общинска администрация, а не само дадения архитект, всички отдели, проекти, планове, прокарваш интересите си на централно ниво със закон, получаваш това, което искаш и....бетонираш ! А в Бургас - там кмета на ГЕРБ беше основното действащо лице комплекса на " почетният председател на ДПС" да бъде завършен ударно и в срок, а самият той да размишлява философски край брега на морето коя е неговата следваща схема.....
  Всички са се превърнали в безлични подлоги на задкулисието ! Не е достойно българи да ги наричаш ! Просто продажници !

 26. 26 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  КМЕТОВЕТЕ НА ВАРНА И БУРГАС БИ ТРЯБВАЛО ДА ВИСЯТ НА ЕДНО ДЪРВО..

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Колкото и да проверяват бялото няма как да излезе черно. За успокоение на всички мрънкащи и 100 проверки да направят резултата ще е еднакъв, след като документите за строежа са подадени още преди година и одобрени на всички инстанции. Аман от вечно недоволни люде...

 28. 28 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  Всичко е далавера ,особено във Варна , строи се и на червена и на зелена зона без мярка .

 29. 29 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Това на снимката е в района на хотела, на който Иван Портних беше директор до скоро. Така че не се притеснявайте, всичко ще излезе законно. :-/

  Абе гнус. Варненските общинари са за затвор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK