Нов строеж по крайбрежието, този път в Синеморец

Плажът на Синеморец

© Георги Палпурин

Плажът на СинеморецСтроеж в Синеморец, който е бил спрян през 2015 г., е получил от местната администрация разрешение да бъде завършен. Това съобщи днес Би Ти Ви в репортаж от мястото на строителството. Причината за спирането на строежа преди 13 години е била тази, че той попадал в границите на Природен парк "Странджа" и не отговарял на екологичните норми.


Теренът край устието на р. Ропотамо е бил продаден на търг от община Царево, след което негов собственик е станал Неделчо Гинин. Разследване на Би Ти Ви от 2007 г. е показало, че тогава Гинин е получил от община Царево парцел край морето като крайно нуждаещ се. Там той трябвало да си построи къща, но вместо това на мястото се появил хотел.


Строителното разрешение за обекта, който сега Гинин завършва, е било отнето от Районната дирекция за национален строителен контрол на базата на актове, издадени от Районната инспекция за опазване на околната среда и водите. Четири години по-късно обаче Върховният административен съд се е произнася в полза на инвеститора, а причината за това е разминаване в документите Дирекцията за национален строителен контрол и екоинспекцията.
В предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви директорът на парк "Странджа" Румяна Цвяткова, обясни, че община Царево е издала разрешение за строителство, тъй като оттам смятали, че теренът, върху който то се извършва, е урбанизирана територия. В същото време той бил част от парк "Странджа". Изключването от очертанията му можело да стане само с акт на министъра на околната среда и водите.


Според Тонка Атанасова от регионалната екоинспекция в Бургас обаче строежът бил "по-особен". "Част от имота попада в парка, а за да бъде изключен оттам, трябва да бъде приет Общ устройствен план на Царево", казва тя.


Строежът на Неделчо Гинин се оказва замесен и в още един скандал. Според Атанас Орачев от сдружение "Черноморска Странджа" още при строителството на хотела си Неделчо Гинин е разкопал могилата, в която е било открито Синеморското съкровище. Причината за това била, че тя пречела на гостите му да виждат морето.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK