Днес се навършват 125 години от рождението на цар Борис III

Цар Борис Трети се ръкува с военния аташе и резидент към посолството на СССР полковник Иван Дергачев, до него е помощник военния аташе майор Леонид Середа, на Богоявленския парад - 1940 или 1941 г. Царство България запазва дипломатическите си отношения със СССР и след присъединяването към Тристранния пакт. Скъсва ги не България, а Сталин на 5 септември 1944 г., обявявайки война на България - това е средството да влезе Червената армия на българска територия.

© Lostbulgaria.com

Цар Борис Трети се ръкува с военния аташе и резидент към посолството на СССР полковник Иван Дергачев, до него е помощник военния аташе майор Леонид Середа, на Богоявленския парад - 1940 или 1941 г. Царство България запазва дипломатическите си отношения със СССР и след присъединяването към Тристранния пакт. Скъсва ги не България, а Сталин на 5 септември 1944 г., обявявайки война на България - това е средството да влезе Червената армия на българска територия.На 30 януари се навършват 125 години от рождението на цар Борис Трети.


Цар Борис Трети, известен като Царят Обединител и още - като трагичния цар, заради внезапната и неизяснена и до днес смърт през 1943 г., се възкачва на престола на 3 октомври 1918 г., едва 24-годишен, току-що завърнал се от Южния фронт. Това са дни на колосални изпитания за българската държава, когато нейното съществуване е дори поставено под въпрос.


Днес се навършват 125 години от рождението на цар Борис III
Ако неговата памет днес заслужава почит, то е защото 25-годишното му царуване е белязано от два акцента, които обективният прочит на историята не отрича: постоянните и последователни усилия на царя за национално помирение в името на оцеляването и укрепването на България, което само по себе си е предизвикателство и би било подвиг сред установената традиционна партизанщина на българския политически живот. Първият акт на младия цар през декември 1918 г. е именно амнистия за бунтовниците от Войнишкото въстание .
И вторият акцент - последователните му усилия и роля проблемите на България да се решават само с дипломатически средства и в никакъв случай с военни - така се стига до най-голямото дипломатическо постижение в новата българска история - възвръщането на Южна Добруджа по мирен път, което е прецедент на Балканите. Решаваща е ролята на цар Борис Трети да бъде опазена България встрани от пожара на Втората световна война и да запази онази степен на суверенитет, макар и в рамките на Тристранния пакт, за да може да решава жизнено-важните въпроси, сред които и спасяването на българските евреи вътре в страната.


Граждански сдружения и групи съобщиха, че ще поднесат венци в 13 ч. пред барелефа на царя на входа на Борисовата градина.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK