Съдебно решение отвори пътя за строеж на плаж "Корал" край Лозенец (допълнена)

Така по проект би трябвало да изглежда комплексът на плаж "Корал", за който е искано разрешителното

© Сайъа на Асоциация

Така по проект би трябвало да изглежда комплексът на плаж "Корал", за който е искано разрешителнотоЗаглавието е коригирано, а в статията е допълнена разпратена до медиите позиция на Върховния административен съд в 17.25 ч.


С решение на Върховния административен съд от 10 януари тази година се отваря пътя за строителство на комплекс, който по първоначален план е с 45 000 квадратни метра разгъната застроена площ на плаж "Корал" край село Лозенец. За решението първо съобщи местният сайт tsarevo.info.


Вчера се разбра и за още едно съдебно решение, с което се допуска и строеж в Синеморец. Властите пък от около седмица проверяват сигнали за започнали строежи по Южното Черноморие - край къмпинг "Градина", "Арапя" и плажа "Алепу".
С решението си за "Корал" съдът не намира основания да отмени разрешенията за строителство по проекта "Корал резидънс" на "Прайм пропърти БГ" за хотелски комплекс. Мотивите на магистратите са, че към годините на издаването на разрешителните на "Прайм пропърти" не са действали специализираните закони, закрилящи Черноморието, в т.ч. дюните от застрояване.


Така по проект би трябвало да изглежда комплексът на плаж "Корал", за който е искано разрешителното

© Сайтът на инвеститора

Така по проект би трябвало да изглежда комплексът на плаж "Корал", за който е искано разрешителното


Отхвърля се жалба на РИОСВ - Бургас, за липса на оценка на въздействието на околната среда и оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие. Съдът в състав Светлана Йонкова, Таня Радкова и Анелия Ананиева посочва, че


спорният терен е урбанизиран през 2006 г.


и има влязъл в сила подробен устройствен план. Законът за устройство на Черноморското крайбрежие влиза в сила през 2008 година. Според магистратите парцелът не се намира в защитена територия, не са необходими оценки за въздействие и съвместимост и липсват доказателства за съществуване на дюни.


Допълва се, че територията съвпада с действащ общ устройствен план на община Царево, според който парцелът попада в зона за рекреационна дейност. Заключението е, че няма основания разрешението за строителство на "Корал" да се обяви за нищожно.


От tsarevo.info обаче припомнят, че действащ общ устройствен план всъщност няма, тъй като старият е спрян през 2014 година със заповед на тогавашния министър на околната среда и водите Искра Михайлова. А новият все още не е получил одобрение.


По данни от кадастъра дюни в имота няма и той попада в зона А от Закона за устройството на черноморското крайбрежие, която на теория трябваше да опази брега от застрояване. Реално обаче законът позволява строителство с плътност на застрояване до 20 на сто, интензивност на застрояване (К инт.) до 0.5 и минимална озеленена площ 70 на сто.


В разпратено следобед до медиите съобщение от ВАС уточниха, че не съдът е този който разрешава и е разрешил строителствата на "Корал". "Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас (РДНСК) не е осъществила задължителен служебен контрол за законосъобразност на разрешенията за строежи на плаж "Корал", издадени през 2007 г. Това е органът, който е длъжен да извършва служебна проверка за съответствията на всички разрешения за строежи спрямо нормативните изисквания, към датата на издаването им", се казва в съобщението на съда.


"РДНСК–Бургас има правомощия да отмени всяко разрешение, ако прецени че то е назаконосъобразно и в сроковете, предвидени в закона – 14 дни от уведомяването му", отбелязват от съда. И посочват, че разрешенията за строеж на "Корал" са постъпили в РДНСК – Бургас през 2007 г., а


контролният орган не е предприел нищо


във връзка с тях. Десет години по-късно, по протест на Прокуратурата се иска обявяване на разрешенията за нищожни. За да са налице предпоставки за обявяване на едно разрешение за нищожно обаче, то трябва да страда от изключително тежки пороци, а именно да не е постановено от компетентен орган, както и да са има драстични нарушения на материалния закон, каквито в случая не са налице", се казва в становището на магистратите.


Съдиите отбелязват, че това дело е седмото, свързано с протест на прокуратурата срещу разрешения за строеж на "Корал", като до момента решенията са с една и съща практика.


"Десетки са и делата във ВАС с искания за обявяване на нищожност на разрешения за строежи по Черноморието, издадени на физически и юридически лица, за които РДНСК – Бургас не е осъществила служебен контрол за тяхната законосъобразност", се казва още в съобщението на съда.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK