На първа инстанция съдът не е намерил основания за неустойки за Ларгото (мотивите по делото)

Бившият министърът на културата Вежди Рашидов

© Анелия Николова

Бившият министърът на културата Вежди РашидовМинистерството на културата няма основания да иска неустойка от дружеството "Антична Сердика" за изпълнението на проекта за античния комплекс Ларгото в центъра на София. Това се дължи на факта, че забавянията на строителството са по "обективни причини, които не са свързани с изпълнителите", а освен това министерството е приело работата по двата етапа за приключена по различно време, а според договора изпълнителят дължи неустойка само ако забави проекта в цялост.


Това се вижда от решението на Софийския градски съд по делото, заведеното от министерството с искане за неустойка в размер на 754 хил. лева. Съдът отхвърля иска, като решението е обжалвано пред апелативния съд, който трябва да се произнесе.


По-рано днес депутатът Елена Йончева пусна три записа, приписвани на тогавашния зам.-министър на културата , а сега министър, Боил Банов, на база на които смята, че той е опростил неустойка от 700 хил. лв. на изпълнителя на проекта - "Антична Сердика". След това депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, който през 2016 г. беше министър, съобщи, че още тогава е "подписал заповед да отиде на съд неустойката за Ларгото". Веднага след пресконференцията на Йончева прокуратурата обяви, че се е самосезирала по материалите и започва проверка. Банов пък каза, че е готов да подаде оставка като министър на културата.
Съдът констатира, че строителните дейности са спирани 5 пъти за общо 59 дни от началото на изпълнението на проекта. За всяко от тях страните са сключвали споразумения, като причините са - липсва на осигурен авторски надзор, нови или продължаващи археологически проучвания и изготвяне на нови технически проучвания. Според съда тези спирания не са свързани с изпълнителните.


Всеки път дейностите са спирани с акт 10 и са подновявани с акт 11. Именно имената на такива документи се разчитат в субтитрите на записите, изнесени днес от Йончева. "Да пуснем акт 10 и акт 11 съответно за спиране, за да излезем начисто, че няма закъснение", са ,според БСП, думите на Боил Банов, тогава зам.-министър. Твърдението на Йончева е, че с тези указания Банов е прикрил закъснението на проекта.


Какво се е забавило


Според жалбата на министерството "Антична Сердика" е трябвало да завърши проекта в края на 2015 г., но в началото на 2016 г. приемателната комисия е установила редица недовършени части от проекта. Основното доказателство на министерството за забавянето е подписания акт 15 за приемането на проекта. Той е от 25.02, или с 36 дни след договорения краен срок. Дружеството пък твърди, че срокът е бил удължен след 5 спирания на работата, за които няма вина.


Според протокола от комисията по приемането на обекта на 29 януари 2016 г. не са били "монтирани около 50 % от стъклата на куполното покритие, не е била изпълнена шпакловка и боядисване на облицовъчните аквапанели, не са били довършени окачените тавани в помещенията и в южната част на Ларгото, остъкляване на асансьора, хидроизолация, електрическата и осветителна инсталация".


Договорът между страните предвижда при забавяне на целия проект министерството да може да претендира за неустойка от 0.2% на ден върху цялата цена, но не повече от 20% от цената на целия проект - 12.5 млн. лева. Така от ръководеното тогава от Вежди Рашидов ведомство искат изпълнителните да им изплатят сумата от 754 хил. лева.


Добре написан договор


От решението на съда обаче се разбира, че поръчката е разделена на два етапа и министерството не може да претендира за тази неустойка, защото дори да има забавяне на изпълнението, то е само частично - в единия етап.


"Дори и работите по етап II да са изпълнени със закъснение на 25.02.2016 г., както се поддържа от ищеца, не е налице забавено изпълнение в цялост", се казва в решението на съда. Причината е, че в края на декември 2015 г. министерството приема с протокол работата по втория етап за приключена.


В "Антична Сердика" влизат частните дружества "Пътища и мостове", "Финанс груп 2013", "Пътстрой-Варна" и "Реставрация" ЕАД, което е еднолична собственост на Министерството на културата. Съдът е постановил министерството да изплати на собствената си фирма 25 хил. лева неустойки по делото.

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Другари комунисти да ви го кажем на родния ви език - ОПЯТ ОБОСРАЛИС

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 627 Весело

  Е, нали едни комунистчета крякаха, че нямало такова дело. Тия съвсем се оплетоха в тъпотиите си.

 3. 3 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Елена Йончева показа далаверата, благодарение на която, държавата е загубила делото на първа инстанция.
  Браво на Елена Йончева !

  ПП: Тия от ДБ няма ли да изкажат мнение по случая?

 4. 4 Профил на tko42434569
  tko42434569
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Четете внимателно! Държавата предварително фобре се е подготвила да загуби делото, като подписала със задна дата протоколи за спиране на строителството. Нали точно за това става въпрос в записа.

 5. 5 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#3] от "vxx57592865":

  Тия от ДБ са се научили когато комунягите се карат, те да гледат сеир.

 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Слаба ракия е обвинението на Йончева и Нинова. И като обект - културен министър, и като "доказателства". Не заслужава интерес. Солидаризирам се напълно с мнението на Валери Симеонов по случая:

  "„Лично аз съм свидетел, че много често Елена Йончева лъже. Откъде да знам дали това, което казва, е истина или не е“, коментира Симеонов, цитиран от БТА.

  „Помните ли онази лъжа как беше пробутала една стара снимка от оградата, че била съборена. Снимката се оказа, че е правена още по време на градежа на оградата на един мост“, посочи той и допълни: „Там аз я хванах в някъде седем-осем изопачавания на факти и лъжи, свързани с оградата“.

  По никакъв начин не мога да приема, че хвърлянето на обвинения през медиите по този публичен начин трябва да бъде насърчавано и да му обръщаме внимание, каза още Симеонов."
  http://vevesti.bg/203966/valeri-simeonov-lichno-sam-svidetel-che-mnogo-chesto-elena-yoncheva-lazhe/

 7. 7 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Показателна е реакцията на „Свободна Европа“ по пресконференцията на Йончева.
  Излагат се само сухи факти, без коментари !
  Явно БГ редакцията на „Свободна Европа“ вижда каква далавера е направило правителството и не иска да го спасява с някакви коментари.

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  Юрист отдела на министерството е под всякаква критика, дори договори подписани от самото министерство не може да се разберат в правната им същност...
  Жалка история...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Има ли Веждичка, има и корупция, това го знаят и децата

 10. 10 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#3] от "vxx57592865":Тия от ДБ са се научили когато комунягите се карат, те да гледат сеир.
  —цитат от коментар 5 на lz73


  Знам, знам.
  Те са на принципа: „Преклонена главица – сабя не я сече“
  За тях Р. Ралин написа:
  „Първите паднаха в кърви - последните станаха първи".
  Затова Ив. Костов стана член на СДС чак 5 години след като милиционерите биха хората пред „Кристал“

  До коментар [#5] от "lz73":

 11. 11 Профил на psihodesen
  psihodesen
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Другари комунисти да ви го кажем на родния ви език - ОПЯТ ОБОСРАЛИС
  —цитат от коментар 1 на EU defender


  Хахаха, нали за това говорим бе - министерството е направило всичко, за да загуби делото! Арест и съд за Банов и Рашидов!!!

 12. 12 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Голяма сага стана. Какво обръщате внимание на небивалиците на камунягите, те това търсят.

 13. 13 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#11:"psihodesen"][/quote]

  Пак вадите неправили изводи, другарю. Хахахааа...

 14. 14 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  "Дори и работите по етап II да са изпълнени със закъснение на 25.02.2016 г., както се поддържа от ищеца, не е налице забавено изпълнение в цялост", се казва в решението на съда. Причината е, че в края на декември 2015 г. министерството приема с протокол работата по втория етап за приключена."

  - Края на декември 2015 - министерството приема с протокол работата по втория етап за приключена (всичко е наред, няма основание за неустойка)

  - На 25.02.2016 г. се подписва протокол за приключване на работите по същия втори етап (със закъснение и основание за неустойка)

  Или информацията не е точна, или има два протокола за едно и също нещо, с различни дати. Ако е така, възниква въпроса кой от протоколите е подписан последен.

  Ако последен е подписан този с по-късната дата, вероятно дейностите са завършили със закъснение. Ако последен е подписан този с по-ранната дата, дейностите са завършили със закъснение, което са се опитали да прикрият.

 15. 15 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Е, само на тъпите герберасти още не е ясно, че съд и прокуратура са подчинени да властимашите.А, те от 10 години са ГЕРБ.А от 2001 до сега, всичките са комунисти - цар, Станишев, Борисов, Орешарски и пак Борисов!!!

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Показателна е реакцията на „Свободна Европа“ по пресконференцията на Йончева.Излагат се само сухи факти, без коментари !Явно БГ редакцията на „Свободна Европа“ вижда каква далавера е направило правителството и не иска да го спасява с някакви коментари.
  —цитат от коментар 7 на vxx57592865  До коментар [#7] от "vxx57592865":

  Показателни са само журналистите там - Ваксберг, Паунова, Бедров... "Свободна Европа" е в изпитактелен срок. Защото:

  „Бончева: Моника прилапа наследника на „Свободна Европа”, затвориха ни устите заради Първанов"
  http://www.vlastta.com/displaynews/74257

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 308 Весело

  Е, само на тъпите герберасти още не е ясно, че съд и прокуратура са подчинени да властимашите.А, те от 10 години са ГЕРБ.А от 2001 до сега, всичките са комунисти - цар, Станишев, Борисов, Орешарски и пак Борисов!!!
  —цитат от коментар 15 на Капабланка  До коментар [#15] от "Капабланка":

  Те това целта на занятието на Ленчето и Корни. До скоро само съюза на издателите атакуваше цацаратурата. От скоро и Корни, и пРез-идента се присъединиха.Така само се визуализира още по-ясно кръга на заинтересованите. :)
  И той някак странно съвпада с кръга около гладвния прокурор на "Статус Инвест"... :)

 19. 19 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Ей сега руските агенти и комунистите, пардон ГЕРБерите, от девет кладенеца ще почнат да носят вода и да обясняват как всичко било точно. Абе вие за канарчета ли ни взимате??!

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3785 Неутрално

  Т.е неустойката е уговорена само за ПЪЛНО, а не за частично неизпълнение доколкото разбирам. Ако е така, много трудно може да се претендира неустойка от фирмата - изпълнител с оглед забавянето на отделните части на поръчката, а доколкото виждам е и доста спорно по чия вина е било констатираното забавяне. Съвсем друг е въпроса защо не се е уговорила неустойка освен за пълно, още и за ЧАСТИЧНО неизпълнение, което според мен е укоримо в случая ! За себе си всеки грижовен стопанин би подходил именно по такъв начин, за да си гарантира интересите !

 21. 21 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Ами всъщност е просто. Зам. министърът и строителите са нагласили документите, така че делото за неустойка да пропадне. Не случайно на сбирката присъства и шефката на правната дирекция. Тъй като за всички е ясно, че строителите са се забавили, за да не им се налага да платят неустойки, пост фактум са съставени актове обр. 10 и 11. Демек документи с невярно съдържание. Министерството си завежда дело за неустойка, тъй като е ясно, че обекта се е забавил и трябва да се отчете пред обществото, че нещо се прави, а тогава на медиите сигурно е обяснено, че изпълнителя ще плати неустойка. Е да де, но когато делото влиза в съда се установява, че има подписани актове 10 за спиране на строежа и актове 11 за продължаването на строителните работи. Съответно съда не може да стори друго и отсъжда в полза на строителя. Така той печели и още едни пари, този път за разноски по делото. Министърът е за затвор! Обаче не само той, а и всички длъжностни лица, които са участвали в съставянето и подписването на актовете обр. 10 и 11.

 22. 22 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Субтитри на руски има ли.

 23. 23 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 274 Неутрално

  много сте тъпи ГЕЙберастите
  —цитат от коментар 17 на Шопов


  Грешиш !
  Този е от ДСБ.
  Съгласен съм с мнението ти за „ГЕЙберастите“,
  но точно този е един от малкото живи от ДСБ.

  До коментар [#17] от "Шопов":

 24. 24 Профил на jelezo
  jelezo
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Как ще има основания, като са нагласили документално да няма нарушения на договора?

 25. 25 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz73":

  Ааа, изчакайте! До довечера ще изкарат Минеков от гардероба!

 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Както се оказа филмът не е шведски а съвеЦки!И др.Йончева е мълчала цели ДВЕ години!Ебати пародията са червенковците!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 27. 27 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 656 Весело

  Единственото хубаво в ситуацията е, че се дърлят комунета с комунета.

 28. 28 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Е, само на тъпите герберасти още не е ясно, че съд и прокуратура са подчинени да властимашите.А, те от 10 години са ГЕРБ.А от 2001 до сега, всичките са комунисти - цар, Станишев, Борисов, Орешарски и пак Борисов!!!
  —цитат от коментар 15 на Капабланка


  мило е да се чува как бившите доносници на ДС, като какъвто говорите, се разграничават от комунизма, на който вярно са служили

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 29. 29 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1900 Весело

  На първа инстанция съдът не е намерил основания за неустойки за Ларгото
  ***************************************************

  А! Значи съветите на г-н Банов все пак са свършили работа?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 30. 30 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Е, само на тъпите герберасти още не е ясно, че съд и прокуратура са подчинени да властимашите.А, те от 10 години са ГЕРБ.А от 2001 до сега, всичките са комунисти - цар, Станишев, Борисов, Орешарски и пак Борисов!!!
  —цитат от коментар 15 на Капабланка


  Капабланков, по правило те игнорирам...но все пак, заради елементарна култура на общуване дали не е време да спреш с обидните епитети. Освен това правиш обобщения, които някак не се връзват с реалността. В случая "иванчева", както и в настоящия казус прокуратура и съдии са почти несменяеми.
  Тезата ти за "сите са маскари" отдавна загуби тежест.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 31. 31 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#4] от "tko42434569":

  троловете не четат... :)

 32. 32 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Ясна ми е носталгията ти обаче за супер приватизатора преди "царо".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 33. 33 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  За да не приличам на русата красавица и компанията ѝ, ще изчакам решението на прокуратурата.

 34. 34 Профил на iq146
  iq146
  Рейтинг: 599 Весело

  До коментар [#15] от "Капабланка":

  Напълно си прав! Също и Костинброд беше дело на ГЕРБ... :-)

 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#21] от "znayko84":

  Това не е вярно. От декември 2015 има споразумение за удължаване на срока заради тези забавяния. От края януари има констатация за недовършени смр. От края на февруари е акт 15 за приемане на обекта.
  Исковата молба с датите я има в 24 часа.

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 494 Неутрално

  В крайна сметка,се оказва че,министерството си търси парите,и съдът отхвърля жалбата.
  На какво се надяват БК(С)П,на балъците да повярват на Лъжа Йончева?
  Явно лъжата в БСП я нямат за нищо,откакто другарката Лъжа Нинова е на власт там?!

  sdg
 37. 37 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Когато прокуратурата подгони някой от герб е закъсняла справедливост, но когато подгони някой от бсп е репресия/

 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  80 те процента няма как да стоплят, че съдът е потвърдил изнесеното от Йончева.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#37] от "rdb41527334":

  Прокуратурата обикновено така "гони" управляващите, че после в съда всичко пада... добри и лоши ченгета

 40. 40 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#17] от "Шопов":

  Не го обиждай толкова грубо, че ще вземе да се обиди и няма да има кой да ни забавлява.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#38] от "tribiri":

  Именно. И това е адски тегава ситуация. За съжаление, данните на Йончева са потвърдени от съда.
  Дневник, пишете по-читави заглавия, щото герберокомуноидите четат само тях.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1056 Весело

  До коментар [#1] от "EU defender":

  Май не си схванал за какво иде реч, а?

  Оставката е задължителна!

 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#15] от "Капабланка":

  Е чак пък и цар комунист! Дай да сложим и Костов тогава в кюпа. Не стига че жена му е била партийна секретарка, т.е. и той се е отърксл около бенефитите, ами и студентите е обучавал на "правилна" политикономия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  В министерствата се прави каквото каже министъра и лакеите му. Недей да обвиняваш редовите служители.

 45. 45 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 328 Весело

  Има ли Веждичка, има и корупция, това го знаят и децата
  —цитат от коментар 9 на arcanum


  Може ли така да се говори за един ГЛАВЕН МУЛТАК?!

  panem et circenses
 46. 46 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Аз от цялата работа виждам едно престъпление - незаконно записване на български грждани и дано прокуратурата се сезира по въпроса!

 47. 47 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":Май не си схванал за какво иде реч, а?Оставката е задължителна!
  —цитат от коментар 42 на Paolo Di Canio


  Аставка на Йончева! Това ли са разкритията и за мегакорупцията?

  The best way to predict the future is to invent it.
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#38] от "tribiri":

  Много станаха гърлата, които герб трябва да храни. Увеличават се постоянно. Готвят се закони, каквито не са съществували и преди 10-ти. Медиите ги отбягват послушни. Ако софрата не се разтури скоро, поне глътка въздух за държавата...

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 50. 50 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Най-инетресното от тези запуиси не е схемата за корупция. Т отова са селски истории в сравненеи с големите корупционни сделки КТБ, големите държавни поръчки, Европроекти и прочие. Тук най-инртересното е репликатан а министъра да не се продават за стотинки, а за милиони. В нея е скрита и цялото падение на България управлявана от отчаяни криминали, които са стигнали до крайни етапи на наглост и морална деградация. Тези пичове по принцип са с психика на рецидивисти , но с разликата че знаят или поне вярват че нищо не може да им се случи. Това е заради насажданата вече 30 години безнаказаност за корупция. Това зарази и поквари голяма част от българите и ги направи морлани дегенерати носители на най-ниски и първични ценности. За тях краденето, лъженето, измамата и прочие не са част от негативната ценностна система тъй като те вече нямат такава. При тях е останало чисто животинското - алчност и животински страх че могат да бъдат хванати в крачка. Това беше и основата наречта на премиера Тиква - Внимавайте да не ви хванат.

 51. 51 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3075 Любопитно

  До коментар [#1] от "EU defender":

  поне веднъж няма ли да прочетеш преди да си изпишеш

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 52. 52 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":поне веднъж няма ли да прочетеш преди да си изпишеш
  —цитат от коментар 51 на дерибеев


  Дефендерът е писатель, не е читатель.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 53. 53 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#21] от "znayko84":Това не е вярно. От декември 2015 има споразумение за удължаване на срока заради тези забавяния. От края януари има констатация за недовършени смр. От края на февруари е акт 15 за приемане на обекта.Исковата молба с датите я има в 24 часа.
  —цитат от коментар 35 на АзКлавдия


  Много обичам. Удължаване на срока на договор за обществена поръчка. Естествено заради археологически проучвания или допълнително проектиране. Класика! Аз съм описал класическата герберска, а и не само схема. Да видим какво точно казва министъра, но съ 99.99 процента убеден, че накрая ще се окаже, че става дума точно за това, което сън написал.

 54. 54 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1900 Любопитно

  В крайна сметка,се оказва че,министерството си търси парите,и съдът отхвърля жалбата.
  —цитат от коментар 36 на Svetlio


  Задача за хора с АйКю над 70.
  Каква е разликата между следните два казуса:
  1. Министерството си търси парите,и съдът отхвърля жалбата
  2. Министерството / в лицето на зам.-министър/ съветва изпълнителя как да се защити от бъдещи претенции, после си търси парите,и съдът отхвърля жалбата.

  ****
  Та?

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 55. 55 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3075 Любопитно

  цирка е пълен понеже изчакаха да обиколи с гордост телевизиите след успешната покупка на търг. самата покупка е също със заблуда (с гордост разказва как разпространявал , че няма пари. ) което едва ли се е погледнало с добро око .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 56. 56 Профил на Koicho Georgiev
  Koicho Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Обобщение на днешното театро: много харесвам културата...... ама и бахура!

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#53] от "znayko84":

  Можеш да прочетеш цялото решение на съда, ако имаш нерви.
  Отказът на съда няма общо с тези забавяния.. Уникално усукано четиво, според мен едва ли ще издържи на втора инстанция.
  Предвид медийното внимание, не за друго.

  Доброто е заразно
 60. 60 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#38] от "tribiri":Именно. И това е адски тегава ситуация. За съжаление, данните на Йончева са потвърдени от съда.Дневник, пишете по-читави заглавия, щото герберокомуноидите четат само тях.
  —цитат от коментар 41 на Darth Plagueis  До коментар [#41] от "Darth Plagueis":

  И, какво ѝ е тегавото. Прокуратурата се самосезира. Ако намерят основание го съдят. Ако съда го намери за виновен да си носи последствията. Предлагам ти да не избързваш със заключенията, че твърденията на Йончева се потвърждават. Сам каза, че този може и да е бушончето, което да изгори, като част от сделка между ГЕРБ и БСП. Ще видим, явно този случай няма много да го бавят.

 61. 61 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Е, като няма просрочване за какво всъщност води дело министерството на културата?


  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 62. 62 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Комундета, комунистката щеше да изнася данни за мегакорупция. Вместо това тя изнася за безстопанственост от 2016.
  1. Къде бля другарката ви досега 3 години?
  2. Откога другарката ви стана прокурор?

  The best way to predict the future is to invent it.
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3075 Неутрално

  До коментар [#58] от "EU defender":

  ок, ама как пък тогава веднъж не пролича това с мисленето? винаги личи единствено богат речник и ... права

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 65. 65 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#3] от "vxx57592865":

  "Благодарение" в кавички.

 66. 66 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#59] от "АзКлавдия":

  ЕТО я итая,
  селянката с топло место в общината!!
  Скочила веднага на АМБРАЗУРАТА даже ГАЩИТЕ си не обула!!

  НЕ си от Пловдив такива лизачи нямаме!!

  Every little helps
 67. 67 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Тиквата ще пожертва никому ненужния Банов с най-голямо удоволствие..

 68. 68 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  Не са виновни юристите, а тези, които си поръчват становищата им. Боил Банов устно е разпоредил как да се действа документално така, че да не се платят дължими пари. Пред съда мачът вече е бил свирен.

 69. 69 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#12] от "Jumbo Jet":

  Тук разделението не трябва да е комунисти-не комунисти, а престъпници и граждани.

 70. 70 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1270 Весело

  "Това се вижда от решението на Софийския градски съд по делото, заведеното от министерството с искане за неустойка в размер на 754 хил. лева."

  :)
  Елито стана за смях

 71. 71 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1270 Весело

  До коментар [#12] от "Jumbo Jet":Тук разделението не трябва да е комунисти-не комунисти, а престъпници и граждани.
  —цитат от коментар 69 на hammurabi
  Комунистите винаги са били престъпници, а не граждани!

 72. 72 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  Йончева я обвиниха и в отговор ,вместо да се защитава , взе и тя да обвинява. Вживява се на прокурор. А тя е обвинена от прокурор и в момента е следствена. Дори не следствена , а подсъдима. Смешното е ,че нейните обвинения нямат нищо общо с прокурорското обвинение срещу нея.
  Йончева демонстрира злоба и отмъстителност, характерни черти на комунистите.

 73. 73 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 657 Неутрално

  [quote#47:"EU defender"][/quote]

  Верно. Някакви си 700 000 са три за мутре. За толкова сикаджията все едно бълха го е ухапала.

  А и записа показва колко са старателни гробарите в защитата на обществения интерес дори при такива дребни за мащабите на сикаджията краажби.

  "Банов: Имаме такъв проблем. Поради забава на СМР за период от 33 дни, те са сметнали 0.2 от стойността на договора и сумата е 690 000 - 700 000 неустойка. Ние трябва да ги искаме от онези... Сядаш с Мечкунов или с не знам кой, правиш акт 10 и го раздробяваш. Може ли да го организираме? Но трябва да са периоди,в които няма строителна документация.

  Служител: Това е строителният надзор, инвеститорският и Мечкунов, трябва да подпишат? Те ще подпишат ли?

  Банов: Ами ще разпишат...

  Служител: Значи така да направят, че тези 33 дни...

  Банов: Имаме такъв проблем. Поради забава на СМР за период от 33 дни, те са сметнали 0.2 от стойността на договора и сумата е 690 000 - 700 000 неустойка. Ние трябва да ги искаме от онези... Сядаш с Мечкунов или с не знам кой, правиш акт 10 и го раздробяваш. Може ли да го организираме? Но трябва да са периоди,в които няма строителна документация.

  Служител: Това е строителният надзор, инвеститорският и Мечкунов, трябва да подпишат? Те ще подпишат ли?

  Банов: Ами ще разпишат...

  Служител: Значи така да направят, че тези 33 дни...

  Банов: Тези 33 дни да се покрият с акт 10 назад, за да изчезне въобще това условие... Но това, трябва да го направим до дни."


  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 74. 74 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Най-инетресното от тези запуиси не е схемата за корупция. Т отова са селски истории в сравненеи с големите корупционни сделки КТБ, големите държавни поръчки, Европроекти и прочие. Тук най-инртересното е репликатан а министъра да не се продават за стотинки, а за милиони. В нея е скрита и цялото падение на България управлявана от отчаяни криминали, които са стигнали до крайни етапи на наглост и морална деградация. Тези пичове по принцип са с психика на рецидивисти , но с разликата че знаят или поне вярват че нищо не може да им се случи. Това е заради насажданата вече 30 години безнаказаност за корупция. Това зарази и поквари голяма част от българите и ги направи морлани дегенерати носители на най-ниски и първични ценности. За тях краденето, лъженето, измамата и прочие не са част от негативната ценностна система тъй като те вече нямат такава. При тях е останало чисто животинското - алчност и животински страх че могат да бъдат хванати в крачка. Това беше и основата наречта на премиера Тиква - Внимавайте да не ви хванат.
  —цитат от коментар 50 на jobssboj


  Изключително силен и точен коментар.


  До коментар [#50] от "jobssboj":

 75. 75 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално
 76. 76 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#2] от "zle_platen_trol":

  Аа,тя преди година казва в интврвю и,че офшорки няма.

 77. 77 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 734 Весело

  Е, няма такъв ескиваж на герберите, почвам да си мисля че, тов. Йончева биде лъзната на дезинформация. Сега прави хватателни движения в празното пространство.

 78. 78 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#15] от "Капабланка":

  Е,подчинен бил съда?!И Лозанчо Панов ли??

 79. 79 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#60] от "zle_platen_trol":

  Че този е бушончето е ясно. Че е тегаво да има толкова евтина корупция на такива високи нива определено е тегаво. Не знам кое не е ясно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 80. 80 Профил на vxx57592865
  vxx57592865
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Голем цирк, портретът бил копие! https://19min.bg/news/8/109395.html?fbclid=IwAR30DvogIh8Cwtl_lH2vaFpGYABE74OnYcneEG4FtUsbSX8spz4PlB2jKOw
  —цитат от коментар 75 на Дедо Крум


  Това вече трябва да е фейк новина.
  Но от пенсионери може да се очаква

 81. 81 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#70] от "popovski31":

  Още един, дет не може да чете...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 82. 82 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#70] от "popovski31":

  Още един, дет не може да чете...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 83. 83 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2835 Весело

  До коментар [#15] от "Капабланка":

  "Е, само на тъпите герберасти още не е ясно, че съд и прокуратура са подчинени да властимашите"

  Не знам колко тъп трябва да бъде човек, ако още не е разбрал, че между съд и прокуратура в България се води люта война. А още по-тъп трябва да бъде, ако се рови в политиката, но не знае, че съдиите и адвокатите си имат своя партия, която люто ненавижда ГЕРБ. И която достойно заема своето място в лагера на "автентичните".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK