Нарушенията край "Арапя" и Алепу се оказаха много, но строежите ще бъдат спрени само временно (допълнена)

Строителните дейности в близост до местността Алепу

© DronBurgas

Строителните дейности в близост до местността АлепуСтроежите край къмпинг "Арапя" и местността Алепу трябва да бъдат временно спрени със заповеди на общинските администрации в Созопол и Царево. Това е установила проверката на Дирекцията за национален строителен контрол, започнала преди седмица. Това съобщи на брифинг в Бургас днес началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов.
Той каза още, че копия от писмата до общините ще бъдат изпратени до прокуратурата, която може да контролира изпълнението им.


Несторов обясни, че строителството на обектите може да бъде спряно от общините, тъй като са от четвърта категория и като такива подлежат на контрол от местните администрации. Изключение е само брегоукрепителното съоръжение на "Алепу", което е от първа категория.


За строителството на пътя до вилното селище, което се изгражда в изсечената борова гора край "Арапя", няма издадено разрешение, гласят резултатите от извършената проверка. Проверката е констатирала и липсата на друг документ - становище от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас колко точно дървета е трябвало да бъдат отсечени за разчистването на строителната площадка. Той е бил необходим, тъй като през 2007 г. е било издадено строително разрешение само за една сграда, а не за 23 къщички, които предстои да бъдат построени сега.
Като "грешка" е определен и фактът, че главният архитект на Созопол е допуснал укрепването на свлачището край Алепу да става успоредно с изграждането на курортно селище на плажа. По тази причина е издадено предписание кметът на Созопол Панайот Рейзи да преустанови строежа на жилищната сграда на морския бряг, преди той да бъде укрепен.


Несторов каза още, че на обекта е констатирано и частично навлизане на рампата за машини на морския плаж, липса на строителна ограда и неизпълнение на одобрения план за безопасност и здраве.


Преди седмица обаче от дружеството - изпълнител на строителните дейности, обявиха, че те се извършват "законно и след като са изпълнени всички необходими процедури съгласно екологичното и строителното законодателство, както и в съответствие с най-добрата строителна практика".


Според Иван Несторов, цитиран от Би Ти Ви. в случаите с "Арапя" и Алепу е налице разрешение на строеж и частична проектна документация. По тази причина не можело да се говори за "безспорно незаконно строителство".


По отношение на обекта в района на къмпинг "Арапя" начаалникът на ДНСК обобщи, че при направените проверки са констатирани липса на учредено право на прокарване на временен път, за който не са извършени необходимите отчуждителни процедури. Изградена е била канализация, за която също няма разрешение за строеж, липсват одобрени проекти, по който предвидените за изграждане 23 жилищни сгради ще бъдат снабдени с ток, вода и канал. Освен това не е представено решение, което да посочва броя на дърветата, които да бъдат отсечени, за да се реализира строителството. На строежа липсва временна ограда и не са спазени условията за здравословни и безопасни условия на труд.


Началникът на ДНСК информира също, че на лицата, упражняващи строителен надзор на двата обекта - край "Арапя" и Алепу ще бъдат наложени санкции, като глобите могат да достигнат до 100 хил. лв. Ако в продължение на една година дружеството имат влезли в сила три поредни наказателни постановления, лицензите им ще бъдат отнети.


Във връзка с обекта на къмпинг "Градина" арх. Несторов напомни, че възложителят е започнал да зарива направения изкоп. Той допълни, че ако там започне отново строителство експертите на строителния контрол в Бургас ще направят незабавна проверка в Община Созопол.


По отношение на строежа на плаж "Корал" началникът на ДНСК напомни становището на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, че ще се търсят и законосъобразни възможности и начини за отчуждаване на части от имоти, които са в "чувствителната" зона до морските плажове, като това се отнася за имотите, за които няма забрана за строителство.


Той напомни, че има още едно решение на ВАС, с което е потвърдена заповедта на министъра на околната среда и водите за спиране на строителството.


Така по проект би трябвало да изглежда комплексът на плаж "Корал", за който е искано разрешителното

© Сайъа на Асоциация

Така по проект би трябвало да изглежда комплексът на плаж "Корал", за който е искано разрешителното


С решение на Върховния административен съд от 10 януари тази година строителството на комплекс, който по първоначален план е с 45 хил. квадратни метра разгъната застроена площ на плажа "Корал" край с. Лозенец, бе открит.


С това решение съдът не намира основания да отмени разрешенията за строителство по проекта "Корал резидънс" на "Прайм пропърти БГ" за хотелски комплекс. Мотивите на магистратите са, че към годините на издаването на разрешителните на "Прайм пропърти" не са действали специализираните закони, защитаващи от застрояване Черноморието и дори дюните.


Според началника на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова обаче, има две решения на петчленен състав на Върховния административен съд, с които се потвърждава заповедта да не се извършват строително-монтажни работи, докато не се проведат прожцедурите, изисквани по Закона за околната среда и Закона за биологичното разнообразие процедури.


Възложителите трябва да подадат уведомление за предвидените от тях инвестиционни намерения в имотите до Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, а към момента нито едно от дружествата - инвеститори не го е направила. Освен това, има решение на Община Царево, която е отказала да презавери разрешенията за строеж.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  На кой му пука за нарушения. Като си плащаш , закони не те ловят.

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  На кой му пука за нарушения. Като си плащаш , закони не те ловят.
  —цитат от коментар 1 на Роси

  Строителните групировки и управляващите са в симбиоза за лесни печалби а съда работи за тях, същата показна работа както съдебната система на Италия и Коза Ностра през 70-те и 80-те!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Всички знаем че бетонирането ще продължи. Всички знаем че кметове и архитекти са корумпирани. Всички знаем че България е страна на беззаконието. Всички знаем че подобни "проверки" са само ала-бала.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Много ясно се вижда как хората укрепват брега. А тези дето ще си купят апартаменти там, ще имат удоволствието да бъдат умивани със солена вода по всяко време. Мъкааа мъка.

 5. 5 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 495 Разстроено

  #HUBAVOE #ZAKONNOE #EKOLOGICHNOE

  Ясно е, че живеем в превзета държава, в която няма закони, няма ред, нямаме права и всичко е стабилно и точно.

 6. 6 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Чудно ми е #КОЙ малоумник ще си купи апартамент или ще почива върху свлачище, па макар и било то "укрепено"?

 7. 7 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 736 Неутрално

  2029
  14:31, 26 яну 19
  Целта на проверката е да запълнят всички пропуски, липсващи документи и др. в книжата. А то какви разрешения са давани, се вижда и с просто око. Не за затвор, за разстрел са.

 8. 8 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Така де, снишаване да затихне шума и "продължаваме напред". Метренска държава с най-подходящия премиер .

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 9. 9 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Не може Черноморието, Националните паркове и резервати, да бъдат оставяни в мръсните ръчички на неграмотните, алчни и продажни МЕСТНИ АДМИНИСТРАЦИИ ! Тази измет не трябва да има НИКАКВИ права, да издава разрешения за строежи по Черноморието, в Националните паркове и резервати !

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  "Става дума за обекти, чието изграждане е започнало в отклонение на определени текстове на Закона за устройство на територията, за които няма или има частично налична техническа документация", каза още Несторов.

  сладур бе... кво е за неговата фирма некво си там незначително че и отклонение, че и от определени текстове от ЗУТ... щом нее целия ЗУТ, нарушение няма хахах

 11. 11 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 328 Неутрално

  ОСТАВКА И ЗАТВОР!!
  ВИЕ СТЕ ПОЗОР!!!

 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  Лошо при д€мокрацията няма! Нека продължава все така!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 870 Любопитно

  Тези избори ще забавят много строежи.Да бяха през февруари,че да ги отпуснеш след това,а те през май.Гадно.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 14. 14 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 352 Разстроено

  "Като "грешка" е определен и фактът, че главният архитект на Созопол е допуснал укрепването на свлачището край Алепу да става успоредно с изграждането на курортно селище на плажа. По тази причина е издадено предписание кметът на Созопол Панайот Рейзи да преустанови строежа на жилищната сграда на морския бряг, преди той да бъде укрепен."

  А не бе?! На снимките от дронове ясно се вижда езикът на свлачището. Не знам строителен контрол съществува ли, какво пушат тия хора, че и аз искам от същото??

  От проекти, по които съм работил, мога да съдя за разликата в практиката на други места по света. На местата, където човешкия живот (оставете природа, законови норми и т.н.) се цени, никой няма да допусне работа на такъв обект. Ама нали трябва да се вземат едни пари тук и сега...

  panem et circenses
 15. 15 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 237 Гневно

  Нека това "временно" се превърне в постоянно.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Когато скандалът стане силен се спират...докато отшуми

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Е като има нарушения, някой бил без касска и т.н. да ги санкционират, а не да им национализират собствеността. След като имотът е Ваш, нормално е вие да решите дали ще го застроявате или ще го държите изоставен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK