Нарушенията край "Арапя" и Алепу се оказаха много, но строежите ще бъдат спрени само временно (допълнена)

Строителните дейности в близост до местността Алепу

© DronBurgas

Строителните дейности в близост до местността АлепуСтроежите край къмпинг "Арапя" и местността Алепу трябва да бъдат временно спрени със заповеди на общинските администрации в Созопол и Царево. Това е установила проверката на Дирекцията за национален строителен контрол, започнала преди седмица. Това съобщи на брифинг в Бургас днес началникът на Дирекцията за национален строителен контрол Иван Несторов.
Той каза още, че копия от писмата до общините ще бъдат изпратени до прокуратурата, която може да контролира изпълнението им.


Несторов обясни, че строителството на обектите може да бъде спряно от общините, тъй като са от четвърта категория и като такива подлежат на контрол от местните администрации. Изключение е само брегоукрепителното съоръжение на "Алепу", което е от първа категория.


За строителството на пътя до вилното селище, което се изгражда в изсечената борова гора край "Арапя", няма издадено разрешение, гласят резултатите от извършената проверка. Проверката е констатирала и липсата на друг документ - становище от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас колко точно дървета е трябвало да бъдат отсечени за разчистването на строителната площадка. Той е бил необходим, тъй като през 2007 г. е било издадено строително разрешение само за една сграда, а не за 23 къщички, които предстои да бъдат построени сега.
Като "грешка" е определен и фактът, че главният архитект на Созопол е допуснал укрепването на свлачището край Алепу да става успоредно с изграждането на курортно селище на плажа. По тази причина е издадено предписание кметът на Созопол Панайот Рейзи да преустанови строежа на жилищната сграда на морския бряг, преди той да бъде укрепен.


Несторов каза още, че на обекта е констатирано и частично навлизане на рампата за машини на морския плаж, липса на строителна ограда и неизпълнение на одобрения план за безопасност и здраве.


Преди седмица обаче от дружеството - изпълнител на строителните дейности, обявиха, че те се извършват "законно и след като са изпълнени всички необходими процедури съгласно екологичното и строителното законодателство, както и в съответствие с най-добрата строителна практика".


Според Иван Несторов, цитиран от Би Ти Ви. в случаите с "Арапя" и Алепу е налице разрешение на строеж и частична проектна документация. По тази причина не можело да се говори за "безспорно незаконно строителство".


По отношение на обекта в района на къмпинг "Арапя" начаалникът на ДНСК обобщи, че при направените проверки са констатирани липса на учредено право на прокарване на временен път, за който не са извършени необходимите отчуждителни процедури. Изградена е била канализация, за която също няма разрешение за строеж, липсват одобрени проекти, по който предвидените за изграждане 23 жилищни сгради ще бъдат снабдени с ток, вода и канал. Освен това не е представено решение, което да посочва броя на дърветата, които да бъдат отсечени, за да се реализира строителството. На строежа липсва временна ограда и не са спазени условията за здравословни и безопасни условия на труд.


Началникът на ДНСК информира също, че на лицата, упражняващи строителен надзор на двата обекта - край "Арапя" и Алепу ще бъдат наложени санкции, като глобите могат да достигнат до 100 хил. лв. Ако в продължение на една година дружеството имат влезли в сила три поредни наказателни постановления, лицензите им ще бъдат отнети.


Във връзка с обекта на къмпинг "Градина" арх. Несторов напомни, че възложителят е започнал да зарива направения изкоп. Той допълни, че ако там започне отново строителство експертите на строителния контрол в Бургас ще направят незабавна проверка в Община Созопол.


По отношение на строежа на плаж "Корал" началникът на ДНСК напомни становището на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, че ще се търсят и законосъобразни възможности и начини за отчуждаване на части от имоти, които са в "чувствителната" зона до морските плажове, като това се отнася за имотите, за които няма забрана за строителство.


Той напомни, че има още едно решение на ВАС, с което е потвърдена заповедта на министъра на околната среда и водите за спиране на строителството.


Така по проект би трябвало да изглежда комплексът на плаж "Корал", за който е искано разрешителното

© Сайъа на Асоциация

Така по проект би трябвало да изглежда комплексът на плаж "Корал", за който е искано разрешителното


С решение на Върховния административен съд от 10 януари тази година строителството на комплекс, който по първоначален план е с 45 хил. квадратни метра разгъната застроена площ на плажа "Корал" край с. Лозенец, бе открит.


С това решение съдът не намира основания да отмени разрешенията за строителство по проекта "Корал резидънс" на "Прайм пропърти БГ" за хотелски комплекс. Мотивите на магистратите са, че към годините на издаването на разрешителните на "Прайм пропърти" не са действали специализираните закони, защитаващи от застрояване Черноморието и дори дюните.


Според началника на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова обаче, има две решения на петчленен състав на Върховния административен съд, с които се потвърждава заповедта да не се извършват строително-монтажни работи, докато не се проведат прожцедурите, изисквани по Закона за околната среда и Закона за биологичното разнообразие процедури.


Възложителите трябва да подадат уведомление за предвидените от тях инвестиционни намерения в имотите до Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас, а към момента нито едно от дружествата - инвеститори не го е направила. Освен това, има решение на Община Царево, която е отказала да презавери разрешенията за строеж.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK