Гората край "Арапя" попадна в обрeчен кръг, никой не носел отговорност за изсичането й

Изсечената гора край "Арапя"

© DronBurgas

Изсечената гора край "Арапя"Изсичането на дървета над къмпинг "Арапя" за строителството на вилно селище не е в компетенциите нито на Районната инспекция по опазване на околната среда в Бургас, нито на териториално поделение на Югоизточно Държавно предприятие към Министерство на земеделието и храните. За това съобщиха от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас.


Според разпространената информация, освен че не попада в зона по "Натура" или друга защитена територия, на терена нямало регистрирани вековни забележителни дървета по Закона за биологичното разнообразие. По тази причина поддържането на зелената система и премахването на растителност край "Арапя" било в правомощията на община Царево, на чиято територия се намира теренът.


В съобщението на бургаската екоинспекция се казва още, че тя се е произнесла за одобряване на Подробен устройствен план - План за застрояване, отреден за ваканционно селище, още през 2007 г., като е спазила изцяло екологичното законодателство.
През миналата година районната екоинспекция в Бургас е разгледала инвестиционно предложение за изграждане на 23 двуетажни вили и обслужваща инфраструктура, като подложила предложението на процедура по оценка за въздействие върху околната среда.


По време на процедурата обаче е било представено становище от териториалното поделение на Югоизточното държавно предприятие към Министерство на земеделието и храните, според което след направена на терен проверка станало ясно, че той не попада в горска територия. По тази причина началникът на екоинспекцията в Бургас издал заповед, с която необходимостта от извършване и оценка за въздействие върху околната среда отпаднала.


Така се стига до изсичането на неизвестен брой дървета, с което е трябвало да бъде освободен терен за изграждането на вилно селище. Контролът по извършената сеч трябвало да бъде извършен от местната администрация, но дали това се е случило не е известно.


По-рано днес бяха обявени и резултатите от проверката, която началникът на Дирекцията за национален строителен контрол извърши по повод на сигналите за строителство в непосредствена близост до морския бряг в района на Алепу и къмпинг "Арапя".


Проверката на пътя, който сега се изгражда до вилното селище в изсечената борова гора край "Арапя", показала, че за това не е издадено разрешение. Информацията, излъчена в утринния блок на Би Ти Ви, показва, че е била установена липсата и на друг документ - становище от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Бургас колко точно дървета е трябвало да бъдат отсечени за разчистването на строителната площадка. Според националния строителен контрол този документ е бил необходим, тъй като през 2007 г. е било издадено строително разрешение само за една сграда, а не за 23 къщички, каквито са намеренията на инвеститора сега.


От екоинспекцията обаче отричат да имат отношение към изсичането на дърветата и прехвърлят отговорността за това на общинската администрация в Царево.


Само преди дни обаче по повод започналите строежи край къмпинг "Арапя" и местността Алепу кметовете на общините Царево и Созопол Георги Лапчев и Панайот Рейзи увериха, че законът е спазен. Позицията им бе, че те нямат последната дума при издаването на разрешенията за строеж, а освен това те са били одобрени от редица институции, преди да стигнат до администрациите им.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  В това правителство никой нищо не знае, никой нищо не е чул, не е видял и не му е отговорност!

  В Русия съм! В Русия съм!
 2. 2 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 339 Разстроено

  Никой не носи отговорност за големи кражби.
  Виж, за дребни - друго е.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  ГЕРБери=крадци, егоисти и мошеници!
  Само "Демократична България" иска и може да оправи България.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 244 Неутрално

  не се ли нагласяват наредбите според интиресите на мафиотски интереси. Законите се менят според ежедневно!!!

 5. 5 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Позорът на това управление е точно това. Или бетониращи простаци, или зелени бухалки. От една кръвна група.

  Мърфи е оптимист!
 6. 6 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Не във обречен а в приятелски кръг попада гората.
  Щото всички са оплетени като свински черва.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 7. 7 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  В малките общини изсичането на стотици, понякога хиляди дървета с подобен статут - на "нищо", се случва от години. Но на никого не му прави впечатление. Некомпетентни общински служители си организират дърводобив извън всякакви лесовъдски правила.

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#2] от "PisnaMi":

  Точно! За КТБ няма виновни!

 9. 9 Профил на hex
  hex
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Явно човека не е способен сам да се озапти. Тъй като явно не съществува по-висша сила която да ни забрани да сме толкова зле... ще си го караме така докато положението стане несъвместимо с човешкия живот. Разбира се това няма да унищожи живота като цяло. От костите ни и пластмасовите опаковки Земята ще измисли друго приложение... само й дайте няколко милиона години.

  Чудя се ако все пак науката успее да победи смъртта дали ще се промени това схващане. Можи би в момента на никой не му пука именно защото е смъртен пък за децата все тая. Те да му мислят. :)

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Гората край "Арапя" е обречена, а покрай нея и цялата ни китна (и пленена) държавица.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  Дойде ли време за отговорност, ставате жалки. Може би по - точно: купени. За жълти стотинки !

 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  БГ бюрокрацията е виновна от всички институции, през които минават за подписване документи за притежание, статут за разрешения за строежи и прочие. БГ бюрокрацията, начело на мафията унищожава природата на страната. Чиновниците са едни вредни животинки, по-вредни дори от чорбаджиите!

  мурзилка
 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Време е за съкращения. След като бюрокрацията носи само щети, по-добре бюрокрацията да бъде ликвидирана. Бесните кучета не се щадят а се елиминират.

  мурзилка
 14. 14 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 716 Неутрално
 15. 15 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Това са прехвалените кметове и кадри на император ТИКВОНИЙ.Навремето имаше закачка --кметът се обръща с гръб към човека който иска странна услуга в кабинета му и казва да го уважи в отвореното чекмедже.От това как го е уважил зависи дали ще бъде изпълнена дадената молба.Много кметове са уважени по този начин и затова ще чакаме напразно някаква спрабедливост,другото са празни приказки.

 16. 16 Профил на В Василев
  В Василев
  Рейтинг: 287 Неутрално

  така и свободата ни по някой път

  Из резолюцията на XV конгрес на ДКМС, 1987г. https://ibb.co/6skq5z3
 17. 17 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  Нека бетонират наред - Пирин, Рила, Черноморието! Ние ще продължим да ходим на море в Гърция и Италия, а на ски в Австрия и Италия! Една стотинка няма да им дам на нашите мутри!

 18. 18 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  Тройната ламя ги менкаше, тия секат... Долу-горе като подписа ми.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  В България кандидати за безобразия и престъпления бол, за отговорност няма кандидати.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  Проблемът е, че няма прокуратура, която да обвинява за бездействие или за незаконно действие. Закони има, но масово се нарушават безнаказано!

 21. 21 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 738 Весело

  Какво ще правим сега?

 22. 22 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":

  Aха не знаят те.... Защо като стане нещо мазно Бойко на часъ е обявил на живо по БТВ кой е и какво е...

 23. 23 Профил на Пандурко Въртикопчев
  Пандурко Въртикопчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тия дрогаре са удивително кухи лейки наистина.
  Гората е на около 30-35 години и даваше приятна сянка по жегите на много хора с палатки до миналото лято (незаконни хора, даже цели незаконни семсйства !).
  Та на тоя гол баир именно тя беше единственото хубаво нешо - долу няма плаж а само скали. Иначе поне 230 подобни "къщички" биха се побрали де, що само 23...
  А под гората до плажа има друго подобно селище готово от 3 години което не съм го виждал населено, освен охраната.
  Относно чуденето на лемурите кой е виновен - еми разправят че Костов ходел там нощем с една брадва често - свършили му дървата за камината май.
  Дано не изяде и някое невинно детенце ...

  ... Il padrone e vivo !!
 24. 24 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 287 Разстроено

  "По тази причина началникът на екоинспекцията в Бургас издал заповед, с която необходимостта от извършване и оценка за въздействие върху околната среда отпаднала."

  Опитвам се да си опиша тази ситуация и стигнах до следната аналогия:

  Представете си един директор на училище. Той/тя трябва да спазва всякакви регулации за успешното извършване на учебния процес. Обаче хоп излиза някаква дупка в закона, която позволява изграждането на дневна дискотека вътре в училищете (представете си, че има такова нещо и хората го търсят много). И директорът решава да подпише заповед позволяваща изграждането на дневна дискотека. И след 1 година музиката е на макс, хората пият и танцуват да кажем на вторият етаж а учениците в съседните стаи се опитват да учат.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 25. 25 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#14] от "jmf29537805":

  Какви чиновници, господа наивници?
  Зад тях кои суджуци стоят? Тях гонете!

 26. 26 Профил на hex
  hex
  Рейтинг: 230 Неутрално

  В това правителство никой нищо не знае, никой нищо не е чул, не е видял и не му е отговорност!
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  Ако беше само в това хубаво. Ама не е. А зелените терористи сме извън парламента. Така че не ме трогвате господин Дечев и по тази тема. :Д

 27. 27 Профил на Petar Ganchev
  Petar Ganchev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дано господ да ви накажи!!!!!Едно време по тези земи са оземлявали бежанците от одринска и беломорска тракия......тази земя им е дарявана от държавата за да имат поминак и да могат да се изхранват а сега алчните им наследници и шепа корумпирани държавни служители унищожиха цялото южно черноморие!!!!!

 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Стабилност в големи дози. Това искат хората....!

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Първо неписано правило на комунистическия и посткомунистическия абсурдизъм:

  "Колективната отговорност е колективна безотговорност."

  Когато много хора носят отговорност за едно и също нещо, накрая никоя не е виновен и никой не носи отговорност. И всички отговорни се оправдават с изтърканата фраза "Не сме само ние виновни, има и други".

  Така беше 45 години - всеки крадеше от завода, от офиса. Така е и последните 30 години - всеки краде, унищожава, имитира дейност. И накрая, когато стане белята - всеки вдига ремене, не бил той виновния.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 30. 30 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 461 Неутрално

  После що на запад не правят разлика между българин и циганин...ми щото няма.

 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Типична и отличителна черта на комунизма винаги е била споделената отговорност, изявяваща се практически в ничия отговорност и вечното измиване на ръцете измежду институциите.

  Винаги, когато управляват комунисти наблюдаваме именно това отвратително явление.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Гората, ако трънаците и нефелните дръвца, с които беше орбасла Рапия, могат въобще да се нарекат с гръмкото име гора, подлежи на облагородителна сеч! Срам ме беше от тази "гора" - добре, че Правителството и Инвеститорите взимат мерки и ще разчистят оня змиярник!

 33. 33 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 294 Неутрално

  сега е време някой "правилен" съд да се произнесе, че там никога не е имало гора, и да приключва тази сага

 34. 34 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Стабилност в големи дози. Това искат хората....!
  —цитат от коментар 28 на tww09306483


  У нас е в свръхдози, принудително. От действието на които, нищо свястно не оцелява.

  мурзилка
 35. 35 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Живеем в превзета държава.
  Опомнете се хора.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 36. 36 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  каква гора,там бяха на дядо лозята:)))

 37. 37 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#1] от "Веселин Дечев":


  В това правителство никой нищо не знае, никой нищо не е чул, не е видял и не му е отговорност!
  —цитат от коментар 1 на Веселин Дечев


  Абсолютно! Всякакви хора си разчистват имотите без да уведомят ни съседите ни никой, и правителството НЕ ЗНАЕ!!! Имали били подробен устройствен план, който предвиждал застрояване и какво от това!? Ама бил приет съгласно български закони!
  Закона ли е по-важен или народния интерес? След като е в интерес на трудещите се, частниците трябва да бъдат ПРИНУДЕНИ да спазват народните желания, да бъде оставен имота НЕПОЧИСТЕН, за се ползва от всички ДИВО! Що за правителство имаме!?

 38. 38 Профил на hex
  hex
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Гората, ако трънаците и нефелните дръвца, с които беше орбасла Рапия, могат въобще да се нарекат с гръмкото име гора, подлежи на облагородителна сеч! Срам ме беше от тази "гора" - добре, че Правителството и Инвеститорите взимат мерки и ще разчистят оня змиярник!
  —цитат от коментар 32 на Митко Палаузофф


  Една година бях на палатка там. Змии нямаше - не си измисляйте глупости. Беше си чудесна борова горичка. Запалих една мащерка и си бях пуснал тъкмо излезлия албум на The Orb & Lee "Scratch" Perry... https://www.youtube.com/watch?v=A-n4i0eX3aY

  Хубави спомени които няма как да ги изсекат. :)

 39. 39 Профил на Atrium
  Atrium
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Арапя - едно от малкото хубави местенца на родното Черноморие...ама явно и на него ще му видят сметката.

 40. 40 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  До коментар [#35] от "Андонов":


  Живеем в превзета държава. Опомнете се хора.
  —цитат от коментар 35 на Андонов


  Точно така! Недопустимо е в България да се строи!

 41. 41 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тук архитектите са виновни. Щом не са могли да впишат повечето от дърветата в плана значи материала е виновен. Тези дървета щяха да пазят някаква сянка. В Италия съм виждал такива борови гори до плажа направили покрив с короните си, но под тях хотели. Е, игличките са навсякъде но е много чаровно!

 42. 42 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 294 Весело

  Гората се е самоубила, затова няма виновни. Била е манипулирана от екотерористи, агенти на Испания, Португалия, Кипър, Хавайските острови и каквито там други места с плаж има по света. Всички те, са силно уплашени от булгаристанския мутро-туризъм, който набира сила и ще им вземе бизнеса.

 43. 43 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#3] от "Храбър":

  В интерес на истината ГЕРБ не е имало в 2007 ,когато са издадени всички разрешителни ,още по малко пък някой е чувал това име в община Царево ,по скоро другарите и ДПС бяха на власт тогава там ,а и сега .

 44. 44 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#23] от "Пандурко Въртикопчев":

  Хубава е явно гората , но господине ,това е частен имот , някой е инвестирал в него и иска да направи нещо хубаво от него , не може заради трънки и глогинки и някой дошъл с палатката там на хладина край морето ,друг да се съобразява с него , има си правила ,частна собственост и всеки може да си прави каквото си иска с нея ,като не пречи на другия ,спазва закона и разрешителните ,които са му издали не една държавна инстанция , в крайна сметка ,някой като иска гора на първа линия на морето и да лежи на сянка свободно в нея ,нека си закупи и да си направи сянка ,да си посее дървета ,ако трябва , да си отгледа имот и да се потруди за това ,а не само всички да са недоволни ,ама все в чужд имот или бил държавен или общински ,еми да ,ама не .

 45. 45 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Не случиха на народ тия дървета.

 46. 46 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Разстроено

  обречената гора, обречените хора, обречената държава, обречения народ! Обречени на демокрацията, на Пеевски, на ДПС, на ЕС

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 47. 47 Профил на Пандурко Въртикопчев
  Пандурко Въртикопчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "edin drug"

  Напълно цъм съгласен с вас и не оспорвам правото на собственост (стига да е законно придобито, разбира се).
  Мнението ми е чисто професионално, като архитектурно- строителен психолог:
  И виждам проблем - собственикът сам и по своя воля се прострелва в крака и унищожава голяма част от стойността на имота си - това в академичните среди му казваме "остро строително разстроиство от прогресиращ тип".
  За пример можете да видите това заболяване в последния му стадий около километър
  южно от залив Арапя - над "Попския" залив ...
  Ако Ви харесват подобен тип усвоени имоти и мислите че те биха привлекли много и платежоспособни туристи - ваша си работа.

  ... Il padrone e vivo !!
 48. 48 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#38] от "hex":

  Аз разбирам, че мащерката принизява музикалните и всякакви други критерии, но the Orb сваля летвата твъъъърдееее ниско :(

 49. 49 Профил на hex
  hex
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#38] от "hex":Аз разбирам, че мащерката принизява музикалните и всякакви други критерии, но the Orb сваля летвата твъъъърдееее ниско :(
  —цитат от коментар 48 на Митко Палаузофф


  То няма състезание че да има летва :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK