Всяка десета убита жена е търсила преди това закрила срещу насилника си от полицията

Всяка десета убита жена е търсила преди това закрила срещу насилника си от полицията

© Николай ДойчиновВсяка трета убита жена е била подложена на системно насилие, а всяка десета е търсила закрила от полицията по повод насилие от страна на убиеца. Това сочат данни от анализ на съдебната практика на окръжните съдилища в България в периода 2012 - 2017 г., направен от екип на Българския хелзинкски комитет (БХК).


Тези съдилища са издали най-малко 102 присъди за умишлени убийства на жени от мъже за същия период. В 95% от случаите убийците са се познавали с жертвите, в 70% от тях те са били в близки взаимоотношения. В 44 на сто от прегледаните случаи извършителят е бивш или настоящ партньор на убитата жена.


На този фон българският съд продължава да приема ревността за "смекчаващо вината обстоятелство", което е недопустимо, отбелязват от правозащитната организация.
За да повиши информираността и вниманието към темата, от комитета са направили платформата ubita.org. На нея има база данни със 141 осъдителни присъди по дела за умишлени убийства, опити за убийства и причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на нанесена телесна повреда. Пострадалите са жени на 14 или повече години, а извършителите са мъже. Присъдите са постановени в периода 2012 - 2017 г. от окръжните съдилища, които са разгледали делата като първа инстанция.


Една от целите на платформата е да направи видимо насилието над жени. От БХК отбелязват, че официалната статистика в България не включва данни за случаите на домашно насилие и другите форми на насилие конкретно срещу жени. Убийствата като най-тежката форма на посегателство срещу личността също не се документират и анализират през призмата на обусловените от пола на жертвата специфики.


Интерактивната карта на сайта дава възможност за преглед на постановените от даден окръжен съд присъди. Освен базата данни ubita.org поддържа актуален списък на медийно оповестените случаи на убийства на жени от мъже и разказва някои от историите на жертвите на смъртоносно насилие, скрити зад статистиката.


По-рано днес данни на МВР показаха, че всяко трето умишлено убийство в България е на жена в нейния дом, а убиецът е сред най-близките ѝ хора. През последните три години убийствата на жени, извършени от съпрузи, партньори и близки роднини, са се увеличили с 50%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK