Кога ще върнете взетите през 1944 г. архиви, и още въпроси към руския посланик

Руският посланик Анатолий Макаров ще отговори на някои от въпросите на 10 февруари.

© Юлия Лазарова

Руският посланик Анатолий Макаров ще отговори на някои от въпросите на 10 февруари.Посолството на Руската федерация в София обяви инициативата "Попитай посланика" в профила си във "Фейсбук".


Идеята е посланик Анатолий Макаров да отговаря на въпроси на български граждани на 10 февруари, когато в Русия се отбелязва Денят на дипломатическия работник. "Ако отдавна сте искали да попитате Посланика за нещо, ето ви шанс! Оставяйте свои въпроси под този пост, а ние в неделя ще изберем най-интересните от тях! Отговори ще публикуваме тук, на нашата страница", е призивът на дипломатическата мисия.


Потребители във "Фейсбук" масово питат кога Русия ще върне на България архивите, изнесени след влизането на Червената армия в България през 1944 г. Други се интересуват дали е възможно да бъдат въведени едностранно визови облекчения за българските граждани, които искат да пътуват или работят в Русия, както и дали българин може да получи руско гражданство без да е живял в Русия. "Как ще ни убедите, че Русия е алтернатива на запада, при положение, че според официална руска статистика почти половината млади руснаци искат да емигрират на запад?", "Кога ще има посещение на руският президент, Владимир Путин в България?", са част от въпросите, поставени пред руския дипломат.
Други са шеговити: "Ще наградите ли Кобилкина по случай празника или поне ще я поздравите ли? Все пак е ненадмината в уроците по дипломация между половете". Или иронични:" Президента Радев единствен кандидат ли беше или правихте конкурс? Благодаря!", "Кога Путин ще стане цар на Русия", "Къде мога да намеря, руски стандарт платинум на -50%?"


Голяма част от питанията изразяват лични политически пристрастия: "Защо Русия ни изостави и ни предаде в сатанистките лапи на ционистка САЩ, която ни колонизира и ограби злато, земи, децата ни, жилищата ни заводите ни, икономика и животновъдство". Или: "Ваше Превъзходителство, първо извинение за всички тролове тук. Но за съжаление, някои от тях са истински хора, предимно млади, които са промити мозъци и напълно не познават историята и културата си, причислявайки се към англо-саксонския кенеф, вместо към братските славянски народи. Какво правите за преустановяване на промиването на младите мозъци и връщането към едно интелигентно и нормално общуване?"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK