Излезе трети том на Политическа история на съвременна България

Излезе трети том на Политическа история на съвременна България


Държавна агенция "Архиви" с участието на Комисията за досиетата издаде третия том на Политическа история на България с документи, който обхваща периода от 1953 - 1956 г.


Периодът е специфичен етап от политическото развитие на България в най-ново време, определян е в някои научни издания и като начало на десталинизацията, отбелязва съставителят на сборника проф. д-р на историческите науки Любомир Огнянов, който е и автор на предговора. Публикуваните документи характеризират епохата, в която продължава установяването на съветския модел на устройство при пълен партиен контрол въпреки кончината на Сталин. Макар че Априлският пленум от 1956 г. осъжда някои прояви на "култа към личността (на Сталин") в предходните години, не се променят политическата система и общественото развитие.


Подборът на документите проследява всички линии на налагане на управлението, от които най-важните за укрепване на модела са армията и милицията, обяснява един от редакторите на сборника, Мирослав Коев. Поради сливането между партия и държава и първостепенната роля на органите на комунистическата партия приоритет имат решенията на Политбюро и пленумите на ЦК на БКП. Освен официални документи на властта са включени и такива, които проследяват обществени настроения. Писмо на жителите на с. Вокил, Силистренско, до министър-председателя Вълко Червенков например отразява недоволството на селяните от местната власт. Тоест сборникът документи дава пълна представа за времето - и от посоката на властта, и на гражданите.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Кървавата история на петоколонните, рубладжийски, майкопродавци - комунета!

 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Това е къртовски труд и изисква много специално любопитство и дисциплина.
  Благодарности на авторите.

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Трябва задължително да се изучава в училища и университети.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  Едни от най-мрачните години за България, със стотици хиляди погубени съдби. Тягостно за четене...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 5. 5 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Народна република България, плътно опасана с ограждения, бавно се носеше по течението, зорко надзиравана от стооката цитадела, правителствено седалище и символ на огромната, въоръжена до зъби Съветска империя. Там, в метрополията, посочваха тукашния имперски наместник, капо ди тутти капи на местната компартия. Пирамидалните структури на тази монополистична организация за централизирано ръководство и тотален контрол незримо пронизваха всяка съставна единица, всеки обект в Заддунавската губерния.
  Правоверният поданик напредваше служебно само ако е партиен член или сътрудник на репресивните органи. Колониалната администрация безпощадно и методично превръщаше свободолюбивия български народ, формирал се като самостоятелна европейска нация седемдесетина години с цената на море от пот, сълзи и кръв, в ориенталска тълпа. Която не изпитва особена необходимост от демократични права и свободи.
  Постепенно залиняваха отличителни български качества като добросъвестност в работата, пестеливост, пазарен дух. Вехнеха и непреходни ценности: любов към ближния, състрадание, милосърдие. И благородство. Значещо не ,,синя” кръв, а висока нравственост. Но и в тогавашните условия личната отговорност и собствената воля да вършиш добро или зло обуславяха всяка една постъпка...
  https://practic-sofia.blogspot.com/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK