Защитата поиска Цветан Василев да даде обяснения по делото КТБ

Цветан Василев

© Юлия Лазарова

Цветан ВасилевСпециализираният наказателен съд ще провери какви са възможностите банкерът Цветан Василев, който от четири години се намира в Сърбия, да даде обяснения по делото за присвояването на над 2.5 млрд. лв. от Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщава БНР.


Запитване ще бъде изпратено както до българските правосъдни органи, така и до Сърбия. На този етап възможностите са видеоконферентна връзка или разпит по делегация (на сръбския съд се делегира правото да разпита подсъдимия, след което се изпраща на нашия съд официален протокол - б.р). Все още не е известно дали сръбските власти, които от 4 години не се произнасят по искането на прокуратурата Василев да бъде екстрадиран в България, ще се съгласят на дистанционен разпит.


Въпросът за осигуряване на възможност Цветан Василев да бъде разпитан е поставян от защитата му още през 2014 г. и след това многократно, но прокуратурата отхвърляше такъв вариант. Въпросът Василев да даде обяснения беше поставен и пред съда на заседанието вчера, което продължи и днес, от адвоката му Константин Симеонов. Прокуратурата беше против, но съдия Вержиния Петрова обяви, че ще направи проучване какви са техническите възможности, защото "никога съдът не може да лиши подсъдимия от правото му да даде обяснение".
Във вторник Симеонов допълни, че защитата ще поиска от съда да бъде призован и народният представител от ДПС Делян Пеевски, за да бъде разпитан. Причината е, че името му се споменавало на много места в материалите по делото. И припомни, че по време на разследването прокуратурата е отказала да призовава депутата, но сега това трябва да бъде решено от съдебния състав.


От останалите 17 подсъдими по делото КТБ обяснение днес даде само един - бившият изпълнителен директор на банката Георги Христов, който каза, че всички правила, по които се е управлявала банката, са били одобрени от надзорния съвет на БНБ. Делото продължава на 12 и 13 март с разпит на свидетели.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Хахахаха. Що не го разпитате направо от джакузито мама ви непоръбена? Станахме за смях на врабчетата. А каква е моралната опасност за други хитреци като него а?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 2. 2 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Въпросът за осигуряване на възможност на Цветан Василев да дава обяснения беше поставен от адвоката му Константин Симеонов вчера по време на заседанието, което продължи и днес. Прокуратурата беше против, но съдия Вержиния Петрова обяви, че ще направи проучване какви са техническите възможности, защото "никога съдът не може да лиши подсъдимия от правото му да даде обяснение".

  Защо ли прокуратурата е била против? Не би ли искала да чуе обясненията на ,,главния заподозрян"?

 3. 3 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Разстроено

  Какво като свидетелстват Топчо и Мустачко? Нито ще бъдат подведени под отговорност нито нищо.

  Само обикновените хора "изяждат" правосъдието:

  "нерегистриран

  05 февруари 2019, 16:18

  +5 -7

  С решение на САС 4-с-в ,гр.д.№2084/2003г., в мотивите е допуснал намаляване на претенцията за неим.вреди от 43 хил.лв.,като иска се счита предявен за 1500лв. 
  Решението е обжалвано в частта му относно ДТ,като на осн.чл.10 ал.2 от ЗОДВПГ,ако иска бъде отхвърлен изцяло или частично съдът осъжда ищеца да заплати дължимите такси. 
  В диспозитива на решението по дело ,съдът оставя в сила решението постановено по гр.д. № 1122/02г.Ос Враца. С решение Ос Враца е осъдил ОСлС Враца ,да ми заплати сумата от 500лв.,нейм. вреди,като е отхвърлил исковете до пълният размер от 43 хил.лева.и съм осъден да заплатя ДТ 1700лв. по сметка на Ос враца. Видно от мотивити САС е следвало да остави в сила решението на Ос Враца в останалата му част,,вместо това оставя в сила изцяло,решението нa Ос Враца,който издава ИЛ с осъждане на 1700лв.ДТ,вместо за сумата 40 лв Иска Е ЗАВИШЕН 40 пъти,при осъждане с ДТ.за иск от 43 хил.лева.,върху 1500лв щети.Това е обжалвано от мен няколко десетки пъти ,но без резултат.ИЛ е изпратен на НАП Враца по изпълнително дело № 21938/02г.,върху която ДТ от 4% начисляват и зверска лихва/данък/ по ДОПК,без вземането да е било от компетентността на НАП ,които до сега отказват да ми върнат парите. Съд ли НЯМА ТАКЪВ а гореописаното е уникат в правосъдието ,защото при приет иск от САС за 1500лв.щети,е издаден ИЛ от т.н. Ос Враца за 1700лв.ДТ,в негова полза и сметка.Това не е ли търговия,с правото ??"

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 4. 4 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 299 Весело

  прокуратурата вече я подкара по модела Вишински-виновен до доказване на обратното!

 5. 5 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Всички правила, по които се е управлявала банката, са били одобрени от надзорния съвет на БНБ". Това е обществена тайна, както и фактът, че има много лица с контролни функции, а и не само такива, на които са им спестени обвинения. Някои ще ги разпитват, но в друго процесуално качество, т.е. не като обвиняеми/подсъдими, а като свидетели.

 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Прави се всичко възможно да не се даде ход на делото за ограбването на КТБ и всичко да потъне в забрава. Срамота е, че не могат да изискат връщането на този галфон от съседна Сърбия, а ще искат конферентни връзки и други такива малоумия. Има нещо много фалшиво в криворазбраната демокрация, която се упражнява само в случаи, когато подсъдимите имат много пари за разадаване. България е майка за крадците и престъпниците и мащеха за обикновените си граждани.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  Считам, че съдията процедира правилно. А защо на сърбите им е толкова скъп мустакатият не ми е ясно.

 8. 8 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Безобразие, до къде докараха банкера на годината на банката на годината.

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#5] от "hammurabi":

  Също така е обществена тайна, че целият екип на Банков надзор правил проверка на финансовото състояние на КТБ е бил уволнен. Беше сменен и действащият пофупеавител отговарящ за надзора ибеше назначен пислушният Цветан Гунев.

  Та! При положение, че управителят на БНБ не може по закон да уволнява и назначава подуправителите, кой според вас е замазал фактическия фалит на КТБ.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Става въпрос в коментар #9 за събития от края на 2012 та и началото на 3013 та.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Ама, той Цветанов никога повече няма да го видите. Но в момента тече дело срещу някои популярни собственици на лифтове и курорти, както и срещу Пеевски, в съд в Ню Йорк. Там няма Цацаров да ги спасява, нито Бойко.
  Очевидно, единствения шанс за България е външна намеса. Лаура и ко.

 12. 12 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#7] от "stedim":

  Защото има най-голямата фабрика за стъкло на балканите в Парачин.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Неутрално

  Каквото и да рещи да каже Цв. Василев ще е избирателно и вероятно манипулиращо.

 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#11] от "arcanum":

  Всъщност в това дело има единлюбопитен момент. Американска фирма превелана някакъв български лешпер едни 19 милиона долара "за да изкара разрешителни за строеж на един квартал край Бслчик".

  Това как ви звучи? На мен ми звучи, като пари за подкупи.

  Само че този лешпер, понеже си бил дърт мошеник, решил, че ще изкара разрешителните с помоща на големите батковци по еФтинко, ама батковците го врътнали. Та така те.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Никой не му иска обясненията на Василев.Искат го в ареста,защото са извратеняци .Ако искаха конферентна връзка,можеха да я осъществят преди 3-4 години.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 16. 16 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Всички, които защитавате Цветан Василев имайте предвид, че докато не му гризнаха бизнесът съвсем спокойно беше обслужван от Цацаратурата и на свой ред обслужваше Пеевскитурата и особено ГЕРББСПДПСтурата.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 17. 17 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Любопитно

  UNITED EU UNION

  Нормално, обвинителят подлага на кръстосан разпит обвиняемя
  и изстисква сичката истина...

  Свидетелят Цветан се натиска,
  но прокурора не иска?

  "Защитата поиска Цветан Василев да даде обяснения по делото КТБ"

 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не "бизнесът", а "бизнеса"...

  Независимая власть
  тъй обслужвава банкер
  Независим от Закон.

  Независима - на свой ред?

  До коментар [#16] от "Kiril":

  Всички, които защитавате Цветан Василев имайте предвид, че докато не му гризнаха бизнесът

  съвсем спокойно беше обслужван от Цацаратурата и на свой ред обслужваше Пеевскитурата и особено ГЕРББСПДПСтурата.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Той даде не само показания, но и да покаже документите, които притежава. Явно някой не иска да се появява в съда , нито да дава показания. Колко ли работи ще каже.

 20. 20 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Весело

  До коментар [#18] от "dnevnikar":

  Благодаря за забележкаТА.

  И правилно забелязвате относно банкера.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 21. 21 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Никой не иска Цветанчо да дава обяснения. Особено олигархопрок-рата. Сигурно отдавна има сделка между заинтересованите страни кой какво да казва.

 22. 22 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 435 Неутрално

  И дава, и да не дава, това няма нищо да реши. Народът не е достатъчно сърдит, щом праща в НС все ГЕРБ и БСП. Промяната може да дойде от всички, не от един процес.

 23. 23 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#9] от "tribiri":

  Аз само казвам лицата с контролни функции, кои са те - има си нормативна база и вътрешни правила. Те дават отговор на твоя въпрос откъм индивидуализация на конкретните самоличности и кои от тях биха могли да бъдат субект на престъплението. Но не всеки субект на престъпление може да бъде наказателно отговорен. Тук всичко зависи от фактите по делото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK