Изискванията за заемане на академични длъжности по природни науки, математика и информатика се променят

Изискванията за заемане на академични длъжности по природни науки, математика и информатика се променят

© Надежда Чипева, КапиталПравителството прие промени в Правилника за прилагане на Закона за развитието на академичния състав в Република България, чиято цел е да се осигури създаването на по-­добри условия за обективно и безпристрастно прилагане на минималните национални изисквания към научната, преподавателската и/или художествено-творческата или спортната дейност на кандидатите за придобиване на научни степени и за заемане на академичните длъжности "главен асистент", "доцент" и "професор" в научна област "Природни науки, математика и информатика", съобщиха от Министерския съвет.


Причините, налагащи промените в правилника в посочената област на висше образование, са следствие от прилагането на изискваните минимални наукометрични показатели за различните научни степени и академични длъжности.


Съгласно приетите изменения се премахва деленето на броя на авторите при отчитане броя на публикациите за даден учен поради факта, че науката в цитираната област е колективно дело и чрез деленето не се стимулират комплексните и мултидисциплинарни изследвания. Вместо това се предлага начин за отразяване качеството на тези публикации.
За повишаване дела на нематериалната част на българската икономика показателите за патенти и полезни образци се преместват в групата показатели Г от група Е, като същевременно полученият патент се оценява като публикация с най-високо качество - 25 точки, а заявката за патент или полезен модел - с 15 точки.


Правят се специфични изменения в тежестта на отделните показатели за посочената научна област, отбелязващи различията помежду им и отразяването им в научната литература, научноизследователските проекти и др.


Предлаганите промени в правилника са съобразени със спецификата на научна област 4. "Природни науки, математика и информатика" и ще доведат до създаване на по-добри условия за обективност и безпристрастност при оценяването на научните резултати в посочената област. Същевременно ще се осигури възможност за по-ефективен контрол върху провежданите процедури за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  "премахва деленето на броя на авторите при отчитане броя на публикациите за даден учен"

  Има си и рискове от търговия с включване на някого в публикация.

  подпис
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2397 Любопитно

  "показателите за патенти и полезни образци се преместват в групата показатели Г от група Е"

  Патентните закони в Европа не позволяват да се патентова софтуер. Би трябвало авторите да патентоват в САЩ или да го прекарат в друга категория патенти

  подпис
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Същевременно ще се осигури възможност за по-ефективен контрол върху провежданите процедури за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности.
  ________________
  Струва ми се,че пак дават указания за конкурентно предимство на соросовите стипендианти!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Нароиха се хиляди "професори" и "доценти", по точно казано гугъл псевдоучени. Преписват на поразия. Хвалят се едни - други и се самопроизвеждат на принципа ти на мене, аз на тебе.
  В момнета това не са научни среди, а чалга научни среди. Както и повечето неща в държавата ни.

 5. 5 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  "безпристрастно прилагане на минималните национални изисквания към научната, преподавателската и/или художествено-творческата или спортната дейност на кандидатите за придобиване на научни степени и за заемане на академичните длъжности "главен асистент", "доцент" и "професор" в научна област "Природни науки, математика и информатика", съобщиха от Министерския съвет."

  Ако цитатът е идентичен със съобщението на Министерския съвет, какво търси тук "художествено-творческа" дейност в посочените специалности –– "Природни науки, математика и информатика"?
  Впрочем, от този Министерски съвет може да се очаква всякакво съобщение.
  Такова е нивото на некомпетентност.

 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#3] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  Струва ми се,че пак дават указания за конкурентно предимство на соросовите стипендианти!

  Фиксацията ти надминава всякакви представи! Това прилича на търсенето на Гюлен под всяка шумка в Турция 😝.

 7. 7 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2241 Любопитно

  Все едно чета статия в Работническо дело.
  Нищо не се разбира.

  В Русия съм! В Русия съм!
 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Едно доста добро решение, което показва, че МОН има желание да се учи от грешките си.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4018 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":

  По принцип в САЩ статиите в областта на точните, инженерните и природните науки най-често са колективни, като името на ръководителя на лабораторията е последно. Обикновено в колектива се включват почти винаги докторанти които завършват, за да се улесни процесът за намиране на подходяща работа, така че нищо лошо.
  Разбира се шпроблемът е , когато де факто автор на идеята и разработката е докторантът, въпрос на научна етика е за ръководителя да постави името му в съответната позиция. а не своето.

 10. 10 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#4] от "драган":

  Благодаря за минусите. Сигурен съч, че са от т.нар. научни работници. По скоро -преписвачи.

 11. 11 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 551 Разстроено

  До коментар [#7] от "Веселин Дечев":

  Въпрос на ГЪНКИ.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 12. 12 Профил на Илиана
  Илиана
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Абе я си върнете закона на Сергеѝ Игнато, по-известен в научните среди като Фараона, я колко хубав си беше и всеки можеше да стане какъвто си иска! Щото ако доѝде на власт БСП ще върне омразният ВАК, при коѝто навремето и Дедо Либен стана професор!!!!!

 13. 13 Профил на detted
  detted
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "Иван К":По принцип в САЩ статиите в областта на точните, инженерните и природните науки най-често са колективни, като името на ръководителя на лабораторията е последно. Обикновено в колектива се включват почти винаги докторанти които завършват, за да се улесни процесът за намиране на подходяща работа, така че нищо лошо. Разбира се шпроблемът е , когато де факто автор на идеята и разработката е докторантът, въпрос на научна етика е за ръководителя да постави името му в съответната позиция. а не своето.
  —цитат от коментар 9 на daskal1


  Точно така. Всичко е много просто: Аз съм докарал милионите в лабораторията, аз им плащам заплатите от грант-а, аз съм последен автор защото оригиналната идея е моя, която е докарала парите, аз седя с крака на масата и моята роля е да давам акъл, а не да работя на bench, нека те да работят. Да станат и те професори. Желая им го от все сърце и им помагам като ги сложа за първи автори. Тъй че всички са доволни и е справедливо.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK