Изискванията за заемане на академични длъжности по природни науки, математика и информатика се променят

Изискванията за заемане на академични длъжности по природни науки, математика и информатика се променят

© Надежда Чипева, КапиталПравителството прие промени в Правилника за прилагане на Закона за развитието на академичния състав в Република България, чиято цел е да се осигури създаването на по-­добри условия за обективно и безпристрастно прилагане на минималните национални изисквания към научната, преподавателската и/или художествено-творческата или спортната дейност на кандидатите за придобиване на научни степени и за заемане на академичните длъжности "главен асистент", "доцент" и "професор" в научна област "Природни науки, математика и информатика", съобщиха от Министерския съвет.


Причините, налагащи промените в правилника в посочената област на висше образование, са следствие от прилагането на изискваните минимални наукометрични показатели за различните научни степени и академични длъжности.


Съгласно приетите изменения се премахва деленето на броя на авторите при отчитане броя на публикациите за даден учен поради факта, че науката в цитираната област е колективно дело и чрез деленето не се стимулират комплексните и мултидисциплинарни изследвания. Вместо това се предлага начин за отразяване качеството на тези публикации.
За повишаване дела на нематериалната част на българската икономика показателите за патенти и полезни образци се преместват в групата показатели Г от група Е, като същевременно полученият патент се оценява като публикация с най-високо качество - 25 точки, а заявката за патент или полезен модел - с 15 точки.


Правят се специфични изменения в тежестта на отделните показатели за посочената научна област, отбелязващи различията помежду им и отразяването им в научната литература, научноизследователските проекти и др.


Предлаганите промени в правилника са съобразени със спецификата на научна област 4. "Природни науки, математика и информатика" и ще доведат до създаване на по-добри условия за обективност и безпристрастност при оценяването на научните резултати в посочената област. Същевременно ще се осигури възможност за по-ефективен контрол върху провежданите процедури за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK