Граждани, които желаят да посетят СССР, да не се проучват /откъс/

Граждани, които желаят да посетят СССР, да не се проучват /откъс/


Излезе "Политическа история на съвременна България (1953 - 1956)" - том III от документалната поредица "Архивите говорят" на Държавна агенция "Архиви"за периода, известен като размразяване - 1953 - 1956 г. "Дневник" публикува откъс:


Докладна записка от министъра на вътрешните работи Георги Цанков до ЦК на БКП
Относно режима за посещения на български граждани в чужбина


София, 21 юни 1956 г.
Строго секретно!
ДРУГАРИ,
Настъпилото смекчаване на международното напрежение създаде възможности за излизания и влизания на български и чужди граждани от и за нашата страна. Частните искания, с цел посещение на свои близки и познати, за уреждане на имуществени въпроси, за частно лечение и др., а така също и на частни искания на граждани от капиталистическите страни и ГДР за посещение на нашата страна ежедневно се увеличават, което се вижда от следните данни:


През изтеклите пет месеци на 1956 г. в М[инистерст]вото на вътрешните работи са постъпили общо 1423 искания от наши граждани за паспорти и изходни визи за отиване в капиталистическите страни и ГДР. Постъпленията на искания по месеци са: януари – 182, февруари – 213, март – 187, април – 364, което показва, че през м. май в сравнение с месец януари са постъпили повече 295 искания.
От постъпилите 1423 искания за отиване в капиталистическите страни и ГДР, МВР е разгледало общо 1175 молби, от които 675 са уважени, а 500 не са уважени, като на 231 лица е отказано поради получени при проучването лоши за тях биографични данни, а на 269 поради това, че мотивите им за излизане не са били основателни.


Необходимо е да се отбележи, че повече отказвания са давани в първите месеци на т.г. Напоследък сме разгледали разрешаването за отиване в капиталистическите страни на повече граждани. Така напр. през м. май от разгледаните 264 молби е разрешено на 196. Постъплението на искания от граждани на капиталистическите страни за идване в нашата страна също се увеличава, от общо 268 искания за 5 месеца на т.г. само през м. май са постъпили 115.
От постъпилите искания от граждани на капиталистическите страни и ГДР за петте месеца на 1956 г. са разгледани общо 183 молби, от които 153 са уважени и 30 – не.


За разлика от други години, през настоящата година, и особено през последните месеци от наша страна е разрешавано на повече граждани да посещават капиталистически страни или да идват такива оттам в нашата страна. При разглеждането и решаването на исканията на наши граждани да посетят капиталистическа страна или ГДР, за всяко отделно искане сме подхождали диференцирано, като сме вземали под внимание не само страната, за която молителят иска да замине, но също така и основателността на неговото искане, неговото социално и политическо минало и настояще, възможностите да бъде използван от вражеските разузнавания или пък по наше съображение.


Понастоящем най-много искания от наши граждани, желаещи да посетят капиталистически страни, се отправят за отиване в Зап[адна] Германия. От началото на годината до 30 май т.г. за посещение на тази страна има постъпили общо 156 искания, от които 67 са уважени, а 89 – не. При разглеждането и решаването на тези искания сме имали в предвид както особеното поведение и вътрешно положение на тази страна, така също и огромните възможности на вражеските разузнавания да използват тези посещения за дейност, насочена срещу нашата страна.


Отправят се също така и искания от наши граждани за отиване в Австрия, Франция, Италия, Англия, САЩ, Гърция, Аржентина и други капиталистически страни. За тези страни е разрешавано излизане, но не така широко. Обикновено в тези случаи са уважавани молбите само на онези молители, чийто мотиви за отиване са били основателни и самите те не са вражески настроени или пък са липсвали данни, че същите може да се включат в разузнавателна и друга дейност, насочена срещу нашата страна.


След прекратяване на изселванията на турците до сега, изселване на български граждани от турска народност за Турция не сме разрешавали. Не сме разрешавали също така и частни посещения на наши граждани от турски произход и турски такива за и от Турция. На български граждани от други националности, за които сме имали положителни данни, както и на турски граждани от търговски среди, сме разрешавали посещение, но те са малко на брой.


Изхождайки от горното, считаме, че за в бъдеще може да се даде по-голям достъп на наши граждани да отиват в Турция, като междувременно се даде възможност на турски граждани, ако има желаещи такива, да посещават нашата страна.
Пускането на наши граждани за временно посещение в Турция, и особено на такива от турски произход, като се има в предвид и създалото се напоследък изселническо настроение сред турското население в нашата страна, крие опасност някои от тях впоследствие да не се върнат.


Досега е разрешавано изселване в Израел на почти всички български граждани – евреи по народност, с изключение на онези, при които молителите са работили в учреждения или предприятия, работата в които е от строго поверителен характер и с изселването на такива граждани се откриват обективни възможности за увреждане интересите на нашата страна.
Частни искания за посещения от нашата страна за Израел и обратно, като правило, не се разрешаваха. Напоследък започнахме да удовлетворяваме тези искания и на доста лица е разрешено. Поради голямото желание на изселили се евреи в Израел да се върнат в нашата страна, съществува опасност идващите на временно посещение да не желаят да се върнат обратно в Израел.


Освен за капиталистическите страни, частните искания на български граждани за
издаване паспорти и изходни визи за отиване в СССР и страните с народна демокрация и
исканията на гражданите от последните за посещение на нашата страна, също така са се
значително увеличили. Така, през първото тримесечие на 1955 г. са разгледани 880
искания за паспорти и изходни визи на български граждани, докато за същото време през
1956 г. са разгледани общо 1774 искания, от които 1552 са разрешени, а 222 не са уважени.
Само за м. май са разгледани 1646 искания, от които 1557 са уважени, а 89 – не.


При решаването на въпроса да се даде по-голям достъп на наши граждани частно
под един или друг повод да отиват на посещение в капиталистическите страни, трябва да
се има в предвид и валутните възможности на нашата страна и в това отношение този
въпрос би следвало да се съгласува с Министерството на финансите, тъй като засега
излизанията на наши граждани за капиталистически страни са много повече, отколкото
влизанията на такива от капиталистическите страни у нас.


Изхождайки от гореизнесеното, считам, че ще бъде уместно ЦК на БКП да обсъди
и, ако счете за необходимо, да утвърди следните наши предложения:


1. За в бъдеще да се разрешават по правило частни посещения на наши граждани в капиталистически страни, с изключение на тези, които имат чужд класов произход и са имали вражески прояви след 9.IX.44 г., а така също и за такива граждани, които не са класово чужди, но са имали груби фашистки прояви преди 9.IX.44 г. и още не са се приобщили към народната власт.
По правило да не се разрешава пускане зад граница на такива граждани, които имат близки изменници на Родината и невъзвращенци.


2. Да се утвърди тричленна комисия с по един представител на ЦК на БКП, М[инистерст]вото на вътрешните работи и М[инистерст]вото на външните работи, която да решава излизането за капиталистическите страни.
Тази комисия, за разлика от комисията, която съществуваше по този въпрос до 1954 г., да разглежда само онези частни искания за наши граждани за отиване в капиталистически страни, които не стават по организиран път и нямат държавен, обществен или служебен характер.
Всички останали случаи да се разглеждат по досега установения ред от М[инистерст]вото на вътрешните работи.


Ако се възприеме да се създаде такава комисия, то необходимо е да се възложи на същата най-много 5 дни след постъпване при комисията молба за посещение на капиталистическа страна, същата да взема отношение по нея.


3. Да се разреши при искания от страна на членове на БКП за излизане в капиталистическа страна по лична работа и единично за изселване да не се правят проучвания от органите на М[инистерст]вото на вътрешните работи, а само да се извършват справки по отчета на ДС и НМ, като молителите представят бележки от съответните районни, градски, околийски и окръжни комитети на БКП, към които членуват, от които да е видно тяхното съгласие.


4. Български граждани, които желаят да посетят СССР и народнодемократичните
страни, да не се проучват, а се проверяват само по отчета на ДС и НМ.


МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ: (п)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (155)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Гражданите по точка 4-да не се проверяват,а направо на психодиспансер.

 2. 2 Профил на yordanovmg
  yordanovmg
  Рейтинг: 465 Весело

  Ето, как да не се е пътувало? По 135 (благонадеждни) човека месечно са излизали от България към капиталистическите страни и ГДР! Цял самолет ТУ!

 3. 3 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Учудващо е само колко днешни граждани - симпатизанти на БСП, националисти и подобни гледат с носталгия към това социалистическо минало.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 4. 4 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Чугуните с умиление си спомнят времената, когато искаха разрешение за напускане и как дкладваха за хора с морал несъвместим със социалистическ;ия.

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Учудващо е само колко днешни граждани - симпатизанти на БСП, националисти и подобни гледат с носталгия към това социалистическо минало.
  —цитат от коментар 3 на stein

  Ами те такива архиви не четат,те даже още смятат,че в комунистическите лагери са избивани враговете на народа.Тяхните архиви са за"победното"партизанско движение,за великото бригадирско движение и мъдрото управление на БКП с братската подкрепа на измишльотината СССР(толкова могъща и непобедима,че сама се разпадна).За тях света е разделен на фашисти и комунисти като комунистите са добрите.Те не могат да си представят,че фашизма и комунизма са еднакво мракобесни.

 6. 6 Профил на Ivan Prodanov
  Ivan Prodanov
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Ама тогава нямаше банани по магазините, а сега има.

  Иван Костов е за съд!
 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално  До коментар [#5] от "chicago514":
  Да бе то е ясно в следващите 100 години има много да се говори за 1953 - 1956 , каже нещо за ядрените опити в Пасифика по това време?!
  Я кажи сега защо частните копрпорации за анализи САЩ!&Биг Брадър събират метаданни за няколко милиарда души от локации по GPS до интимната кореспонденция ? Или Сноудън е някакъв комсомолец доносник?

  ДС са разгледани общо 183 молби, от които 153 са уважени малей ...ми мириканското посолство също разглежда молбите за виза бе , даже на деца на комуняги си дава 10 годишни многократни визи без проблем!

  ДС проверили 183 човека ба*и ужаса!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2137 Разстроено

  Млади хора, четете ли внимателно при какви условия живеехме ние??? Докато не одъртяхме и пътуванията навън вече не бяха толкова интересни...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Явно и през соца българите не са се натискали да ходят в другия концлагер.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Ама тогава нямаше банани по магазините, а сега има.
  —цитат от коментар 6 на Ivan Prodanov


  И масло нямаше и олио и тоалетна хартия. И шоколад, пелени, храни за бебета, телевизори, автомобили тоже. Социализъм.

  The best way to predict the future is to invent it.
 11. 11 Профил на block
  block
  Рейтинг: 811 Неутрално

  команданте както обикновено е на около километър и половина от темата на статията....

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  В НРБ българите предпочитаха да пътуват на Запад. Без връщане. С опасност за живота.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Скверната история на майкопродавните, петоколонни, рубладжийски комунета!!!
  ПОЗОР!!!

 14. 14 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3199 Неутрално

  Другари....айде закъснявате!Давайте с колхозните лозУнги!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 15. 15 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  В НРБ българите предпочитаха да пътуват на Запад. Без връщане. С опасност за живота.
  —цитат от коментар 12 на EU defender


  Може би към "предпочитаха" трябва да се добави и "мечтаеха"?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 16. 16 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Това справка от управлението на затворите и казармите ли е ? Цялата държава беше един голям зандан. Нямането по магазините беше най-малкия проблем. Въобще червените кхмери в целия им блясък.

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  До коментар [#2] от "yordanovmg":

  А някои другари и другарки имат НОСТАЛГИЯ по онова "щастливо " време ! Те нека си имат , но защо УВРЕЖДАТ младите , за които това би трябвало да бъде НАУЧНА ФАНТАСТИКА ! Та те ходят да хапнат добре или да ловят риба или да си направят само "селфи" където им видят очите !

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#8] от "дедо Андро":

  "Млади хора, четете ли внимателно при какви условия живеехме ние??? "

  Но знаеш ли, колега, че и под тази статия ще се намери някой, който да въздъхне носталгично по соца и да каже: Е ПА, УБАВО СИ БЕШЕ.

  Вероятно някой от онези, които са ни ПРОУЧВАЛИ, за да ни постановят ОТКАЗ.

  Много е възможно да е изпаднал и беден пенсионер от врачанските села, който да няма пари за влака до София. Това би било poetic justice - него животът го е ПРОУЧИЛ и го е отсял като НЕГОДЕН.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#4] от "4ort":

  "Чугуните с умиление си спомнят времената, когато искаха разрешение за напускане..."

  О, не, колега.

  Когато НИЕ искахме от ТЯХ разрешение да идем на екскурзия до Охрид или Търну Мъгуреле.

  Пък сега вече не искаме, та им е толкова криво.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Зад посочените цифри, колко човешки съдби се крият....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Любопитно

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Разликата е, че ”мириканците” гледат молбите на чужди граждани, желавщи да посетят ”Пиндостан” а сега внимание, те не гледат молби нс собствени граждани, желаещи да отидат на посещение извън США.
  Схващаш ли разликата?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#3] от "stein":

  "...симпатизанти на БСП, националисти и подобни гледат с носталгия към това социалистическо минало."

  Защото произхождат пряко от ПРОУЧВАЩИТЕ и ДАВАЩИТЕ РАЗРЕШЕНИЕ.

  И то не само за пътуване в странство.

  А и за следване във "ВУЗ", кариерно израстване, командировчица, покупка на жилище, достъп до стоки (включително лекарства) по "второ направление" (днешните младежи дори не знаят какво е това) и т.н.

  Целият ни живот минаваше на разрешителен режим.

  За защита на кандидатска дисертация - разрешение он партийната организация на "ВУЗ"-а.

  За защита на докторска дисертация - одобрение от районната партийна организация.

  За хабилитация на доцент - от ГК на БКП.

  За професор - от ЦК.

  И знаеш ли на кои им е криво, мъчно и мило за онази система?

  На тулупите, неграмотните цървули и нищо от нищо не вдяващи функционери, дето даваха (или отказваха) разрешенията.

  Криво им е, че сега никой за нищо не ги пита.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Екскурзиите до Съюза и ГДР най-вече бяха организирани от профсъюза да даден завод, предприятие или ТКЗС, като винаги начело имаше местно ченге. Освен това програмата беше такава, че не мож мръдна и сантиметър от общия строй. Ходеше се за платове, обувки, а в Русия за злато. Така майка и баща ми ходиха два пъти до ГДР да пердета и завеси за предстоящето ни местене в апартамента 1966, а по-късно в СССР за грамофон и ръчни часовници. През 70-те нещата станаха още по-либерални, като номенклатурата се разшири до Унгария, а от западните до Австрия. И все пак зет ми, който работеше в регионалната ТВ, го свалиха от кораба преди да замине екипа за Виена поради беленското минало на баща му. Никога не съм имал влечение към такива стадни разкарвания с програми и хранения по час. Сега обаче не е по-различно, щом Венеция се канят да сложат такса "вход". Прекалените неща винаги идват в повече, преди не можеше, сега може повече от всякога.

 24. 24 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Весело

  Чугуните с умиление си спомнят времената, когато искаха разрешение за напускане и как дкладваха за хора с морал несъвместим със социалистическ;ия.
  —цитат от коментар 4 на 4ort


  ЧУУНИ, Сър😀! Липсва им филтъра "класов произход"! И "сведения" за разни "дейности". А като се има предвид че за такива сведения са питали "първичните" организации на БКП и ОФ-не си ли редовен и БУРНО ръкопляскащ участник във всяко събрание/мероприятие (или не лицеш о"оная работа" на някой местен "другар"-зАбрави за излизане от НРБ.

  Имам предвид следния абзац: "...1. За в бъдеще да се разрешават по правило частни посещения на наши граждани в капиталистически страни, с изключение на тези, които имат чужд класов произход и са имали вражески прояви след 9.IX.44 г., а така също и за такива граждани, които не са класово чужди, но са имали груби фашистки прояви преди 9.IX.44 г. и още не са се приобщили към народната власт.
  По правило да не се разрешава пускане зад граница на такива граждани, които имат близки изменници на Родината и невъзвращенци...."

  -----------------

  Един от парадоксите на време оно е било позволяването на евреЙте да се изселват в Израел. "Слънцето на света и бащицата на народите" погрешно е решил че щом в Израл соц'партиите имат мнозинство в парламента, Ще има "Социалистически" Израел. 'Еми сбъркал "слънцето", имаше социализъм вв Израел, ама не по сАвеЦки тертип😀! И "тарикатите'евреЙ" пак се уредили (като във вица*) и напуснали соц'рая😀.

  * - Вицът:

  В МАсква през 50те, още преди да се съмне, има ОГРОМНА опашка пред месарски магазин-щяли "да пускат" месо.

  -Към 10;00 излиза управителя и казва: тАваришчи, месо ще има, по 2 кг/човек, но няма да има достатъчно за всички. ЕвреЙте да напуснат опашката!...И евреЙте напускат, мърморейки нещо на себе си.

  -Към 12;00 излиза управителя и казва: тАваришчи, месо ще има, по 2 кг/човек, но няма да има достатъчно за всички. Който не е ветран от Виликая Атественая- да напусне опашката!...И не'ветераните напускат, мърморейки нещо на себе си.

  -Към 14;00 излиза управителя и казва: тАваришчи, месо ще има, по 2 кг/човек, но няма да има достатъчно за всички. Безпартийните да напуснат опашката!...И безпартийните напускат, мърморейки нещо на себе си.

  -Към 16;00 излиза управителя и казва: тАваришчи, месо ще има, по 2 кг/човек, но няма да има достатъчно за всички. Тези с по малко от 10 г' партиен стаж да напуснат опашката!...И те напускат, мърморейки нещо на себе си.

  -Към излиза управителя и казва: тАваришчи, вий сте верни партийци с дълъг партиен стаж, та наас мога да ви кажа следното: Месо НЯМА да има, знаехме го от заранта. Но не желаехме ненадежните да знаят това, и да почнат да разпостраняват вражески слухове. Та...няма нужда да чакате повече, отивайте си!...И старите партийци напускат, мърморейки нещо на себе си. А един нервак почва да пЦува евреЙте-МАМКА И МРЪСНА %§*(*§€§*($€%g€%€...

  Пита го негов пиятел-Е защо ги пЦуеш евреЙте, и те не си купиха месо!

  -Да, ама ПАК се уредиха-напуснаха първи опашката!!!!
  До коментар [#4] от "4ort":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 25. 25 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 737 Неутрално

  "... тъй като засега излизанията на наши граждани за капиталистически страни са много повече, отколкото влизанията на такива от капиталистическите страни у нас."

  Нормално, другари. Никой не иска да посети комунистическата кочина и всички искат да избягат от нея.

 26. 26 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3199 Любопитно

  До коментар [#12] от "EU defender":

  И когато пътуваха на Запад...пътуваше само единият от семейството!Другите оставаха "заложници "тук!Нали дрОгари комунисти???

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#14] от "Willy Messerschmitt":

  Събота е почивен ден - в тролофиса няма никой. Освен ако нямат ленински съботник - ще се активират към обяд тогава.

  Соцът умря, да живее демокрацията!

 28. 28 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Правилно, няма какво да се проверяват такива граждани, направо трябва да им се издава жълта книжка... Навремето имаше един анекдот, за един, дето го вкарали в лудницата, защото го хванали да бяга в Румъния.

 29. 29 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Разликата е, че ”мириканците” гледат молбите на чужди граждани, желавщи да посетят ”Пиндостан” а сега внимание, те не гледат молби нс собствени граждани, желаещи да отидат на посещение извън США. Схващаш ли разликата?
  —цитат от коментар 21 на DDR


  Гледат ги, комрад, като всички партийни секретари и ченгета взеха да си пращат децата там...

 30. 30 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3199 Весело

  И един виц от онова време:
  ССССР приканва всички арменци да се върнат в Армения.Киркор решева да отиде.....А Гарабед му казва
  -Ако е хубаво прати ми снимка...застанал прав!Ако е гадно ..на снимката ще си седнал!
  Заминал Киркор.....и след 1 месец пристига писмото до приятеля му Гарабед.Вътре само една снимка-Киркор ЛЕГНАЛ!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 31. 31 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#8] от "дедо Андро":"Млади хора, четете ли внимателно при какви условия живеехме ние??? "Но знаеш ли, колега, че и под тази статия ще се намери някой, който да въздъхне носталгично по соца и да каже: Е ПА, УБАВО СИ БЕШЕ.....
  —цитат от коментар 18 на Norman Granz


  Ай' 'Язека да бъда първият да каже-Е ПА ИМАШЕ И ГОТИНИ НЕЩА ПО СОЦ'ВРЕМЕ😀!

  Косата ме беше катранено'черна, и можех да клякам 7-8 пъти на един крак, и да правя 50 лицеви опори. И страдах от "еректус перманентис"😀!


  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  И масло нямаше и олио и тоалетна хартия. И шоколад, пелени, храни за бебета, телевизори, автомобили тоже. Социализъм.
  —цитат от коментар 10 на EU defender


  Списъкът на стоките , които ги нямаше е много дълъг. Имаше тотален недостиг на всичко. За всяко нещо, когато го "пускаха" на пазара трябваше часове да чакаш на опашка, за да го вземеш. За други стоки трябваше да имаш връзки с магазинера, за да си ги купиш. Едва при демокрацията разбрахме , че всички магазинери , продавачи, келнери, бармани са били ченгета. За да станеш търговски работник трябва преди това да станеш агент на ДС.

 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#26] от "Willy Messerschmitt":

  "И когато пътуваха на Запад...пътуваше само единият от семейството!"

  Още преди да замина за Ню Йорк знаех историята на човека, който особено много ми помогна там - с работа, следване, контакти и пр.: българин-професор в Колумбийския университет.

  Рядко надарен учен, световен авторитет по физика, той бил поканен да участва на конгрес, да кажем, във Виена - и, разбира се, жена му и тогава малката му дъщеря останали в България като ЗАЛОЖНИЦИ, че няма да избяга (колкото и да са били улави, червените чукундури, дали разрешението, са съзнавали, че "капиталистите" ще го налапат като топъл хляб).

  Отишъл той, казал си словесното на конгреса, след 2 години го поканили на подобен конгрес в Париж.

  Този път вече бил спечелил доверието им - демек, ВЪРНАЛ СЕ! - та пуснали и съпругата.

  И двамата духнали, като изискали дъщеря си чрез Червения кръст.

  След фалшификацията на изборите през 1990 г., когато червените изфабрикуваха от нищото 500,000 гласа, за да спечелят, дъщерята направи филм по въпроса.

  Казва се Калина Иванова.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  До коментар [#3] от "stein":"...симпатизанти на БСП, националисти и подобни гледат с носталгия към това социалистическо минало."Защото произхождат пряко от ПРОУЧВАЩИТЕ и ДАВАЩИТЕ РАЗРЕШЕНИЕ.И то не само за пътуване в странство.А и за следване във "ВУЗ", кариерно израстване, командировчица, покупка на жилище, достъп до стоки (включително лекарства) по "второ направление" (днешните младежи дори не знаят какво е това) и т.н.Целият ни живот минаваше на разрешителен режим.За защита на кандидатска дисертация - разрешение он партийната организация на "ВУЗ"-а.За защита на докторска дисертация - одобрение от районната партийна организация.За хабилитация на доцент - от ГК на БКП.За професор - от ЦК.И знаеш ли на кои им е криво, мъчно и мило за онази система?На тулупите, неграмотните цървули и нищо от нищо не вдяващи функционери, дето даваха (или отказваха) разрешенията.Криво им е, че сега никой за нищо не ги пита.
  —цитат от коментар 22 на Norman Granz


  КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО

  Него го пропускаш.
  Така нареченото ЖИТЕЛСТВО
  ЗАБРАНАТА да живееш в друго населено място,
  различно от това където си се родил.
  Но едно ли е, да го опишеш......

  Впрочем,
  Дори и тези,които са давали разрешения
  Децата и внуците им,
  и с топ не можеш да ги накараш сега
  да поживеят и една календарна година
  при УСЛОВИЯТА НА КОМУНИЗМА !!!!

 35. 35 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#30] от "Willy Messerschmitt":

  😀😀😀! 100 +++++

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#32] от "tacheaux":

  " За всяко нещо, когато го "пускаха" на пазара трябваше часове да чакаш на опашка, за да го вземеш."

  Братът на жена ми духна два месеца преди нас - още през юни 1990 г., с думите: Не желая да живея в общество, където клечките за уши се смвятат за луксозна стока.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Това справка от управлението на затворите и казармите ли е ? Цялата държава беше един голям зандан. Нямането по магазините беше най-малкия проблем. Въобще червените кхмери в целия им блясък.
  —цитат от коментар 16 на Индиана


  Стара библейска мъдрост е , че родените в зандана , в затвора, в робството си остават роби за цял живот с малки изключения. Прословутите 40 години скитане в пустинята , докато се стигне до обетованата земя.

 38. 38 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Интересно, че няколко пъти се казва "капиталистическите страни и ГДР", както за излизане натам, така и за влизане в страната. Интересно с какво ГДР им се е струвало по-различно от останалите страни в лагера. И едва ли нашите са го измислили, сигурно е имало инструкция от руснаците.

  И масло нямаше и олио и тоалетна хартия. И шоколад, пелени, храни за бебета, телевизори, автомобили тоже. Социализъм.
  —цитат от коментар 10 на EU defender

  Какво знаете вие мъжете - ами дълги години памук и лигнин се купуваха само с връзки.
  И още нещо - имаше един период, малко преди промените беше - нямаше черен пипер и сода бикарбонат. Правехме бартерни сделки, който се беше докопал до едното от двете. Е-е-е-х, спомени прекрасни...

 39. 39 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  Много си прав - чугуните имаха и хляба и ножа и трябваше да им се молиш за всичко - и се гавреха. Нашите се молиха за нафтова печка - да имат, купиха на старо; после за нафта - тя се изписваше и даваха оскъдно. Добре че един дядо от съседния вход крадеше и продаваше на черно - "вдигане на заплатата" му викаха на това. Оттам тръгна онзи виц:

  Събират се Рейгън, Митеран и Живков и обсъждат доходите и разходите на населението:
  Рейгън - При нас човек изкарва 3 000 долара - 1 500 данъци, 500 да живее и за какво харчи другите 1 000 не ни интересува.
  Митеран - При нас човек изкарва 2 000 франка - 500 данъци, 500 разходи и за какво харчи другите 500 - не ни интересува.
  Живков - При нас човек изкарва 300 лева - данъци 100 лева, разходи 500 лева и откъде намира другите 300 лева - не ни интересува.

 40. 40 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2728 Весело

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  1988-ма - 1-ви клас съм - отива за хляб след училище - карат две колички - от онези големите на няколко етажа - и хляб няма - защото вече е разпределен. Скоро един пенсионер ми се хвали че за него всичко имало - бил виден член на БКП и му запазвали каквото поискал, вземал го от задния вход. Питах го другите - нечленовете - отговори: "Мани ги тия" с презрение. Равните са низши, По-равните са висши - по-зле от патриции и плебеи. И Реално комунизма падна 94-95-та.

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Деловият език звучи като в кошмарен сън. Четете! Става въпрос за разрешение за пътуване (свобода на движение) на един самолет на месец. Четете още
  "...на 231 лица е отказано поради получени при проучването лоши за тях биографични данни, а на 269 поради това, че мотивите им за излизане не са били основателни..."
  Няма нужда дори от коментар!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#34] от "Hawaii":

  "КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО

  Него го пропускаш.
  Така нареченото ЖИТЕЛСТВО
  ЗАБРАНАТА да живееш в друго населено място,
  различно от това където си се родил."

  През 80-те познавах една изключително интересна млада жена, която се занимаваше с рядко изследвана област на човешкото знание: когнитивна неврофизиология. Демек, химикофизичните процеси, протичащи в мозъка на човека при усвояване, обработване и натрупване на информация.

  Беше, смело казано, пионер.

  И беше от провинцията - мисля, че от Берковица или нещо такова.

  Заради привилегията да й бъде разрешено да работи в БАН, на ул. Акад. Бончев, нейният шеф - дърт комунист, АБПФК - присвояваше целия й труд, от който практически нищо не разбираше. Караше я да му пише С БЪЛГАРСКИ БУКВИ на "английски" език доклади, които да чете по симпозиуми в чужбина. Как е отговарял на въпроси от публиката - не мога дори да си представя.

  Разбира се, след промените тя моментално офейка в Германия и сега, близо 30 години по-късно, е tenured professor в Гьотингенския университет и чете лекции в още няколко университета.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Весело

  Още преди да замина за Ню Йорк
  —цитат от коментар 33 на Norman Granz


  И как замина за Ню Йорк?
  А как учи в Москва?
  Много заслужил дисидент ще да си бил!

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#39] от "Deaddark":

  "Нашите се молиха за нафтова печка - да имат, купиха на старо; после за нафта - тя се изписваше и даваха оскъдно. Добре че един дядо от съседния вход крадеше и продаваше на черно - "вдигане на заплатата" му викаха на това. "

  Един пациент на баща ми му се хвалеше, че работел като снабдител в Наркооп и крадял захар и брашно с 50-килограмови чували, тъй че "Докторе, ако някога ти потрябва нещо - аз съм насреща."

  Чух, че бил откраднал и метален цилиндър с концентрат за кока-кола, който да си разрежда в къщи с газирана вода от сифон, за да си пият. :)))

  На тоя тарикат му беше особено криво, когато соцът падна и дойдоха "ония с брадите".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Я ти кажи американския дълг прехвърли ли вече 120 трилиона $ или още се крепи на 119 трилиона $?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#43] от "Веселин Дечев":

  "А как учи в Москва?"

  През живота си не съм стъпвал в Москва и никак не ми липсва.

  А за Ню Йорк завинах, когато червени глисти като теб вече не можехте да ме спрете.

  Криво ти е, знам.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Весело

  и хляб няма - защото вече е разпределен.
  —цитат от коментар 40 на Deaddark


  Хайде хайде!
  Хляб винаги си имаше. Естествено не по цял ден, щото не траеше по месец. На село даже хората си хранеха животните с хляб вместо с фуражи,та се налагаше да има ограничения по колко може да вземаш.

  В Русия съм! В Русия съм!
 48. 48 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Така беше в т. нар. Социалистически лагер(съвсем точно определение).
  Много от сегашните "стандарти" са заложени От същите хубостници и техни наследници.
  И днес продължават да грачат като йерихонските тръби, мислейки, че ще съборят омразните и вражески капиталистически страни.
  Лесно разпознаваеми примитиви и брутално простовати продължават да си мечтаят за "хубавото" минало в Народната народна България.

 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мондиана":
  "Интересно, че няколко пъти се казва "капиталистическите страни и ГДР", както за излизане натам, така и за влизане в страната. Интересно с какво ГДР им се е струвало по-различно от останалите страни в лагера. "

  През петдесетте години на ХХ век все още берлинската стена не е била построена и е можело лесно от ГДР да избягаш в ГФР. Така пребиваването в ГДР е било потенциално опасно за бягство в свободния свят.

 50. 50 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  “Демокрацията ни отне много” беше казала др. Нинова. Да премахна комунистическия концлагер.

 51. 51 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#29] от "bez_ime2":

  Прочети моля, още веднъж, какво съм написал, че гледат и какво НЕ гледат 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Весело

  До коментар [#43] от "Веселин Дечев":

  "И как замина за Ню Йорк?"
  ***
  Без да те пита, ченгьо!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 53. 53 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#47] от "Веселин Дечев":
  "Хляб винаги си имаше."

  До 1961 година беше с купони.

 54. 54 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#19] от "Norman Granz":Много си прав - чугуните имаха и хляба и ножа и трябваше да им се молиш за всичко - и се гавреха. Нашите се молиха за нафтова печка - да имат, купиха на старо; после за нафта - тя се изписваше и даваха оскъдно. Добре че един дядо от съседния вход крадеше и продаваше на черно - "вдигане на заплатата" му викаха на това. Оттам тръгна онзи виц:Събират се Рейгън, Митеран и Живков и обсъждат доходите и разходите на населението:Рейгън - При нас човек изкарва 3 000 долара - 1 500 данъци, 500 да живее и за какво харчи другите 1 000 не ни интересува.Митеран - При нас човек изкарва 2 000 франка - 500 данъци, 500 разходи и за какво харчи другите 500 - не ни интересува.Живков - При нас човек изкарва 300 лева - данъци 100 лева, разходи 500 лева и откъде намира другите 300 лева - не ни интересува.
  —цитат от коментар 39 на Deaddark


  Друга версия на същия виц: Рийгън и Живков/Хрушчов разговаря т за как са нещата, как се справят хората с парите.

  Рийгън казва: При нас получават При нас човек за да живее му трябват $ 500/месец. Той изкарва 3 000 долара - взимаме му 1 500 данъци, и толкоз!

  -Пита го тодАр/Хррушчов-е как се справя с другите $ 1000?

  -Ами харчи ги за жени, поркане, хазарт и т.н. А как при вас?

  тодАр/Хрушчов: При нас живота струва към 200 лв, а залатите са към 100.

  Рийгън-Е как се ссправя?

  -Краде бе, КРАДЕ!!!
  До коментар [#39] от "Deaddark":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#52] от "Alarmstufe: Rot":

  "... "И как замина за Ню Йорк?"
  ***
  Без да те пита, ченгьо! ..."

  Виж коментари 18, 19 и 22.

  На ченгето му е криво, че през 1990 г. вече не го питахме къде да пътуваме и може ли.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  На село даже хората си хранеха животните с хляб вместо с фуражи,та се налагаше да има ограничения по колко може да вземаш.
  —цитат от коментар 47 на Веселин Дечев


  Тавариш,
  Ако си го плащат, не с хляб, с кебапчета и торти да си хранят животните,
  в една нормална държава това не е никакъв проблем.
  Само, че в СОЦИАЛИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ НЕДОИМЪК НА ВСИЧКО
  Срамежливо го наричаха "ДЕФИЦИТ", което си беше същото - НЕДОИМЪК
  И МИЗЕРИЯ, само че казано на аптекарски език....

  ХЛЯБ НЯМАШЕ, не защото някой си е хранил животните с него,
  а ЗАЩОТО ИМАШЕ НЕДОИМЪК
  НЕДОИМЪК на зърно
  НЕДОИМЪК на брашно
  НЕДОИМЪК на фуражи
  НЕДОИМЪК на животни.....

  Само ЗА НИЩО НЕ СТАВАЩИТЕ КОМУНИСТИ И ПАРТИЙЦИ

  БЯХА В ИЗЛИШЪК......

 57. 57 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Деловият език звучи като в кошмарен сън. Четете! Става въпрос за разрешение за пътуване (свобода на движение) на един самолет на месец. Четете още"...на 231 лица е отказано поради получени при проучването лоши за тях биографични данни, а на 269 поради това, че мотивите им за излизане не са били основателни..."Няма нужда дори от коментар!
  —цитат от коментар 41 на penetrating  Има нужда от коментар!
  По време на "турското робство" българина е можел да пътува където си иска. Не е имало изходни визи нито е имало "жителство" с което "строителите на социализма" се закрепостяваха задължително да живеят на определено населено място.
  Можем много сравнения да правим за правата на българина през "турското робство" и при социализма и при всички сравнения се вижда , че българина е имал много повече права по време на "робството" отколкото по време на социализма.

 58. 58 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1606 Весело

  В текста е изпуснат важен пасаж: "Посещаващите СССР български граждани и особено младежи от прогресивен произход да се насърчават да сключват граждански брак със съветски девойки".

  Ех, Дайнов, тили грешно се моли, партията ли грешно те разбра....

  На всички руски зетьове на На здо-ро-вье!

 59. 59 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Дрогарите си раздаваха визи сами на себе си. Помня, че за една виза с цел гостуване във ФРГ, родтелите ми чакаха одобрение повече от 8 месеца и търсеха връзки. Стигнали до заместника на паспортна дирекция, но без резултат. Със сигурност е бил някой натегач, плоковник като Велков, на който не му се е занимавало документите да бъдат сложени в правилиния куп. Накрая постовият на входа е направил каквото трябва за два дни.

 60. 60 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 504 Любопитно

  До коментар [#46] от "Norman Granz":

  а защо се върна

  гошо
 61. 61 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Като сме на вицовете, и аз да кажа един, ако разрешите:

  Пак става въпрос за Гарабед. Пуснали го решаващите фактори на екскурзия до Прага и Варшава през Румъния. И праща той пощенски картички с изгледи, първо от Букурещ - "Привет от свободен Букурещ", после от Прага - "Привет от свободна Прага", сетне и от Варшава - "Привет от свободна Варшава", а накрая картичка от Берлин с Гедахнтнисе Кирхе на Курфюрстендам с текст: "Привет от свободен Гарабед!"
  Та така. ;)

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 62. 62 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3199 Любопитно

  До коментар [#47] от "Веселин Дечев":

  Извинявай дрОгарю ти кой набор си?Ей така любопитствам.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 63. 63 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2088 Разстроено

  До коментар [#47] от "Веселин Дечев":

  "...Случката би могла да мине за смешна… Бях на опашка за банани – стотина души, всеки от които следеше да не бъдат накърнени правата му. Кротко пристъпвах към заветния щанд, когато до ушите ми стигна английска реч. Говореха мъж и жена, той – лошо (дори аз го разбирах добре). Тя попита за какво чакат тия хора и в отговор чух: „Дават банани“.
  След, което тя рече: „О, остави, по-добре да си купим отнякъде…“
  Смейте се, де!
  Настигнах ги. Българин, отскоро женен за канадка. Нямало да ѝ каже истината за бананите, макар че и двамата знаехме: това е нещо, което не може да се скрие. Защото утре гостенката пак ще попита: „За какво чакат тия хора?“


  Пред мебелния магазин. Или пред обувния. Пред месарницата. Пред аптеката. Пред книжарницата. Пред бакалията. Пред райсъвета. Пред…"

  Ето ти и опашка за хляб:

  http://www.extremecentrepoint.com/wp-content/uploads/2013/12/hliab.jpg

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 64. 64 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#29] от "bez_ime2":Прочети моля, още веднъж, какво съм написал, че гледат и какво НЕ гледат 😂😂😂
  —цитат от коментар 51 на DDR


  Колко пъти да чета едни и същи глупости?

 65. 65 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  [quote#10:"EU defender"][/quote]

  И режим на тока имаше. По едно време мигахме като дискотека на всеки три часа.

 66. 66 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3199 Любопитно

  До коментар [#46] от "Norman Granz":

  Колега безмислено е да храниш безп@лезния....Мойте братовчеди са внуци на професор Венелин Ганев!По-големият едвам дочака и замина през 1989 за САЩ!И на 32 стана най-младият професор в университета в Минесота!По-малкият Георги Ганев е професор тук!И двамата имах тънички досиета в ДС...Невероятно но е факт!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 67. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  До коментар [#57] от "tacheaux":

  Съгласен. И задгранични паспорти (различни от местните) не са се давали на всички.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 68 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Да припомня, че дрогарите по навик от миналото правеха хайки на Синеморец и Силистар, където сега си строят кенефите. 95-та година гранична полиция тероризирааше с фишове от 5 лева хората на плажа, включително и митнически служители, за липса на лична карта.

  Велков, да те попитам, ако имаш телефон и си на разположение 24 часа, с телефона и документите ли влизаш в морето?

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#63] от "mitko11":


  До коментар [#47] от "Веселин Дечев":"...Случката би могла да мине за смешна… Бях на опашка за банани – стотина души, всеки от които следеше да не бъдат накърнени правата му. Кротко пристъпвах към заветния щанд, когато до ушите ми стигна английска реч. Говореха мъж и жена, той – лошо (дори аз го разбирах добре). Тя попита за какво чакат тия хора и в отговор чух: „Дават банани“.След, което тя рече: „О, остави, по-добре да си купим отнякъде…“Смейте се, де!Настигнах ги. Българин, отскоро женен за канадка. Нямало да ѝ каже истината за бананите, макар че и двамата знаехме: това е нещо, което не може да се скрие. Защото утре гостенката пак ще попита: „За какво чакат тия хора?“Пред мебелния магазин. Или пред обувния. Пред месарницата. Пред аптеката. Пред книжарницата. Пред бакалията. Пред райсъвета. Пред…"Ето ти и опашка за хляб:http://www.extremecentrepoint.com/wp-content/uploads/2013/12/hliab.jpg
  —цитат от коментар 63 на mitko11


  Е, и КОЙ казва че нЕмало хяб😀?!? Тази "зоза" от снимката цели 4 (ЧЕТ'РИ) хляба влачи, явно е връзкарка😀! А хората от опашката я гледат и завиждат, завалиите😀!

  В интеес на истината НЕ ВИНАГИ имаше опашки:

  Влиза един в "гастроном" и пита ПЛАХО продавачката: Извинете, нямате ли свинско?

  -Оная му се тросва: Тук НЯМАМЕ сирене. Свинско НЯМАТ на съседния щанд!😀

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 71. 71 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#68] от "Ще върнем България в Европа":

  Зоната на 30 км. от границата беше обявена за гранична зона. Там можеше да отидеш само със специален открит лист, издаден от МВР. Няколко километра преди самата граница имаше изградена зона за сигурност, която имитираше гранична бразда и гранична ограда.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 72. 72 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  И все пак в сравнение с СССР, България бе цвете. По селата крепостните не са имали паспорти, чак през 60-те Хрушчов им дава паспорти (но председателите на колхозите ги прибират). Руснаците можеха да посетят чужбина или с танкове или в България. Имаха даже частюшка Курица не птица, Болгария не заграница.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 73. 73 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#68] от "Ще върнем България в Европа":Зоната на 30 км. от границата беше обявена за гранична зона. Там можеше да отидеш само със специален открит лист, издаден от МВР. Няколко километра преди самата граница имаше изградена зона за сигурност, която имитираше гранична бразда и гранична ограда.
  —цитат от коментар 71 на mitko11


  ТУК да питам "разбирачите": От къде идва това понятие "клЬон/а" около/преди границата? И кога се е появило-преди или след прехода. До 68 не я бях чувал тази дума "клЬон"...
  До коментар [#71] от "mitko11":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 74. 74 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Неутрално

  До коментар [#58] от "Lemmy":

  Това да се ожениш за рускиня е най-лесното и същевременно най-тъпото и грешно решение на света.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 75. 75 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 682 Неутрално

  А другарят Дечев дали е чакал 15 години за Лада?
  Когато реших, че ще одъртея без кола, насилих майка ми и баща ми да дадат 9100 грешни лева за сръбска Застава. Бяхме чакали 8 години.
  Оше пояснение за другаря Дечев. Заплатата ми като млад инженер беше 155 лева. Бруто.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 76. 76 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Неутрално

  До коментар [#46] от "Norman Granz":а защо се върна
  —цитат от коментар 60 на гошо


  а ти защо не замина за р00сссия

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 77. 77 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#47:"Веселин Дечев"][/quote]

  Защо така, другарю? Фуражът ли е липсвал?

  "И ти ли, фураже?", един вид.

 78. 78 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 284 Неутрално

  От постъпилите искания от граждани на капиталистическите страни и ГДР за петте месеца на 1956 г. са разгледани общо 183 молби, от които 153 са уважени и 30 – не.....................................................Понастоящем най-много искания от наши граждани, желаещи да посетят капиталистически страни, се отправят за отиване в Зап[адна] Германия. От началото на годината до 30 май т.г. за посещение на тази страна има постъпили общо 156 искания, от които 67 са уважени, а 89 – не. *****************************************************След този набор от противоречащи си твърдения вече се досещам какъв е произходът на интелектуалците от Дневник, които редовно ни радват с подобни малоумия ;)
  —цитат от коментар 69 на Манчо


  Манчо, ако случайно не си забелязал, това е доклад на министър?! Никой не твърди, че милиционерите са били много умни...

 79. 79 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#67] от "penetrating":

  Хора за някои неща се самоцензурираха и не смееха да питат, щото мръсниците се интерсуваха и кой и защо пита.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 80. 80 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  До коментар [#7] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Братчед ти как мислиш все едно ли е дали стаята ту е заключена отвънка или отвътре?

 81. 81 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5934 Неутрално

  Докато четях, ми замириса на мухъл от прогнил паркет на партиен кабинет, примесен с миризма на едноседмични зелени чорапи, кисела пот и алкохолно-цигарено-лучен дъх на функционер с мазен каскет и сплескана от мръсотия коса...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 82. 82 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Неутрално

  До коментар [#69] от "Манчо":

  Не са от пернишкия фитнес.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 83. 83 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#77] от "До руските мекерета":
  Ще поясня за другаря Гечев. Ходех лятото при баба ми, и съм запомнил.
  Хлябът беше по 15 стотинки. А фуражът - по 50. Естествено, цената на хляба беше измислена. Но даваха само по един хляб. Знаеше се, че хората си хранят прасетата.
  Тази измислена икономика се срути от само себе си.
  А после Дечевци измислиха пропагандата - когато дойде демокрацията, стана еди какво си. Демокрацията се появи не преди, а след като социализАма фалира и се разпадна. А Дечевци осраха всичко, пишейки се за първи демократи. А по-пъргавите Дечевци откраднаха де каквото можаха.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4734 Неутрално

  А другарят Дечев дали е чакал 15 години за Лада?
  —цитат от коментар 75 на UJC4040

  Не, няма книжка. За шофьорска книжка се изисква завършен поне 8-ми клас.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 86. 86 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Ако Дневник направят платен абонамент с филтър за Мунчовци и Дечевци и други, както някой ги нарече, червени глисти, давам 10 лева на месец.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 87. 87 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  И задгранични паспорти (различни от местните) не са се давали на всички.
  —цитат от коментар 67 на penetrating


  Понятията "личен паспорт" и "задграничен паспорт" бяха измишльотина за заблуда на капиталистическия враг. Паспорт е дума с френски корен и означава "да преминеш пристанищния контрол" - passe port, сиреч да отидеш в чужбина. Комунярите заблуждаваха врага си, че целият народ в България разполага с паспорти и може свободно да пътува. Гадост!!!
  Истинското наименование на документа за самоличност в страната е в употреба сега - лична карта!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 88. 88 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#75] от "UJC4040":

  ДА,
  не си бил оператор на биологична еденица в ТКЗС ?
  моято заплата в ДЗУ беше 218 лева като млад специалист

  До австрия си пътувах без проблем със служебен паспорт !

  Every little helps
 89. 89 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#75] от "UJC4040":

  ДА,
  не си бил оператор на биологична еденица в ТКЗС ?
  моято заплата в ДЗУ беше 218 лева като млад специалист

  До австрия си пътувах без проблем със служебен паспорт !

  Every little helps
 90. 90 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Тези, които не са го преживели, просто не знаят, а и не искат да разберат, на какво са били подложени българските граждани. Те даже не вярват, че е имало подобно нещо.

 91. 91 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3199 Любопитно

  До коментар [#86] от "UJC4040":

  Човек аз онзи ден писах че съм готов да дам 100 лв.и да основем фонд !Купуваме еднопосочни,"безплатни "визи за Расия на Дечеци,Кешовци,Али бастунчовци,фон Шайзевци ....и сие!И почистваме страната!И си мисля че ще срещна сериозна подкрепа!Ето давам ви идеята си!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 92. 92 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 505 Неутрално

  А,
  тези дет реват тук колко лошо било преди 89,
  лошо беше за некадърниците и мързеливците
  за ВАС беше лошо

  Every little helps
 93. 93 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#90] от "Роси":

  На 90% от населението не им беше и хрумвало, че може някой да му се прииска и да пътува "зад граница" по собствено желание и без да се обяснява на някакви каскети.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 94. 94 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  До коментар [#89] от "Шопов":

  От коя служба?

 95. 95 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#84:"Манчо"][/quote]

  Да, има сходство между твоето мислене и това на хората от Дневник, собено на модераторите...

 96. 96 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#75] от "UJC4040":ДА, не си бил оператор на биологична еденица в ТКЗС ?моято заплата в ДЗУ беше 218 лева като млад специалистДо австрия си пътувах без проблем със служебен паспорт !
  —цитат от коментар 89 на Шопов


  Да попитам ПЛАХО: А служебния ти паспорт цялото време в теб ли беше, като си бил в НРБ? Или го получаваше преди излизане от...нещо там, май "протокол" се наричало, и си го връщал ВЕДНАГА след като се върнеш от командировка "на запад"?
  До коментар [#89] от "Шопов":

  П.С. Внимавай с отговора: Тук все още има хора които помнят онзи соц'рай с прелестите му!

  -------------------

  П.П.С. Молба към всички които си споменават заплатите-да споменат и за коя година става въпрос (горе долу де).

  По спомени: Мойте съученици (вече инженери с 20 г' стаж) взимаха под $100 в първите години след прехода. За сравнение-маса за 4 в Японския с по 3-4 ракии на калпак+2-3 бут. вино за мен, +разните им ордьоври+манджи струваше към $100.

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 97. 97 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 284 Неутрално

  А,тези дет реват тук колко лошо било преди 89,лошо беше за некадърниците и мързеливцитеза ВАС беше лошо
  —цитат от коментар 92 на Шопов


  КОмрад, ама най-много реве лидерката на вашата партия... Всичко и отнела демокрацията...

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 99. 99 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#96] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "А служебния ти паспорт цялото време в теб ли беше, като си бил в НРБ? Или го получаваше преди излизане от...нещо там, май "протокол" се наричало, и си го връщал ВЕДНАГА след като се върнеш от командировка "на запад"?"

  ДЗУ, сружебен паспорт, редовни командировки до Австрия...

  Всичко мирише на НТР, т.е. Първо главно. :)))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 100. 100 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  До коментар [#88] от "Шопов":

  Те работеха за да пътуваме ние.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK