Предаване на български език ще се излъчва в албански ефир

Предаване на български език ще се излъчва в албански ефир

© Associated PressВ края на януари за първи път в албанския телевизионен ефир бяха излъчени новини на български език. Така е поставено началото на предаване за българското малцинство в Албания. Започването на излъчване на предаване на български език в националния ефир на Албания е изключително събитие, каза пред БНР посланикът на България в Тирана Момчил Райчевски.


Райков посочи, че доскоро хората с българско самосъзнание в Албания не бяха признати за национално малцинство. През 2017 г. те са включени в Закона за защита на националните малцинства и вече имат право на свое предаване в специален блок на обществената телевизия.


"Получихме много удобен час – 17.30 часа. В момента блокът "Предаване на малцинствата" започва с български език. Имаме 5 минути новини, изготвени от албанската телевизия, преведени и прочетени на български език. Блокът трябва да е 30 минути. Амбицията ни е бързо да го запълним както с предаване за самото малцинство, така и с видеоматериали за България, за българската култура и история", каза още посланикът пред БНР.


Със съдействието на албанската телевизия ще се излъчва и модул "Аз уча български". Продукцията е съвместна на Българската национална телевизия и министерството на образованието.
Момчил Райчевски подчерта, че признаването на малцинството е било първа стъпка, но работата тепърва започва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK