Диана Трифонова, "Америка за България": Има ниша за бизнесите на социалните предприемачи

Диана Трифонова

© Надежда Чипева, Капитал

Диана ТрифоноваПрез февруари за осми път се провежда конкурсът "Най-добър бизнес план на неправителствена организация (НПО)", част от програмата на Българския център за нестопанско право "Предприемачество за нестопански организации". Финалисти тази година са 12 организации, които вече са преминали през няколко обучения и са подобрили бизнес плановете, които ще представят пред журито. На 16 февруари ще бъдат наградени петте най-добри проекта, чиито автори ще си поделят награден фонд от 40 хил. лв. и ще получат допълнителна подкрепа и менторство от експерти в различни бизнес сфери.


Диана Трифонова е програмен експерт "Гражданско общество и демократични институции" във Фондация "Америка за България", която подкрепя програмата за осма поредна година. С нея разговаряме за потенциала на НПО-сектора за развитие на социално предприемачество.


Как оценявате възможностите за развитие на предприемачество от гражданските организации в България?
- През годините, в които "Америка за България" работи по тази тема, забелязваме нарастване на интереса към предприемачеството от неправителствените организации (НПО), както сред самите граждански организации, така и сред медиите и бизнеса. Основен недостатък на средата у нас е ограниченият брой програми, осигуряващи обучения и финансиране на подобни инициативи. За разлика от търговските дружества, при НПО стопанската дейност не просто е допълнителна, но и нейната водеща цел е свързана с изпълнение на конкретна мисия – подкрепа за хора в неравностойно положение, природозащита, застъпничество и други. Това принципно различие между неправителствените организации и търговските дружества вероятно възпрепятства интереса към създаване на подобни програми. В този смисъл, подпомагането на НПО в развиването на предприемачески умения разнообразява източниците на финансиране и подкрепя устойчивостта на организациите.


Фондация "Америка за България" е класирана като основен дарител на средства за неправителствения сектор в страната в поредица от изследвания на дарителството в България на Българския дарителски форум. Подкрепата за програмата "Предприемачество за нестопански организации" е един от начините, по които опитваме да подпомогнем средата за гражданските организации в търсенето на алтернативи за подкрепа на основната им дейност.


Подкрепяте програмата "Предприемачество за нестопански организации" на Българския център за нестопанско право (БЦНП) от самото ѝ начало. С какво тази програма се отличава от други подобни инициативи?


- Партньорството на "Америка за България" с центъра продължава осма година. За нас това е повод да се гордеем, че чрез програмата сме успели да създадем значителна мрежа от хора, които работят за развитието на бизнес идеите на неправителствените организации. Тази общност включва както граждански организации, работещи във всяка сфера на живота, така и група от бизнес професионалисти, които припознават идеята.


Доброто партньорство между НПО и бизнеса на всички нива в тази програма – от нейното организиране през конкурса до финансирането и последващото менторството - дават на участниците достъп до най-добрата експертиза от двата свята. Участието в програмата не се изчерпва единствено с конкурса и финансирането на идеите, а предлага постоянна подкрепа за НПО- професионалисти, които правят първите си стъпки в развиването на стопанска дейност.


Какви, според Вас, са предимствата на НПО при създаването и развитието на социални предприятия?


- Едно от сериозните предимства на социалните предприятия на НПО е, че те лесно и ясно могат да покажат на клиентите си добавената стойност, която получават с покупката си. Различни изследвания на т.нар. милениали през последните години установяват промени в потребителските нагласи сред тази група в сравнение с техните родители. В желанието на това поколение да води по-здравословен начин на живот и по-внимателно да взима решения, когато пазарува, съществува и ниша за успешно представяне на бизнесите на НПО. Продуктите и услугите, които гражданските организации предлагат, не отстъпват по качество на други, които са налични на пазара. И в този смисъл, когато клиент се довери на социалното предприятие на НПО, това не е продиктувано от съжаление.


На какво трябва да отговаря, според Вас, едно социално предприятие на НПО, за да постигне устойчивост след определен период от време?


- Част от изискванията са не по-различни от тези, които важат за всеки друг бизнес – предприемачите от нестопанските организации трябва да разбират нуждата непрекъснато да подобряват бизнес процесите си и едновременно с това да бъдат по-ефективни, по-продуктивни. Да отговарят бързо на промените на пазара като същевременно подобряват услугите за клиентите си.


Допълнително изискване към неправителствения сектор е изграждането капацитет в организациите за правене на бизнес. Често работещите в НПО имат дългогодишен опит единствено в управлението на проекти, за които са получили безвъзмездно финансиране, или в набирането на средства от индивидуални и корпоративни дарители.


Церемонията по награждаване на спечелилите в конкурса "Най-добър бизнес план на НПО" 2019 ще се състои на 16 февруари от 11.30 ч. в Сердика център по време на базара на социалните предприятия "Малкото е много". Инициативите са част от програмата "Предприемачество за нестопански организации" 2018/2019, която се реализира с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" и в партньорство с TELUS International Europe и УниКредит Булбанк.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  Често работещите в НПО имат дългогодишен опит единствено в управлението на проекти, за които са получили безвъзмездно финансиране, или в набирането на средства от индивидуални и корпоративни дарители.
  ____________
  Абе с други думи бизнес който се крепи на ентусиазма на наемниците инфлуенсъри, които леко, леко остават без приятели!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 270 Неутрално

  А има ли ниша за още платена журналистика, облъчваща с американска пропаганда? Питам за един приятел, иска да стартира сайт и да печели по 5-6 милиона годишно от грантове? Не е с розови бузи обаче и не е приближен до другаря Костов, това проблем ли е?

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  Този мъртъв и сух текст не добра прави услуга на "Америка за България" и на популяризирането на хубавите цели на фондацията

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1685 Весело

  Диана Трифонова, "Америка за България": Има ниша за бизнесите на социалните предприемачи
  ...
  Диана Трифонова би ли казала същото безплатно?
  :)

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4385 Неутрално

  Има, естествено, например опитите за "ромска интеграция", погълнали досега над милиард лева евро- и държавно финансиране...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 474 Неутрално

  8к ...лева на фирма? Разлях си кваса от смях)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 7. 7 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1766 Весело

  "Предприемачество за нестопански организации"
  —цитат от коментар 0 на статията


  Все съм си мислел, че предприемачеството се извършва от "предприемачи",
  чиято идея е да се направи "предприятие" - "стопанска организация" за да се спечелят пари, а държавата има полза от "предприемачите и предприятията" им защото води до "стопански просперитет". Пък сега фондация "Америка за България", разби разбиранията ми, като помага на "нестопански организации".
  Какво ще стопанисват тия "предприемачи" остава отворен въпрос?!?

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3587 Любопитно

  - Едно от сериозните предимства на социалните предприятия на НПО е, че те лесно и ясно могат да покажат на клиентите си добавената стойност, която получават с покупката си.
  ========
  Това е безспорен факт....!
  И когато НПО то се замогне и разшири картела, започва най деградиращата фаза за подронване по всички направления в държавните институции.....
  В банковия сектор, например.... назряват упълномощения за регулиране на парламентарни вмешателства и влияния....

  Тук вече държавата остава безсилна..... особено ако в парламента управлява многопартийна коалиция....
  Президента гледа безучастно, а премиера като статистически изпълнител.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2218 Весело

  "....програмен експерт "Гражданско общество и демократични институции" във Фондация "Америка за България".

  Страховито!

  Не, не четох.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  А има ли ниша за още платена журналистика, облъчваща с американска пропаганда? Питам за един приятел, иска да стартира сайт и да печели по 5-6 милиона годишно от грантове? Не е с розови бузи обаче и не е приближен до другаря Костов, това проблем ли е?
  —цитат от коментар 2 на izt21595181

  За сега Дневник и Капитал трудно могат да бъдат отместени! Беше спуснато от Дневник Цитирам:
  Дневник, който е между водещите качествени новинарски сайтове, остава безплатен за читателите, като в модела разчита изцяло на приходи от реклама. Достига до 1.2 млн. потребители месечно, а лоялната му аудитория е около 200 хиляди. Повече ми прилича на планова реклама...ама карай!

  Аз като гледам коментарите по който да било ежедневник, май имат поне по 10 пъти повече аудитория, професионалните социални меринджей се активират само за Путин ,Мадуро по изключение ако нещо се пише за 9.IX.1944!
  Твоя приятел има всички шансове всички хрантутеници на Америка за България би трябвало имат равни възможности за развитие за успеха - в сайта им не пише за предимство ма тези дето са тестото на умно-красивите!
  https://www.us4bg.org/areas/a-level-playing-field/

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 288 Весело

  Бизнеса с формиране на общественото мнение и разни други неща дали не го хвана някаква криза?

 12. 12 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 162 Неутрално

  Америка за България защо не премахне визите? Америка за България защо не дари като на послушен съюзник безвъзмездно една ескадрила бойни самолети? О, ама как, толкова пари са това. Но явно за платена либерастка журналистика парите никога не секват. Гади ми се от вас.

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  До коментар [#7] от "vagabond66":

  а сещаш ли се за нещо по близо до комунизЪма от НПО? като структура, идеи, начини за налагане на идеи, цензура ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1766 Любопитно

  До коментар [#13] от "дерибеев":


  До коментар [#7] от "vagabond66":а сещаш ли се за нещо по близо до комунизЪма от НПО? като структура, идеи, начини за налагане на идеи, цензура ....
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Не!
  Ама все пак сега насилието е облечено в "кадифени ръкавици"!
  На времето "пишещите", несъгласни със системата,
  много по-бързо ги отстраняваха от всякакви позиции.
  Даже са ги прибирали в специални заведения да не мърсят "най-развития" строй!
  Пък на нас все още ни е позволено да си драскаме по форумите и ако не ни понасят коментарите, засега само ги трият!

 15. 15 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  """... С Диана Трифонова - програмен експерт във Фондация "Америка за България" - разговаряме за потенциала на НПО-сектора за развитие на социално предприемачество. ...""""

  На тази същата фондация ДВА пъти писах с предложение да финансират построяването и обзавеждането на отделението за лежащо болни старци към Дома за стари хора Сливен !
  Има го и терена има ги и плановете !
  Като са открили 1972 г Дома са "забравили" да построят и отделението и взели та приспособили първия етаж, но той е приспособен и липсват много от изискванията за такова отделение!

  Колкото и ти имаш отговор , толкова и аз имам отговор !

  Да вземат да го построят , а същевременно автоматично и ще стане като ""база за развитие на социално предприемачество "" !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 16. 16 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#13] от "дерибеев":


  До коментар [#7] от "vagabond66":а сещаш ли се за нещо по близо до комунизЪма от НПО? като структура, идеи, начини за налагане на идеи, цензура ....
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Католицизма . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 17. 17 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Весело

  Бе какви илюминати и караконджули? Подкрепете българското качество като пазарувате от Тмаркет и Лафка, четете Монитор и използвате Виваком, все дела на най-успешният и млад предприемач, биеш прЕател на КТБ, настоящ депутат от ДПС и пръв строител на капилизЪма.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 18. 18 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Пък на нас все още ни е позволено да си драскаме по форумите и ако не ни понасят коментарите, засега само ги трият!
  —цитат от коментар 14 на vagabond66


  От съвсем скоро може да се пише свободно в тоя форум като само цензурират неудобните коментари и не трият удобните нецензурни. Но допреди месец директно режеха акаунти и блокираха с вечен бан при системно изказване на неправилни гледни точки. Едва ли ще е задълго.

 19. 19 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Някой знае ли, дали Америка за България си сътрудничат с български партии?
  Идеите им са доста социални. С БСП ли работят?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 20. 20 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#19] от "clarkv622":


  Някой знае ли, дали Америка за България си сътрудничат с български партии?Идеите им са доста социални. С БСП ли работят?
  —цитат от коментар 19 на clarkv622


  С Да, България работят, т. е. с автентично "десните". ;-)

 21. 21 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  "чрез програмата сме успели да създадем значителна мрежа от хора, които работят за развитието на бизнес идеите на неправителствените организации. Тази общност включва както граждански организации, работещи във всяка сфера на живота, така и група от бизнес професионалисти, които припознават идеята."

  А, това са "социалните предприемачи" - новото определение за работещите по политическта и идеологическата част. Като партийните идеолози преди 89.

  Аз помислих, че са истински бизнесмени и предприемачи.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 22. 22 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Не!
  Ама все пак сега насилието е облечено в "кадифени ръкавици"!
  На времето "пишещите", несъгласни със системата,
  много по-бързо ги отстраняваха от всякакви позиции.
  Даже са ги прибирали в специални заведения да не мърсят "най-развития" строй!
  Пък на нас все още ни е позволено да си драскаме по форумите и ако не ни понасят коментарите, засега само ги трият!
  —цитат от коментар 14 на vagabond66


  Сега просто няма значение какво си "пишеш" по форумите.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 655 Весело

  Най-важното не казват, начи. Какви трябва да аа проектите зс точене нс грантове, така чв гражданското общество да може да ги усвои :)

  Бог да благослови Америка за България!
 24. 24 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Престанете да хейтите!!! Америка за България прави много добрини за българския народ! Помага на стотици хиляди пенсионери да преживеят, купува им храна, лекарства. Също така, плаща изцяло операциите на деца в чужбина. Оказва помощ на сирачета, инвалиди и на всякакви други нуждаещи се от помощ български граждани.

 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1522 Любопитно

  "НПО-сектора" - какво щеше да ви стане, г-жо Веселинова (моля да ме извините, че ви асюмвам джендъра), ако бяхте се изразили на книжовен език, без някакви съкращения и тирета взети от да не казвам къде? Ограничения за броя на знаците в един отделно взет пасквил ли имате? Или просто се опитвате да покажете колко сте напред с материала, пътьом доказвайки, че въобще не сте? Повярвайте ми - публиката знае много, ама несравнимо повече от Вас и е още по-грамотна в технологиите, но не го "показва" като се прави на българоезичен журналист от NYT, временно зает в българска медия...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "НПО-сектора" - какво щеше да ви стане, г-жо Веселинова (моля да ме извините, че ви асюмвам джендъра), ако бяхте се изразили на книжовен език, без някакви съкращения и тирета взети от да не казвам къде? Ограничения за броя на знаците в един отделно взет пасквил ли имате? Или просто се опитвате да покажете колко сте напред с материала, пътьом доказвайки, че въобще не сте? Повярвайте ми - публиката знае много, ама несравнимо повече от Вас и е още по-грамотна в технологиите, но не го "показва" като се прави на българоезичен журналист от NYT, временно зает в българска медия...
  —цитат от коментар 25 на Тюфлекчия


  Тифлек, нещо те е яд, ама не знаеш точно кво. Само като добро куче на Павлов лаеш като ти светнат лампичката "Америка за България".

  Обаче ловки тез кремълски манипулатори. За има-няма 5 години направиха по-фашизираничките противници на Путя да му пеете в хора...

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 29. 29 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Вън на "Америка за България" от България. Натрапници.

 30. 30 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Социалното предприемачество като нова по-висша фаза на социалното инженерство.

 31. 31 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1522 Весело

  До коментар [#28] от "КретенКилър":

  Стюпид, мога да разбера че ме мразиш до дъното на душата си заради политическите ни различия, както и заради факта, че обичаш да мразиш, понеже си пълен провал. Ама пък да ме плюеш понеже "имам наглостта" да очаквам по медиите да се пише на книжовен български - това дори за теб е много. Да не си махмурлия нещо?
  Сега да ти обясня - няма такова нещо като "НПО-сектор". Няма такова словосъчетания в книжовния български език. "Неправителствена организация сектор" - ей това е казала каката. Така съм чувал да се изразява пича дето ми мие колата, като си говорехме за автомобилната индустрия. Понеже моята е с хибриден двигател (да ми се ненадяваш, а?), той ми разясняваше предимствата и недостатъците на "ДВГ-сегмента" (двигател с вътрешно горене сегмент). Разликата е, че момчето работи в автомивка и с бакшишите ходи да друса кючеци в Студентски град, без да се срамува от това, нито да има претенции - не е журналист в аФтентична медия, слушащ acid jazz и смятащ, че това го прави нещо повече от работещите в автомивки. Знам че не ме разбираш.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 32. 32 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Не разбирам. Тези "социални предприемачи" дали са някакви хора, които вземат едни пари за да раздават куку-руку вафли чудни на босоноги циганчета, а после от докладите им излиза, че най-малкото са ги подготвили за кандидатстване в консерватория, медицинска академия или духовна семинария по избор?

 33. 33 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Весело

  ТОЧНО И ЯСНО!

  БИЗНЕСИТЕ, на социалните предприемачи!

  Ако на някой не му е ясно - социалните предприемачи в България правят бизнес, правят пари, а не извършват социални дейности в полза на обществото, както е по света! Не го провят за обществото, а за кинти! Това е - всичко е кинти и "Америка за България" го потвърждава!

 34. 34 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Весело

  А има ли ниша за още платена журналистика, облъчваща с американска пропаганда? Питам за един приятел, иска да стартира сайт и да печели по 5-6 милиона годишно от грантове? Не е с розови бузи обаче и не е приближен до другаря Костов, това проблем ли е?
  —цитат от коментар 2 на izt21595181


  Не е проблем. Другаря Костов вече не е в тази игра, а неговите ученици, а те са много - все някой ще го потърси за да му даде ценни съвету срещу сътветния процент от грантовете.
  Обаче му кажи, че 5-6 мил. годишно не може да изкара! Като си плати "правата" да участва в играта и процента на посредниците, ще му остават точно толкова, че хем да не може да се откаже, хем да е недоволен от живота, което ще го кара много активно ще плюе държавата и "недостойното" ни обществото, като причина за неговата неудовлетровеност.

 35. 35 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 635 Неутрално

  А има ли ниша за още платена журналистика, облъчваща с американска пропаганда? Питам за един приятел, иска да стартира сайт и да печели по 5-6 милиона годишно от грантове? Не е с розови бузи обаче и не е приближен до другаря Костов, това проблем ли е?
  —цитат от коментар 2 на izt21595181


  Няма ниша. Руската пропаганда покри всичко вече... с трите прасенца.

 36. 36 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  До коментар [#32] от "Неизвестен Извършител":

  Всеки циганист пианист.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Америка за България компрометира идеята за ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО И СВОБОДА. Не искам да коментирам правото на една страна да има ИНТЕРЕСИ ,и да ги финансира. Пропукани веднъж с такива НПО ( финансирам от Американската държава), би трябвало да регистрираме и Русия за България , Китай за България и тн !! С тази власт това няма да се получи.. По същата логика нека да пробваме в Македония с една БЪЛГАРСКА ФОНДАЦИЯ ..да насърчаваме свободата, или в Сърбия, или в Румъния ...

 39. 39 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1522 Весело

  До коментар [#37] от "КретенКилър":

  Като не те интересуват що се репчиш? Веднъж вече скромната ми личност те докара до екзистенциална криза, виждам че отново усилено вървиш натам. Не знам обаче дали майка ти ще ти поеме антидепресантите тоя път. :D

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 40. 40 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "КретенКилър":Като не те интересуват що се репчиш?
  —цитат от коментар 39 на Тюфлекчия


  Не ме интересуват лекциите ти по дървена граматика. Но ми е интересно как, понеже се задавяш от злоба като видиш "Америка за България" и почваш да храчиш, пък ако ще да е за нещо съвсем несъществено и несвързано с темата, като мними граматически правила.

  Ей, ама как ви дресираха кремълци само. Майстори са, факири направо. Скачате и пеете в хора по поръчка, при това напълно безплатно.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 41. 41 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  би трябвало да регистрираме и Русия за България
  —цитат от коментар 38 на dejmos


  Ми регистрирайте ве.

  Ама твоите приятели руснаците могат да дават пари само за комплоти, корумпирани политици и бизнесмени.

  Америка за България спонсорира концерти, детски кухни, реставрации на църкви и куп други общественополезни каузи.

  А вашите кремълоиди пари за нещо хубаво няма да дадат.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 42. 42 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  [quote#41:"КретенКилър"][/quote]

  То докато КТБ-то работеше беше лесно, ама сега малко се усложниха нещата.

 43. 43 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1232 Любопитно

  Нещо да ги питате за спонсорирането на медиите от тази фондация? Какъв е ефекта, всъщност? Какви са условията за това спонсорство, отразява ли се на материалите пуснати в тези медии, и тн? Каква име е стратегията за спонсориране на медиите в България? Защо не се виждат никакви критични статии и анализи за САЩ? И още, и още...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 44. 44 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 272 Весело

  Липсват няколко трола под статията, но явно в неделя са в почивка. 😂😂😂

 45. 45 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3567 Весело

  Ехааа! Много грант - много нещо! Къде на калпак, къде на чувал, или куфарче. Ама и нашите НПО-та не се дават. С пламенен комсомолски устрем, са се наредили на гишето и - същински стахановци на новото време, харчат с невиждан размах(най- вече в собствена полза). Направо изпълняват петилатката за две години. Ха, да са живи и здрави да ни веселят и разсмиват по-дълго

 46. 46 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Тези "социални предприемачи" дали са някакви хора, които вземат едни пари за да раздават куку-руку вафли чудни на босоноги циганчета?
  —цитат от коментар 32 на Неизвестен Извършител


  Почти. Вземат едни субсидии- да кажем, за да открият социални столове, а после пращат хора по зеленчуковите борси, да изкупуват изгнилите картофи, дето иначе биха свършили на боклука, за по 5-10 стинки килото...

 47. 47 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 655 Весело

  До коментар [#19] от "clarkv622":

  Е, сякаш не знаеш с кои партии работят. Работят с левите либерали от автентичната десница :)

  Бог да благослови Америка за България!
 48. 48 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Все едно се върнах 30 години назад и чета "Работническо дело".Същата сивота и липса на мисъл лъха от тази статия.А стилът е 1 към 1..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 49. 49 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Все едно се върнах 30 години назад и чета "Работническо дело".Същата сивота и липса на мисъл лъха от тази статия.А стилът е 1 към 1..
  —цитат от коментар 48 на Noise


  така е, грантаджийството е бичът на журналистиката.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 50. 50 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  "- Част от изискванията са не по-различни от тези, които важат за всеки друг бизнес – предприемачите от нестопанските организации трябва да разбират нуждата непрекъснато да подобряват бизнес процесите си и едновременно с това да бъдат по-ефективни, по-продуктивни. Да отговарят бързо на промените на пазара като същевременно подобряват услугите за клиентите си."

  'Ми това се доближава плътно до дефиницията за комунистическо предприятие!
  Демек фондацията иска да строи комунизъм - с уговорката, че се отнася за тесен кръг паразите, както беше и при Тато, но още по-тесен!
  :-)

  I Want To Believe
 51. 51 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#3] от "penetrating":


  Grigor Lilov
  11 минути ·
  ВЛАСТТА СИ НАЕМА ГОЛЯМ МЕЖДУНАРОДЕН ЛОБИСТ?
  **** Ще се прави кризисен ПиАр и "комуникация" на Запад покрай дружбата ни с руските интереси

  Бойко Борисов вчера се срещна с ген. Уесли Кларк.
  Срещата ни беше представена като инициатива в борбата срещу корупцията, а генералът - като представител на някаква, забележете - никъде и от никого неназовавана швейцарска организация за борба с корупцията.
  Вкл. и самият генерал не я назовава.

  Но според моите източници генерал Уесли Кларк представлява в тази среща с нашия премиер себе си, но в друга роля - в качеството му на изпълнителния директор на Wesley K. Clark & Associates.

  ________________________________________
  Това е негова консултантска фирма, специализирана за съвети и помощ в бизнесразвитието, КРИЗИСНИЯ ПИАР И СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ КОМУНИКАЦИИ (под "комуникации" се разбира лобизъм)
  Компанията е регистрирана на втория етаж в сграда, намираща се в щата Арканзас, в Литър Рок, на площад Ottenheimer Plaza.
  ________________________________________

  Кларк е в ръководните тела на редица фирми, инвестиционни компании, една банка, няколко лобисткки организации. Името му изплува в световния скандал Paradise Papers (панамското досие за офшорките) покрай онлайн хазарната компания Stars group.

  Ще напомня, че при изхвърлянето му от военната кариера (под претекста ротация на кадрите) генералът публично заяви, че негова цел в цивилния живот е да натрупа 40 млн. долара и запретна ръкави за бизнес.
  Вероятно този бизнес е мотив и за политическата му кариера като лице от демократическата партия на САЩ.

  Ще отбележа, че генералът има тесни връзки със Сорос, понеже Уесли Кларк е в Борда на директорите на BNK petroleum. В нея инвестиционният фонд на Джордж Сорос - "Quantum Partners", има дял от 20%, др., свързани с милиардера лица - още 12% по мои данни.

  ***** Кризисен ПиАр и "комуникация"

  Надали някога от друг освен от мен ще се коментира дали правителството и премиерът Борисов са наели консултантската компания на Кларк (а покрай това и мощното лоби от НПО-та на Сорос и неговото влияние при демократите в САЩ) заради кризисен Пи-Ар и "комуникация" покрай:
  *** разни мътни венецуелски, и не само венецуелски пари (преминаващи и през др. банки, вкл. и през една, визирана като СИК);
  *** покрай разни неафиширани, но много тесни руски връзки, вкл. и с руските спецслужби;
  *** покрай родни финансови трансфери в държави от Близкия Изток;
  *** покрай няколко международни наркоскандали (испанско-венецуелско-комубийската и перуанската връзка);
  *** покрай турски хазартен фирмаджия у нас с редица компании - интерфейс не само за големи по размер пари с произход от Венецуела, но и такива на руски секретни служби и такива за ислямския фундаментализъм.

  Не за първи път Уесли Кларк осъществява "стратегически комуникации" в България.
  Преди години аз разгледах една такава негова "стратегическа комуникация" в поредица постове във Фейсбук профила ми с направеното тогава от мен разследване за политическата кариера, партия и финансирането им на Николай Бареков. ( виж четирите части на разследването, поместени на 30 януари и 3 февруари 2014)

  *****
  Комбинацията Кларк с връзка със Сорос и международното му влияние явно е детайл от картината. Защото днеска енергийната боска - министър Теменужка Петкова спря изпълнението на българско-сръбския газов поток, наречен кой знае защо "Продължение на "Турски поток". Напомням, че нито Путин, нито Ердоган, следователно и "Газпром" още не са взели не само решение откъде ще мине тръбата (др. алтернатива е Гърция), но дали и въобще ще минава нанякъде.
  Най-същественото е, че спирането на обществената поръчка е по жалба на компания на енергийния олигарх Христо Ковачки.
  И със 100% сигурност той е колективен изпълнител на волята на родното и руското управление. А е избран напълно предан човек на тези управления, за да има гаранция, че протестът срещу търга може винаги да бъде оттеглен от него, ако му се разпореди - независимо какви др. интереси играят.
  А защо руснаците играят срещу газовите си интереси? Ами защото например имат и политически и те са с приоритет.

  Има и още една днешна родна история с "Газпром" и газовата ни мрежа, но за нея ще пусна отделен пост.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK