Лозан Панов поиска наказание за шефа на Апелативния спецсъд за накърняване ролята на съда

Георги Ушев, председател на Апелативния специализиран наказателен съд

© Юлия Лазарова

Георги Ушев, председател на Апелативния специализиран наказателен съд



Да бъде дисциплинарно наказан председателят на Апелативния специализиран съд /АСпС/ Георги Ушев за това, че е накърнил основната роля на съда като независим безпристрастен арбитър.


Това предложение отправя председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов до Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, като посочва две нарушения на шефа на Апелативния специализиран съд. Предложението на Панов е въз основа на данните, съдържащи се в доклада на комисията на ВКС, изпратена от него да извърши проверка на организацията на делата в АСпС по мерките за неотклонение на подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова.


Първото нарушение се изразява в това, че извън кръга на своите служебни правомощия като председател на по-горестоящ съд Ушев е дал устно разпореждане на съдия от по-долустоящ съд (съдията по делото "Иванчева" Иво Хинов от Специализирания наказателен съд, който на 28 ноември м.г. промени мярката за неотклонение на двете подсъдими в домашен арест - бел. ред./. Фактическите и правни действия по посоченото дело не съответстват на нормативни разпоредби, нито на установена съдебна практика, се казва в съобщението на ВКС за предложението на Панов. По-конкретно - Ушев посетил докладчика по делото след постъпване на частен протест от прокурора и искане за спиране на изпълнението на домашния арест, като при това посещение го е уведомил за необходимостта особеното искане да се администрира възможно най-бързо и да се изпрати на АСпС поради спешността на исканото произнасяне.




Това поведение като административен ръководител на по-горестоящ съд представлява намеса в
работата на съдия от по-долустоящ съд, която не се основава на законови правомощия, включително такива, касаещи администрирането на делата и жалбите или протестите, посочва Панов. Още повече, че че в случая не е установено бездействие от страна на докладчика по делото, нито забавено или несвоевременно извършване на дължимите действия по изготвяне на протокола от съдебното заседание, подписването му и т. н.), нито по администрирането на постъпилия протест от прокурора. Според него с действията си ръководителят на АСпС е допуснал безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър за осъществяване на правораздавателната дейност при спазване на принципите на справедливост и точно прилагане на
законите спрямо всички страни в процеса.


Второто нарушение е, че делото в апелативния спецсъд по протеста на прокурора срещу изменението на мярката за неотклонение в домашен арест е образувано при поредица нарушения. Сред тях и най-същественото - че е липсвал все още годен съдебен акт за изменените меркит за неотклонение на подсъдимите, подписан от съдебните заседатели и съдебния секретар съгласно чл. 311, ал. 2 от НПК. Тъй нареченият "частичен протокол" не представлява официален съдебен акт, обективиращ волята на съда, уточнява Панов.


Преди месец Лозан Панов сезира по същия повод и Прокурорската колегия на ВСС, като поиска тя да излезе със становище по повод писмото на четиримата прокурори до Георги Ушев, в което мву препоръчвахга да не предоставя делото Иванчева на проверяващата комисия от ВКС. Прокурорската колегия обаче прецени, че това не е намеса в независимостта на съда, нито осуетяване на проверката в Апелативния спецсъд..

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 34 Неутрално

  Панов пак го подпряха да подгрява умно-красивите

 2. 2 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Твърде снизходителен е бай Лозан към Гошо Магарешките уши,
  който си заслужи оставката на всите 100 процента!

 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Панов пак го подпряха да подгрява умно-красивите
  —цитат от коментар 1 на Jumbo Jet


  Лозан Панов няма нужда някой да го подгрява.

  Радвам се за Вас,че Ви харесва "независимостта" на българския съд.
  Явно Ви харесва и Цацаров,работата на прокуратурата и т.н.
  Само съжалявам ,че Лозан Панов е един .
  Ако имаше поверче хора като него във висшето ръководство на съдебната система,нещата щяха да узглеждат по друг начин.
  Отделно,че шенген нямаше да е мираж,а щяхме да сме вътре.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3556 Неутрално

  До коментар [#3] от "nessarox":

  +++++++++++++

 5. 5 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Бившият конституционен съдия Румен Ненков споделя: „На празника на съдиите не спомена една дума на благодарност към тях. Нито една! А това беше тяхно тържество, а не политическо събрание. Второ, идеята "не на страха" е много обтекаема, много е политическа, звучи едва ли не като лозунг. По-добре кажи ясно от какво си недоволен, какви закони очакваш от законодателите, какво искаш от правителството"

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2850 Неутрално

  Хубавое когато нещата се казват директно без запас за маневриране .

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Румен Ненков споделя:
  "Паленето на свещи, излизането пред Съдебната палата – това са акции, които не разбрах и още не разбирам. Ръководителят на съда трябва да вдъхва смелост, да дава самочувствие на съдиите. Трябва да им каже: "Спазвате ли закона, аз съм зад вас! Ще изкопая земята, но ще бъда зад вас. Почнете ли да се огъвате, съм против вас!"

 8. 8 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#7] от "trj09592697":

  Пълния текст на интервюто с Румен Ненков – "Компромиси съм правил, но не с правото. Няма дело, от което да се срамувам" публикуваме в прикачения файл. Интервюто е по проект "Съд в общността и гражданското образование. Ролята на ССБ", финансиран с грант от 436 000 лв. от Фондация "Америка за България".

 9. 9 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Не е Лозан Панов, а Върховния касационен съд който е поискал тези наказания. А уважаемият Лозан Панов е председател там. Тук личността на председателя е второстепенна и той представлява институцията.

 10. 10 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#9] от "oziris7":

  В България когнитивната ,,грешка на приписване" е много често явление.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 11. 11 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jumbo тъп":

  Къци Вапцаров така го подпираха да ни забавлява с вицове,
  не се мъчи,по-забавен е от тебе...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 12. 12 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  Като се каже независима съдебна система и веднага се сещам за Ченалова. Госпожата още ли е на свобода?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 13. 13 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 677 Разстроено

  По-добре кажи ясно от какво си недоволен, какви закони очакваш от законодателите, какво искаш от правителството"
  —цитат от коментар 5 на trj09592697


  Законовите рамки са едно, но проблемът е, че има паралелна мрежа на взаимоотношения, от типа "аз на тебе – ти на мен“, която не признава закон, морал и право.

  @)----,--'--
 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3941 Неутрално

  До коментар [#5] от "trj09592697":
  До коментар [#7] от "trj09592697":
  До коментар [#7] от "trj09592697":
  О, колко е интересно мнението на Румен Ненков! Баща на Малкото депутатче от ГЕРБ Александър Ненков и съпруг на сложената от ГЕРБ за председател на КЗК Юлия Ненкова. Разбира се, че мнението на Румен Ненков за Лозан Панов е "обективно и безпристрастно".

 15. 15 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Определено не се ориентирам в правосъдната система, но само на мене ли ми се струва, че г-н Панов е оставен сам да се оправя и, дори по-лошо, болшинството от колегията се наниша и гледа сеир?

 16. 16 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 594 Неутрално

  След кашата с опита за отравяне на Гербрев, Цацаратурата и подопечните му боклуци, ще имат много работа, за да изпълзят от блатото с по-малко щети. А за Премиера, чийто ресор е ДАНС, даже ще е признак на лош вкус, да се говори.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10181 Неутрално

  Това са резултатите от проверката на ВКС. Точно и безпристрастно, слава богу. Панов има общо с предложението дотолкова доколкото той поиска проверката и е председател на съда, който я осъществи :)
  Това разбира се, не намалява неговата роля (изцяло в рамките на закона) по отношение на преприетите стъпки. И добре, че има съдии като него за да има надежда за съда...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Лозан Панов е преди всичко политик от ДеБъ, но не и съдия!!!
  Представяте ли си ако този екземпляр прави съдебна реформа какво ще стане? Сегашното състояние на съда ще ни се струва най-доброто в света!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz2":Хитлеристкия съд оправда идеологическия си противник Георги Димитров. Сегашният съд осъди на 20 години две невинни жени, като преди това ги малтретира по най дивашки начин. Ти какво чакаш, да ги разстрелят по бързата процедура, защото се опитаха да спрат източването на средства от общината, като са сезирали прокуратурата за действията на източващия - бащата на Иван Гешев. Освен това са объркали плановете на цветаново-бойковата дружинка за безразборни строежи на небостъргачи столицата ни. Не чухте ли гневните думи на банкянското чудо:"Като не щете небостъргачи, живейте в колиби".

 20. 20 Профил на goro6
  goro6
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#8] от "trj09592697":Не го знам кой е този господин, но за да се срамува някой, трябва да има чувство за срам. Това изявление не е доказателство, че не е изровил чужда нива с картофи. На лозунги не вярвам. А Лозан Панов е аргументиран и много неудобен за ... познайте кой.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK