Съветите на разследващите за романтичните онлайн измами

Съветите на разследващите за романтичните онлайн измами

© Associated Press"Създават се емоционално зависимости, които аз намирам за много по-опасни, отколкото да изпратиш 1000 евро някъде, което разбира се е глупаво, но когато човек се води от емоции, не се води от разум... Работят с емоционални дефицити и това може да има пагубен резултат."


Това разказа пред "Дневник" жена, станала жертва на романтична онлайн измама (цялата й история и още за тези престъпления - тук).


Измама 419, по името на член от Наказателния кодекс на Нигерия, откъдето са много от групите, извършващи тези атаки, е позната и на българските разследващи от години. Имат ли обаче те възможност да установят измамниците, има ли смисъл жертвите да подават сигнал и какви са съветите за предпазване, разказа пред "Дневник" директорът на отдел "Киберсигурност" в ГДБОП Явор Колев.
"Ние нямаме начин да установим извършителите, защото тези престъпления се извършват от огранизирани престъпни групи, които са ситуирани извън територията на България - в Нигерия, Гана, Кот д`Ивоар. Същото е положението и при сексуалните изнудвания, които са насочени към мъже. Ако жените се атакуват от мъже, представящи се на и над средна възраст, с добро положение и най-често разведени или загубили съпругата си, при мъжете това става чрез профили на млади момичета. Жертвите биват омайвани и убеждавани от виртуалните момичета да се съблекат голи и да се снимат и накрая им се искат пари, за да не се разпространи снимката", обясни Колев.


Защо обаче да сигнализираме ГДБОП


"Когато става въпрос за киберпрестъпление, трябва да се подаде сигнал до ГДБОП. Разследващите ще преценят дали това е престъпление, което е извършено от българска организирана престъпна група, или става дума за международни групи. Във втория случай ние информираме нашите партньори, защото установяваме от кои IP адреси е изпращано, евентуално къде са мулетата (сметките/хората, до които се превеждат пари - бел.ред.) и т.н. Това гарантира започване на разследване в други държави". Колев допълва, че понякога стигат и до извършителя, но споменатите африкански държави нямат добре развита правоохранителна система, за да завърши всичко.

Явор Колев

© Анелия Николова

Явор Колев


Затова антимафиотите разчитат на превенцията, на информиране на обществото.


Колев предупреждава, че е възможно срещу жертва на романтична измама да започне разследване за пране на пари. То трябва да бъде доказано, т.е. че жертвата умишлено е изпрала пари на измамника през сметката си.


Разказва за последната съвместна операция "Ема 4" (операция на ЕС и САЩ) срещу мулетата и набирането им от престъпните групи. Тя е преминала в два етапа - установяване на мулетата, разпити и други процесуално-следствени действия спрямо тях. Вторият етап е превенцията. Затова е имало информационна кампания, на сайтовете на ГДБОП, МВР, cybercrime.bg и на банкова асоциация със съобщения, че всеки може да стане муле и че това е криминализирано. В хода на операцията в България са установени 112 мулета - за всякакви киберпрестъпления, не само за романтичните измами.


Съветите на ГДБОП


"Загубените пари се възстановяват, но се стига до случаи на пълен психически срив, депресии и дори самоубийства", коментира Колев щетите от любовните измами. Затова иска съветите за превенция да достигнат до много хора.


На въпроса какво може да се направи, той обяснява, че базисните неща са проверка на профила, който ви иска приятелство. Може да се прави и с мисълта, че всеки може да стане жертва на различен вид престъпление във "Фейсбук".


"Трябва да бъдем внимателни като даваме лични данни, публикуваме лична информация, да подбираме хората, с които осъществяваме контакт". По думите на Колев всеки сам трябва да прецени какви защити в социалните мрежи да ползва, като например тази във "Фейсбук", която ограничава кръга на хора, които могат да му пратят покана за приятелство до тези, с които вече има общи приятели. Според него предпазването е първо в ръцете на потенциалните жертви.


Проверка на снимки, кой ги е харесал, има ли и каква активност в профила. При започнала комуникация - търсене на по-скорошна среща на живо. И голямо подозрение при каквото и да е споменаване на нужда от пари или също предложение да бъдат изпратени средства, ценности, да се разменят сметки.


Иначе българските служби за киберсигурност са създали и сайт - cybercrime.bg, на който се разказват различни механизми за извършване на престъпления в онлайн пространството. Съществува и австралийски правителствен сайт, който дава опция за докладване на фалшиви профили, разказва много истории на измамени, съдържа още информация как да се разпознават измамниците и съвети за предпазни мерки.


Още по темата за романтичните онлайн измами - четете тук.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Шегички събалям.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 2. 2 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Весело

  Африканците показват завидна интелигентност когато искат да измамят и оберат някого. Също като една наша етническа група.
  Унизително е отвсякъде да те преметнат такива екземпляри, но... човек трябва да бъде много внимателен с кого поддържа контакти по Интернет. Когато нещо е твърде хубаво за да бъде истина вероятно е измама.

 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Аз от половин година безрезултатно сигнализирам отдела по киберсигурност за сайт продаващ фалшиви дипломи и шофьорски книжки, който още работи, те се притеснили за някакви хора, които се влюбват по интернет.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Весело

  ГДБОП ?
  Не са чаровни като нигерийците, едва ли ще ги потърсят :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#2] от "pamela":

  Сиромах човек - жив дявол!

  Eddie lives... somewhere in time!
 6. 6 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Весело

  Спомням си смътно как преди време наши висши държавни чиновници бяха изпращали свои голи снимки по интернет и след това ги изнудваха да плащат и съответно ГДБОП се занимаваше с тези случаи.

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2620 Неутрално

  "жертва на романтична онлайн измама" - щом виждаме романтика в измамите, значи не е само емоционален дефицит. Която и да е онлайн връзка, малко или много е измамна. Не само заради "отпуснатото", освободено контактуване, а и заради комплекси, които рано или късно се проявяват.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  "Жертвите биват омайвани и убеждавани от виртуалните момичета да се съблекат голи и да се снимат и накрая им се искат пари, за да не се разпространи снимката", обясни Колев."

  Сериозно ли има такива шарани?

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Хладен ум, това им липсва на хората. Всяко нещо трябва да минава през ума, а не през сърцето. В днешно време трябва да си робот, за да оцелееш. Романтиката е хубаво нещо, но поддадеш ли и се, ставаш уязвим и всяко говедо може да се възползва от твоята наивност. Да бъдеш измамен от циганин е най-срамното нещо, това е резил.

 10. 10 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 279 Весело

  Най-забавно в случая е лицето Колев. Силно разчитам нигерийците да го харесат.

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Хладен ум, това им липсва на хората. Всяко нещо трябва да минава през ума, а не през сърцето. В днешно време трябва да си робот, за да оцелееш. Романтиката е хубаво нещо, но поддадеш ли и се, ставаш уязвим и всяко говедо може да се възползва от твоята наивност. Да бъдеш измамен от циганин е най-срамното нещо, това е резил.
  —цитат от коментар 9 на proza

  ++++++++++++++++

 12. 12 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  ЛУСТРАЦИЯ
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Хладен ум, това им липсва на хората. Всяко нещо трябва да минава през ума, а не през сърцето. В днешно време трябва да си робот, за да оцелееш. Романтиката е хубаво нещо, но поддадеш ли и се, ставаш уязвим и всяко говедо може да се възползва от твоята наивност. Да бъдеш измамен от циганин е най-срамното нещо, това е резил.
  —цитат от коментар 9 на proza


  Предполагам,че когато казвате *говедо*нямате впредвид само мъже,нали?

 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1040 Весело

  Най-кофтито е да си пишеш уж с някоя мацка, а да се окаже дърт черен цигснин.

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  За фейкове се срещаха със Зукърбърг, ЕК се занимаваше с това, какво ли не. За romance skimming, педофилия и порно, чат пат по една статийка с няколко съветчета на Колев и декларацията, че “нищо не можем да направим”. Приоритети!

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Най-кофтито е да си пишеш уж с някоя мацка, а да се окаже дърт черен цигснин.
  —цитат от коментар 13 на Веселин Дечев


  То туй на нас мъжете не ни влияе. Виж жените като почнат да си пишат с някой представящ се за хирург в Ню Йорк и се окаже черен африканец после - емоционалния им проблем е сериозен на тез жени де. :)

  Ама то така е - майката природа го измислила. Като се опиташ да я надхитриш, обикновено се нахендряш на нещо брутално. :)

 17. 17 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Всеки ден се говори за различни измами и пак има хора, които да се хванат- някоя баба да хвърли хиляди през балкона или доброволно разкриване на лични данни

 18. 18 Профил на Желан Данев
  Желан Данев
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Сещам се за случая от преди десетина дена, в който американец изколи семейството си, понеже не му дали 200 000, които да прати на българка. Били се запознали онлайн. Знам, че по принцип американците и руснаците са много пред нас стане ли дума за психопати, но силно стискам палци нашите любовчии просто да не стигат до там.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK