Кратки новини: Втора проверка на строителния контрол не установи нарушения на плаж "Алепу"

Кратки новини: Втора проверка на строителния контрол не установи нарушения на плаж "Алепу"

© Георги КожухаровКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Мобилен пункт в София ще събира опасни отпадъци от домакинствата


Инициативата е на Столична община и БалБок Инженеринг АД и съществува от 2012, става известно от съобщение до медиите. Опасните отпадъци се приемат безвъзмездно от домовете по заявка и по график в Мобилен събирателен пункт. Лекарствата с изтекъл срок на годност се събират само в Мобилен пункт. Опасните материали в бита варират от битова и строителна химия, технически материали, почистващи средства, препарати за борба с вредители и др. Приемането на обаждания от оператор и събирането на отпадъци се извършва само в работни дни от 9.00 до 18.00 часа. Допълнителна информация за графика може да се намери на интернет страниците на БалБок (www.balbok.com), Столична община (www.sofia.bg/waste) и Столичен инспекторат, както и на страницата на БалБок в социалната мрежа "Фейсбук".


Втора проверка на строителния контрол не установи нарушения на плаж "Алепу"


В района се "Алепу" се извършват само дейности по брегоукрепване, съобщава пресцентърът на Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК). В момента се осигурява безопасност в свлачищния район, за което има издадено разрешение за строеж от главния архитект на Община Созопол и представлява първи етап от инвестиционния проект. Със заповед от органите на ДНСК строителството на втория етап от проекта, който включва три сгради, отразени в издаденото разрешение за строеж, е спряно. Съгласно изискванията на закона след изграждане на брегоукрепителното съоръжение следва да се извърши мониторинг, който да докаже, че то ще изпълнява необходимите геозащитни функции.


По новата линия на метрото машинистите ще са с ограничени функции
Те ще бъдат обучени и за работа на ръчен режим. През останалото време ще следят основно за безопасността на пътниците. На този етап кадрите са обезпечени. Това коментира ръководителят на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев пред БНТ. За новите влакове вече се обучават 25 души. Очаква се общо 20 хил. пътници да използват новата линия на метрото в София. Общо 20 влака ще се движат по линията, 13 от тях вече са в България. Системата за управление ще бъде тествана през април в отсечката между бул. "България" и кв. "Красно село"


Откраднати са част от охранителните камери в резервата "Сребърна"


Щетите са за приблизително 5000 лв, съобщава "Нова телевизия". В началото на месец януари камерата е записала влизане на ловци в резервата, като в следствие на това им е било издадено наказателно постановление. Най-вероятно причината да бъдат откраднати камерите са бракониерски набези в района, смятат от ръководството на резервата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK