Родители благодарили на митрополитите за становището за боя на деца (обновена)

"Въвеждане на забрана за телесното наказание над деца и ефективна работеща система за наблюдение и изпълнение на тази забрана създават условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност с възможност за лесното му отделяне от семейната среда, включително и с активното участие на държавни чиновници", беше записано във вече заличения документ.

© Юлия Лазарова

"Въвеждане на забрана за телесното наказание над деца и ефективна работеща система за наблюдение и изпълнение на тази забрана създават условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност с възможност за лесното му отделяне от семейната среда, включително и с активното участие на държавни чиновници", беше записано във вече заличения документ.Светият Синод свали от сайта си спорното становище по Стратегията за децата, но от обясненията на Ловчанския митрополит Гавриил се разбира, че владиците не са се изказали против текста, нито са поискали корекции от изготвилата проекта служителка. Едновременно с това владиката уверява, че много родители благодарят на Църквата за своевременната позиция.


В проектостановището, което вече не е достъпно, се възразяваше срещу евентуална забрана на физическите наказания на децата, отричаше се правото на жената на аборт и се залагаше на религиозното обучение за сметка на сексуалното.


Митрополитът обяснява днес, че лично е бил молен от много хора църквата да даде становище по правителствената проектостратегия. В същото време много от хората, към които се обърнал за помощ, не е имал готовност да се включи. Тъй като в Синода твърде късно разбрали, че срокът за това изтича, изготвянето на проектостановище било възложено на служителката Десислава Панайотова. Било й възложено да съкрати текста и да наблегне на неприемливостта на абортите. Тя обаче не е спазила указанията. Никой от владиците не отговори, че е против, нито имаше предложения за коригиране на текста, пише дядо Гавриил.
Едновременно с това той подчертава, че много родители благодарят на Св. Синод, че със своевременната честна църковна позиция е защитил бъдещето на българските деца.


Пред Би Ти Ви игуменът на Църногорския (Гигински) манастир "Свети безсребърници Козма и Дамян" йеромонах Никанор обяви, че става въпрос за една комична афера. Според него тя е предизвикана от жена, която неведнъж е качвала непремерени неща на сайта на светия Синод. "Това е частно мнение, което се появи по аферистки начин", обобщи отец Никанор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK