Адвокати оспорват в съда разпоредбата за обучение по закона за пране на пари

Опашката пред ДАНС в петък.

© Анелия Николова

Опашката пред ДАНС в петък.Адвокатска кантора е оспорила пред Върховния административен съд разпоредбата, която изисква от различни браншове да предадат на ДАНС график за обучение на служителите си как да разновата преводи, които представляват пране на пари. Това се вижда от съобщение във "Фейсбук" профила на Адвокатско дружество "Бюкюджан&Кабаиванов".

Заради разпоредбата в петък се изви опашка пред ДАНС, а сайтът на ведомството известно време бе блокиран. Неизпълнението на разпоредбата води до солидни глоби. Задължението е записано в приетия през март миналата година Закон за мерките срещу изпиране на пари. Според него 35 категории лица и институции трябва да имат годишен "план за въвеждащо и продължаващо обучение на служителите си за запознаването им с изискванията на закона и актовете по прилагането му". Целта е служителите да могат да разпознаят сигналите, че зад дадено плащане може да се крие пране на пари. Според правилника за прилагане на закона подаването на плановете става всяка година.


Според адвокатското дружество няколко разпоредби от Правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари противоречат на целите и духа на редица закони - на самия закон, за който се отнася, на въведенат черз него Директива (ЕС) 2015/849, на Закона за адвокатурата и на Конституцията на Република България.


Изискването за тези планове не може обективно да бъде изпълнено без предварително държавата да е обезпечила въпросните обучения и информация, без да е указала реда, начина, средствата и ресурсите, с които ще обезпечи обучението на служителите, поясни в отговор на въпрос адвокат Андон Бюкюджан.


Конкретно по отношение на адвокатите разпоредбата не дава яснота за съотношение, ред и начин, по който изискваното обучение се съотнася със задълженията на адвокатите по Закона за адвокатурата – адвокатската клетва, опазване на адвокатска тайна, неприкосновеност на документи и книжа, допълва адвокатът.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 335 Гневно

  Именно!
  Там е заровено кучето!
  Нелепата разпоредба представлява замаскирана
  форма на посегателство върху опазването на адвокатската тайна,
  неприкосновеността на документи и книжа!
  Не искат и не могат да спрат да ровят под основите
  на правосъдната система Тримата шишковци!

 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 682 Любопитно

  "за обучение на служителите си как да разновата преводи

  Разновата?"

  мурзилка
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#2] от "Маршалов":

  тук става ясно за какво се отнася :" ..на въведенат черз него Директива"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Закона е приет МИНАЛАТА година, къде дремаха тез юристи до сега?
  Той, че е абсурден - абсурден е, ама за такива неща е редно да се реагира овреме.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 5. 5 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Въпросът ми е дали съгласно Закона за нормативните актове, Закона за адвокатурата има примат над Закона за мерките срещу изпиране на пари? Защото, ако няма примат, адвокатите не могат да се позовават на Закона за адвокатурата. Това са два материални закона, които не са в колизия един с друг, колкото и да им се иска на някои адвокати да са над законите в страната.

 6. 6 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#4] от "Подлизурко":

  То едно ли е, да му реагират....

  Евгения Христова
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Весело

  Да им каже Даниел Кирилов :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Хм-м-м-м-м-м...! Значи вече, каквото и да се случи, ДАНС не е виновен за нищо. Виновни са тия, дето не са сигнализирали. Значи, цяла армия от адвокати, банкери, застрахователи, финансисти, счетоводители, инвестиционни посредници и какви ли още не, трябва да върши работата на ДАНС, която троши стотици милиони годишно...!
  Ами, честито на тия, дето са гласували за ГЕРБ...!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Въпросът ми е дали съгласно Закона за нормативните актове, Закона за адвокатурата има примат над Закона за мерките срещу изпиране на пари? Защото, ако няма примат, адвокатите не могат да се позовават на Закона за адвокатурата. Това са два материални закона, които не са в колизия един с друг, колкото и да им се иска на някои адвокати да са над законите в страната.
  —цитат от коментар 5 на oliverstone


  Не, ама се съгласи, че ако научиш служителите как се перат пари, увеличаваш броя на изкушените да се възползуват. Това е безумие.

  мурзилка
 11. 11 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Как смеят някакви недоучили адвокатчета да възразява срещу законите на Барни Ръбъла на юридическата мисъл, Д. Кирилоф!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#5] от "oliverstone":

  не няма, но пък и "закона" няма примат над ЕС директива, в която са различно дефинирани задължени лица . визирам "търговци на едро"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#5] от "oliverstone":не няма, но пък и "закона" няма примат над ЕС директива, в която са различно дефинирани задължени лица . визирам "търговци на едро"
  —цитат от коментар 12 на дерибеев


  Коя директива имаш предвид? Има ли тази директива директно действие? Я пак

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#4] от "Подлизурко":

  "Закона е приет МИНАЛАТА година, къде дремаха тез юристи до сега?"

  Не е приет Закона за мерките срещу изпиране на пари МИНАЛАТА година, а е отменен този, действащ от 1998 г..
  Приет е нов закон със същото име (абсолютна глупост!). А за един (бракоразводен) адвокат е "първа радост" да разбира от банкови транзакции в офшорки и да разкрива "лична тайна", "банкова тайна", "търговска тайна" или "лекарска тайна".
  Философията на този закон е сбъркана по отношение на съществуващите Търговски закон, Закона за банките и Наказателния кодекс. Дори и на закона за ДАНС.
  Все едно е да искате професор по конституционно право или главен акционер в строителна фирма - строителен инженер да бъде обучаван от "простак" (таен парашутист) от ДАНС как да манипулира скрити камери, следящи портфейлите на служители, клиенти и минувачи.

 15. 15 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Тотална ченгеджийница в стил КДС .

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  До коментар [#13] от "oliverstone":

  търговци на едро

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Нелепата разпоредба представлява замаскирана форма на посегателство върху опазването на адвокатската тайна, неприкосновеността на документи и книжа! Не искат и не могат да спрат да ровят под основитена правосъдната система Тримата шишковци!
  —цитат от коментар 1 на Practic


  Глупости на търкалета! Наръсил си глупости, все едно целият закон е правен само с цел да се ударят адвокатите... А за останалите съсловия какво представлява закона, а?

  Значи, тези разпоредби да нищо по-различно от безсмислица, целяща да оправдае бюджета на ДАНС и заплатите на всички назначени там лелки, които уж трябва да преглеждат всички тези вътрешни правила и графици за обучение.

 18. 18 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  До коментар [#5] от "oliverstone":

  "Въпросът ми е дали съгласно Закона за нормативните актове, Закона за адвокатурата има примат над Закона за мерките срещу изпиране на пари?"

  Не само закона за адвокатурата "има примат" над това недосносче, ами всеки устройствен закон - НПК, ДАПК, закона за съдебната власт, Закона за БНБ, Закона за банките, Търговския закон, Закона за счетоводството.
  Това ДанаилКириловците сте абсолютни простаци! Имате си мерак да събирате доноси и си праскате един закон като хал хабер си нямате от финансова система, търговска система и, най-жалкото, правна система.
  Откъде на къде адвокат ще донася на ДАНС за финансовото състояние на клиента си!? Дори и да е класически "перач на пари". К'во праим, ако "прането" се окаже дарение за животоспасяваща операция, наложила се след ДАНСаджийска изява?
  Ако някой иска да спре "прането", да забрани пералните, опс банките.

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Весело

  До коментар [#17] от "cristo_n":

  "все едно целият закон е правен само с цел да се ударят адвокатите..."

  Ами така е направен - удря се цялото общество - от прост счетоводител до крупен собственик/акционер на фирма.

 20. 20 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#17] от "cristo_n":"все едно целият закон е правен само с цел да се ударят адвокатите..."Ами така е направен - удря се цялото общество - от прост счетоводител до крупен собственик/акционер на фирма.
  —цитат от коментар 19 на wanderer


  Не, никого не може да се удари със задължение за писане на вътрешни правила и задължение за изготвяне на графици за обучение. Това е просто излишно напъване от страна на ДАНС да си създават самите те излишна работа, че уж обработват ужасно много информация и "виждате ли, ето за това в края на годината ще си отпуснам по 50 хил.лв бонуси на човек...". За това е целта. Като в Търговсия регистър, където събират "информация" и от фирми без дейност.

 21. 21 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#19] от "wanderer":

  Вместо от ДАНС да вършат истинска работа, за каквато явно се чувстват неспособни, те си създават ненужна работа (с което създават ненужна работа и на половината фирми в България), само и само да си докара заплатите, привилегиите и бонусите.
  Това е първата и най-важна задача за всеки бюрократ - да докаже нуждата от съществуването си.

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#20] от "cristo_n":

  Ти пък, какво се дърпаш...? Това е част от стабилността. Недей се размотава, ами сядай да пишеш план за обучение...!
  Ама, на вас ГЕРБ-ерите може и да ви ги раздадат служебно.... :)))

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  "няколко разпоредби от Правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари противоречат на целите и духа на редица закони - на самия закон, за който се отнася, на въведената чрез него Директива (ЕС) 2015/849, на Закона за адвокатурата и на Конституцията на Република България."
  Абе , на кой му пука. Като те управляват неграмотни и законите ще ги пишат неграмотни.

 24. 24 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 682 Весело

  Абе с ДАНС и без ДАНС...щях да напиша "все едно" , ама не е все едно. Без ДАНС, е по-евтино за бюджета и по-спокойно за хората и бизнеса.

  мурзилка
 25. 25 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 1588 Весело

  "за обучение на служителите си как да разновата преводи... Разновата?"
  —цитат от коментар 2 на Маршалов


  на въведенат черз?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 26. 26 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  ДАНСаджийницата проспаха (дали) куп неща, опряха до това някой да им върши работата.

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 27. 27 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Сетих се за законите на Паркинсън за бюрокрацията:

  I-ви закон: „Работата се разраства до запълване на наличното време.“
  II-и закон: „Разходите се вдигат за да поемат приходите.“
  III-и закон: „Разрастване означава усложняване, а усложняване – упадък.“
  IV-и закон: „Броят на хората в работна група нараства независимо от количеството на работата за вършене.“
  V-и закон: „Ако има начин да се забави вземането на важно решение, чиновникът винаги ще го намери.“
  Закон на мълчанието: „Прогресът на науката се променя обратно пропорционално на броя на публикуваните списания.“
  Закон на забавянето: „Забавянето е най-смъртоносната форма на отказ.“
  Закон на данните: „Данните нарастват до запълване на капацитета на носителя на данни.“
  Закон на оперативките: „Времето прекарaно в съвещание относно даден проблем е обратно пропорционално на стойността му.“
  Закон на хиляда: „Фирма с повече от хиляда служители е самозадоволяваща се империя, създаваща толкова много вътрешна работа, че впоследствие да не се нуждае от договори с външния свят.“
  Закон на госпожа Паркинсон:
  „Вълнение, възникнало от напрежение се разширява до запълване на всички мисли, от където се пренася върху всички хладнокръвно мислещи.“

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":

  Ами тия неграмотни, кой ги избира...? Други неграмотни. И така кръгът на пълното ГЕРБ-ерско щастие и свещена простота се затваря...! Единствената надежда е, че ГЕРБ приключва с края на Бойко Борисов. Ще го дочакаме. Какво ли не сме чакали? И това, ще дочакаме...!

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":Ами тия неграмотни, кой ги избира...? Други неграмотни. И така кръгът на пълното ГЕРБ-ерско щастие и свещена простота се затваря...! Единствената надежда е, че ГЕРБ приключва с края на Бойко Борисов. Ще го дочакаме. Какво ли не сме чакали? И това, ще дочакаме...!
  —цитат от коментар 28 на tww09306483


  В ДАНС не са неграмотни. Поне достатъчно голяма част от състава. Обаче, се стига до положение кой(еднокнижника и неговите калинки) и какво, им нарежда да вършат и тогава нещата се вмирисват.

  мурзилка
 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Любопитно

  До коментар [#29] от "Маршалов":

  "В ДАНС не са неграмотни."

  Как разбрахте? При цялата засекретеност на информацията. Да не е от "обоснованите предположение" било за "американската шофьорска книжка" при атентата в Сарафово, "лекарите-убийци" в Горна Оряховица, акциите "Октопод" (България е осъдена от ЕСПЧ), "Леярите" (митническият склад е опразнен от конфискуваните два тона злато като доказателство), "контрабандата" на Миньо Стайков (цигари на ишлеме за ОАЕ)? Всъщност, защо Цацаров и Младен Маринов са били в Аби Дабу? За насърчаване на арабските "инвестиции" у нас?

 31. 31 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 682 Неутрално

  До коментар [#29] от "Маршалов":"В ДАНС не са неграмотни."Как разбрахте? При цялата засекретеност на информацията. Да не е от "обоснованите предположение" било за "американската шофьорска книжка" при атентата в Сарафово, "лекарите-убийци" в Горна Оряховица, акциите "Октопод" (България е осъдена от ЕСПЧ), "Леярите" (митническият склад е опразнен от конфискуваните два тона злато като доказателство), "контрабандата" на Миньо Стайков (цигари на ишлеме за ОАЕ)? Всъщност, защо Цацаров и Младен Маринов са били в Аби Дабу? За насърчаване на арабските "инвестиции" у нас?
  —цитат от коментар 30 на wanderer


  Не изключвам част от политическото ръководство, да са назначени щото са се харесали на вождовете на ГРОП по цвят и миризма. Но като цяло хората са професионалисти.

  мурзилка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK