Дипломати и интелектуалци подписаха манифест срещу омразата в Министерския съвет

Дипломати и интелектуалци подписаха манифест срещу омразата в Министерския съвет

© Правителствена пресслужбаПредставители на правителството, еврейската общност в България, академичните среди и посланиците на Израел и на САЩ в София подписаха манифест и меморандум "Заедно срещу езика на омразата". Това стана на среща тази вечер в сградата на Министерския съвет, домакинствана от Румяна Бъчварова, началник на кабинета на премиера и Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи, който е и националният координатор по антисемитизъм. Видео от откриването на срещата бе разпространено от правителствената пресслужба.


Политическата битка на днешното време е битката за истината, заяви Румяна Бъчварова, която подчерта, е се изказва в качеството си на началник на кабинета на премиера, а не на евентуалния си бъдещ пост(посланик на България в Израел - бел. ред.). По думите на Бъчварова датата на срещата днес, в почивен ден, е избрана неслучайно, тя показва, че темата за толерантността и отказът от омраза не е тема за един ден от годината, когато се почитат жертвите на Холокоста, че тези общочовешки ценности трябва да се отстояват всеки ден, а не само на юбилейните дати.

Според Бъчварова усилията да не се допуска ксенофобията и липсата на толерантност трябва да са част от ежедневието.Тя отбеляза, че България е уникален пример за толерантност към към другите култури.


Бъчварова отбеляза, че за съжаление езикът на омразата намира все повече говорители и теми, пречи да се види истината, произвежда фалшиви новини, които дезориентират и убиват доверието един в друг.
С езика на омразата няма как да вървим напред, заяви още Бъчварова.
По време на срещата е било обсъдено съвместното сътрудничество между държавните институции и еврейската общност за утвърждаване на среда, свободна от езика на омразата и нетолерантността, съобщи БТА.


Нямаме нужда нито от факлоносци, които с патриотарските си послания да събуждат национално чувство и самочувствие, нямаме нужда и от псевдопатриоти, които си правят вечеринки в нашия град, обяви в словото си Георгиев. Но в крайна сметка тези хора ги има и на тях трябва да излъчим послание, че няма да им останем длъжни. Това, е което искаме днес да постигнем. Това е плодът на този манифест, който подписахме. Със знание и правилно интерпретиране на фактите ще отговори на омразата, а не с омраза, обяви той. Тази вечер бе проведен станалия традиционен вече Луковмарш в памет на генерал Христо Луков, участниците в който по традиция носят факли.


Зам.-министърът обяви още, че светът страда от крайности, на които трябва да се противопоставим, защото те са израз на омразата – нетолерантност към различието, което не разбираш.


Свободата на изразяване не е неприкосновена. Има тип свободи, които имат нужда да бъдат рестриктирани и ограничавани, обяви той. Този тип свободи, ако си мислят да факелошестват в градове като нашия, трябва да знаят, че са се объркали и ние ще намерим начин да се противопоставим категорично, обяви Георгиев


Посланикът на Съединените щати Ерик Рубин подчерта, че днес сме изправени пред предизвикателства след края на Студената война. "Има врагове на мирното прогресно съществуване", а по думите на Ирит Лилиан - посланик на Държавата Израел, омразата е много силно чувство, а нашето бъдеще може да се запази само ако изповядваме общи ценности, съобщи БТА.


Целта на инициативата е да се повиши чувствителността на обществото към проявите на расизъм, антисемитизъм, ксенофобия, дискриминация и агресия към различните. През септември 2018 г. манифестът "Заедно срещу езика на омразата" беше подписан от кмета на София Йорданка Фандъкова, националния координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев и д-р Александър Оскар - председател на Организация на евреите в България "Шалом", припомня БТА.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK