След смъртта на двегодишния Джанет във Варна, стълбището, от което той падна, спешно е обезопасено

Обезопасеното постфактум стълбище на болницата "Св. Анна" във Варна.

Обезопасеното постфактум стълбище на болницата "Св. Анна" във Варна.Парапетите на стълбището във варненската болница "Св. Анна са били спешно обезопасени, след като на 3 февруари от там падна двегодишният Джанет Василев. Мерките са били предприети едва сега, след като в продължение на години стълбището не е отговаряло на стандартите за безопасност.


Проверка на "Дневник", извършена само ден след смъртта на Джанет Василев, показа, че парапетът на стълбището, от което той е паднал, е висок 90 см, а отстоянието между вертикалните му елементи варира от 19 см до близо 30 см в отделните му сегменти. В същото време текстовете на няколко строителни наредби ясно регламентират, че то не може да бъде повече от 9 см, а височината на парапета трябва да е 1 м.


При норма 9 см ширинта на сегментите по стълбището в болницата е между 19 и 30 см., което е направило възможно детето да се провре през тях и да падне в шахтата на стълбището.

© Спас Спасов

При норма 9 см ширинта на сегментите по стълбището в болницата е между 19 и 30 см., което е направило възможно детето да се провре през тях и да падне в шахтата на стълбището.


Изгубени в смисъла
Два дни след трагичния инцидент "Дневник" изпрати до Дирекцията за национален строителен контрол въпроси за това кой е отговорен за липсата на обезопасяване по болничното стълбище, регламентирано с две наредби на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Отговорът гласи следното:


"Контролът по прилагане на наредбите е на проектанта, който носи отговорност за проектирането на строежа в съответствие с основните изисквания към строежите, в т.ч. и за безопасност при експлоатация, и на консултанта извършил оценяване на съответствието на инвестиционните проекти".


По-нататък в текста се казва, че: "С действащите законови разпоредби е вменено задължение на собствениците на въведени в експлоатация строежи, какъвто е настоящият случай, да ги поддържат в техническо състояние, отговарящо на основните изисквания към строежите, в т.ч. и за безопасност при експлоатация".


Последното изречение от текста обаче на практика влиза в противоречие с всички предходни уточнения и дори ги лишава от смисъл. То гласи, че: "Настоящият случай не е свързан с извършване на строителни и монтажни дейности".


"Първородният грях" на проектанта


Справка за историята на варненската болница "Св. Анна" показва, че строителството на старата й сграда, където от третия етаж падна Джанет Василев, е започнало още в началото на миналия век и е продължило близо 60 години. Кога точно е било проектирано и колко пъти след това стълбището й е било ремонтирано и преправяно, не е ясно. По тази причина отговорът на Дирекцията за национален строителен контрол, че отговорност за необезопасения парапет носи проектантът му, би звучал само смешно, ако не ставаше въпрос за смъртта на двегодишно дете.


(Без)отговорните


От август 2000 г. болницата "Св. Анна" във Варна е регистрирана като акционерно дружество с 51 % държавно участие. С 33% от дяловете вторият най-голям съдружник в нея е община Варна. Това разпределение очертава графиката на отговорностите за всичко, което се случва или не се е случило в здравното заведение.


От местната администрация още преди седмица отрекоха каквито и да било ангажименти относно безопасността на сградния фонд на болницата. За това "Дневник" изпрати въпроси и до Съвета на директорите й. Те трябваше да изяснят, дали на сградата е била извършена паспортизация, констатирало ли е евентуалното й обследване несъответствия със стандартите за безопасност и издавани ли са предписания за коригирането им? Краткият отговор на тези въпроси гласи, следното: "Паспортизацията на сградния фонд на болницата предстои, съобразно всички изисквания на Наредба №5 на МРРБ от 2006 г. за техническите паспорти на строежите, актуализирани с промяна, обнародвана в ДВ, брой 79 от 13.10.2015 г.".


Преведен от чиновническия жаргон, смисълът на този отговор прехвърля евентуалните причини за смъртта на Джанет Василев на държавата. Тя от своя страна никога за нищо не е виновна. По подразбиране.


Две седмици след смъртта на Джанет Василев в болницата "Св. Анна" във варна започна спешен ремонт на стълбището

Две седмици след смъртта на Джанет Василев в болницата "Св. Анна" във варна започна спешен ремонт на стълбището


Пари няма, пари има


Изискването за изготвяне на задължителни технически паспорти на сградите беше записано в специална наредба от 2006 г. заради предстоящото приемане на България в Европейския съюз. След като това стана факт, срокът за паспортизация беше отлаган три пъти, като новата дата е краят на 2022 г.


В мотивите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството от 2015 г. (когато то бе оглавявано от Лиляна Павлова) е записано, че последното отлагане на паспортизацията е свързано с "неосигурени финансови средства". В същото време обаче държавата, която не намери пари за обследване, ремонт и обезопасяване на старите си сгради, без усилия осигури 2 млрд. лв. за спорното, но несравнимо по-видимо и по-ефектно саниране.


Кой управлява болницата?


Изпълнителен директор на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Анна" е коремният хирург д-р Красимир Петров. Той бе назначен през октомври 2017 г., след като бе общински съветник във Варна и два мандата депутат, подкрепян и избиран с листата на ГЕРБ.


Освен Петров като представители на държавата в Съвета на директорите на болницата влизат още колегата му Георги Кючуков и Димитрина Минкова. Справка в Търговския регистър показва, че Минкова е съдружник в две компании - "Екодом - ООД" и "Мико – геотон". Първото се занимава само с реклама. Второто с дейности от геоложки проучвания до добив, обработка и реализацията на минерални суровини, скално-облицовъчни и строителни материали и др.


Следствието за причините, довели до смъртта на двегодишния Джанет Василев, вероятно няма да приключи скоро. В края на миналата седмица обаче от Районната прокуратура във Варна съобщиха, че назначената съдебно-техническата експертиза е констатира, че перилата на стълбището в старата сграда на "Св. Анна" действително не отговарят на изискванията за безопасност. Според изпълнителния директор на болницата Красимир Петров, цитиран от Би Ти Ви, тяхната смяна била планирана, но едва след евентуален основен ремонт. Защото била "относително второстепенна". Сега това щяло да се случи по-скоро – до седмица.


А междувременно, по разпореждане на прокуратурата във Варна е започнала спешна проверка на всички опасни стълбища в сгради за обществено ползване.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  Не можеш да си оставиш детето вън само на тази възраст, какъвто и да е парапетът.

 2. 2 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Не може да има обществено място, което да не е обезопасено, дори с оглед за най-малките му посетители.

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  А, защо трябваше да се стига до това нещастие? Нямаше ли кой да помисли предварително?

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  Ей така сме всеки път-"След дъжд качулка"- до следващият път.....

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4796 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Точно така, по подобни стълби, да не държиш за ръката две годишно дете, си е меко казано недопустимо...

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, panzerino, КМЕТ В СЯНКА, Divi filius, kirka80286
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 484 Неутрално

  трябва да се приватизират тези болници, защото основно се краде в тях и да има болници за бедните и неосигурените

  BG e мини империя на злото.
 8. 8 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 484 Неутрално

  ченгета от ДС ги управляват всичките във Варна и крадат и с гъза си

  BG e мини империя на злото.
 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3224 Неутрално

  В училището, в което учих от 5 до 8 клас имаше подобно стълбище. Късмет е, че никой не е паднал оттам. Дано са го оправили.
  Странно ми се вижда обаче, че управителите на подобни заведения сякаш не виждат опасността.

  Еретик
 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1166 Любопитно

  Джане'т? не е ли женско име?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Защо трябва да стане беля, за да се събудят институциите. И отново никой не поема отговорност. С този начин на мислене скоро няма да оправим държавата

  Димитър Димов
 12. 12 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Това е трябвало да стане много отдавна. Да се проверят останалите такива стълбища убийци из болници и поликлиники

  malart.blog.bg
 13. 13 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 976 Неутрално

  В България има само бездушие и апатия, няма институции

  България - вече 113-то място по свобода на словото
 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":

  Едва ли проблема е виждането. Въпросната болница е потънала в дългове поради системно недофинансиране, лекарите работя на мизерни заплати и са вечно недоволни, сградата се нуждае от цялостен ремонт но пари няма. И човека гледа все пак да работят за да помагат на болните. Но за съжаление, не е господ че да огрее навсякъде.

 15. 15 Профил на Файли
  Файли
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":Циганче е вероятно, друг няма да го остави така.Виж тук:Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира по случая с починалото 2-годишно дете във варненската болница,
  —цитат от коментар 6 на НеКой


  Има ли значение какво е детето? Дете е.

 16. 16 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Ужасно наистина и не е до воденето за ръка на детето. В суматоха дете може да бъде изблъскано до парапета или по невнимание някой тежък предмет да падне някому на главата през отвора. Да отидеш в болница и да се случи такова нещо... Кошмар.

 17. 17 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 1190 Гневно

  Директорът на болницата - на съд!

 18. 18 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 3010 Неутрално

  Мир на праха на детето. Търсете вина, за да не се повтаря, утре може да е вашето дете

 19. 19 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Можело значи! Бързо и евтино! Но крайната цена е безумно висока - един невинен човешки живот.

 20. 20 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 43 Неутрално

  Има починало дете в обществена сграда и при това болница. Като последица, от оправата на обществената сграда казват, че нямат вина въпреки, че сградата не отговаря на строителни норми от преди 13 години, а държавата започва да съди родителите на детето. Родителите които са загубили детето си! И всъщото време гражданите на държавата казват, че проблема са родителите защото били роми, а не е болницата (която не е изпълнила строителните изисквания от преди 13 години). Въпреки, че ако парапета изпълнява строителните норми, детето може би ще е живо, въпреки, че след инцидента болницата (бивайки невинна) взема някакви мерки и обезопасява, въпреки, че след като е обезопасено стълбището сега е по-сигурно и за роми и за бели и за стари и за млади за всички граждани посещаващи тази обществена сграда,ние гражданите искаме да осъдим майка загубла детето си и да кажем колко са долни ромите и колко добри са нашите оправници.
  Мисля, че това е действителноста в България след 90г. Не търсим отговорност от силните и оправниците, а скачаме на слабия или човека на паднал на земята. Вината не е в този който залага капаните, а в този който пада в тях...С такава филосифия не е изненада, че живеем по начина по който вижвеем.

 21. 21 Профил на IE B
  IE B
  Рейтинг: 143 Неутрално

  Колкото и да са виновни родителите, оставили детето без надзор, не може публично пространство да не е обзопасено. Децата са непредсказуеми и родителите не могат винаги да са изцяло нащрек.

 22. 22 Профил на ofq21311242
  ofq21311242
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Бездушие, наглост и типичното за комунизма човекомразие цари и сега във всички държавни институции. И пак ще се намери някой да обяснява как се държат децата за ръка, вместо тази трагедия да предизвика тотално възмущение, търсене на отговорност и присъди. Ние сме пълни овце и сме си виновни за безхаберието в цялата държава.

 23. 23 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Всеки, който е гледал дете, знае, че може да се случи на всеки. Достатъчно е за десет секунди да погледнеш настрани - колкото да вдигнеш телефон - и белята е готова. Затова си има и правила за безопасност. Правила, които се считат за маловажни и досадни, докато не стане нещастен случай.

  I don't want to believe. I want to know.
 24. 24 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3564 Неутрално

  Погледнете прозорците на първата снимка, в началото на статията. Тия прозорци, не са мити и отваряни, откакто са поставени там. И това е, една от големите болници. В третият по големина град, в България...!
  Не е до пари. Това е пълна мърлявщина и безотговорност. Налагана и поддържана с години...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 25. 25 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3957 Неутрално

  Масово парапетите не отговарят на нормите разстоянието между вертикалните елементи да не е повече от 9 сантиметра. Това важи за жилищни и нежилищни сгради. Наскоро мой познат ми разказа какъв ужас е изживял , като е видял невръстното си внуче на възраст 2 или 3 години да се провира между пръчките на парапета на терасата на жилището си , което е купил наскоро. В последния момент го е сграбчил и така предотвратил падането му от третия етаж. После заковал вратата на терасата, защото детето можело вече само да я отваря и да излиза навън.
  Виновни за това са не само проектантите, но също така експертните съвети , които са приели проекта без забележки или строителите и инвеститорския контрол , ако проекта не е спазен .

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Малко е встрани от темата но Джанет е женско име а много нови родители явно са си изгубили разума... По темата: моите съболезнования на семейството.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 468 Гневно

  До коментар [#14] от "m17":

  Във Варна има 80 млн. за луди ремонти /уж/ по улиците,но никога няма за болници и лечение.

 30. 30 Профил на Brad Mehldau
  Brad Mehldau
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Само който не е гледал дете не знае, че нещата стават за секунди, дори при най-голямо внимание. Малките са непредсказуеми. Тук не говорим да качиш дете на връх Вихрен, а за болница! Дали е циганче няма никакво значение, на всекиго е можело да се случи.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12185 Неутрално

  ТИпичен случай, когоато невежството и безоготовността убиват

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Съфорумец пита риторично—има ли значение какво е детето?
  Разбира се, че няма, но понякога има значение кои и какви са родителите.
  Името на детето и обемността на статията от автор, често борещ дискриминацията, ме навеждат на някои ...мисли.


 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#25] от "tacheaux":

  Изискванията към сградите важат към момента в който са строени. През средновековието въобще не е имало изискване да има парапет. Преди 50 години, когато е строена тази сградата са били други изискванията, днес са трети. Не твърдя че не трябва да се обезопасява средата, но това си изисква пари и усилия.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  До коментар [#29] от "Petia Nikolova":

  Това е чист популизъм щото се басирам че нуждите на Варна и варненци не са за 80 милиона а за 800 милиона или дори за 8000 милиона. Има стотици хиляди бедни пенсионери, социално слаби, болни и нуждаеши се хора. Има хиляди сгради които се нуждаят от спешен ремонт. Има хиляди километри пътища които имат нужда от ремонт. Очевидно ръководството на тази болница е подценило проблема щом сега успяха да го закрепят за 1 ден и видимо за не много пари.

 36. 36 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":Точно така, по подобни стълби, да не държиш за ръката две годишно дете, си е меко казано недопустимо...
  —цитат от коментар 5 на hamiltonf
  Хайде стига глупости. Който е имал деца знае, че 2-годишното дете е живак. Колкото и да го следиш и пазиш не е необичайно да се изкубне и тръгне нанякъде. Големият ми син като беше на тая възраст маса пъти ми се е случвало да търча след него на улицата. Слава богу, нищо сериозно не му се случи.

  Но една болница следва да е обезопасена за деца.

  Дарявам ежемесечно на Бивол - а Вие?
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8229 Неутрално

  За всяко нещастие виновен ще се намери, но защо продължаваме да го допускаме, това вече си е наш проблем.

 38. 38 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Който е направил подобно стълбище в болница е идиот, а който е търпял това нещо години наред е престъпник. И забележете какво "обезопасяване" - "направи си сам" са снаправили сега !? Какви са тези кърпежи, каква е тази цигания ? Просто трябва да се направи ремонт и да се изгради нов затворен парапет.

 39. 39 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  До коментар [#35] от "m17":

  Срамота е град Варна с приходите си от туризма да се намира в такова окаяно състояние. След последното ми водене на чужденци там ме е срам да заведа когото и да било.

 40. 40 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  Корупцията и безхаберието убиват в буквалния смисъл. Снишаването и скатаването не помагат.

 41. 41 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  В тая болница няма ли кой да измие прозорците. Как този директор ходи всеки ден на работа ,гледайки тая мръсотия ?

 42. 42 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2421 Неутрално

  До коментар [#9] от "Костадин Иванов":

  На училище не ходят две-три годишни деца.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK