Кабинетът включва кметовете в подготовката и организацията на обществените поръчки

Кадър от пресконференцията след срещата на Националното сдружение на кметовете на малките населени места с финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов.

© Правителствена Информационна Служба

Кадър от пресконференцията след срещата на Националното сдружение на кметовете на малките населени места с финансовия министър Владислав Горанов и премиера Бойко Борисов.Кметовете на малки населени места или оправомощени от тях лица да участват активно в подготовката и реализацията на обществените поръчки на територията на населените места, които ръководят. Това предвижда проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, който беше одобрен от Министерския съвет.


Законопроектът задължава общинския съвет при приемането на бюджета на общината да одобрява разходи по определени показатели на малките кметства в рамките на общия бюджет на общината. Изрично се регламентира задължение за кмета на общината в хода на изпълнение на бюджета да осигурява своевременно през годината одобрените разходи по бюджетите на кметствата.


Освен това се създава възможност кметовете на малки населени места или оправомощени от тях лица да участват в комисиите за подбор на кандидатите и участниците в обществените поръчки, които се реализират от ръководената от тях община. Те ще могат да разглеждат и оценяват офертите, след което и да провеждат преговори при реализирането им. Предвижда се кметовете да могат да участват в комисиите за въвеждане в експлоатация на новите строежи. Те ще имат право на глас и при определянето на санкции за некоректно извършена дейност.
"Предлаганите промени ще гарантират по-голяма финансова самостоятелност на кметствата, ще се засили личната отговорност на всеки кмет на кметство по отношение изразходването на одобрените годишни разходи по бюджета на общината, ще се даде възможност кметовете чрез свои представители да участват в цялостния процес по подготовката на офертите, строително-ремонтните работи и приемателните комисии за обекти, които се намират на територията на кметството", подчертават от правителството.


Контролът по спазване на новите разпоредби ще бъде изпълняван от Агенцията за държавна финансова инспекция за спазване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност на общините.


До решението на кабинета се стигна след заплахата за протест в края на миналата година на Националното сдружение на кметовете на малките населени места. Недоволството им беше отменено, след като кметове бяха поканени на среща с премиера Бойко Борисов.


На срещата бяха обсъдени исканията им за самостоятелен бюджет и по-голяма независимост от големите общини.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 656 Неутрално

  БГ има нужда от масивна децентрализация на бюджета. Парите трябва да бъдат давани на общините и местната власт, а не да бъдат харчени централно. В Япония примерно, да не говорим за САЩ и Германия и другите страни от Европа, над 70% от държавните разходи стават през общините и местната власт, в БГ за сравнение е под 10%. На колкото по-ниско ниво се вземат решенията, толкова по-добре ще е за всички. Хората на местно ниво имат много повече контрол и личен интерес да следят как им се харчат парите на местно ниво, от колкото един чиновник от София има за това как се харчат парите в едно малко село на хиляди километри от него.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  Най-накрая малко парче истинска децентрализация и субсидиарност!!!

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8742 Любопитно

  Я да видим к'ви акъли и к'ва помощ ще удари някой кмет например тука !?
  http://rop3-app1.aop.bg :7778/portal/page?_pageid=93,1488254&_dad=portal&_schema=portal&url=687474703a2f2f7777772e616f702e62672f657365617263685f7070322e706870

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8742 Любопитно

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Където и за която позиция си харесаш от списъка с ОП - където възложител да не е Община !

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3971 Неутрално

  " Кметовете на малки населени места или оправомощени от тях лица да участват активно в подготовката и реализацията на обществените поръчки на територията на населените места, които ръководят. "

  Че те и сега участват и то даже много активно - и в подготовката, и в реализацията, особено с близките им обръчи от фирми ! Резултатът е налице ! Корупцията е навсякъде !

 6. 6 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Най-накрая малко парче истинска децентрализация и субсидиарност!!!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Дам. България (разбирай властта) обожава кохезионната политика на европа, но на национално ниво я мрази :)

 7. 7 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Ох, бабачко! В страна като България ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА Е СМЪРТ. В тая шепа земя има 260 и няколко общини и 5500 села. С населението, бюджета, размерите, икономиника на МАЛЪК КИТАЙСКИ ГРАД ИЛИ ГОЛЯМ СВЕТОВЕН, България е раздробена на малки вилаети от местни велможи, корумпета, мафиотизирани бизнесмени, алчна администрация, купени или подтиснати електорати и т.н.. Вместо малка стройна държавна администрация ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА Е ФЕОДАЛИЗАЦИЯ. Такива крепостни селяни ще станат местните, само местната олигархия да се подсили още повече икономически с такива промени.

 8. 8 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 551 Весело

  Еха, сега какво мощно подхранване ще падне и на "суджуците" по ГЕРБ-авите общини...

 9. 9 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 898 Весело

  Кабинетът включва кметовете в подготовката и организацията на обществените поръчки
  __________________________________________________________________________

  ...Ох, бабачкоооо! 😃
  Келепирец , на местна почва 😁
  Повече от ясно е обаче ,че под ''кметовете'' ,трябва да се разбира ''кметовете на ГЕРБаджилъка'' ...

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 10. 10 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  "Предлаганите промени ще гарантират по-голяма финансова самостоятелност на кметствата". Браво улесни ли са кметовете да могат по-лесно и повече да крадат.

  Marinov
 11. 11 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Пълно малоумие! Единственият работещ подход е централизация на търговете. Така е в Полша. Има си централен орган за провеждане на ОП. Кметовете на малки населени места сключват договор с този държавен орган и специалистите там им провеждат поръчката. Идва избраната фирма, изпълнява си задължението и готово. А не всеки кмет да си наема консултанти, да се договаря за проценти ресто, после като го сменят другия крив, не иска да плаща поръчката, че понякога и пари няма... Кметовете на малки общини - градове до 50 000 души са такива, нямат капацитета и финансовия ресурс да провеждат обществени поръчки. Отнема им се това, хем корупцията ще намалее рязко, хем поръчките ще са направени по-професионално.

 12. 12 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Под "кметове" предполагам имат предвид местните феодали на ГЕРБ, БСП, ДПС и другите парцали.

 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#1] от "happystory":

  Абсолютно , абсолютно погрешно мнение, базирани на хвърчащи световни примери, нямащи нищо общо с нивото на правоохранителните и правосъдните органи, развитието на обществото, икономическата система, дори качеството на населението и т.н., и т.н.. Преосмислете малко нещата, сега едвам следим ПРЕСТЪПНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ЕДНА ЦЕНТРАЛНА ВЛАСТ! Как ще следим ( ние и евентуално държавата, ако стане по-правова някой ден ) хиляди феодализирани и затворени региони В ШЕПАТА ЗЕМЯ БЪЛГАРИЯ.

  ПС: В България няма села на хиляди километри от София. Затова евентуално примерите Ви със САЩ и дори Япония са нерелевантни.

 14. 14 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Под "кметове" предполагам имат предвид местните феодали на ГЕРБ, БСП, ДПС и другите парцали.
  —цитат от коментар 12 на theduloclan


  Не ...Преди всичко - ония от ГЕРБ ...Кокала ,по стара мутро-милицЮнерска традиция, се дава само на послушковците ....За останалите - дела за корупция, в повечето случаи - скалъпени 😊

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 15. 15 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Нещо не мога да ви разбера довода на противниците на децентрализацията. Подкрепяте тезата "Всички са маскари", но желаете да се хранят само най-големите!? В превод подкрепяте феодаления режим?

  От години България си нагажда районирането за кохезионните фондове на европа, но заради София скоро може да изгуби юздите. Тази новина в момента е само една малка стъпка към децентрализацията и явно не разбирате че става въпрос просто за лека интеграция на местните кметове. Те в момента са безгласни букви и съответно, когато започнат да се разпределят парите по европейски модел и в българия, ще настане хаос, а то е неизбежно.

 16. 16 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2846 Гневно

  Да се краде дружно и организирано!

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4465 Неутрално

  От кога тази традиция?
  Наредат се двадесет човека на сцената, само един говори, а другите са се изправили като истукани около него!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#1] от "happystory":

  петко арнаудов и лапАчев харесват това :)

 19. 19 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Може би опитът от Полша наистина би бил по - добър, но от промяна наистина има нужда. България е прекалено централизирана от много дълго време.

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4465 Неутрално

  Може би опитът от Полша наистина би бил по - добър, но от промяна наистина има нужда. България е прекалено централизирана от много дълго време.
  —цитат от коментар 19 на 4okuto


  България е прекалено малка страна, така че ефектът едва ли ще бъде толкова голям.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#20] от "Храбър":

  Виж сега. В статията се говори за участието на кметовете на малките населени места при изготвяне/подбор при проектите. Тук повечето драскачи бъркат това със децентрализацията на бюджетите. Нямам идея как е в Полша, но в момента проблемът е, че ако трябва да се направи нещо някъде (не в градът-община) или не се прави (ако са общински пари), или накрая не е изпълнено според нуждите на населеното място(ако са европейски пари). Просто са усвоени едни пари.

  Относно децентрализацията при бюджетирането - също все някога ще стане, но предполагам 1во ще обединят общините. Бройката е прекалено голяма за нашата територия.

 22. 22 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Институционализирана корупция. Гербажийското амплоа.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 23. 23 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 428 Неутрално

  на приказки добро намерение , на практика ? присвоявания на всяко ниво от роднините на партията

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Гаси отврата! Кметовете на малките населени места са с вързани ръце! Пътища и улици, които са позор! Не в европейски, в африкански съюз няма такива! Ама като поискат пари да запълнят най-зейналите ями, дрънкат им, че “нямало пари”! Кметът на малко населено място е мазохист! Или идеалист.

  Мърфи е оптимист!
 26. 26 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Google вече плаща 23859-32746 долара на месец за онлайн работа от дома си. Аз съм много щастлив, защото трябва да печеля много пари у дома и съм получил 7642 долара на седмица. Не мога да повярвам колко е лесно, след като го изпробвах. всеки може да върши тази работа и да получава повече приходи онлайн в непълно работно време.просто следвайте уебсайта......>> http : // www ??????? .???
  —цитат от коментар 24 на ldc56599461


  Дневник, този така ли не можете да го баннете веднъж за винаги, че ми писна да му чета спама. Вече не се издържа!

  Предполагам ползва прокси и не може по IP да се банне, тогава поне включете ДОМЕЙНА на тъпия му сайт дето поства всеки път във филтъра за нецензурни думи или там какъвто инструмент има за автоматично филтриране на постове или за забавяне на появяването им до преглеждане от модератор.

 27. 27 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 970 Неутрално

  (продължение) Или докладвайте на тези които му хостват сайта дето рекламира да му го затворят. Това неговото си е тормоз. Под всяка статия си слага спама!

 28. 28 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1908 Неутрално


  До решението на кабинета се стигна след заплахата за протест в края на миналата година на Националното сдружение на кметовете на малките населени места. Недоволството им беше отменено, след като кметове бяха поканени на среща с премиера Бойко Борисов

  Всибки решения на правителството на тия неграмотници , с извинение , се вземат винаги по един и същ начин . На простия ду дойде някаква "блестяща " идея рано на сабайлев , огласи я пред ентусиазираните Мин съвет и гледащите го в очите депутати - пудели , и на юруш су тръгва към реализирането й . Веднага от тъпотията се възмущана някой бранш , тропат с крака ,заплашват с протест и Простия обръща палачинката като подпахва по някой и друг мирион на тропащите . И ... ; настъпва мир лък по терена . Така беше , така е , но така няма да бъде . Ако на кратуните им омръ да имат за цар Тиква .

 29. 29 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#25] от "султана глаушева":Ама като поискат пари да запълнят най-зейналите ями, дрънкат им, че “нямало пари”! Кметът на малко населено място е мазохист! Или идеалист.

  Не слагай всички кметства и кметове в един и същи Кюп . БСП - кметовете не напразно напуснаха сдружениего . Показаха преди това разпределението на близо 500 /ПЕТСТОТИН / милиона лева допълнително от " излишъците " , разпределяни по най- удобния начин за управляващите . Без санкцията на НС . И познай защо напуснаха л

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Кметства са влючени в корупция по обществени поръчки.
  Изнемогват под давление на европейски или неевропейски и прочее фондове.
  Какво повече?!?

  "Кабинетът включва кметовете в подготовката и организацията
  на обществените поръчки"

 32. 32 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  До коментар [#31] от "dnevnikar":

  е ,има места ,на които кметовете са направили много иновативни неща и с немного пари , напр в нашата община кмета със собствени средства и с новообразувана общинска фирма направи саниране на здравните заведения и ги направи супер удобни и приятни места за работа .

 33. 33 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 221 Весело

  В Германия общините финансирват нелегално пристигналите през италианската граница бежанци, към 60% с фалшиви сирийски паспорти. И аз трябва да финансирвам тази система, само че не.

  Вътрешният министър на Германия не екстрадира достатъчно нелегално пребиващи бежанци , трябва повече да се натовари самолета, не само 60 от 230 места.

  По Уотсап арабите от Северна Африка се хвалят, как са преебали немските митничари и дават съвети за след това пристигащите нелегално. Света се глобализира и с него нелегалното преминаване на чужди граници.

  Много ме накефи едно предаване тука по немската телевизия за затвора в София, едни нелегално преминаващи българската граница афганистанци биват заловени и осъдени, след излежаване на присъдата в софийският затвор биват екстрадирани обратно в Кабул. Единият от двамата разправяше пред камерата, че получил от родителите си $5.000, и му се е налагало да емигрира някъде си нелегално, по легален път му било невъзможно да получи виза.

  Афганистанците не са напуснали софийският затвор дествени, каквито са влезли ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK