Антимонополната комисия отмени избора на изпълнител за строежа на рибарско пристанище във Варна

Визуализация на проекта за реконструкция на рибарско пристанище "Карантината"

© Община Варна

Визуализация на проекта за реконструкция на рибарско пристанище "Карантината"Комисията за защита на конкуренцията е отменила избора на "Партньори-Варна" ДЗЗД като изпълнител на проекта за строителство на рибарско пристанище в местността "Карантината" край варненския кв. "Аспарухово". Това става ясно от текста на решение по жалбата на класираната на второ място в търга, обявен от община Варна, "Аквилея" ДЗЗД.


Конкурсът за възлагане на обществената поръчка за строителството на пристанището беше обявен през септември м.г. и в него бяха класирани общо четири дружества. Освен вече споменатите две това са консорциум "Ергопланекс" и "Космос шипинг" АД.


Според отразеното в жалбата на дружеството по Закона за задълженията и данъците "Аквилея" офертата, техническото и ценовото предложение, представени за участие в конкурса от "Партньори-Варна" ДЗЗД, не отговарят на изискванията, отразени в обявлението за организиране на конкурса за възлагане на обществената поръчка. Освен това според жалбоподателите офертата, класирана на първо място, не е била оценена според обявената методика.
Община Варна е оспорила жалбата и е поискала допускане за предварително изпълнение на обществената поръчка, като посоченият мотив е, че по този начин трябва да бъдат защитени "особено важни обществени интереси". В документите по оспорването е посочено също, че финансирането на проекта за строителството на рибарското пристанище е безвъзмездно предоставено по програма на Европейския съюз и всяко забавяне на работата по изпълнението му може да осуети отпускането на средствата. Въпреки това обаче искането на община Варна не е удовлетворено.


С решение от 7 февруари т.г. Комисията за защита на конкуренцията обявява класирането на участниците в конкурса, направено от община Варна, за незаконосъобразно и връща преписката на местната администрация с указания процедурата по избор на строител на рибарското пристанище в местността "Карантината" да продължи от етап оценка на техническите предложения на участниците. Освен това администрацията на кмета Иван Портних е задължена да плати направените по производството разноски в размер на 3.7 хил. лв. Това решение може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок, който изтича на 2 март.


Близо 17 млн. лв. е и стойността на проекта на община Варна за "Модернизация и реконструкция на рибарско пристанище "Карантината" в кв. "Аспарухово". Над 8 млн. лв. от тях са безвъзмездна финансова помощ по Програмата за морско дело и рибарство, а малко над 300 хил. лв. - собствено финансиране от местния бюджет. Всички останали пари за реализацията на проекта трябва да бъдат осигурени чрез поемане на дълг.


Специализираната кадастрална карта на обектите, регулирани със Закона за устройство на черноморското крайбрежие, показва, че имотът, отреден за строителство на рибарско пристанище, е отбелязан като "морски плаж"

© Дневник

Специализираната кадастрална карта на обектите, регулирани със Закона за устройство на черноморското крайбрежие, показва, че имотът, отреден за строителство на рибарско пристанище, е отбелязан като "морски плаж"


Още през август м.г. обаче разследване на "Дневник" показа, че вече бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е разрешил строителството на пристанището върху морски плаж в кв. "Аспарухово". Според неправителствената организация "Камара на геодезистите в България" Нанков е подписал заповед, с която е дал траен градоустройствен статут на плажа, който според конституцията е изключителна държавна собственост. Така плажът вече може да бъде застроен, като определените за това параметри са плътност от 80%, само 2% минимална озеленена площ и височина на сградите 25 м.


Справка в Специализираната кадастрална карта на обектите, регулирани със Закона за устройство на черноморското крайбрежие, действително показва, че теренът, на който Нанков е разрешил строителството на 25-метрови сгради, е отбелязан като "морски плаж". Така той е отразен и в Кадастрално-административната информационна система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8805 Неутрално

  Каква е логиката?
  ''Община Варна е оспорила жалбата и е поискала допускане за предварително изпълнение на обществената поръчка, като посоченият мотив е, че по този начин трябва да бъдат защитени "особено важни обществени интереси".
  Освен, че вече са взели някой лев !

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Lyubomir Lambov
  Lyubomir Lambov
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Ха ха. Еми яхт порта и прилежащата инфраструктура които общината ще построи за да може Дънката да си продаде апартаментите малко че се забавят...

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13009 Неутрално

  Както се вижда тълуванията и фактите се разминават. Когато се строи и в кадастъра не пише дюни - това е проблем и не може да се спре строителството, а колато се строи и в кадастъфра пише плаж, това изобщо не е пробнлем да се строи.
  Важното е да се строи, пък каквото ще да пише в кадастъра :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Община Варна е оспорила жалбата и е поискала допускане за предварително изпълнение на обществената поръчка, като посоченият мотив е, че по този начин трябва да бъдат защитени "особено важни обществени интереси"

  Особено важни но едва ли обществени интереси. Ще пляскат май някого по крадливите ръчички.

 5. 5 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  През лятото се оказа, че тази фирма "Камара на геодезистите в България" е излъгала, че теренът върху който ще се строи е плаж и подведохте хората.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK