ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

БСП и ГЕРБ в спор възпрепятстват ли управляващите срещи на левицата по места

БСП и ГЕРБ в спор възпрепятстват ли управляващите срещи на левицата по места

© БСП пресцентърИмало ли е опит кметът на Видин Огнян Ценков, избран с подкрепата на ГЕРБ, да забрани на кметове на малки общини и кметства от територията на Видин да се срещнат с лидера на БСП Корнелия Нинова? Този въпрос се превърна в поредния повод за конфронтация между най-голямата управляваща партия и левицата.


Още сутринта Нинова съобщи през профила си в социалната мрежа "Фейсбук", че кметовете на ГЕРБ са заплашени, че ако се срещнат с нея, ще "носят тежки последици". "Пусната е заповед до кметовете да не участват в работно време в срещи извън работните им места", написа още лидерът на социалистите. Допълни, че дори в последния момент е била отказана зала в сградата на общината, която преди това е била ангажирана.


Все пак разговорът на Корнелия Нинова с кметовете се състоя в залата на общинската симфониета – Видин. А според участници в нея са присъствали над 150 души.
Става дума за среща, организирана от Националното сдружение на кметовете на малките населени места. Въпреки че наскоро те получиха обещания за изпълнение на исканията си от премиера Бойко Борисов и даже бяха приети решения на правителството в тази връзка, от сдружението продължават срещите и разговорите с политици.


Пред "Дневник" кметът на Калофер Румен Стоянов, който е и председател на сдружението, коментира, че днешният разговор не е бил с идея да има политически уклон, а е бил работен. Ние и хората в малките населени места имаме и други проблеми, не само тези, поставени пред премиера, искаме да ги обсъждаме помежду си, както и да следим развитието по поетите от правителството ангажименти, допълни той. Отговори, че идеята да присъства Нинова на подобна среща била, за да са наясно всички политици с проблемите на хората по места.


Стоянов заяви, че от сдружението са се срещали с политици от всички парламентарно представени партии. Сега започвали нов кръг разговори по всички наболели теми, които вече няма да са в София, а ще са на различни места из страната. Обмисляме да поканим другия месец председателя на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов в Пловдив, каза той.


Това, че съм избран с подкрепата на БСП, не е причината да се срещаме с Корнелия Нинова, ще разговаряме и с останалите политици, както и досега сме имали такива срещи, допълни Стоянов. Попитан защо все пак първата такава изнесена среща е с лидера на левицата, той отново посочи, че сдружението иска да запознае с проблемите всички политици и ще има срещи и с останалите.


Кметът на Калофер също каза, че е имало заповед на кмета на Видин, с която се забранява участието на кметовете от района в срещата с Нинова. На въпрос отговори, че лично не я е виждал.


От своя страна кметът на Дунавци Димо Скорчев заяви пред "Фокус", че "на всеки един от кметовете се обаждаха от Община Видин да не ходи на срещата с Корнелия Нинова, което е брутална и цинична намеса". Той уточни, че секретарката на кмета на Видин се е обаждала на всеки поотделно, за да го предупреди, че не трябва да ходи на среща с лидера на БСП.


От пресцентъра на община Видин казаха пред "Дневник", че не са чули да има такава заповед от кмета. "Мислите ли, че е нормално да има такава заповед, изненадани сме, че изобщо ни питате", заявиха оттам.


По обед темата коментира и Цветанов. Който призова Нинова да не "противопоставя хората и членове на БСП с представители на местната власт, които са законно избрани от жителите на съответните общини". Той уточни, че в община Видин няма официално постъпило искане от сдружението на кметовете на кметства за ползване на залата. А искане за ползване на залата е постъпило на 20 февруари от областния председател на БСП – Видин, Димитър Велков. На това искане е отказано веднага на 20 февруари 2019 г., защото залата е заета за планирано обучение на общински служители за работа с лични данни. Въпросното обучение е планирано още на 18 февруари 2019 г. и в същия ден е запазена залата на Общинския съвет във Видин, уточни Цветанов.


"Срещата на Корнелия Нинова се провежда в зала на общинската симфониета – Видин. Разрешението за ползването на залата е издадено от директора на симфониетата, който е служител на общината. Залата е платена с фактура на общинския съвет на БСП на стойност 100 лв.", пожела да уточни още той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK