Конституционният съд отказа да разгледа лобисткия Закон за горивата

Конституционният съд

© Цветелина Белутова

Конституционният съдСъс спорни мотиви и 5 особени мнения Конституционният съд (КС) отказа да допусне искането на омбудсмана Мая Манолова срещу Закона за административното регулиране на нефт и нефтопродукти, придобил известност като Закона за горивата. Мотивите на КС се свеждат до това, че омбудсманът имал правомощия да атакува за противоконституцинност само закони, които пряко засягат права на гражданите.


Петима конституционни съдии не са съгласни с мнозинството


и са изразили особени мнения, сред тях и председателят на КС Борис Велчев, избраникът на президента в КС Атанас Семов, Павлина Панова, Мариана Карагьозова и Филип Димитров.
Законът за горивата беше атакуван в КС от омбудсмана Мая Манолова с мотив, че с въведените изисквания и ограничения към дребните търговци облагодетелства едрия капитал. На същото основание през януари възникна сблъсък между шефа на "Лукойл" и шеф на Петролната и газова асоциация Валентин Златев и Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, а дребните търговци на горива запазиха готовност за протести, твърдейки, че законът унищожава конкуренцията и ги обрича на фалит. В резултат на протестите парламентарното мнозинство отмени част от разпоредбите и отложи с 6 месеца действието на закона.


Атакувани бяха 10 текста от закона, които поставяха най-тежките изисквания пред търговците, сред които по-висок уставен капитал и обезпечения. Омбудсманът оспори и условията по регистрацията, както и непосилните изисквания, за да има представителна браншова организация, което нарушава правата на търговците да се сдружават свободно.


Омбудсманът атакува над 10 текста от закона, свързани с най-болезнените за дребния бизнес правила. На първо място - специалните изисквания за регистрация на търговците на горива, включително уставен капитал или имущество, не по-малко от 20 000 лв., за търговци на дребно. Отделно от това според първоначалния текст на закона при заявлението за регистрация се изискваше и представянето на специално обезпечение, което да служи за изпълнението на непогасени изискуеми задължения.


Мотивите на КС: Законът не засяга конституционни права, а икономическа дейност


"На омбудсмана не е предоставено правомощие да оспорва закони по съображения, че те засягат стопанската дейност на определени търговски дружества", върху този аргумент се гради отказът на седмината конституционни съдии да разгледат искането на омбудсмана срещу закона. Освен това в искането на Манолова не било посочено кои права на гражданите се нарушават.


Особените мнения: Утре ще кажем, че и поликлиниките и болниците не засягат права на гражданите, понеже са търговски дружества


"Ограничителният прочит на засягането на основните права на гражданите чрез разпоредби, отнасящи се наглед само до "икономически оператори" , може утре да доведе съда до подобно разбиране относно законови разпоредби, отнасящи се например до поликлиники, болници или аптеки (особено частни), хранителни магазини", казва в особеното си мнение Атанас Семов.


"Не можем изцяло да споделим позицията на мнозинството съдии, че механизмът на конституционна защита чрез омбудсмана е приложим само когато се касае за всеобщи и присъщи на всички граждани права", се казва в особеното мнение, подписано от председателя на КС Борис Велчев и Павлина Панова. Според тях конституцията не поставя ограничения по отношение на вида и обхвата на правата на гражданите, които омбудсманът е овластен да защитава. Освен това и


косвеното засягане на права и свободи също е засягане


казват двамата конституционни съдии. И съветват, ако досегашната практика на КС е била необосновано консервативна, по-добре е тя да бъде преоценена, а не задълбочена.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Какво искаш от конституционни съдии, завършили школата в Симеоново.

 2. 2 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 587 Неутрално

  След такова решение, собствениците на малки бензиностанции обещаха отново да стачкуват. Че е лобистки закона - няма спорт. И то за големите в бранша.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2006 Гневно

  Мотивите на КС: законът не засяга конституционни права, а икономическа дейност
  ______________
  Конституционния Съд изобилства от либерасти,соросови стипендианти и обикновени герберско-корпоративни инсталации!
  Законите внасяни от калинката Цветанов, масово погазват достойнството и правата на не корпоративния бизнес на основата на Чл.6 от конституцията - за убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2972 Неутрално

  "На омбудсмана не е предоставено правомощие да оспорва закони по съображения, че те засягат стопанската дейност на определени търговски дружества", върху този аргумент се гради отказът на седмината ...

  Моля?

  На това са отговорили отлично!

  "Не можем изцяло да споделим позицията на мнозинството съдии, че механизмът на конституционна защита чрез омбудсмана е приложим само когато се касае за всеобщи и присъщи на всички граждани права", се казва в особеното мнение подписано от председателя на КС Борис Велчев и Павлина Панова. Според тях, конституцията не поставя ограничения по отношение на вида и обхвата на правата на гражданите, които омбудсманът е овластен да защитава. Освен това и косвеното засягане на права и свободи също е засягане, казват двамата конституционни съдии. И съветват: ако досегашната практика на КС е била необосновано консервативна, по-добре е тя да бъде преоценена, а не задълбочена.

  Препоръката на Велчев и Панова е особено важна. Явно забелязват тенденция на "задълбаване" към "консерватизма". Като тоя "консерватизъм", разбирай "Стабилност", все повече започва да прилича на дарвинов капитализъм ...

 5. 5 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  Мамолова е известна с намесата си в защита на богати граждани като братя Галеви, Ванко 1, а сега и търговци на горива. Лобизъм в най чист вид. Двамата с президента играят на доброто ченге, но не винаги минава.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":

  Кажи си го направо , пълзяща диктатура. Това стабилност или застой е за благозвучие.

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1565 Гневно

  Лобито работи дори и в Конституционния съд!

 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Мамолова е известна с намесата си в защита на богати граждани като братя Галеви, Ванко 1, а сега и търговци на горива. Лобизъм в най чист вид. Двамата с президента играят на доброто ченге, но не винаги минава.
  —цитат от коментар 5 на korc


  Това една жена на опашката ли ти го каза?
  Има кусури, но е много борбена и не седи да чака някой друг да свърши нещо, да да може и тя.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Комунягата Велчев и избраника на пРезидента били против.

  Апропо, кой твърди че закона е лобистки че го наричате така в заглавието?

 10. 10 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Конституционният съд се състои от 12 съдии. Една трета от тях се избират от Народното събрание, една трета се назначават от президента и една трета се избират от общо събрание на съдиите на Върховния касационен и Върховния административен съд.
  Извод: каквото обществото, такъв и Конституционният му съд.

 11. 11 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 924 Неутрално

  КС на България е излишен!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 12. 12 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Мамолова е известна с намесата си в защита на богати граждани като братя Галеви, Ванко......
  —цитат от коментар 5 на korc

  Сега е от добрата страна. И е много напориста, и в работи в интерес на всички граждани. Допреди две години да си видял така активен човек на този пост?! Предишните бяха креатура на властта.
  Мисля, че в бъдеще ще се прицели в президентския пост. Даже й го пожелавам.

 13. 13 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#12] от "paf":
  Тогава обаче не знаеш дали ще е от добрата страна, нали?

 14. 14 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#5] от "korc":

  Съгласен. И да добавя: Това, което е лошо за комунистите е добро за България. Вече тридесет-годишен опит!

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5272 Неутрално

  Харесва ми особеното мнение на Атанас Семов, да му се ненадяваш. Сещам се за производството на автомобили в САЩ и значението за националната им сигурност...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Срамна работа, но вече свикнахме.

 17. 17 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Дъъъ - законът е ЛОБИСТКИ. Проста логика.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Ми що пък сега няма да го разгледат? И без това нямат друга работа. Вижте ги колко са много. Ще се поболеят от безделие.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1565 Разстроено

  Като тоя "консерватизъм", разбирай "Стабилност", все повече започва да прилича на дарвинов капитализъм ...
  —цитат от коментар 4 на xm...


  То ако беше "дарвинов капитализъм" (оцеляване на по-добрия, на този, който може да се адаптира по-бързо) щеше да е добре. Вместо това получаваме корумпиран "олигархичен капитализъм" (както в Русия и повечето бивши съветски републики). При него държавните механизми вместо да се използват за запазване на конкуренцията са овладени от мастодонтите, така че да могат да наклонят терена в своя полза и да тичат към вратата на противника надолу по склона... Техните конкуренти пък трябва да бягат по нанагорното...

 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Правилно.
  Мая Маноловна защо се прави на дръж ми шапката?

  Има Прокуратура, има Районни съдилища, има Градски съдилища...
  Там да насочи Омбудсманските си неволи по нарушения ощетяващи обществото.

  Конституцията е ясна.
  Не разбира Конституцията??

  "Конституционният съд отказа да разгледа лобисткия Закон за горивата"

 23. 23 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 479 Неутрално

  В ПРЕВОД:
  "НИЕ,КОНСТИТУЦИОННИТЕ СЪДИИ СМЕ МИШОЦИ НА РЪЧНО УПРАВЛЕНИЕ ОТ ВАЛЬО ЗЛАТЕВ".
  И ТИЯ ЕКЗЕМПЛЯРИ РАЗПОЛАГЯТ С ПЕРВЕЗНО ГОЛЕМИ ПРИВИЛЕГИИ И ЗАПЛАТИ.ГЛАВАТА НА РИБАТА ВЕЧЕ ВОНИ,ЧЕ НЕ СЕ ТРАЕ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK