Регатата "Тол шипс" в Черно море, спонсорирана от руската "Совкомфлот", беше отменена без обяснения

Флагът на руският ветроход "Надежда" по врме на учестието му в регатата "Тол шипс" през 2016 г.

© Спас Спасов

Флагът на руският ветроход "Надежда" по врме на учестието му в регатата "Тол шипс" през 2016 г.Международната регатата "Тол Шипс", чийто старт трябваше да бъде даден във Варна на 21 септември т.г., беше внезапно отменена. В четвъртък цялата информация за събитието беше свалена от сайта на организатора й - благотворителната организация Sail Training International, базирана във Великобритания, а информацията за отпадането на най-голямото спортно събитие в Черно море за тази година беше официално потвърдена за "Дневник" от пресофиса й. От там обаче отказаха да отговорят дали това е свързано с основния спонсор на регатата – руският държавен корабособственик "Совкомфлот".


"Към този момент мога само да потвърдя, че регата няма да има, но нито аз, нито някой друг би могъл да говори за причините", каза за "Дневник", рекламният координатор на Sail Training International Алисън Шорт.


Няколкото опита за телефонен разговор с централата на "Совкомфлот" в Санкт Петербург вчера останаха без резултат с обяснението, че "администрацията е в обедна почивка". Не беше получен и отговор на изпратения мейл. Пак вчера обаче електронното издание Maritime.bg, което първо съобщи за отменената регата, цитира свой неназован източник от мениджмънта на Пристанище Новорусийск. То трябваше да бъде последен етап от гонките в тазгодишното издание на регатата. Според информация, публикувана в сайта, източникът му е споделил, че причините за отмяната на "Тол шипс" са "геополитически".
Моряк от руският ветроходен кораб "Крузенщерн" по време на участието му регатата "Тол шипс" през 2016 г.

© Спас Спасов

Моряк от руският ветроходен кораб "Крузенщерн" по време на участието му регатата "Тол шипс" през 2016 г.


Варна, Сочи и Новорусийск, без Констанца


Още в средата на м.г., когато Sail Training International публикува първата информация за това, че предстои ново издание на регатата в Черно море, стана ясно, че Румъния не е сред участниците в нея. Източници на "Дневник" коментираха, че причините за това най-вероятно са свързани с обтегнатите отношения на Русия с НАТО и събитията в Керченския проток от края на м.г.


В същото време Варна бе обявена като стартово пристанище на регатата, а провеждането й в дните от 21 до 24 септември вероятно щеше да бъде щастливо съвпадение с началото на кампанията за местните избори в града. Така трите пристанища, през които трябваше да мине състезанието, останаха – Варна, Сочи и Новорусийск. В този триъгълник руските ветроходни кораби, най-големите от които - част от състава на руския Военноморски флот, щяха да се окажат на стартова линия в "натовско" пристанище, коментира още източникът на "Дневник". При това като участници в събитие, чийто основен спонсор е държавна компания, твърде близка до руския президент Владимир Путин.


Руският кораб "Крузенщерн" в пристанище Варна през 2016 г.

© Спас Спасов

Руският кораб "Крузенщерн" в пристанище Варна през 2016 г.


Хората от "вътрешния кръг"


Според официалната информация, публикувана в сайта на "Совкомфлот", дружеството управлява флотилия от 145 кораба с общ дедуейт тонаж от близо 13 млн. тона. Компанията е 100% държавна собственост и по тази причина Управителният й съвет винаги се ръководи от високопоставени членове на президентската администрация на Русия. Така например през юли 2007 г. за председател на Борда на директорите на "Совкомфлот" е назначен Игор Шувалов, близък помощник на Владимир Путин. Той е заменен по-късно от Сергей Наришкин, началник на президентската администрация.


Сегашният изпълнителен директор на "Совкомфлот" Сергей Франк ръководи компанията от октомври 2004 г. Според биографичната му справка той е "руски политически деец" и бивш министър на транспорта на Руската федерация, назначен от Владимир Путин.


Сергей Франк с Владимир Путин

© www.government.ru

Сергей Франк с Владимир Путин


През 2012 г. британският журналист Джон Хелмър публикува в изданието Asia Times разследване под заглавието "Клопката за олигарси на Путин". В него се твърди, че заедно с Роман Абрамович и Олек Дерипаска Сергей Франк е бил разследван от Върховния съд на Обединеното кралство. В рамките на това разследване са били документирани "вериги от офшорни парични потоци", подобни на тези, с които руски компании с преобладаващо държавно участие са източвани в свързани частни дружества.


В друго разследване, този път на Reuters и публикувано през ноември 2015 г. синът на Сергей Франк, Глеб е упоменат като "една от изгряващите звезди на второто поколение в руския елит". Според същия текст Глеб Франк е женен за дъщерята на нефтения милиардер Генадий Тимченко - дългогодишен приятел на Путин. Година по-късно 32 годишният Франк се присъединява към борда на директорите на "Стройтрансгаз", собственост на Тимченко и изкупува голям обем от акциите му в "Русская аквакултура", компания за рибовъдство. Произходът на парите за бизнес операциите на Глеб Франк обаче остава семейна тайна.


Инкогнито


Размера на сумата, получавана от Sail Training International като спонсорство от "Совкомфлот" за организирането на регатата "Тол шипс" в Черно море никога не е обявявана публично. Факт е обаче, че ефектът от партньорството с руската държавна корабна компания е твърде спорен.


В края на април 2014 г. източници на "Дневник" потвърдиха, че Сергей Франк лично (но инкогнито) е пристигнал във Варна на борда на 374 тонната си яхта "Varyety Voyager". За разлика от други случаи, в които варненското пристанище е било посещавано от луксозни плавателни съдове в този клас, пристигането на "Varyety Voyager" бе премълчано. Моторната яхта бе акостирала на най-отдалеченото кейово място в западната част на пристанището, а достъпът до нея бе напълно блокиран със стена от контейнери. От палубите на яхтата обаче се разкриваше "широкоекранна" гледка към пищното рекламно шоу на несъстоялия се проект "Южен пток", в което бе превърнато варненското домакинство на регатата "Тол шипс".


Яхтата на Сергей Франк "Varyety Voyager", скрита зад стена от контейнери, на варненското пристанище през 2014г.

© Спас Спасов

Яхтата на Сергей Франк "Varyety Voyager", скрита зад стена от контейнери, на варненското пристанище през 2014г.


"Имаме един главен спонсор и няколко допълнителни, обясни пак през 2014г.Пол Томсън, търговски директор на благотворителната компания пред "Дневник". Главният е компанията Sovkomflot, а второстепенните "Южен поток" и "Транснефт". Проверка на "Дневник" обаче показа, че спонсорството на "Южен поток" е било обявено едва на 16 април с.г. - твърде кратък срок при сключването на договори за подкрепа на събития от подобен мащаб, проведено само две седмици по-късно.


Платното на плаващият под малтийски флаг ветроход "Running on Waves" брандирано със корпоративния знак на "Южен поток" по време на регатата "Тол шипс" през 2014 г.

© Спас Спасов

Платното на плаващият под малтийски флаг ветроход "Running on Waves" брандирано със корпоративния знак на "Южен поток" по време на регатата "Тол шипс" през 2014 г.


"Платноходи, яхти, туристи – мир и любов"


Вчера "Дневник" изпрати до Община Варна няколко въпроса във връзка с отменената регата. Според получените отговори местната администрация е била информирана от Sail Training International по имейл, "че мероприятието Регата Тол Шипс през 2019 г. няма да се проведе". В общинската дирекция "Спорт" все още очаквали официално писмо с подробна информация.


В отговорите на общинската администрация се прави и уточнението, че "според предварителните преговори и в сключения предварителен договор с организаторите Sail Training International, е предвидена клауза за евентуална отмяна на мероприятието, в която се уреждат и последиците от това. Към момента е платена 1/3 част от таксата за участие, която ще бъде възстановена на Община Варна, както е уредено в сключения предварителен договор. До сега не са направени никакви разходи, относно организирането на регата "Тол Шипс" - 2019 във Варна", пише още в отговорите на местната администрация.


"Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи – мир и любов". Това каза през юни 2016 г. премиерът Бойко Борисов във връзка с отказа на страната ни да участва заедно с Румъния и Турция в обща флотилия на НАТО в Черно море. Мечтата му вероятно беше вдъхновена от приключилото само дни по-рано второ издание на регатата "Тол шипс", спонсорирана пак от Совкомфлот. За сега тази мечта на Борисов остава зад хоризонта.

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4325 Неутрално

  Денги нет...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2821 Любопитно

  СовКомФлот, советский камунистический флот ли значи?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Много жалко е това, тия регати са невероятно зрелище. Да е за урок за в бъдеще на организатори, които приемат спонсори с неясен произход на парите.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Денги нет...
  —цитат от коментар 1 на hamiltonf


  По точно би било: За повеè информация на сайта http://dengi.net :-)

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Някакви пари са били "пренасочени"...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1228 Весело

  Много стратегически ход!!! Велик Путин!

 7. 7 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Моля за корекция на 2 правописни грешки поне - в заглавието и НоворУсииск не е правилно също

 8. 8 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Главният е компанията Sovkomflot, а второстепенните "Южен поток" и "Транснефт"

  Искали са под прикритие на регата да полагат тръби за пАтока ама той оттече та парите са отишли за панамско виолончело!

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  ""Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи – мир и любов". Това каза през юни 2016 г. премиерът Бойко Борисов във връзка с отказа на страната ни да участва заедно с Румъния и Турция в обща флотилия на НАТО в Черно море."

  - За "флотилия на НАТО в Черно море":
  ""Обединението на ВМС на Румъния, България, Украйна и Турция няма да създаде „флот на НАТО”, а по същество ще бъде политическо присъединяване на първите три страни към ВМС на Турция. България тепърва смята да закупи два кораба, състоянието на ВМС на Румъния и Украйна не е драматично по-добро от това на България."
  "Отказът на българското правителство да се присъедини към създаването на т.нар. „общ черноморски флот на НАТО”, макар и формулиран по проблемен начин, трябва да се разглежда в реалния контекст на предизвикателствата пред сигурността в Черно море и възможностите на Североатлантическия съюз да отговори на тези предизвикателства."
  "Огнян Минчев: Турция има амбиции за хегемония върху нашия регион, Русия - на квадрат" - https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/ognyan-minchev-turtsiya-ima-ambitsii-za-hegemoniya-varhu-nashiya-region-rusiya-na-kvadrat-75799

  "Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи – мир и любов" - Въпреки проблемната формулировка, тази позиция е точна. И много дипломатична.

 10. 10 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2334 Неутрално
 11. 11 Профил на punakazanlak
  punakazanlak
  Рейтинг: 457 Весело

  До коментар [#2] от "Николай Колев":

  Коммерческий.....търговски, ама това "Сов" явно си е от съветско време :D

 12. 12 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 302 Неутрално

  АХАХАХАХАХАХ,
  защо трябва да ти дават обяснения бе СПасе ?
  организаторите от англия да си търсят ,
  нови спонсори,
  да , ама надали

  Every little helps
 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1120 Весело

  "Тол шиЛс"???

  Tall shiPs......

  Неграмотна работа

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  До коментар [#2] от "Николай Колев":
  До коментар [#11] от "punakazanlak":

  "Современный коммерческий флот"
  https://ru.wikipedia.org/wiki/Совкомфлот

  Човек цял живот се учи.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 15. 15 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Сега разбирам защо Борисов говореше за яхти в Черно море, ама явно деньги...

 16. 16 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Може Русия да си направи алтернативна регата на британската. По-православна ще бъде. Не знам защо такива новини излизат като главни на страницата. Всекидневно се отменят някакви международни събития по някакви причини.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 17. 17 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1182 Весело

  Тия англикани от Sail Training International защо не поискат финансова помощ от останалите им членове?
  США също членуват при тях, и още дузина уж богати държави, да спонсорират и те.
  То пък США да спонсорират е чудо невиждано - доллар нет, всичко отива за демократични пушки и гранати.
  Явно проблема не е в парите.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 18. 18 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Любопитно

  Русия оттегля пари от непослушните българи. Някой е останал без надник в рубли.
  Абе, пак да питам русофилите: като е толкова яко в Русия, що не живеете там?

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Жалко е, че няма да има регата.
  Гледах хубави видеа, не съм била лично на Тол Шипс, но няма нищо добро в това да се спират регати.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3218 Неутрално

  Ами с такъв "спонсор" по добре без регата!!!СовКомфлот да си организират регати по Об и Енисей!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 21. 21 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  Като намалеят парите за пушки , компесаторния механизъм се задейства и спира други пера за да има пушки.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 534 Неутрално

  По същия начин, внезапно, може и трябва да се отмени и посещението на мега-крадец Медведев - пратеникът на Путлер. За какво ще идва висш представител от Империята на Злото!? Достатъчно чудовищни злини сме получили от там, за да позволим сволач да тъпчат българска земя!

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Пренасочили са парите към производството на тостер.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Весело

  Режисираната снимка с Путин е издържана в до болка познатия авторитарен стил, налаган напоследък от информационната агенция на Северна Корея. Както се вижда - ясен е оргининалът:
  - изпълнителят ръкомаха, ръководителят-слънце гледа "умно", а всички останали си си "водят записки" :)
  Много плосък сюжет, като за руснаци и севернокорейци в плен на авторитарната държава...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#24] от "penetrating":

  "Режисираната снимка с Путин е издържана в до болка познатия авторитарен стил, налаган напоследък от информационната агенция на Северна Корея. "

  Точно това си помислих и аз, като видях строените в резица, "опрятни" записвачки.
  :))))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи – мир и любов"

  Недипломатично:
  - Черно море - демилитаризирана зона е точно НАТО-вска позиция. Защото НАТО е дефанзивен съюз и всяка демилитаризирана зона го освобождава от ангажименти. Обратно, всяка демилитаризирана зона освобождава от ангажименти имперски армии и обърква имперски интереси. Независимо дали империята е на Александър втори или на Путин.
  - Черно море - демилитаризирана зона изпраща имперската флотилия на Русия изцяло по северната и граница и в далечния североизток. Затова имперска Русия винаги се е стремяла към военна доминация в Черно море и проливите.
  - Черно море - демилитаризирана зона като идея може да се конкурира само с идеята за общо членство на Западни Балкани в НАТО и ЕС.

  Това за нашите "НАТО-вци" и "русофоби" дето забравиха да са путинофоби.


 27. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#14] от "Taiga":

  Е,съвременен е ,колкото съвременен беше съвеЦкия.

 28. 28 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1895 Весело

  Значи Румъния не я канят, защото е в НАТО.......

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пипера е много лют":

  Че какво им е неясното на парите. На Путин са.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  "Според информация, публикувана в сайта, източникът му е споделил, че причините за отмяната на "Тол шипс" са "геополитически".

  Черното море ще стане натовско и Янкето ще идва да прави регати с разрушители и фрегати.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  До коментар [#28] от "mitko11":

  Аха...! Румъния закупи ракетни комплекси Пейтриът, с което вбеси Кремъл. И Румъния се държи, като един истински член на НАТО. Нашите се чудят, как да имитират членство, докато ремонтират ръждясали МиГ-ове и плащат за Белене...! Затова Бойко мънка за платноходки и руски туристи... После ходи, да се извинява в Кремъл...!

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на cartmann
  cartmann
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Само че до преди 95та Сов, си е значило баш съветски. До коментар [#14] от "Taiga":

 33. 33 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#18] от "arcanum":Абе, пак да питам русофилите: като е толкова яко в Русия, що не живеете там?”

  Ами на никой не му се живее в тази кочина, затова ;)
  Русофилите най си харесват да живеят в лошия Запад и да гласуват за Путин.

 34. 34 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2183 Весело

  СовКомФлот, советский камунистический флот ли значи?
  —цитат от коментар 2 на Николай Колев


  В главите на бивши партийни секретари / "камуняки", по собствената им терминология/ - точно това означава !

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 35. 35 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2671 Весело

  Боко да заповяда да се спонсорира голямото събитие !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Весело

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  Нали? Те и тяхната показна усърдност са "подписът" на "художника" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2183 Весело

  Точно това си помислих и аз
  —цитат от коментар 25 на Norman Granz


  Слабо казано....Всъщност - точно това си помислихте всички вие, бойците от идеологическия фронт, понеже указаният от Центъра бяха да си помислите точно това и нищо друго !

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 38. 38 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Любопитно

  "В този триъгълник руските ветроходни кораби, най-големите от които - част от състава на руския Военноморски флот, щяха да се окажат на стартова линия в "натовско" пристанище,"
  ==========================================================================
  Ужас!!! ВВП не може да понесе това.Как е възможно?Кой е допуснал подобно нещо?Да се проучи и да се докладва!Виновните да се накажат!

  "източник от мениджмънта на Пристанище Новорусийск е споделил, че причините за отмяната на "Тол шипс" са "геополитически".
  ====================================================================
  Че,какви други да бъдат?!?:)))))) Я,какви геополитици са се събрали в Sovkomflot:
  "...Така например през юли 2007 г. за председател на Борда на директорите на "Совкомфлот" е назначен Игор Шувалов, близък помощник на Владимир Путин. Той е заменен по-късно от Сергей Наришкин, началник на президентската администрация.
  Сегашният изпълнителен директор на "Совкомфлот" Сергей Франк ръководи компанията от октомври 2004 г. Според биографичната му справка той е "руски политически деец" и бивш министър на транспорта на Руската федерация, назначен от Владимир Путин....синът на Сергей Франк, Глеб е упоменат като "една от изгряващите звезди на второто поколение в руския елит". Според същия текст Глеб Франк е женен за дъщерята на нефтения милиардер Генадий Тимченко - дългогодишен приятел на Путин. Година по-късно 32 годишният Франк се присъединява към борда на директорите на "Стройтрансгаз", собственост на Тимченко и изкупува голям обем от акциите му в "Русская аквакултура", компания за рибовъдство."

  Все хора от "вътрешния кръг"! :)))))Въпросът е,чий вутрешен кръг?:))))
  Та,как няма да е геополитически въпросът?!?:)))))))

 39. 39 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  сейл авей товагищи.

  https://www.google.com/search?rlz=1C1GCEU_enGB823GB823&ei=nA1xXKWMGOCV1fAPtc-XiA8&q=sail +away+purple&oq=sail+away+purple&gs_l=psy-ab.3..0i203j0i22i30l9.5064.7897..8273...1.0..0.66.454.8....2..0....1..gws-wiz.......35i39j0.pft9JR3FWUM

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1895 Весело

  Ужас!!! Отпадна основния спонсор на предизборната кампания на варненския кмет Портних.....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 42. 42 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  биг шитс, тол шитс, ватевер. не бъйла шведска, ни савецка, а современная

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 43. 43 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Кофти. Каквото и да е, това е рядка възможност да се качи човек на едни от най-големите ветроходни кораби в света, или примерно на Рах Навар. Ясно е кой е спонсора, но нали се сещате, че хората дето отидат да видят корабите няма изведнъж да станат путинистите, само защото са видели 4-5 транспаранта на спонсори. А парадът на ветрилата е едно от най-зрелищните събития в Черно Море

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 44. 44 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2578 Неутрално

  До коментар [#43] от "Pow":

  аха така така разправяте и за гей парадите, че не се ставало джендър ако видиш гей парад...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 45. 45 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 320 Неутрално

  По-далеч от руската мръсотия!
  И без тол шипс ще преживеем,

 46. 46 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "plebs":

  Аре стига дрънка глупости. Черно Море демилитаризирана зона??? Според руските разбирания ли, всички други са разоръжени освен руснаците които разбира се са само "наблюдатели" за спазването на конвенцията. Булшит както казват англосаксонците... А турците и те с кеф ще се демилитаризират дето имат по голям и силен флот от руснаците. Колко трябва да си безгръбначен да прокарваш подобни утопии само за да лъскаш имиджът на баце...

 47. 47 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#26] от "plebs":

  "Това за нашите "НАТО-вци" и "русофоби" дето забравиха да са путинофоби."

  Ти си съгласен ли си руснаците да се разпореждат в Черно Море като в свое езеро? Какво става герб да не обърнахте палачинката, анти-натовци сли сте вече? Баси влечугите...

 48. 48 Профил на nikolak
  nikolak
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Афиширането на причината за спирането като,, геополитическа "за да ни приспи и някак си да не забележим че е икономическа. Нали Путин си го мести та няма как да е иначе.

 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5769 Неутрално

  Тъжна картинка. Не вдигали телефоните, защото били в обедна почивка...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#43] от "Pow":

  "Каквото и да е, това е рядка възможност да се качи човек на едни от най-големите ветроходни кораби в света, или примерно на Рах Навар. "

  "В този триъгълник руските ветроходни кораби, най-големите от които - част от състава на руския Военноморски флот, щяха да се окажат на стартова линия в "натовско" пристанище.."

  Само дето руските платноходки са към военоморският им флот.

 51. 51 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 667 Неутрално

  От статията не разбрах, доволен ли сте сега г-н Спасов?!?

 52. 52 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Беше ми сред любимите ветроходни изяви но както изглежда руснаците са тръгнали с "рогите напред". Ще преглътна и това.

 53. 53 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 874 Неутрално

  СовКомФлот, советский камунистический флот ли значи?
  —цитат от коментар 2 на Николай Колев


  Ако питате сериозно сериозният отговор е Съветски търговски флот (ком - коммерческий).

 54. 54 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":

  Денги има очевидно, НО имаме НАТО събития /военни кораби на САЩ+Румъния+България на гости в порт Одеса/ и няма как Руснаците да плащат за мирна инициатива за същия период от време, когато НАТО им праща военни кораби .... /нека си дадем сметка кой кого провокира в случая/

  https://www.youtube.com/watch?v=68K7dbFFXys

  Лоша работа = не ни чакат добри времена всички нас.....

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 55. 55 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#54] от "Дядо Йоцо":

  ... и ето и на Английски тази новина /за да не ме обвини кой да е, че пускам фалшиви новини/ = помислете си само каква БГ журналистика имаме в момента, та трябва ние от форума да им вършим работата:

  https://www.upi.com/US-destroyer-Cook-NATO-ships-enter-Black-Sea-ahead-of-exercise/1791550596670/

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 56. 56 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#19] от "АзКлавдия":

  Наистина е жалко за регатата. Бил съм на живо, зрелището е невероятно, представям си ако си на борда на кораба. За съжаление, като те спонсорират бандюги, рискът е голям.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 57. 57 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#55] от "Дядо Йоцо":

  https://www.un.org/press/en/2015/ga11641.doc.htm

  без коментар....

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 400 Неутрално

  А защо изобщо са приели спонсорство от СОветския Коммунистический Флот, от самото име е ясно, че нищо няма да стане.

 60. 60 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 520 Неутрално

  за всички подкастрени мозъци в тези форуми /ако не разбират на английски какво се казва поне да имат 3-то класно образование и да могат да четат цифри на екран/: ето това показва в реално време причината за нещата дето ни се стоварват напоследък:

  https://www.youtube.com/watch?v=hev2t_t0Rp8

  ето и ситуацията в реално време СЕГА:

  http://www.usdebtclock.org/

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 61. 61 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#2] от "Николай Колев":До коментар [#11] от "punakazanlak":"Современный коммерческий флот"https://ru.wikipedia.org/wiki/Совкомфлот Човек цял живот се учи.
  —цитат от коментар 14 на Taiga


  Айде бъра! Не ви щем нито Комерческия, нито Современния, Нито Советския флот. Стойте си в Мордор. Когато България най-после се освободи от Руско Иго, ще дойдат нормални спонсори и ще има нормални регати. Тези на Путин по-добре въобще да престанат.

  California Über Alles
 62. 62 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#1] от "hamiltonf":Денги има очевидно, НО имаме НАТО събития /военни кораби на САЩ+Румъния+България на гости в порт Одеса/ и няма как Руснаците да плащат за мирна инициатива за същия период от време, когато НАТО им праща военни кораби .... /нека си дадем сметка кой кого провокира в случая/https://www.youtube.com/watch?v=68K7dbFFXys Лоша работа = не ни чакат добри времена всички нас.....
  —цитат от коментар 54 на Дядо Йоцо


  Що не се гръмнеш, а? Докъто братският Украински народ е окупиран от Руския агресор, НАТО трябва да им помага а ние не да се крием като мишки и да се снишаваме а да наритаме всички руски шпиони които нелегално са взели Българско гражданство и всички полковници дошли на почивка в Родината ни и накупили имоти по крайбрежието ни. Такива поцелуйковци като тебе продадоха свободата на България за дребни стотинки.
  Ако в България имаше поне един политик родолюбец не измислен патрЕот, тази регата трябваше да бъде с нови спонсори веднага след 2014 година. Но който е готов за шепа рубли да продаде честта си и родината си ще гледа сега като насран и ще тъжи по мръсните руски пари. Повече не заслужавате. Живейте от руски бакшиши.

  California Über Alles
 63. 63 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1895 Весело

  До коментар [#61] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Интересно, как ли пък превеждат ТАСС?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 64. 64 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Нема бивши партийни секретари, ни бивши совецки значения...
  Гений е бил авторът на Совречник.

  Кеф ти Советски.
  Кеф ти Современный.
  Кеф Едновременный.

  Неувехващ

  До коментар [#34] от "Манчо":

  СовКомФлот, советский камунистический флот ли значи?
  —цитат от коментар 2 на Николай Колев

  В главите на бивши партийни секретари / "камуняки", по собствената им терминология/ - точно това означава !

 65. 65 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Ооо не - санкциите нямат никакъв ефект! Дьенгите май вече не стигат хем за армии в чужбина, хем за яхти...изнемогваме без черен хайвер!

 66. 66 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3818 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Зле е когато пирати арестуват украински кораби в международни води.
  Ами във Венецуела - знае ли се що за "гуманитарна" помощ е доставил
  кой в страната с фрегата...

  Международното положение изисква бдителност.

  До коментар [#19] от "АзКлавдия":

  Жалко е, че няма да има регата.
  Гледах хубави видеа, не съм била лично на Тол Шипс,

  но няма нищо добро в това да се спират регати.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  "...стана ясно, че Румъния не е сред участниците в нея. Източници на "Дневник" коментираха, че причините за това най-вероятно са свързани с обтегнатите отношения на Русия с НАТО и събитията в Керченския проток от края на м.г."

  Логично – Румъния е в НАТО. А ние къде сме? Ту тук, ту там?

 69. 69 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#62] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Аз нямам проблеми нито със себе си та да се гръмна, нито с Украина, Русия или Америка. С никого от тези страни не се мразя /а обратното имам много приятели от всяка от тях/. Захари Стоянов им викаше "гюбре" а днес им казваме със синонима - боклуци. Та тези идивиди, дето искат да мразят и да воюват с някого, да вземат да се запишат наемници срещу тази или онази частна армия на многото места по света дето се водят битки в момента....

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 70. 70 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Колкото по-малко ни "спонсорират" руснаците, толкова по- добре. Да си правят регати в техните пристанища.

 71. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3749 Неутрално

  ...."Само дето руските платноходки са към военоморският им флот.
  —цитат от коментар 50 на Common Sense

  И всичките са германски, плячка от Третия Райк слез 1945г.
  Всъщност една платноходка е по-сложно нещо от тостер.

 72. 72 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#71] от "historama":

  то и името Крузенщерн не е много российско

 73. 73 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Любопитно

  не значи, че като си взел 5-10 модерни бойни кораба си тръгнал да нападаш Русия. не!
  значи имаш някакъв аторитет на някой който няма да се даде лесно без бой. иначе трябва да се обаждаш на приятели ако стане нещо. ама ако на приятелите ти им се случи нещо, ти не можеш да им помогнеш защото си по долни гащи с автомат. така ще имаш повече авторитет не само пред Русия, а и дори пред Турция, или пред всеки друг.
  в Турция също говорим, преговаряме по долни гащи в момента, да не използвам по цветущи изрази.
  отделно се създава много по висок Морал към своите вътре в държавата. хората придобиват самочувствие и са по спокойни, освен и по богати. повече сигурност, повече инвеститори, повече работа и пари за хората.

 74. 74 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#63] от "mitko11":

  "Интересно, как ли пък превеждат ТАСС?"

  Take that ASS...

 75. 75 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#62] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Ти наистина ли спориш с дебил като Йоцо... ;-))

 76. 76 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#56] от "Пипера е много лют":

  "Наистина е жалко за регатата. Бил съм на живо, зрелището е невероятно, представям си ако си на борда на кораба. За съжаление, като те спонсорират бандюги, рискът е голям."

  За едната Фрегата ли ще си продадеш Душата на Дявола?

 77. 77 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Весело
 78. 78 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#77] от "Common Sense":

  Даго духа хазарта, връзкар педал като влади графа... ;-))
  EaatSide Rulzz...

  https://m.youtube.com/watch?v=zU5VPP_eqPw

 79. 79 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#78] от "Common Sense":

  Грешна статия. Извинете...

 80. 80 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 267 Весело

  До коментар [#2] от "Николай Колев":Коммерческий.....търговски, ама това "Сов" явно си е от съветско време :D
  —цитат от коментар 11 на punakazanlak


  Седни си. Оценка- 3 на релси! 🤷‍♂️😊

  "Современный коммерческий флот".

  reductio ad absurdum...
 81. 81 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 267 Весело

  Значи Румъния не я канят, защото е в НАТО.......
  —цитат от коментар 28 на mitko11


  По- скоро, заради ПРО-то! 😉😏

  reductio ad absurdum...
 82. 82 Профил на Погледни ме в очите!
  Погледни ме в очите!
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#81] от "Divi filius":

  Did dfghgss ass

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK