Според Манолова банките са привилегировани спрямо клиентитe

Мая Манолова

© Надежда Чипева, Капитал

Мая МаноловаБанките са в привилегировани по отношение на клиентитe. Днес Ще бъде представен законопроект, който да ограничи свръхправомощията на банките и монополистите, както и промени в Гражданския процесуален кодекс. Това заяви омбудсманът Мая Манолова в ефира на "Нова телевизия".


"Едно от нарушенията се изразява в това, че съдът служебно не следи в използването на неравноправни клаузи. Ако гражданинът не следи за тези клаузи, в някои случи може да се наложи да плаща сериозни суми, заложени в тези клаузи от банки, фирми за бързи кредити или колекторски фирми. Въз основа на тези клаузи банката може да разпродаде имуществото на длъжник без съдебно решение" разясни Манолова. По думите й банката дори може едностранно да увеличава лихвите, а длъжникът няма как да се защити даже срещу грешка в банковото счетоводство.


Тя напомни, че срещу България тече наказателна процедура заради несъответствие с правото на Европейския съюз във връзка с неравноправните клаузи в потребителските договори. През януари Европейската комисия даде двумесечен срок за справяне с проблема.


Днес ще се проведе и втора среща за проблема с мръсния въздух. Тя се организира месец след като беше проведена първата тематична среща на граждани с отговорните институции. Повод за свикване на форума станаха десетките жалби на граждани от цялата страна, сред които най-голям брой от жители на столицата – от кв. "Красна поляна", кв. "Овча купел", кв. "Западен парк", район "Надежда". Хората поискаха институциите да поемат ясни ангажименти за справяне с наднорменото замърсяване на въздуха. В срещата са поканени да участват всички отговорни по проблема институции.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK