Граждани поискаха еврокомисарят по културата да защити сградите - паметници в България

Сред поводите за писмото е и състоянието на стогодишната къща - паметник на културата, в центъра на София, в която е живял Иван Гешов

© Веселин Николов

Сред поводите за писмото е и състоянието на стогодишната къща - паметник на културата, в центъра на София, в която е живял Иван ГешовЕвропейският комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич да обърне внимание и да се намеси по проблемите около "продължаващото с десетилетия тревожно състояние на сградите - паметници на културата, в България". За това настояват в отворено писмо до комисарят от Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство.


"Помогнете да бъде съхранено това толкова важно за културата и историята на България и Европа материално наследство и да бъде запазено за бъдещите поколения. Помогнете да се сложи началото на спазване и прилагане разпоредбите на закона, както във всяка друга европейска държава", призовават от организацията в документа, изпратен и до премиера Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов, Столичната община и медии.


Повод за това писмо е непосредствената заплаха от "сигурно и неизбежно разрушаване на две архитектурни бижута в централната част на българската столица", и двете проектирани от известния български архитект Никола Лазаров (виж карето).
Първата сграда - на метри от Народния театър в София, на ул. "Кузман Шапкарев" 3, е в перфектно състояние, но в най-скоро време предстои да бъде разрушена, за да се построи на нейно място 8-етажна офис сграда, отбелязват от организацията. Застрашената архитектурна и историческа забележителност е построена през първата половина на 20 век. "Възниква въпросът защо е допуснато да се разреши събарянето на този архитектурен шедьовър, който трябва да бъде пазен, поддържан и показван не само на българите, но и на туристи от цял свят", се казва в писмото.


Втората сграда е проектирана също от арх. Никола Лазаров през 1909 г. за видния български търговец Никола Гешов. Неговият баща - Иван Стефанов Гешов, е един от първите български дипломати - дипломатически агент на княз Александър Батенберг в Париж, Виена, Цариград и Берлин, както и братовчед на големия български държавник, финансист и филантроп Иван Евстатиев Гешов. Сградата се намира в централната градска част, на голям столичен булевард, и от години е оставена от собствениците си, също строителни предприемачи, да се саморазрушава. От 2003 г. сградата е с демонтиран покрив, отворени прозорци и подложена на дъждове и снегове, отбелязват от организацията.


"Никъде другаде в Европа културата и историята не се заличават така системно и безнаказано, както в България. Няма санкция нито от обществото, нито от институциите", се казва в писмото. Организацията отбелязва, че са стотици сградите из България, построени в началото на 20 век, са застрашени от унищожение. "Пожарите са най-често прилаганото средство за бързо ликвидиране на сградите - горят емблематични тютюневи складове в стил сецесион, царски конюшни - близнаци на царските конюшни в европейските градове, които сега са превърнати в световноизвестни музеи и галерии", посочват те.


И допълват, че законът за опазване на културното наследство с десетилетия не се прилага, а Европейската конвенция за опазване на културно-историческото наследство, ратифицирана от България през 1991 г., не се спазва.


"Българските институции нямат дори минимално съзнание за ценността и потенциалните възможности на архитектурните ни съкровища за културен обмен, туризъм и отваряне към Европа и света, които биха могли да се осъществят. Поредица от министри на културата, кметове на столицата и на градовете в страната, както и главни архитекти изключително много допринесоха за унищожаването на историческия сграден фонд в държавата, за неспазването на законите и за високите нива на корупция", се заявява в писмото.


И се призовава за спешни, незабавни и ефективни действия за промяна на "тази трагична ситуация". Освен за спазване на закона за културното наследство, ипотекирането на сгради - паметници на културата, които не се стопанисват, и на европейските норми от организацията искат още в България да бъдат изпратени европейски специалисти, които да констатират и документират състоянието на сградите. А също да бъде направена спешна дигитализация на хартиения архив на Националния институт за недвижимо културно наследство.


Кой е архитект Никола Лазаров


Арх. Лазаров е един от основателите на съвременната българска архитектура, проектирал и построил близо 200 сгради из цялата страна, участвал в множество международни архитектурни конкурси. Иноватор, визионер и урбанист, той оставя знакови за градовете сгради - театрите във Варна и Стара Загора, библиотеката в Габрово, военните клубове в София и Шумен, сградата на Министерството на земеделието в столицата. Никола Лазаров е носител на няколко награди като "Български орден за гражданска заслуга" и руските ордени "Света Анна" и "Свети Станислав". Завършил е с отличие престижното Ecole Speciale d’Architecture в Париж и впоследствие е работил с големите архитекти Фридрих Грюнангер, Карл Хайнрих, Алекси Начев, Михаил Хашнов. Наричан е Архитект Софийски - автор на над 60 архитектурни шедьовъра в централната част на София в стил барок, сецесион и еклектика.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  То направо да дойдат да управляват България.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Столична община са престъпници що се отнася да опазването на сградите паметници на културата. Даскалицата, ако я питаш, ще каже, че ще направи проверка.
  Вождът пък не го вълнува културата.
  Абе шайка, както беше казал един техен депутат...

 3. 3 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1048 Весело

  Селяни чакат Господ да им помогне ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 4. 4 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Никакви паметници !

  Само нови сградички, за назначени мЕлеонери, лоби в парламента, съсипване на кварталите с къщи и застрояване на осем етажни блокове, никакво слънце по у.иците след това, мрак от блокове, градинките всичките да се застроят. Дърветата да се унищожат !
  Само бетон и това е, и 1500 евро на квадрат...

 5. 5 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1254 Разстроено

  Прави ми впечатление, че до къщата на Гешов е долепена нова сграда с калкан, т.е. предвижда се по презумпция красивата стара къща да бъде разрушена и ако имахме общинска управа, която да милее за облика на града ни, този проект би трябвало да им светне лампичката и да проследят ставащото там.

 6. 6 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  До коментар [#4] от "Matematiks":

  Никакви паметници !

  Ааа, не така!
  Лъскаме и пазим паметниците на "Съветската армия освобпдителка", която ни освободи от свободата!
  Другото може всякак, да се руши, майната му фашистка!

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Интересно защо Дневник не изброява поименно гражданите, които "настояват" за "обръщане на внимание"!?
  Интересно ми е и дали някой от тях е инвестирал и 1 лев в такъв обект или държат само другите да го правят, по начин по който т.нар. граждани искат!?

 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  От кога - мисля , че най-големият "престъпник " беше с нищо "неопетненият " Стефан Софиянски ! А най- варварската " приватизация " на ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА/и не само / в София се извърши по времето на правителството на ОДС с министър на културата /ако не се лъжа / ЕММА МОСКОВА !

 9. 9 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#7] от "svoboden":

  Треат ти к@рви бело и пари за новия ти клип
  зЕми майка ти и снимай белия и джип

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Така е. След, като държавните органи се драпат по междукрачието, търсим помощ от Европа. Срамно и тъжно 😟.

 11. 11 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Разсипването на красиви сгради в София вече не е дори новина... Ламтежът и алчността систематично разрушават красиви сгради в столицата.
  Същевременно, първата сграда на Кузман Шапкарев 3 не е нещо, за което би ме заболяло сърцето - отидете да я видите виртуално през Гугъл мапс.
  Има един изнесен балкон, който разчупва малко иначе безкрайно скучна плоска фасада и - това е. Поне откъм улицата.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Само в София ли?
  Мутромилиционерите са се разбеснели навсякъде, плажове разорават, като бесни строят в паркове, градини, хубави стари сгради събарят, и страят като луди... и никой не пита откъде са парите?
  ОТКЪДЕ СА ПАРИТЕ? ОТ РУСИЯ?

 13. 13 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 755 Неутрално

  като имаш геноцид и си на изчезване е още по-кофти да се хвалиш съсъ некво "славно и блескаво" минало.
  СЪБАРЯЙ!

 14. 14 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 462 Неутрално

  А е толкова просто-Държавата отчуждава на пазарни цени (определени от лицензиран оценител) тези "шедьоВри" или възмездява собствениците с други имоти,после ги ремонтира, както желае и ги ползва на ползу роду.Иначе е лесно с чужда пита помен да се прави,нали,и разни "граждани" да искат пари от моя джоб.Сега Държавата само иска и тормози собствениците,а нищо не дава.Много спорно също е и "обявяването" за паметници на такива сгради-над 90% са "обявени" през социализма,при съвсем други обществено-икономически условия и за да се угоди на Людмила Живкова и "1300 години България".
  "До 1989 г. в тогавашната Окръжна дирекция"Културно-историческо наследство" в Пазарджик водехме на отчет към 150 паметници на културата", разказа пред „Монитор" Димитър Митрев, директор на Регионалния исторически музей в града. "С времето някои отпаднаха, други бяха видоизменени и затова от няколко години ръководството на музея търси възможност със съдействието на Община Пазарджик да направи актуализация на паметниците на културата в общината", пояснява той.
  В Пазарджишки окръг преди 1989 г. се усвояваха над 700 000 лв. годишно. Тогава битката беше да намериш лоби да ти приемат повече обекти. Нямаше проблеми с финансирането. Близо 11-13 млн. лв. отиваха всяка година за реставрация и консервация. Сега за цялата страна сумата по това перо е едва 500 000 лв. Това означава, че 55 пъти са намалели средствата за поддръжка на паметниците на културата в Пазарджишкия регион"................
  Това е.....

 15. 15 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 637 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Строят се някакви гигантски ваканционни имоти. Много от апартаментите не са продадени, но на инвеститорите не им пука. И на НАП

 16. 16 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Късно е либе за китка

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK