Съдът върна на работа уличения в плагиатство ректор на Техническия университет във Варна

Росен Василев

© Технически университет - Варна

Росен ВасилевВарненският районен съд е възстановил на длъжността му отстранения през есента на м.г. ректор на Технически университет в града Росен Василев. Това съобщи пресцентърът на съда. Василев беше отстранен от заемания пост, след като през октомври м.г. комисия, назначена от министъра на образованието Красимир Вълчев, установи, че той е преписал 90% от съдържанието на дисертацията си за защита на научната степен – доктор на науките. Въпреки че плагиатството беше установено, Василев нямаше как да бъде санкциониран, тъй като според действащото законодателство той сам трябваше да се самонакаже за това, че е преписвал.


По тази причина двама от професорите в университета – Николай Минчев и Овид Фархи, които първи сигнализираха за плагиатството, поискаха от министъра на образованието да назначи комисия, която да се заеме със случая. В крайна сметка именно тя установи, че почти целият труд на Василев е преписан дословно. "Дисертацията представлява една компилация от трудове на различни автори, без да бъде изпълнено изискването на закона тя да бъде подготвена самостоятелно", каза след приключилата проверка проф. Веско Панов, зам.-председател на комисията, назначена от образователното министерство.


Според доклад, изготвен от комисията, преписани са били "не само текстове и фигури, но граматическите и правописните грешки са еднакви".
Като последица от това министър Красимир Вълчев поиска процедурата по защита на дисертацията на Василев да бъде спряна. Въпреки това обаче тя бе проведена, а научната степен – присъдена. Това стана причина Министерството на образованието да предаде случая на прокуратурата.


Веднага след това за временен ректор във варненския Технически университет бе назначена проф. д-р Розалина Димова. Дотогава тя бе заместник-ректор в учебното заведение. Димова трябваше да го управлява до избирането на нов ректор.


Решението, с което от миналия петък Росен Василев е възстановен на длъжността ректор на Техническия университет във Варна, не е окончателно, уточнява пресцентърът на Варненския районен съд. То подлежи на обжалване пред Окръжния съд в града в двуседмичен срок от датата на обявяването му.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK