Асоциация установи имитации на качествен зехтин на българския пазар

Асоциация установи имитации на качествен зехтин на българския пазар

© Юлия Лазарова



Асоциацията "Активни потребители" установи имитации на качествен зехтин на българския пазар. В проучването са включени 28 търговски марки, като всички са купени от супермаркети в София. От тях 15 са декларирани като най-висока категория зехтин "Екстра върджин", 11 са "помаче" или друга категория, а два са представени като "салатен микс", което означава смесване с друг вид растително масло, като слънчогледово олио. Цената на последния продукт по принцип е и най-ниска.


При 5 от изследваните марки производителят не е посочил категорията зехтин. След анализа е установено влагане на добавки в тях и те са категоризирани като "помаче". Това според "Активни потребители" може да заблуди клиентите, че продуктът спада към най-високата категория зехтин.


В 5 от 11 марки, обявени като "помаче", е установено рафинирано маслиново масло. В 4 от 11 марки "помаче" пък има наличие на масло от маслиново кюспе, което означава, че остатъците от пресовани маслини са подложени допълнително на обработка с органични разтворители за повишаване на добива. Това понижава качеството на маслото и има риск от попадане на остатъчни химикали, използвани за разтворители в крайния продукт. При 2 от 11 марки "помаче" са вложени едновременно рафинирано и масло от кюспе.


Опасни за здравето




"Има производители, които слагат подвеждащи етикети, под формата на снимки с маслини на "зехтин", в който маслиновото масло реално е 20%. В 3 от лабораторно изследваните търговски марки зехтин се установяват несъответствия в компонентния състав на маслата. Две от тези ментета могат да бъдат опасни за здравето на потребителите, защото в тях са останали химикалите хлороформ и тетрахлорметан в количество около 11 пъти над разрешения лимит", пишат в анализа си "Активни потребители".


В 2 от случаите с несъответствия причината е умишлено фалшифициране на марките от страна на производителите.


"Проучването на "Активни потребители" е първото доказателство за присъствието на българския пазар на зехтини менте. Потребителите трябва да знаят, че маслиновото масло, независимо къде е произведено, може да не бъде полезно за тяхното здраве и да подхождат информирано при избора в търговската мрежа. Контролните органи трябва да са наясно с рисковете за качеството и безопасността на зехтина. Необходимо е да се разработи и изпълнява реалистична програма за мониторинг на търговските марки зехтин и да не се забравя, че този хранителен продукт е на едно от първите места по умишлено фалшифициране в Европа", обобщава асоциацията.


Кремена Стоева от Българската агенция по безопасност на храните заяви пред Би Ти Ви, че няма да коментира резултатите от изследването, но ще прегледат информацията на "Активни потребители".


Изследването на "Активни потребители" може да видите тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на plamen_b
    plamen_b
    Рейтинг: 1584 Разстроено

    Как само се лъжем едни други и като нация се варим в казана!

  2. 2 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 4089 Неутрално

    Естествено, БАБХ пак нищо не знаят по този въпрос...! Тепърва щели да се информират...!

    Бивш tww09306483.
  3. 3 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 4574 Неутрално

    "Активни потребители" установи имитации на качествен зехтин на българския пазар.
    ________________
    Щом в евробакалийте се продават само имитации значи БАБХ са превзети от имитаторите и търговската обсада!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  4. 4 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5394 Неутрално

    И така, поне 20 години х хиляди изпити литри "зехтин". А онези от БАБХ щели да "прегледат информацията"?! За нищо не стават, освен да плющят безплатно по ресторанти, да пълнят торби от магазини. Регионалния шеф за Бургас вече буквално ще се пръсне..
    Безскрупулна история...

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  5. 5 Профил на Voiko
    Voiko
    Рейтинг: 3126 Неутрално

    Това означава : купувайте си слънчогледово олио, за да не купувате отрова, защото няма как обикновения потребител да разбере дали този продукт е фалшив и особено ако тази новина се потвърди от Агенцията по храните.

  6. 6 Профил на 100 Рублей за Доллар
    100 Рублей за Доллар
    Рейтинг: 1481 Неутрално

    Имитация на имитация бе забелязана в българската търговска мреже ;-)

    Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
  7. 7 Профил на Ivan Prodanov
    Ivan Prodanov
    Рейтинг: 801 Неутрално

    Путин е виновен.

    Иван Костов е за съд!
  8. 8 Профил на truly
    truly
    Рейтинг: 983 Неутрално

    Хайде сега и анализ на пчелен мед. Да се нагледаме на чудеса. От тези продавани във веригите, се съмнявам, че има и един истински буркан.

  9. 9 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    Рейтинг: 912 Неутрално

    Пътувам до Гърция от време на време и си купувам зехтин на пазара от производител . 17 литрова тенекия излиза около 70 евро ( варира от къде е ) и стига за около година.
    Разликата с купения от супермаркетите "зехтин" е фрапантна.
    На пазарите там се продават зеленчуци, яйца , зехтин ,мед ,плодове и какво ли още не от производители. В месарските магазини изрично посочват кое е от местни производители и кое е от внос или голям производител.
    "Пропаднала" Гърция разрешава на производителите да продават на селскостопански пазари в почти всяка паланка а "просперираща" България гони родните производители като най големи престъпници.

    АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
  10. 10 Профил на ТРОЛетарин
    ТРОЛетарин
    Рейтинг: 32 Неутрално

    След като има изследване в лаборатория, защо са скрити резултатите?
    Дайте ги!
    Защо не се предприемат по-строги действия, Глоби, съд,???
    Докато сам се съобщава ефект нама да има.

    Коментирам платено.
  11. 11 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1557 Неутрално

    Попадал съм на такива ментета в Кауфланд. Ама аз съм си виновен де, щото съм се блазнил от ниската цена - 8лв/л за екстра върджин....

  12. 12 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 4089 Неутрално

    До коментар [#9] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

    Ти не разбираш...! Не знаеш ли, че ГЕРБ подпомага дребният бизнес и малките производители? Остави я пропадналата Гърция. Добре, че тук не стана толкова зле, колкото е там! Голям късмет изкарахме, че Борисов ни спаси, да не паднем до нивото на Гърция! Нали така се хвалеше той...? :)

    Бивш tww09306483.
  13. 13 Профил на Дедо Крум
    Дедо Крум
    Рейтинг: 2155 Неутрално

    Коста д,Оро взимам от отдавна и съм доволен. Преди много,много, години продаваха в Халите в рибарския магазин в дъното вдясно едни кутийки гръцки зехтин заради емигрантите, ако някой помни. Зехтин с онзи вкус сетне никога не съм опитвал отново. Зехтинът трябва да люти леко .

    Дедо Крум
  14. 14 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4263 Неутрално

    Попадал съм на такива ментета в Кауфланд. Ама аз съм си виновен де, щото съм се блазнил от ниската цена - 8лв/л за екстра върджин....
    —цитат от коментар 11 на dma12587967


    Всеки се блазни от ниската цена. Досега съм обвинявал (мислено) фирмата-вносител, или която го е бутилирала. А може би отговорност трябва да носи и фирмата, която се е съгласила да бъде дистрибутор? В случая "Кауфланд".
    Но най-вече вина носят тунеядците от оторизираните държавни контролни организации

  15. 15 Профил на kut44494146
    kut44494146
    Рейтинг: 240 Неутрално

    Още преди няколко години в Италия гръмна огромен скандал с фалшификацията на зехтин. Имаше показани арести, карабинери, прокурори. запечатаха много складове и рафинерии. Оказа се че 90% от "италианския" зехтин не е италиански (а гръцки, тунизиски и др.), а поне половината не отговаря на етикета и има примеси, някои от които дори опасни за здравето.
    Така че съвет - италиански зехтин просто не купувайте!
    Най-добрия екстра върджин е от Гърция, но това не значи че всичко с гръцки етикет е ОК. Масовите марки, произведени от големи хранителни компании не са много качвествени, но поне не са отровни...
    И забравете за екстра върджин под 20л/литър в магазина. Борсовата exw цена за 20 тонна цистерна в момента е $4.6/л което си е 8 лева. Оттам насетне транспорт, бутилиране, надценки, ДДС...

  16. 16 Профил на olimpipanov
    olimpipanov
    Рейтинг: 1126 Неутрално

    Ама кажете ги кои са защо ги криете ... също магазина.

    Ама не смеете, а един хубав бойкот като им се спретне дора да са голяма верига може и да отидат в небитието или поне да си оправят далаверите.

  17. 17 Профил на arcanum
    arcanum
    Рейтинг: 3562 Неутрално

    зехтин само от Гърция, на място

  18. 18 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4263 Неутрално

    Всички зехтини съдържат свободни мастни киселини.
    За да бъде "екстра върджин" зехтинът трябва да съдържа под 1% от тези киселини (в България не съм виждал такъв).
    Ако е с повече от 1%, но под 1,5% ще е "файн върджин" (този етикет у нас не съм го виждал).
    Всичко над 1,5%, до 3,3% може да се определи като "върджин" (и него не съм го виждал).

    В страните от стария римски свят (Италия, Франция, Испания) се предлагат дори дегустации на зехтин, откриват се нотки на цитруси и касис, на артишок и пипер, на свежи ароматни треви - думи и фрази които могат да се чуят в избите не реномираните вина от Тоскана, Риоха, Бургундия, Прованс. Да откриеш тези аромати трябва да имаш фино небце (аз не успях), но поне успях да открия пикантния вкус в добрите зехтини, и вкусът на маслината разбира се.
    Подобни супер зехтини са много над 20 лв за литър, и ги предлагат само при производителите, или в специализирани магазини (не в супермаркет, тяхната клиентела търси по-евтини неща).
    Лошото е, че и зехтинът за 20 лв е съмнителен.

  19. 19 Профил на sasoss
    sasoss
    Рейтинг: 800 Неутрално

    До коментар [#15] от "kut44494146":

    Наистина?!
    Всъщност точно гърците са тези, които бутилират чужд зехтин.
    В испания цената на дребно е между 5 и 6 евро. Значи е фалшив всичкия.

  20. 20 Профил на Психонавт
    Психонавт
    Рейтинг: 557 Неутрално

    зехтин само от Гърция, на място
    —цитат от коментар 17 на arcanum


    И там трябва да се внимава, че са се изхитрили и мешат сл.олио и помас и го продават за екстра върджин

    ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
  21. 21 Профил на Yotce
    Yotce
    Рейтинг: 1234 Неутрално

    До коментар [#10] от "ТРОЛетарин":

    До коментар [#16] от "olimpipanov":

    Има линк към изследването, там си пише, при кои марки са открити проблеми.

  22. 22 Профил на Психонавт
    Психонавт
    Рейтинг: 557 Неутрално

    Зехтин и мед са едни от най-фалшифицираните хр.стоки в целия свят.

    https://www.businessinsider.com/common-fake-foods-at-grocery #olive-oil-7

    ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
  23. 23 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 1312 Гневно

    Откога бе, хора, зехтинът се превърна във важна съставка за българската кухня?!

    Смешни са всички онези "шефове" по разни ми ти телевизии, дето направиха "традиционни" за нашата кухня разни ми ти трюфели, сьомги, ципури, маскарпонета, моцарели и тям подобни???

    С думичката "шефе" на пазара се обръщат към клиентите си известните с ниската си култура "търговци". Шеф на български означава висшестоящ - директор и т.н. Другото се казва ГОТВАЧ!

    Ай, пляскайте минуси сега!

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  24. 24 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 5103 Неутрално

    Аз пък си имам мое биологично производство и не ми дреме !
    И със зехтина и с меда всичко е менте.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  25. 25 Профил на AModoMio
    AModoMio
    Рейтинг: 998 Неутрално

    До коментар [#13] от "Дедо Крум":

    Истинският зехтин не трябва да люти или да нагарча. Единствено трябва да се усеща вкуса на маслината.

    Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
  26. 26 Профил на traveler1
    traveler1
    Рейтинг: 884 Неутрално

    Аз пък си имам мое биологично производство и не ми дреме !И със зехтина и с меда всичко е менте.
    —цитат от коментар 24 на 'ΕΡΕΒΟΣ


    +
    От как си направих пътека до вашия край, не съм купувал и няма да купувам от нашите магазини екстра върджин зехтин с цена от 6 до 12лв /л., който всъщност е слънчогледово олио с естествени маслинени овкусители и оцветители. Е може и някакъв процент да има зехтин, но опрделено не е екстра, а и изобщо не е върджин.
    Апропо, ако някой иска да опита какъв кашкавал ядехме преди 30-40г. да отиде пак в северна Гърция и да си вземе истински кашкавал зрял поне 5-6м, а не като тая пародия дето се продава при нас, която всъщност е жълто сирене и няма нищо общо с кашкавала.

    ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
  27. 27 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1511 Неутрално

    Човешката лакомия е нещо, което не се е променило от библейски времена.
    На това обществото отговаря със строги закони, норми и правила за контролиране на лакомията на мошениците в интерес на останалото общество.
    Колкото е по-развито едно общество, толкова по-съвършени механизми създава за защита от естествената човешка лакомия за свръхпечалби веднага.
    Рапично или слънчогледово олио, оцветено в леко зеленко или кехлибарено, с (нагласен) мирис на най-хубав зехтин - ето това е имитацията. По-лошото е, че се осмеляват да смесват това с истински зехтин, и тогава се получава един микс ...
    Към момента, зехтинът е един от продуктите, масово имитиран и в Италия, и в Гърция, и в Испания. Там имитаторът подлежи на драконовски глоби и дълъг затвор. Добрата новина е, че известните марки се пазят от такава практика и предпочитат да вдигнат цената, но не и да им затворят бизнеса.
    В България тези механизми куцат сериозно, по-скоро още пълзят, но ще дойде време да проходят и да си стъпят на краката. За целта е необходимо подходящо правителство, а сегашното не е от тях.
    Ето защо препоръчвам "индивидуално спасение" чрез ограмотяване.
    Купувайте от утвърдени марки, макар и да са скъпи. Това е 99% добър изход.
    Купувайте от производител. Не винаги е най-доброто на вкус, но е истинско!
    Из цяла Гърция карам по мънички шосета из маслинови горички на отворени прозорци и току ти замирише силно на зехтин - маслобойната е наблизо, намалявам и се оглеждам внимателно за надписа "Елеургики", т.е. зетинджийница.
    Влизам в двора, казвам "Ясас" на някакъв човек, питам за "Ехете елеоладо?", той отговаря "Не, ехуме" и ме води вътре в халето, където има огромен варел от неръждаема ламарина с няколко тона зехтин. Сипва ми от канелката да го пробвам с парче хляб, казвам "Браво" и натоварвам в колата 16-литрова тенекия за 64Евро.
    Този зехтин е средно качество "екстравърджин". Няма претенции и цената е поносима като за ежедневно готвене. Хубавите гръцки зехтини със запазена качествена марка, с дълбок дъх и аромат са от о-в Крит. Най-често купувам Ладзимас, леко зелен, много дъхав, пазя си го за хубава салата.
    Ако търсим върхово качество обаче, търсете при производител някъде в Хърватско.
    Там е най-качественият зехтин в Средиземноморието, другият е в Тунис - мнение на най-добрите 100шефа на ресторанти в Европа.
    В Загреб, на пазара пред катедралата, на няколко места фермери продават превъзходен фермерски зехтин "маслиново улийе" от най-високата вкусова категория. Там имам една позната леля от остров Паг, която се прави всеки път, че ме познава или поне помни, че съм българин.
    Цената е 100куни за литър, това прави към 26лева литъра. Не го пропускам никога!
    И един окончателен съвет - никога не купувайте зехтин, пакетиран в България, с български надписи.
    Опасността да бъдете измамен е висока - такова е управлението у нас, байганьовско, хитровато-намигващо едно такова.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  28. 28 Профил на patrokalche
    patrokalche
    Рейтинг: 781 Неутрално

    Забрана и глоби за виновните. Ужас!

  29. 29 Профил на patrokalche
    patrokalche
    Рейтинг: 781 Неутрално

    До коментар [#11] от "dma12587967":

    Между другото в Австрия съм виждал екстра върджин за 4 евро литъра и то в реномирани вериги.

  30. 30 Профил на AModoMio
    AModoMio
    Рейтинг: 998 Неутрално

    До коментар [#15] от "kut44494146":

    И точно тогава се заяви, че зехтин под 10 евро не е истински. Преди 2 години подадох сигнал за именно такъв зехтин до КЗП за италиански зехтин който се продаваше в Лидъл, но в Италия бе забранен. Отговориха ми, че има сертификат и нищо повече. Затова си купувам зехтин само от производител, който познавам много добре. Преди време купих един от фирмата Del Alma и го върнах, защото горчеше много.

    Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
  31. 31 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 1312 Неутрално

    До коментар [#27] от "Торбеш":

    Добри идеи даваш, колега Торбеш, благодаря!

    А лелките от Паг са по-познати и по нещо друго, освен производството на зехтин - по плетените ковьорчета, т.нар. пажка чипка.

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  32. 32 Профил на dma12587967
    dma12587967
    Рейтинг: 1557 Неутрално

    Откога бе, хора, зехтинът се превърна във важна съставка за българската кухня?! Смешни са всички онези "шефове" по разни ми ти телевизии, дето направиха "традиционни" за нашата кухня разни ми ти трюфели, сьомги, ципури, маскарпонета, моцарели и тям подобни???С думичката "шефе" на пазара се обръщат към клиентите си известните с ниската си култура "търговци". Шеф на български означава висшестоящ - директор и т.н. Другото се казва ГОТВАЧ!Ай, пляскайте минуси сега!
    —цитат от коментар 23 на дедо Андро


    Шефе, що се дразниш? Като не ти харесват вносните манджи, не ги яж. Никой не те задължава.

  33. 33 Профил на kesh
    kesh
    Рейтинг: 3767 Неутрално

    Коста д,Оро взимам от отдавна и съм доволен. Преди много,много, години продаваха в Халите в рибарския магазин в дъното вдясно едни кутийки гръцки зехтин заради емигрантите, ако някой помни. Зехтин с онзи вкус сетне никога не съм опитвал отново. Зехтинът трябва да люти леко .
    —цитат от коментар 13 на Дедо Крум


    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++......и аз...........

    България НАД ВСИЧКО .....
  34. 34 Профил на moreee
    moreee
    Рейтинг: 2350 Неутрално

    До коментар [#4] от "hamiltonf":

    "Регионалния шеф за Бургас вече буквално ще се пръсне.."

    Тое е назначен от любимите ти герберасти, не го забравяй!

  35. 35 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 5394 Весело

    За ценители:

    https://zorbas-creta.com/product/golden-olive-oil/

    Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Noise, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
  36. 36 Профил на sasoss
    sasoss
    Рейтинг: 800 Неутрално

    Преди 10-12 години хубав екстра върджин в испания струваше между 2 и 3 евро. Сега е 6 евро. Продължавам да си го поръчвам от там. Доколкото ми е известно има някаква болест по маслинити и намалява добива. Затова расте цената.

  37. 37 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1511 Неутрално

    Откога бе, хора, зехтинът се превърна във важна съставка за българската кухня?! ...
    —цитат от коментар 23 на дедо Андро

    От ХИЛЯДОЛЕТИЯ "дървеното масло" е било масово употребявано у нас по пътя на размяната с гърците.
    В Атина, току под Акропола, в квартала Керамейкос, от Античността е било гробището на атиняни. Тогава труповете са се изгаряли и прахът е бил поставян в специални амфори, покрити с "червенофигурна" и "чернофигурна" живопис с ежедневни сцени от бита на хората тогава - сцени как работят и търгуват, как спортуват и как воюват, има дори и откровени еротични сцени.
    По сглобените от парчетии хиляди такива погребални амфори, историците черпят важна информация за живота на хората по ония времена.
    Многократно по такива амфори е изобразявана СЦЕНА НА РАЗМЯНА на амфора зехтин срещу амфора вино между трак с гугла на главата и някакъв от елините - траките са обменяли своето вино срещу зехтин в съотношение 1:1, което и днес впрочем е същото съотношение за равностойни по качество продукти. Елините са разреждали виното с вода, защото им е идвало силно и дори са създали съд - "киликс" за смесване на виното.
    Та, несъмнено зехтинът винаги е присъствал на трапезата на българите.
    Баба ми пазеше някакви отдавна мухлясали делви "от дървено масло" в мазата си.
    Комунистическият режим прекъсна това.
    Какво друго не прекъсна в нормалния живот на хората, нормалния търговски обмен изобщо, та да не ти отнеме и зехтина от трапезата?


    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  38. 38 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 1843 Неутрално

    С риск да предизвикам някой бригадир споделям, че за залата ползвам само нерафинирано слънчогледово олио "Дары кубани".

  39. 39 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 1843 Неутрално

    С риск да предизвикам някой бригадир споделям, че за залата ползвам само нерафинирано слънчогледово олио "Дары кубани".
    —цитат от коментар 38 на von_seeckt


    салата

  40. 40 Профил на anarhochristian
    anarhochristian
    Рейтинг: 1722 Неутрално

    Всички зехтини съдържат свободни мастни киселини. За да бъде "екстра върджин" зехтинът трябва да съдържа под 1% от тези киселини (в България не съм виждал такъв).Ако е с повече от 1%, но под 1,5% ще е "файн върджин" (този етикет у нас не съм го виждал). Всичко над 1,5%, до 3,3% може да се определи като "върджин" (и него не съм го виждал).В страните от стария римски свят (Италия, Франция, Испания) се предлагат дори дегустации на зехтин, откриват се нотки на цитруси и касис, на артишок и пипер, на свежи ароматни треви - думи и фрази които могат да се чуят в избите не реномираните вина от Тоскана, Риоха, Бургундия, Прованс. Да откриеш тези аромати трябва да имаш фино небце (аз не успях), но поне успях да открия пикантния вкус в добрите зехтини, и вкусът на маслината разбира се.Подобни супер зехтини са много над 20 лв за литър, и ги предлагат само при производителите, или в специализирани магазини (не в супермаркет, тяхната клиентела търси по-евтини неща).Лошото е, че и зехтинът за 20 лв е съмнителен.
    —цитат от коментар 18 на historama


    Екстра върджините на Елиа, задължително съдържат данни за киселинността на етикета върху гърлото на бутилката, виждал съм от 0.36 до 0.68. Минервата също са много добри. Принципно качествения гръцки зехтин е първи в света. Но какво има по нашите магазини е друг въпрос. Цвета трябва да зеленее, вкуса леко да нагарча, тества се с бял хляб, за да отвори вкуса. Някой горе каза за тенекиите от Гърция, това е решение.

  41. 41 Профил на anarhochristian
    anarhochristian
    Рейтинг: 1722 Неутрално

    До коментар [#10] от "ТРОЛетарин":До коментар [#16] от "olimpipanov":Има линк към изследването, там си пише, при кои марки са открити проблеми.
    —цитат от коментар 21 на Yotce


    Благодаря, не го бях забелязал. Златен си!

  42. 42 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1511 Неутрално

    С риск да предизвикам някой бригадир споделям, че за залата ползвам само нерафинирано слънчогледово олио "Дары кубани".
    —цитат от коментар 38 на von_seeckt

    Слънчогледовото олио е изобретено в Украйна, Руската империя в края на 19век.
    Там са започнали да отглеждат слънчоглед на двуметровите украински черноземи и добивите още оттогава са били изобилни.
    Известният химик Бутлеров е изнамерил начин за рафиниране на "подсолнечное масла" и продуктът е проходил оттам. У нас е дошъл с белогвардейците, някои от които са били крупни земевладелци и собственици на маслобойни.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  43. 43 Профил на von_seeckt
    von_seeckt
    Рейтинг: 1843 Неутрално

    До коментар [#42] от "Торбеш":

    Mерси за информацията! Спомням си едно време при баба ми на село само такова олио използваха, но не го купуваха, а от стопанският двор го вземаше. Неповторим аромат!

  44. 44 Профил на rincewind
    rincewind
    Рейтинг: 817 Разстроено

    И защо не пише кой лъже? Ако излъжа, примерно, не си платя данъците? Какво ще стане?

  45. 45 Профил на k.d
    k.d
    Рейтинг: 291 Неутрално

    Откога бе, хора, зехтинът се превърна във важна съставка за българската кухня?! Смешни са всички онези "шефове" по разни ми ти телевизии, дето направиха "традиционни" за нашата кухня разни ми ти трюфели, сьомги, ципури, маскарпонета, моцарели и тям подобни???С думичката "шефе" на пазара се обръщат към клиентите си известните с ниската си култура "търговци". Шеф на български означава висшестоящ - директор и т.н. Другото се казва ГОТВАЧ!Ай, пляскайте минуси сега!
    —цитат от коментар 23 на дедо Андро


    ++++++++++++++++

    и авокадо :) Да те допълня - казва се Майстор-готвач или Майстор.
    А причината за "шефовете", Св. Валентин, Хелоуин, "УАУ" и др. порнографии е че явно има достатъчно много сноби дето се правят на културни и ЕнтелЕгентни...

  46. 46 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1884 Неутрално

    До коментар [#23] от "дедо Андро":


    Откога бе, хора, зехтинът се превърна във важна съставка за българската кухня?! Смешни са всички онези "шефове" по разни ми ти телевизии, дето направиха "традиционни" за нашата кухня разни ми ти трюфели, сьомги, ципури, маскарпонета, моцарели и тям подобни???С думичката "шефе" на пазара се обръщат към клиентите си известните с ниската си култура "търговци". Шеф на български означава висшестоящ - директор и т.н. Другото се казва ГОТВАЧ!Ай, пляскайте минуси сега!
    —цитат от коментар 23 на дедо Андро


    С втората част съм напълно съгласен, т.н. шефове, са наистина готвачи, може би някои от тях и добри, но темата на материала и коментариите е друга - зехтина и неговото качество.
    Но зехтина си е хубаво нещо, особено когато е хубав. А фалшифицирането го правят производителите, но и веригите и големите супермаркети са длъжни да извършват контрол на продуктите които предлагат, иначе стават съучастници в това по същество престъпление. За родните контролни органи не ми се пише - нерде БАБХ, нерде ДАНС, нерде БНБ - едните ропускат боклуците с които е пълен пазара, другите "проспиват" милиони и милиарди ( едно КТБ ни стига) ама не им пука, получават си заплатките ( дето ние им ги даваме, при това оста добри), получават си и странични доходи, за дълбокия сън докато няКОЙ си врътка далаверите.
    А ние, дето плащаме сметката, за съжаление търпим, превиваме врат и псуваме като си пийнем.

  47. 47 Профил на doynov
    doynov
    Рейтинг: 268 Неутрално

    Заглавието е като за шок.
    Установила е че два зехтина помаче имат примеси...

  48. 48 Профил на асен георгиев
    асен георгиев
    Рейтинг: 931 Неутрално

    а какво правят високоплатените тунеядци от КЗК? чешат си макарите?

  49. 49 Профил на kut44494146
    kut44494146
    Рейтинг: 240 Неутрално

    До коментар [#36] от "sasoss":

    6 евро можеш да го купиш на място от познат. В магазина или е по-скъп или е менте.
    Специално Испания е най-големия производител на зехтин в света, но като цяло качеството им е ниско. Поради съвкупност от почви, климат и специфични сортове се получава така, че под 10% от производството им е екстра върджин - за разлика от Гърция където процента е почти 80%. По-голямата част от производството на Испания отива за нехранителни цели - например за прозводство на качествени сапуни.

  50. 50 Профил на niakoi_si
    niakoi_si
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    До коментар [#18] от "historama":

    Мааааалко преиграваш. То има и вина по 20000лв. бутилката, ама за всекиднвно и тези за 12лв. са ОК.

    Около 20те лева си има достатъчно качествен зехтин и в БГ. Качествен разбирай за салата, не за гурме извращения. Друг е въпроса, че българина е чул, че Екстра върджин е най-доброто и го ръга къде ли не, включително и в тигана, което пък е тотална тъпотия. Защото Екстра Върджина е подходящ единствено и само за директна употреба.

    3% наситени мастни киселини не са никакъв проблем за човек с нормален метаболизъм! В животинските мазнини са в порядък отгоре и какво, дай да ставаме вегани?

    Самото изследване на Активни потребители го потвърждава - от 20 проби, 2-3 не отговарят на етикета. Апропо вътре в изследването няма чак такава новина, каквато Дневник се опитва да ни представи - "леле изтровиха ни!"


  51. 51 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 9128 Неутрално

    Като е вреден, трябва да ни кажат марките и производителите. Защо ги крият.

  52. 52 Профил на niakoi_si
    niakoi_si
    Рейтинг: 2402 Неутрално

    До коментар [#46] от "tsvetko_51":

    Всъщност зехтина присъства на БГ трапезата от стотици години. Наричан е "дървено масло", естествено и тогава е бил вносен и скъп. Но не е нещо непознато, включително и за църковни нужди.

    А, че нерафинираното слънчогледово олио е също толкова добро е факт. Въпроса е, че както и нерафинирания зехтин, шарлана също е със доста специфичен вкус и на малко хора им понася. И реално е по-трудно да намериш нерафинирано слънчогледово, отколкото маслиново олио.

  53. 53 Профил на stenlyaka
    stenlyaka
    Рейтинг: 940 Неутрално

    Излиза , че има 3 опасни марки , според хим.анализ.
    Т.е , не се спичайте илзишно !
    Апропо , слънчогледовото масло е в пъти по-опасно !

  54. 54 Профил на kut44494146
    kut44494146
    Рейтинг: 240 Неутрално

    До коментар [#40] от "anarhochristian":

    С "Екстра върджините на Елиа" внимавай - точно за такива масла с неясен произход говореше някой по-нагоре. "Елиа" не е производител на зехтин, а собствена марка на дистрибуторска компания. Може да попаднеш на суперкачествен, може и да се опариш - зависи от партидата и откъде са я купили. Не случайно уж е гръцки, а в Гърция го няма :-)
    А за Минерва какво да ти кажа - все едно да кажеш че олинеза е лютеница или че данон е кисело мляко... Минерва са огромен хранителен холдинг и бълват промишлена продукция. Гръцките магазини са пълни с техните евтини марки - минерва, хорио, фаст, топ и др.

  55. 55 Профил на znaya
    znaya
    Рейтинг: 710 Неутрално

    До коментар [#23] от "дедо Андро":

    Дядо ми казваше оливия на олиото - познай с какво са готвели традиционно у дома му, извън преобладаващото масло. Вижте и на П. Р. Славейков рецептите - растителната мазнина е дървено масло навсякъде - зехтин иначе казано.

  56. 56 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4263 Неутрално

    До коментар [#13] от "Дедо Крум":Истинският зехтин не трябва да люти или да нагарча. Единствено трябва да се усеща вкуса на маслината.
    —цитат от коментар 25 на AModoMio


    леко тръпчив вкус, усещаш го на гърлото

  57. 57 Профил на Matematiks
    Matematiks
    Рейтинг: 412 Неутрално

    До коментар [#13] от "Дедо Крум":

    Купи си Филиппо Берио

    Италианският истински зехти е КЛАСИ над гръцкия! Дори и по киселинност само!

  58. 58 Профил на kut44494146
    kut44494146
    Рейтинг: 240 Неутрално

    До коментар [#55] от "znaya":

    Преди 100 години никой не е и чувал за друга течна мазнина освен зехтина. Причината - само от маслинки можаш да получиш лесно и в достатъчо количество масло чрез просто смачкване. Всички други известни ни сега масла - от слънчоглед, рапица, царевица и т.н. се получават след доста по-сложни производствени процеси и с помощта на химикали.
    Апропо мой далечен чичо е имал фабрика за слънчогледово олио (маслобойна) от 1930 до 1945. Произвеждал е малко количество шарлан, който е продавал на софийските баничарници и огромни количества олио, което са отивали директно в съседната сапунджийска фабрика, защото никой не си е и помислял да готви с него.

  59. 59 Профил на Matematiks
    Matematiks
    Рейтинг: 412 Неутрално

    До коментар [#27] от "Торбеш":

    Най хубавият зехтин е в Тоскана ! Само това ще те поправя ! Там е най балнсираният вкус между киселинност и аромат! Надолу на топло са много дъхави, но и много киселинни !
    Казвам ти го като човек брал маслините и носил ги на студено пресоване !

    Всичко друго ти е абсолютно правилно !

  60. 60 Профил на kut44494146
    kut44494146
    Рейтинг: 240 Неутрално

    До коментар [#57] от "Matematiks":

    Аман от "познавачи". Както писах по-горе италианските зехтини са предимо МЕНТЕ.
    Специално Filippo Berio не само че не произвеждат зехтин ( а е само марка под която се продава) а и са едни от най-големите мошеници. Дела срещу тях има не само в Италия, а и в САЩ. Обвиненията са общо взето две - това което продават за италианско всъщност е от Гърция и Тунис и освен това е пълно с боклуци...

    https://www.oliveoiltimes.com/olive-oil-business/north-america/filippo-berio-and-bertolli-class-action/45953

  61. 61 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 1964 Неутрално

    Това означава : купувайте си слънчогледово олио, за да не купувате отрова, защото няма как обикновения потребител да разбере дали този продукт е фалшив и особено ако тази новина се потвърди от Агенцията по храните.
    —цитат от коментар 5 на Voiko


    Посочи ми слънчогледово олио в БГ!!!!! Което да не е от 30 до 100% рапица??? Вече на мода е и микс с хидрирана палма!!! Та кое е 100% слънчогледово?

    Русия- проказата на планетата Земя.
  62. 62 Профил на abdulhazred
    abdulhazred
    Рейтинг: 879 Неутрално

    Нищо кой знае какво фрапиращо не виждам в теста.

    Скъпите екстра върджин масла са си ОК, дори и достъпното като цена с марка Била също.

    Фалшиви и с примеси от химикали са някакви кучи марки, за които никой не е чувал.

    Който е толкова тъп че да купува такива евтини боклуци за храна по-добре да мре и да не хаби кислорода на планетата!!

  63. 63 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 4263 Неутрално

    До коментар [#50] от "niakoi_si":

    написаното е повече като за "любопитно", а процентът на мастните киселини отразява качеството, вкус, нищо повече. Не се считам за маняк на тема здравословно, за гурме - Да, макар че все пак се ограничавам в рамките на бюджета ми.

    Имам информация, че в изискани ресторанти се предлагат различни зехтини за салати - не съм го виждал по разбираеми причини. Иначе си абсолютно прав, че хубавият зехтин не е за готвене, а за салати и предястия.

    В интерес на истината и слънчогледовото олио тип "шарлан" е много приятно, макар че няма аромата на качествения зехтин.

  64. 64 Профил на chichka
    chichka
    Рейтинг: 1964 Неутрално

    До коментар [#42] от "Торбеш":


    До коментар [#43] от "von_seeckt":

    Но не беше рафинирано, това е шарлан!

    Русия- проказата на планетата Земя.
  65. 65 Профил на aleks ivan
    aleks ivan
    Рейтинг: 2021 Неутрално

    За това: шарлан вместо зехтин. И по-евтино, и по-вкусно, и по-родно 😋 🇧🇬

    ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
  66. 66 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 4089 Неутрално

    До коментар [#18] от "historama":

    "... Лошото е, че и зехтинът за 20 лв е съмнителен ..."!

    Със спяща клетка, като БАБХ, няма как да е по друг начин! :)

    Бивш tww09306483.
  67. 67 Профил на kut44494146
    kut44494146
    Рейтинг: 240 Неутрално

    За това: шарлан вместо зехтин. И по-евтино, и по-вкусно, и по-родно 😋 🇧🇬
    —цитат от коментар 65 на aleks ivan


    За вкуса определено не съм съгласен - зехтинът спрямо шарлана е като манатарка спрямо култивирана печурка.
    Но ми е интересно откъде намирате български шарлан и на каква цена?

  68. 68 Профил на neadekvaten
    neadekvaten
    Рейтинг: 316 Неутрално

    .... италианските зехтини са предимо МЕНТЕ. Специално Filippo Berio не само че не произвеждат зехтин ( а е само марка под която се продава) а и са едни от най-големите мошеници. ....
    —цитат от коментар 60 на kut44494146


    В новата брошура на Фантастико (от 28.2) на стр.2 има реклама за намаление на Filippo Berio (750 мл) - 9,99 лв.

    И аз се прецаках в Т-Маркет - взех 1 л Clemente Enea ("екстра върджин", естествено; "гарантирано качество") за 8,99 лв.
    Само разваля вкуса на шопската.
    Отсега нататък ще го ползвам само за пържене на яйца, жабуркане и мазане.

    Благодаря на всички за информативните и полезни коментари.

  69. 69 Профил на evpetra
    evpetra
    Рейтинг: 1076 Неутрално

    До коментар [#23] от "дедо Андро":

    "Откога бе, хора, зехтинът се превърна във важна съставка за българската кухня?!"
    Много отдавна. Само че му казваха "дървено масло".

  70. 70 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 1734 Неутрално

    До коментар [#11] от "dma12587967":

    Мой човек, живея в Андалусия най-големия производител и износител на зехтин в целия свят.
    Купувам си зехтина директно от кооператива, който го произвежда от маслиновите гори около селото. кооператива е собственост на селото...

    До сега зехтин по-евтин от 4,50 евро литъра не съм виждал:)

    Модератора е неадекватен!
  71. 71 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 1734 Неутрално

    До коментар [#15] от "kut44494146":

    Гърция не се слави като производител на зехтин.

    Но и това нищо не означава. Има над 2000 сорта маслини. Има дървета маслинови, които са на по 1500 - 2000 години и дават плод.
    В един и същ район може да имаш няколко вида зехтин...

    Самият зехтин може да е доста различен даже от същото място само различна година на производство...

    Иначе има световно изложение на зехтин във Ню Йорк там се награждават зехтини всяка година във различни категории.

    https://nyoliveoil.com/

    Модератора е неадекватен!
  72. 72 Профил на evpetra
    evpetra
    Рейтинг: 1076 Неутрално

    Не знам дали методът ми за проверка на истинността на зехтина е достатъчно надежден, но аз го проверявам при минусови температури - ако се получи кристализация, зехтинът е истински.

  73. 73 Профил на bodensee
    bodensee
    Рейтинг: 481 Неутрално

    Хърватският зехтин е много мек и вкусен. И понеже тепърва ще пробива на международния пазар няма фалшификати.

  74. 74 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 11503 Неутрално

    Все едно сме кошче за отпадъци и ни заливат със стоки менте, а хората болни и дори не знаем от какво по напред да се пазим

  75. 75 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 11503 Неутрално

    Все едно сме кошче за отпадъци и ни заливат със стоки менте, а хората болни и дори не знаем от какво по напред да се пазим

  76. 76 Профил на sasoss
    sasoss
    Рейтинг: 800 Неутрално

    В магазина или е по-скъп или е менте.
    —цитат от коментар 49 на kut44494146

    Значи менте си купувам, защото още ми стои касовия бон. Дай Бог всекиму такова менте!
    И кафето от същата доставка е менте. Защото и то на същата цена. И, о, чудо! Има повече аромат от купеното в България за 30+ лева. Като вземете да ми се правите на големите експерти по всичко ми идва да ви тегля една... ама пусто неудобно.
    И между другото зехтина от познатите ще е много лош по вашите стандарти!!! Много, много. защото е един мътен.

  77. 77 Профил на himler
    himler
    Рейтинг: 552 Неутрално

    До коментар [#5] от "Voiko":

    Прая си. Тук обаче има нещо друго - хората гледар да купуват по-ефтино,. Качественият зехтин струва поме 35 лева литъра! Разбира се продаващите отрови трябва да са в затвор с тежка принудителна работа!

  78. 78 Профил на mop36557620
    mop36557620
    Рейтинг: 1378 Неутрално

    Има си линк към изследването на различните марки, но простият българин не обича да чете, а само да плюе ;)

  79. 79 Профил на Жълто паве
    Жълто паве
    Рейтинг: 1812 Неутрално

    Лично аз, едва ли ще попадна на менте. Обикновено си нося от Гърция а в БГ си отварям очите на 4. Повече ме е страх какви палми консумирам в ресторантите и са вложени в продуктите които купувам от магазина.

    Но винаги съм се чудил на хората даващи между 4 и 12 лв за зехтин, защо не си купят висококачествено слънчогледово олио. Аз даже не съм убеден в полезността на зехтина пред олиото. Струва ми се рекламно превъзнасяне, малко.

    Свободен архитект, урбанист и еколог!
  80. 80 Профил на Мърмор
    Мърмор
    Рейтинг: 1114 Неутрално

    А бе, хора, ние купувачите сме крайни потребители - не само на зехтин, а на всякакви стоки и услуги. Следователно - ние отнасяме всичко, т.е. ние сме жертвите, без които не може да функционира нито един бизнес. Мине се не мине - зехтин, мине се не мине - млечни продукти, погледнете и четете по щандовете с колбаси - половината си е едва ли не натурална кал, погледнете и четете по щандовете с бисквите, закуски и други тестени изделия - ами 90% от съдържанието директно е против всякакви здравни норми. Едно е сигурно - БАБХ пада от Марс, няма да коментира, ще прегледа резултатите, ще ... Поредното звено от празнословни нищоправци - както каза колега по-горе - само дебелеят. От десетилетия само "...нещо не е наред...", но "ще се оправим". Българска "ще" оправия.

  81. 81 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 763 Неутрално

    До коментар [#38] от "von_seeckt":

    С риск да предизвикам някой бригадир споделям, че за залата ползвам само нерафинирано слънчогледово олио "Дары кубани".
    —цитат от коментар 38 на von_seeckt

    Проблемът със слънчогледовото олио е, че хората (и особено европейците) консумират съвсем отскоро (от началото на 20 век) мазнини с толкова високо съдържание на Омега-6 (слънчогледово, царевично, соево и т.н.). Дотогава се консумират животински мазнини и растителни масла като зехтина, който съдържа основно Омега-9 и има под 10% Омега-6.

    За нашите земи най-традиционното растително масло е именно зехтинът, който се консумира от хилядолетия поради географската, икономическа и културна близост със Средиземноморието, като българите най-често са го наричали дървено масло. През османския период е бил още по-евтин и е изпозлван дори за осветление в лампите. Днес много хора не знаят, но следващата по популярност растителна мазнина е било ореховото масло (това е едно много полезно масло, защото съдържа доста Омега-3), което се е извличало много лесно в домашни условия (като се запекат малко орехите и се пресоват), а през Възраждането се появява дори индустриално производство на орехово масло.

    Слънчогледото олио навлиза у нас след ПСВ, когато за това спомагат и високите мита на зехтина, които налагат нашите южни съседки. Проблемът с маслата, които са съставени почти изцяло от Омега-6 е, че оптималното съотношение между Омега-3 и Омега-6 е 1:1, а приемливото 1:5, и превишаването на тази пропорция (в днешно време консумацията е 1:22) води до възпалителни процеси в организма, които спомагат за възникването на артрити, рак и всякакви други заболявания. Така че, ако си фен на слъчногледовото масло, вземай Омега-3 комплекс от аптеките, за да коригираш съотношението с Омега-6.

  82. 82 Профил на kumcho___valcho
    kumcho___valcho
    Рейтинг: 763 Неутрално

    До коментар [#18] от "historama":

    За да бъде "екстра върджин" зехтинът трябва да съдържа под 1% от тези киселини (в България не съм виждал такъв).Ако е с повече от 1%, но под 1,5% ще е "файн върджин" (този етикет у нас не съм го виждал). Всичко над 1,5%, до 3,3% може да се определи като "върджин" (и него не съм го виждал).
    —цитат от коментар 18 на historama

    Доста се престараваш. Ето ти един сайт с много зехтини под 1% киселинност, като има такива дори под 0,3%
    https://zorbas-creta.com/

    Между другото, екстра върджин зехтините с ниска киселинност имат по-висока точка на кипене, т.е. издържат на по-продължително пържене. Много хора не са наясно, че точката на кипене на зехтина дори е малко по-висока от тази на слънчогледовото олио. Просто повечето хора ползват само рафинирано олио и го сравняват с екстра върджин зехтин с по-висока киселинност. Ето таблица с температурата на кипене на различните видове растителни масла и съм извадил стойностите за зехтин и слънчогледово олио:
    https://jonbarron.org/diet-and-nutrition/healthiest-cooking-oil-chart-smoke-points

    Extra virgin olive oil - 160°C
    High quality (low acidity) extra virgin olive oil - 207°C
    Virgin olive oil - 216°C
    Olive pomace oil - 238°C
    Extra light olive oil - 242°C

    Unrefined sunflower oil - 107°C
    Unrefined high-oleic sunflower oil - 160°C
    Sunflower oil - 227°C
    Refined high-oleic sunflower oil - 232°C
    Semirefined sunflower oil - 232°C

  83. 83 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 1734 Неутрално

    До коментар [#79] от "Медиен манипулатор":

    "Аз даже не съм убеден в полезността на зехтина пред олиото"

    В държавите, в които хората масово използват зехтин, продължителността на живота е най-дълга, ако това нещо би ти подсказало...

    Убеден съм, че другите аргументи ще ти се сторят измислени:)

    Модератора е неадекватен!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK