Архитектурата като изкуство, или ако "Графа" беше улица във Франция

Александър Йончев - архитект

© Велко Ангелов

Александър Йончев - архитектАз свързвам архитектурата с изкуство, с творчество, затова е много важно архитектът да успява да изразява себе си. Искам, когато се обърна назад след 20 години, да видя, че съм оставил нещо стойностно.


Това са думите на млад архитект, който след няколкогодишна кариера в чужбина избира да се върне и да работи в България.


Александър Йончев израства в родния си град София и завършва 9-а Френска езикова гимназия. Казва, че няма конкретен момент, в който се е родило желанието му да стане архитект. От малък взима уроци по рисуване и се занимава с музика и смята, че това го е насочило към сегашната му професия.
Два детски спомена се открояват ясно, когато Йончев разказва за зараждането на желанието му да стане архитект - единият е свързан с рисуването, когато се учи на акварелна техника, прерисувайки традиционни български къщи от картините на акварелиста Яни Янев, а другият - с музиката, когато още 7-годишен участва на концерт в Софийската опера и балет. Запознанството му отблизо с "живота" зад кулисите повлиява силно на възприятието му за пространство.


От Франция до Италия и обратно


След гимназията Александър Йончев заминава да учи архитектура във френския град Сент-Етиен, близо до Лион.
Посещава често Париж и много сгради оставят трайна следа в съзнанието му. Една от тях е Националният център за изкуство и култура "Жорж Помпиду", който е "е в голям контраст с всичко, което се вижда, докато се стигне до него". От по-старите постройки го впечатлява Пантеонът. Определя го като "изключителен неокласицизъм и пример за изчистена архитектура".


След дипломирането си се мести да работи за архитектурно студио в Торино (Италия), където управлява проекти, свързани с клиенти от Южна Франция. След 2 години се изправя пред избор - да продължи или да търси развитие на друго място. Решава да се върне в България и да си даде "свеж старт". Почти веднага започва работа в студиото на архитект Атанас Панов, но след година и половина се отделя и със свои колеги създават собствено архитектурно студио. Кръщават го Simple Architecture.


Архитектурно ателие за всеки


Освен основната си работа, Йончев успява да реализира и друго свое желание съвместно с Френския институт в България. Той организира архитектурно ателие, за да помогне на курсистите да опознаят отделните области в архитектурата. Целта е да се запознаят най-общо с изкуството, което е превърнал в своя професия: "Гледам да им показвам много примери, за да знаят после сами какво да гледат".


На сбирките в ателието присъстват хора с различни желания - някои искат да учат архитектура и да видят разликата между отделните ѝ елементи, други идват от любопитство или страст към нея.


Йончев разделя часовете на две части - презентационна и практическа.


Александър Йончев - архитект

© Велко Ангелов

Александър Йончев - архитект


"Забелязвам, че когато ги провокирам да говорят след първата част, те се притесняват да изкажат мнение. Във Франция е много различно. Там се дава пълна свобода. И особено в моментите след презентация, хората не могат да си вземат думата един от друг. Тук не е така. Опитвам се да ги разчупя, но е много трудно. Виждам ги, че имат мнение, но се сдържат да го изкажат. Важно е те да могат да се изразяват, да дискутират", разказва архитектът.


Практическата част е свързана с изработването на макети по зададена тема. Например, Йончев поставя задачата да се проектира галерия, като предизвиква курсистите при правенето на макет да представят възможно най-много подробности от идеята си - от височината на таваните, до големината на санитарните помещения.


Ремонтът на "Графа" през погледа на архитект


Александър Йончев не харесва ремонта на централната софийска улица "Граф Игнатиев", който от месеци предизвиква спорове, но не е краен в оценката ки.


"Графът" преди беше тротоари, стъпенки и трамвайни релси. Идеята да се направи цялата тази преработка е всичко да се обедини - трябва да изглежда като един площад, а целта е пешеходецът да няма никакво затруднение да преминава от едно място на друго. Това нещо тотално се разбива, когато е направено така, както е в момента. Направих експеримента да наблюдавам как хората се движат по улицата в тези части, които са по-завършени. Направи ми впечатление е, че пешеходците се движат или по едната страна на тротоара, или по другата, но не и по линиите", разказва архитектът.


Обяснява, че по презумпция не трябва да се усеща разликата от това дали човек се движи по трамвайните релси или по настилка. Ремонтирано по този начин обаче "се губи ефектът, в който са вложени толкова много усилия".


Според архитекта големите плочи биха били по-добър вариант за обособяване на голямо пространство, отколкото сегашния - с малки павета, защото те създават рискове при качеството на изпълнение.


Йончев обяснява, че в началото бил настроен негативно към плочките на градината около църквата "Св. Седмочисленици", но това се променило, когато ги видял на живо. Сега определя шарката върху тях като плюс, защото ако са с хомогенна повърхност и не се наредят некачествено "дефектите ще бъдат силно видими".


Александър Йончев - архитект

© Велко Ангелов

Александър Йончев - архитект


Смята, че ако "Графа" беше улица във Франция, ремонтът ще да мине през същите етапи на проектиране, организация и одобрение, но обществото би реагирало много по-бурно при недостатъци, а властите - много по-активно при отстраняването им. "Французите имат дози идеализъм, който тук липсва", смята той.


Нестандартно за проблемите с трафика


Когато в Париж започват да се появяват проблемите, характерни за София в момента (големият трафик, затрудненото придвижване и липсата на комуникативност в града), се взима нестандартно решение, с което състоянието на френската столица се подобрява значително. Тъй като булевардите не могат да бъдат разширени, градът е разделен на микроцентрове. В тях има жилищна част, офис част и магазини в рамките на пешеходно разстояние.


За подобен пример Йончев дава и столицата на Дания - Копенхаген. Целта на града е до 2020 г. да мине изцяло на зелена енергия. За да бъде осъществена, се обособяват квартали, за които е изчислено, че всички места, посещавани от човек ежедневно трябва да бъдат на 5 мин. пешеходно разстояние. Така на мястото, където живее ще има бизнес сграда, училище, детска градина и магазини.


"Идеята на този тип квартал е да се позволи на хората да живеят абсолютно автономен живот само в него. Така няма да има значение дали човек ще живее в малко населено място или в 2 млн. град - ще се чувства спокоен и свободен"

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2914 Неутрално

  Много добър текст, страхотен младеж, жалко, че хората, вземащи политически и управленски решения не четат подобни/никакви смислени текстове.....

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  Ако беше във Франция - това е разликата. Там се мисли, а тук се бърза, само за да се усвоят едни пари. И да се печели от ремонтите на ремонтите, на ремонтите. И така безкрай.

 3. 3 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Микроцентровете като множества с център, не е нова идея. Проблемът тук, е че не могат да осигурят заетост/работа-останалото го има. Париж е друг свят.

 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  Ако Графа бе улица във Франция...ако България беше държава като Франция.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12313 Неутрално

  Интересни наблюдения. Автономията на французите в микрообщество е от времето на Льо Корбюзие и неговата моделна сграда в Марсилия

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Текстът наистина е добър , професионално написан , дава ценни идеи и в никакъв случай не е "хейтърски " ! Странно ми е само , че на този млад архитект му е харесал ЦЕНТЪРА ЖОРЖ ПОМПИДУ в Париж . Наистина е сравнително ново творение / от седемдесетте на 20 век /, но в никакъв случай не допринася за чара на Париж !

 7. 7 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1405 Любопитно

  " Ремонтирано по този начин обаче "се губи ефектът, в който са вложени толкова много усилия"."
  Уважаема Капитанска, а защо не попитахте, дали френските или италианските милиционери, могат да се налагат над архитекта-проектант и да разхвърлят разни стърчушки по пътя на хората, освен ако не се налага по антитерористични съображения?

 8. 8 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  И да и не. Като живэх във Франция се изумих как един междуселски път, който карах редовно и който беше в перфектно състояние беше преасфалтиран. Питах съседите и те спокойно " ами има бюджет за харчене". Та да не идеализираме запада, но съм съгласен че нещо по-централно а не междуселски път се гледа под лупа и никой няма да смее да прави Герберските изпълнения, които текат в идеалния център на София в момента и от една година вече...

 9. 9 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Той прави това, което все повече архитекти правят рядко или изобщо не правят, затова са и лоши архитекти - мислят не само за архитектурата, а и как тя влияе върху хората. С удоволствие бих посетила ателието му.

 10. 10 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Хм, шарените плочки пред Св. Седмочисленици му харесвали , защото шарките скривали дефектите.

 11. 11 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 923 Неутрално

  убу де ма гледам у сайта на студиото на момчето
  нема проекти на публично пространство
  а у българия има само един апартамент обзаведен и един проект за къща нереализиран
  https://www.simple-architecture.com/bg-ednofamilna-kushta-c-sofia

  ма убу говори де

 12. 12 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Микроцентровете като множества с център, не е нова идея. Проблемът тук, е че не могат да осигурят заетост/работа-останалото го има. Париж е друг свят.
  —цитат от коментар 3 на ''zms15783''


  Да нали,ние сме друг свят ,винаги различни!Само ,че както хората без да съзнават обичат болестта си, защото ги прави индивидуални и донякъде, оплаквайки се ,се чувстват значими, ето така е и с това там и тук.
  Каква е разликата с болестта и общественното самомнение??Нима ние трябва да изживеем всчички световни затруднения за да изпием после хапчето което ни се предлага днес???Решението е за всички ,но само по-умните го правят НАвреме.

 13. 13 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 412 Неутрално

  след коато прочетох за Помпиду
  и следата в съзнанието, спрях.
  аз като го разгледах, ме издразни жестоко.
  сори за Ренцо Пиано и Ричард Роджърс, любими
  са ми, ама това там е най-неподходящата
  архитектура в градски контекст, която съм жиждал.
  представи си ядеш торта гараш и изведнъж леко почва
  да ти прискърцва от пясък.
  и му харесвали плочките. ми мен ме дразнят, щото са като в кухнята.
  никакво мислене за църквата и изобщо контекста, казали му на оня иво
  панталеев от къде ще са плочките и тоя е козирувал на шебека борисов.

 14. 14 Профил на pamplemousse
  pamplemousse
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#11] от "bruno__dante":

  Ми не е точно така, може да не са България, но поне на сайта му има доста интересни неща - https://www.simple-architecture.com/bg-proekti.

  Освен това не знам какво очаквате, момчето изглежда младо и не виждам как може да има огромен опит. Но пък има хубави идеи и възгледи.

 15. 15 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Преди доста години, в началото на строителния бум, запитах познат архитект: Абе, не ви ли е срам да строите такива чудовищни недоразумения?
  И той ми отговори: Срам ни е, ама ако аз не приема, мутрата ще отиде при друг, който ще му изпълни всичките мегаломански простотии.

 16. 16 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#11] от "bruno__dante":Ми не е точно така, може да не са България, но поне на сайта му има доста интересни неща - https://www.simple-architecture.com/bg-proekti. Освен това не знам какво очаквате, момчето изглежда младо и не виждам как може да има огромен опит. Но пък има хубави идеи и възгледи.
  —цитат от коментар 14 на pamplemousse


  брато дали нещата са интересни е въпрос на гледна точка
  казвам че нема реализации само картинки и вътрешно обзавеждане
  ма интересното е :
  у студиото бачка и тато му (ВиК) и една дама Калинка Софиянска къде навремето земала обществена поръчка без обявление у община Ракитово
  та не знам

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на pamplemousse
  pamplemousse
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#16] от "bruno__dante":

  ОК - връзкарче е и за нищо не става. Да влиза следващия

 19. 19 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Поздравления към този млад човек! Дано има все повече такива хора със смела фантазия и такива, които фа им позволяват да реализират идеите си! "Забелязвам, че когато ги провокирам да говорят след първата част, те се притесняват да изкажат мнение. Във Франция е много различно. Там се дава пълна свобода. " Ето къде е големият проблем в България! Ако в училище те учат да говориш и питаш само правилните неща, то няма как да се развиеш като човек със самочувствие и безгранична фантазия! Затова и българите не са французи, а България не е Франция.

 20. 20 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Поздравления към този млад човек! Дано има все повече такива хора със смела фантазия и такива, които фа им позволяват да реализират идеите си! "Забелязвам, че когато ги провокирам да говорят след първата част, те се притесняват да изкажат мнение. Във Франция е много различно. Там се дава пълна свобода. " Ето къде е големият проблем в България! Ако в училище те учат да говориш и питаш само правилните неща, то няма как да се развиеш като човек със самочувствие и безгранична фантазия! Затова и българите не са французи, а България не е Франция.

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3267 Неутрално

  До коментар [#6] от doroteus

  Колега, на времето са спорели за Айфеливата кула. Сега, тя е символ на Париж. И аз не харесвам особено центъра. Помня и полемиката, когато го построиха. Нека мине още време. С това не искам да ти противореча. Новото поколение, има по-различен поглед по много въпроси. Някъде ще ударят десетката, другаде ще с грешат. Развитие.

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4048 Неутрално

  Много добър текст, страхотен младеж, жалко, че хората, вземащи политически и управленски решения не четат подобни/никакви смислени текстове.....
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Малко ме смущава желанието му човек да се чувства напълно еднакво ако е на пътя на трамвая или на тротоарите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Той прави това, което все повече архитекти правят рядко или изобщо не правят, затова са и лоши архитекти - мислят не само за архитектурата, а и как тя влияе върху хората. С удоволствие бих посетила ателието му.
  —цитат от коментар 9 на Victoria


  ++++++++++++++++++++++++
  Много точен коментар!Присъединявам се!

 24. 24 Профил на axy03600342
  axy03600342
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прекрасен млад професионалист отдаден на професията си, която явно е неговото призвание. Ето на такъв архитект бих поверил дома си. Адмирации и за първото място на международния конкурс за мемориал на такова световно значимо събитие, като края на първата световна война, за което прочетох на сайта на архитект Йончев. Нека има повече хора и професионалисти като него. Браво !
  http://www.simple-architecture.com

 25. 25 Профил на axy03600342
  axy03600342
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "pamplemousse":


  Не мисля, че е поредния връзкар. Да спечелиш първо място на международен конкурс във Франция трябва да си международен връзкар ;)
  https://www.simple-architecture.com/bg-memorial-hram-na-mira-franciq

 26. 26 Профил на pamplemousse
  pamplemousse
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#25] от "axy03600342":

  Коментарът ми беше ироничен отговор на друг пост

 27. 27 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 923 Весело

  До коментар [#25] от "axy03600342":Коментарът ми беше ироничен отговор на друг пост
  —цитат от коментар 26 на pamplemousse


  да де ама коуегата axy03600342 ака арх Йончев сам Той
  си е напраил профил сал да се самозащитава и рекламира и смета че требе да отбие сичката критика
  ногу смешно туй момче )))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK