Охранявани и разкрасявани - тоталитарните паметници във Варна продължават да тежат на бюджета

Паметникът на Съветската армия във Варна

© Община Варна

Паметникът на Съветската армия във ВарнаПаметниците във Варна на една "престъпна организация" и една "чужда сила, обявила война на България" ще продължат да бъдат "художествено осветени" и охранявани със средства от местния и централен бюджет. Това показва справка с тръжните книжа за възлагането на две обществени поръчки, обявени от областната и общинската администрации в града. Цитираните формулировки са от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен и в конкретния случай се отнасят за паметниците на Съветската армия и "борците против фашизма и капитализма" в града.


По 6 хил. лв. на година възнамерява да харчи Областната администрация във Варна за "жива охрана" и видеонаблюдение на Паметника на Съветската армия. Това показва обявление за възлагане на обществена поръчка, на обща стойност 71.2 хил. лв., публикувана на 22 февруари т.г. Останалата част от бюджета на поръчката е предназначен за охраната на сградата на самата Областна администрация на ул. "Преслав" №6 във Варна - 4 хил. лв., както и за още два държавни имота в местността Траката и с. Господиново - съответно 20.4 хил. лв. и 40.8 хил. лв.


В същото време друг тоталитарен паметник - т.нар. Пантеон на борците против фашизма и капитализма в северната част на варненската Морска градина, ще бъде художествено осветяван наред с други градски забележителности по обществена поръчка на обща стойност 91.2 хил. лв. годишно без ДДС.


Над 27 хил. "доброволци"
Паметникът на Съветската армия във Варна е изоставен и опасен от години. Заради огромното количество бетон, излято при строежа му в началото на 70-те години на миналия век, разрушаването му винаги е оценявано като прекалено скъпо, а проектите за превръщането му в сграда с културно предназначение така и остават само на хартия.


Паметникът е построен за 4 години между 1974 и 1979 г., като на него "доброволно" са работили над 27 хил. души. В него са излети повече от 100 хил. тона бетон, но цената на 23-метровата конструкция никога не е била обявявана. За нея могат само да бъдат правени предположения като се има предвид, че средства не са пестени нито за проекта, нито за строежа, нито за поддръжката му до 1989 г. За "вечния огън", горял в разпукан бронзов куб в подножието му, са били изразходвани по 4 бутилки газ на денонощие, а бронзовата врата към залите във вътрешността му е тежала 3.5 тона.


Три цветни качулки


През 2012 г., след като трите участнички в руската група "Пуси райът" бяха осъдени на по две години затвор в трудов лагер заради протестната си "пънк молитва" в московския храм "Христос Спасител", трите женските фигури върху лявото крило на паметника, високи по 11 м осъмнаха с разноцветни качулки, покриващи целите им глави. Те бяха същите като използваните от "Пуси райът" .


Женските фигури от Паметника на Съветската армия във Варна с качулки като руската пънкрок група "Пуси райът" през 2012 г.

© petel.bg

Женските фигури от Паметника на Съветската армия във Варна с качулки като руската пънкрок група "Пуси райът" през 2012 г.


Едва година по-късно стана известно, че качулките са били поставени от Пламен Горанов, който на 20 февруари 2013 г. се самозапали по време на протест срещу корупцията в местната власт във Варна.


Сега след сключването на договор за охраната на паметника Областната администрация във Варна ще плати 6 хил. лв. за неговото денонощно видеонаблюдение и всекидневното му обхождане.


Сватбени снимки на "Пантеона"


Друг паметник от тоталитарното минало на България, за който във Варна също се харчат пари, но този път от общинския бюджет, е т.нар. Пантеон. Той е открит на 6 ноември 1959 г. по повод празнуваната тогава и в България годишнина от съветската революция в Русия. Пълното име на "Пантеона" е "Паметник на загиналите борци против фашизма и капитализма от град Варна и Варненски окръг в периода 1923-1944 г.". До 1989 г. на почетен караул пред него бяха принуждавани да стоят средношколци, а младоженците във Варна трябваше да поднасят цветя и да се снимат за спомен пред него като част от сватбения си ритуал.


Сега - 30 години след 1989 г., общинската администрация във Варна продължава да отделя пари от бюджета си за художественото му и архитектурно осветление. Колко точно струва то, не е ясно, тъй като е част от общите разходи, които града отделя за осветлението на всичките си паметници. Тяхната сума е 91.2 хил. лв. годишно без ДДС.


"Достойни за почит", но на тъмно


Разходите, които държавната и местната администрация във Варна правят за двата паметника - на Съветската армия и на "Пантеона" в Морската градина, са трудно защитими и дори влизат в противоречие с гласувания през 2000 г. Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.


В неговия Чл.1 е записано, че "Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила (Съветския съюз и Съветската армия, бел. ред.), обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция".


В Чл. 3. на същия закон е записано, че комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен, а Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.


На това основание законът постановява, че "всички действия на лица, които през посочения период (1944 г. - 1989 г.) са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит".


В същото време справка в техническите спецификации към обществената поръчка за "Техническа поддръжка на ефектно, архитектурно осветление на територията на Община Варна" показва, че местната администрация не е включила в нея паметника на жертвите на тоталитарния режим у нас, намиращ се на бул."Сливница" само на стотина метра от кметство на града.

Коментари (274)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Мястото на всички тези комунистически мегаломански проекти много отдавна е в Музея на тоталитарните изкуства!!!

 2. 2 Профил на Муха Стръвница
  Муха Стръвница
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Че паметникът е грозен, грозен е. От друга страна това е единствената незастроена площ в квартала, където спортуват доста хора. Парк с грозен паметник срещу застрояване. ТИМ са му хвърлили око отдавна.

  :o)
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  "До 1989 г. на почетен караул пред него бяха принуждавани да стоят средношколци, а младоженците във Варна трябваше да поднасят цветя и да се снимат за спомен пред него като част от сватбения си ритуал."

  По-голяма измет и падение в цялата българска история от "нашите другари" и тяхната челяд, няма!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5637 Неутрално

  ".Охранявани и разкрасявани..." но не красящи.
  Изобщо "соц.паметниците" са безполезни котви, зашото не изпълняват основното си предназначение- да бъдат паметници (тоест да обединяват обществото, да са хармонични със средата, да казват истината и да не преувеличават, да създават пример за следване)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Не и докато ГЕРБ са на власт !!! А във Варна има и други фактори !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 225 Гневно

  Докога из България ще се шири това безумие на полезните идиоти? Докога истуканите на окупатори и местни терористи ще стърчат като символ на раболепието?

 7. 7 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не е виновна нито "престъпна организация" , нито "чуждата сила" , ВИНОВНО Е бездушното население на държавата ни. А защо е бездушно е сложен въпрос.....

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  Не можем да се отървем от тези болшевишки паметници построени от една престъпна комунистическа банда и не мога да разбера - това страх ли е,сервилност към Русия ли е или към електората,не ми се вярва да е от липса на пари.Това дори не е изкуство,а каменни тотеми на болшевишките диваци.

 9. 9 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 225 Любопитно

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "Визия за България" на нинова какво предвижда по случая?

 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Да пуснат едно конкурсче с награда за преоформяне. Може да издялкат некоя тиква. По-големичка ще е по-добре

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Не знаех , че във Варна има толкова много АРТЕФАКТИ , които да НАПОМНЯТ за едно ЖЕСТОКО , МРАЧНО И ПРЕСТЪПНО ВРЕМЕ , което трябва всячески да се изтрива от паметта като материален субстрат Редно е просто на въпросните "монументи" да се поставят вместо охрана и осветление - подробни обяснения в какви времена са "сътворявани " и за КОГО се опитват да "напомнят" ! ! Престъпление на управата е да се "грижи " за останки от една престъпна и античовешка "народна " власт !

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#9] от "rsw37525595":

  Не знам. Можеш да я питаш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Не може да развалиш нещо правено за вечни времена. Освен опит да се омаскарят-виж за това желаещите да се "докажат" не са малко.

 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  "Внуците на Хаджииванчо Пенчович", за които думата на Русия е по-правилна от българската история.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  За съжаление, винаги гледаме първо да разрушим, чак после се сещаме за по-добро печелившо приложение. Да, много от тези паметници са идейно надъхани, някои са грозни, трети - глупави. Но те са история. Добра, лоша, това няма значение. У нас, всеки смята, че историята започва от него, премахвайки по-старото. Грешим. "НАРОД, КОЙТО НЕ ПОМНИ ИСТОРИЯТА СИ, Е ОБРЕЧЕН НА ИЗЧЕЗВАНЕ". Казал го е умен човек.

 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#4] от "penetrating":

  Във цял свят е пълно с паметници от противоречиви исторически моменти. Но хората са ги пазят, за да помнят.

  В БГ единствения смислен паметник май ще е паметника на простотията. Ще е валиден, както за комунистическите кратуни, така и за постмодерните демократични умнокрасавци!

 17. 17 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Г-н Спасов, паметникът на съветската армия не се ли казваше паметник на българо-съветската дружба? Някакъв такъв спомен имам. Или бъркам?

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Весело

  Постороен с "доброволен" труд.

  Нека сега започне разрушаването му с доброволен труд. Бас държа че във фейсгрупата ще се запишат десетки хиляди, но с кирки в уречения час ще се яват само 3-4 човека.

  Ако не броим ония дето ще дойдат да берат железо. В тях ни е надеждата.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 20. 20 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Само говорим и нищо не правим. Не можем да чакаме Бойко, Фандъкова и други комунисти.

 21. 21 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov":

  Аз лично точно това искам. Да забравим унижението между 1944-89г.

  Най-срамната част от 13 вековната история на БГ.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 22. 22 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Всички паметници на окупатора да бъдат демонтирани, а ако от федерастията си ги искат ще им ги дадем срещу архивите, златния ни резерв и доплащане.

 23. 23 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2016 Разстроено

  За съжаление, винаги гледаме първо да разрушим, чак после се сещаме за по-добро печелившо приложение. Да, много от тези паметници са идейно надъхани, някои са грозни, трети - глупави. Но те са история. Добра, лоша, това няма значение. У нас, всеки смята, че историята започва от него, премахвайки по-старото. Грешим. "НАРОД, КОЙТО НЕ ПОМНИ ИСТОРИЯТА СИ, Е ОБРЕЧЕН НА ИЗЧЕЗВАНЕ". Казал го е умен човек.
  —цитат от коментар 15 на Vlado Nikolov

  Не е история, настояще е. "Съветската армия" още е тук, но под друга форма – армия от тихия руски фронт, политкомисари, нощни вълци и дневни вълци в овчи кожи. И докато има хора, които не приемат паметниците като история, която трябва да ни учи да не правим грешки, а ги приемат като фетиши, пред които да се прекланят (да се прекланят пред една чужда армия и държава), тези паметници ще носят само разделение. Да не говорим, че са в нарушение на закона. Но ние законите не сме свикнали да уважаваме, важно е да уважаваме окупаторите.

 24. 24 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 618 Весело

  Съгласен съм с автора. Тези паметници, за да не тежат на бюджета, трябва да се взривят, натрошат, лустрорат и декомунизират. Чак когато направим това бюджета на Община Варна ще излезе на излишък и ще имаме пари да сложим плочки на алеите на Морската градина. Ьа съжаление кмета Портних спи, както и партиите от "Демократична България". Те поне можеха да изкарат някоя декларация, митинг или протест, за да се спре това престъпно безобразие :)

  Бог да благослови Америка за България!
 25. 25 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Великите нации не се срамуват от историята си. И ние - Българите не трябва да се срамуваме от нея, а да приемем миналото си, да се поучим и направим изводите си, за да продължим по-силни!

  Разбира се, шайката на обичайните заподозрени - наследствените предатели от едно дребно, за изпълнено с омраза към нас малцинство знае това и не желае допускането му.
  Дали ще успеят, българи, зависи само и единствено от нас.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 26. 26 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#20] от "Ох леле":

  Моля, нека си имаме уваженията! Бойко, Фъндъкова, Цецка и Цецо са АНТИкомунисти!!!! Нима забравихте дедовците им?!?!?!

  Бог да благослови Америка за България!
 27. 27 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Очаквайте в близките години анексация на Варна след "референдум", в който местните ще призовът ВВП на помощ. На такива "граждани", това им се полага.

 28. 28 Профил на Стойка Петрова
  Стойка Петрова
  Рейтинг: 225 Любопитно

  До коментар [#2] от "doggy":

  Какви измислици говориш? Как някой ще хвърли око на паметник? Какво ще го прави после? Слез на земята моля те.

 29. 29 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#26] от "Günther":

  Техните дядовци са комунисти!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 31. 31 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 670 Неутрално

  А защо никой не отваря въпрос за "Димитровград"?
  Или за "Благоевград"?
  Защото вече 30 години на власт са наследници на БКП, маскирани по различен начин.
  А за руските агенти и ченгетата от ДС да не говорим.

 32. 32 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  Да, монументите на тиранията НЕ СА ПАМЕТНИЦИ. Не са и културна ценност. Комунистическият режим е обявен за престъпен и неговите символи нямат място като паметници, както нацистките символи.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#19] от "Медиен манипулатор":

  Кирките бяха, докато над България тегнеше съветско-руското робство.
  Вече го няма и има съвременни машини създадени от умни хора нямащи нищо общо със североизтока.

  Та лесно ще се разрушат тези паметници на окупаторите. Трябва само политическо желание.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Паметниците са част от историята ... Това е - друга история нямаме.
  :-) По същия начин можем да обявим за престъпно турското робство, византийското и римското владичество, както и диктаторските режими на тракийските царе ... и да разрушим всичко.
  Паметниците са да има ПАМЕТ !!! Разрушаването на паметници е гаранция, че историята ще се повтори - тя е учителка сурова и не прощава. За това е по-добре да има паметници - колкото и да струва , винаги е по-малко от кръвта жертвите 1923 -1944, за да не се налага опреснителен курс с нови жертви, а двете страни трябва да се помирят с миналото и да го оставят където му е мястото - в историята.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov":

  История на какво са тези паметници на окупатор би ли споделил?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Общинските съветници във Варна, БСП и ченгетата да дават пари от собствените си джобове за поддръжката на тази грозотия, а не да взимат от данъците на хората, защото иначе ще дойде режимът, който никога не е съществувал в България, но срещу който са се "борили" престъпниците на БКП.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 38. 38 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#13] от "''zms15783''":
  "За вечни времена" е доста дълго време....Той и комунизЪма трябваше да е за "Вечни времена", а се оказа мръсно, подло, кафяво, смръдливо, репресивно, тоталитарно, рубладжийско, майкопродавно лай..

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4417 Неутрално

  До коментар [#30] от "aleks ivan":

  Ти го каза !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#35] от "dark'star":

  Коя история да се повтори бе?
  Кой е бил по тиквите твоите да леят мегаломански супер скъпи за България купища бетон за величаене на държава окупатор?
  Съмнявам се, че сесесерци са налагали това нещо.
  По-скоро местните комунисти са искали така да се натегнат на малоумниците в Кремъл.
  В това няма никаква история, а само срам за България.

  Също като мавзолея. Два, три, пет, ако е нужно взрива и няма да ги има тия боклуци в Пловдив, Варна и къде ли не. По-малките могат да се преустроят в нещо нормално. Където не може багери и тротил. Просто е. Това не е българска история. Това е история на простотията на БКП болшевики.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Не можем да се отървем от тези болшевишки паметници построени от една престъпна комунистическа банда и не мога да разбера - това страх ли е,сервилност към Русия ли е или към електората,не ми се вярва да е от липса на пари.Това дори не е изкуство,а каменни тотеми на болшевишките диваци.
  —цитат от коментар 8 на chicago514


  Заслужават си паметниците , защото са наказали фашистките диваци "клали българите както и турчин не гине клал"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 42. 42 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Ченгесарницата, която държи част от властта в България не може да се раздели със символите на Русия. И всячески се чуди как да ги брани, понеже те за тях са почти свещени. Същевремено на 2/3 от хората подкрепят оставането в НАТО.
  Комбинацията от тези две неща, неизбежно превръща монументите в рисувателни блокчета

  15.02.1989 - 07.02.2018
 43. 43 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#39] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Според теб след като го е написал дали не е наясно, че са негови думи?
  Или се правиш на ударен, че ТИМ Варна е проруски израстък?

  Констатирането на очевАдни факти е доста глупаво като подход за трупане на коментари.
  Освен това аз съм тук и шанса ти днес е нулев.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  И колкото по-дълго ги държат тези паметници, толкова по дълго и по-жестоко ще се гаврят със соц паметниците, тези 2/3 подкрепящи члеснтвото ни в НАТО.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 45. 45 Профил на krasenoFski
  krasenoFski
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#30] от "aleks ivan":

  Е как не ти омръзна все едни и същи глупости да пишеш? В кварталната кръчма пред любителите на конспирациите може и да си вървежен с подобни съчинения, но тук просто ставаш за смях.

 46. 46 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#41] от "dark'star":

  Я спомени един, двама "фашистки дивака", които тия пияндета са наказали?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Трябва само политическо желание.
  —цитат от коментар 34 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира

  Ма какво говорите бе, другарю Росен? Та тези паметници са само химера, мираж, илюзия! Всички подобни бяха разрушени от великите "антикомунисти" на тов. Иван Вирданович Костов в периода 1997-2001, когато имахте пълно мнозинство. А принципният въпрос е - ако не са ви пречели тогава и сте ги оставили, защо започнаха да ви пречат сега? И защо, в най-кризисните години за България, когато хората гладуваха, пазаруваха с купони и магазините бяха празни, не ви се свидеха парите за поддръжка на руските грозилища, а днес, когато имаме рекордни бюджети и пари има за всички, изведнъж заревахте за някакви (общо) 100 000 лева? И то при положение, че се опитахте да отмъкнете царските конюшни за хиляда пъти повече пари - 10 000 000 лева? Значи радете десет милиона, ама се тръшкате за някакви сто хиляди? Щото не сте ги откраднали ли ви се свидят или има някаква друга причина?

 48. 48 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Дааа, носталгия по Тато, съветофилство и подмазвачество. В душите и градското пространство.
  "ГАРАНТИРАНО! ОТ ГЕРБ!

 49. 49 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Да си ги товарят и дОма. "не сме народ, а мърша", както е казал поета

 50. 50 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#35] от "dark'star":

  Колко паметници на турската армия и василевските войни имаме в България?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov":Аз лично точно това искам. Да забравим унижението между 1944-89г.Най-срамната част от 13 вековната история на БГ.
  —цитат от коментар 21 на Медиен манипулатор


  1944-1989 е най-великото време за 13 века - България е промишлена сила
  с благоденстващ народ = страна на инженери и космонавти

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#45] от "krasenoFski":

  Къде ТУК бе?
  Тримата каскета се съберете и се смейте на желанието ни да си изчистим държавата от паметници на окупатори, но си набий в главата факта, че вие сте не просто малцинство, а изчезващ вид.

  Ние ще си решим каква държава да оставим на децата си.
  Вие отдавна вече НЕ можете да вземате решения.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Чета как Спас пише против паметниците на комунягите и за малко да забравя как ги хвалеше във в. "Пролет" на БКП. Как се променят хората... и времената ... и идеологиите...

 54. 54 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#33] от "Reporter US":

  Тъй, тъй...! Даже и Цецка, Костов я предложи. Нали...? :)))

  Бивш tww09306483.
 55. 55 Профил на БонМиленоф
  БонМиленоф
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Аз пък мисля, че са атракция. А ако на този паметник се монтира стълба и площадка ще е още по-голяма атракция. От там гледката е великолепна

 56. 56 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Паметници на Васил Левски и други герои - максимум 2 метра високи, паметниците на съветските престъпници и идиоти - по 30 метра високи. Рубладжиите са отявени мегаломани, разсипници и унищожители на средства.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Като младо даскалче през 80-те, често ходех във Варна на курсове в института за усъвършенстване, близо до Почивка. Щеш не щеш, като решиш да отидеш до центъра, минаваш край тоя потискащ бетонен чукундур. Винаги ми е било неприятно. И толкова години варненци още крепят тоя кич.

 59. 59 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#35] от "dark'star":Колко паметници на турската армия и василевските войни имаме в България?
  —цитат от коментар 50 на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич


  Кои с василевските войни?

 60. 60 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#51] от "dark'star":

  Щом четири фалита за вас комунистите е най-великото време не ми се мисли какво ли ще е най-лошото.
  Таньо,
  твоите съсипаха държавата. Фалит обявихме бе. Не помниш ли? Луканов го обяви само два месеца след преврата.
  Няма как да обвиниш за това сушата, кишата мръсните империалисти.
  Купони, липса на ток през три часа.

  Затова тия стотици хиляди тонове бетон ще бъдат сринати, ако не може да се превърнат в нещо нормално.
  С мавзолея и мумията там решихме въпроса. Няма проблем да го решим и с тия бетонни грозотии напомнящи за окупаторите на България.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 375 Неутрално

  [quote#51:"dark'star"][/quote]

  Като знам какви иженери завършваме, ме е страх да отида на лекър...

 62. 62 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Натрошаване и за пълнеж на буни за спиране на ерозията и свлачищата и на тях комунетата да посрещат изгрева на 9.9.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 63. 63 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2882 Неутрално

  [quote#41:"dark'star"][/quote]
  Какво клане, бе? Разбойници, обиращи мандри, които полицията е преследвала. Ако някой тръгне да тормози хората сега, полицията какво, да бездейства ли?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 64. 64 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#33] от "Reporter US":

  Другарю "Reporter US", Данаил Кирилов, твоят кумир, стана през 1997 г. член на БСП и стана защитник на Жан Виденов в делото за предизвиканата от неговото правителство катастрофа. И докато правителството на ОДС се мъчеше по някакъв начин да закрепи националната валута, Данаил Кирилов спасяваше кожата на престъпника Виденов, а другарят Бойко Борисов разтриваше ушите на любимия му Тодор Живков.

  Дедо Крум
 65. 65 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1450 Весело

  До коментар [#59] от "von_seeckt":

  Василий втори Българоубиеца бе.
  Ти все не си разбрал, но пък от друга страна те приветствам, че питаш като не знаеш.
  Аз правя същото.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 66. 66 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  [quote#41:"dark'star"][/quote]

  Таньо, хубаво е да четеш книги. Ограмотява.

  1. Клаха народа си така, както и турчин не го е клал не е за "фашистите", а за 20 години по рано.
  2. Изречението е цитат от антиромата "Хоро" и продължава: "Клаха народа си както и турчин не го е клал......., като по-голяма вина за това имаха тези майцепродавци, които хвърлиха народа в тази братоубийствена война, отколкото защитниците на закона.
  3. В България фашизъм не е имало. Фашизъм има само и единствено в Италия.
  4. Руснаците не са срещнали съпротива в България и не знам кого са клали. България капитулира незабавно - клали са хора, които не са им са се съпроптивлявали само.
  5. Не ти ли е поне малко тъпо, че това 10 годишната ми племеница го знае, а аз ти обяснявам неща, които се учат в началното училище като на умствено изостанал?
  Нямаш ли поне грам самоуважение и чест?

  15.02.1989 - 07.02.2018
 67. 67 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Като младо даскалче през 80-те, често ходех във Варна на курсове в института за усъвършенстване, близо до Почивка. Щеш не щеш, като решиш да отидеш до центъра, минаваш край тоя потискащ бетонен чукундур. Винаги ми е било неприятно. И толкова години варненци още крепят тоя кич.
  —цитат от коментар 58 на man_un


  Вземай една кирка и отивай да го буташ!

 68. 68 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#33] от "Reporter US":

  Я се скрий бре успореден на мутирал хиперкуб. ГЕРБ управляват във Варна от години. Сега ГЕРБ са решили да харчат пари за въпросните грозни монументи. Не умно-красавците, не камунистите, не костовистите и седесарите...а ГЕРБ.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 70. 70 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#33] от "Reporter US":

  Изобщо, другарю "Reporter US", пъхни се в комунистическия клозет, от който си изпълзял и пусни водата след себе си.

  Дедо Крум
 71. 71 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#57] от "Reporter US":

  А бе Мозък. Тоя си е от твоите.
  Не разбираш ли, че е сарказъм това, което е написал.

  Как може паметник да се лустрира? Думата знаеш ли какво значи?
  А как да се декомунизира?

  САРКАЗЪМ. Беги да четеш що е то сарказъм.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 72. 72 Профил на БонМиленоф
  БонМиленоф
  Рейтинг: 20 Весело

  До коментар [#56] от "Burn":

  Ти май не си посещавал паметника в Шумен - Създатели на българската държава?
  Едно време бетон се е леел на поразия ;)

 73. 73 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  До коментар [#59] от "von_seeckt":

  Василевс = това което негрмотните даскали в началното наричат "Византийски император" Няма да се отплесвам, защо не е вярно, но василевските войни - войните, които са се били за василевса, които превземат България през 1018г.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 74. 74 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 618 Весело

  До коментар [#29] от "Ох леле":

  Лъжеш, мръсник! Комунистите утрепаха дедпвците им!!!! Цецка дори плака на телевизора по време на предизборната кампания, когато разказва! Как не те е срам да лъжеш така като шумкар?!?!?!
  #ЛУСТРАЦИЯ трябва на такива като теб със ЗАКОН приготвен от Дани Кирилов!!!

  Бог да благослови Америка за България!
 75. 75 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#69] от "aleks ivan":

  Не е съгласен. Не е съгласен да се съборят паметниците на окупаторите.
  Не е съгласен да се разчува, че ТИМ си е свързана с руснаците.
  Нищо не му харесва, но го е страх в прав текст да го напише и затова усуква.
  Отдлено, че му е нужно да трупа коментари незнайно защо.
  Или пък знайно.
  Виж коментара му № 5. Пак се мъчи да пъхне ГЕРБ в този 30+ годишен проблем с паметниците на окупаторите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 76. 76 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Тези, които извършват вандалски актове, поне един от тях да е бил глобен? Да си бръкне в джоба и да плати това, което е натворил? Май няма такива!

  Мърфи е оптимист!
 77. 77 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#35] от "dark'star":

  Това е - друга история нямаме.
  :-) По същия начин можем да обявим за престъпно турското робство, византийското и римското владичество,

  По твоята "логика" да запаметим и турското, и византийското!
  Вдигаме /защо ли предшествениците ни са пропуснали/ паметници на Баязид, Василий българоубиец... Нататък ти си продължи!
  Кръщаваме някои по-големички градчета на Осман великолепни и си ги охраняваме и осветяваме!
  Нъл тъй Бай, както ти казват.
  Много сте прости, комунетата!
  Много, но и нагли!

 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3623 Неутрално

  До коментар [#57] от "Reporter US":

  Като нямаш нищо за казване, защо се навираш между шамарите?
  Само фактът, че защитаваш паметници на руските навлеци в България или онзи на двамата крадци (виж как се ослушват като лалугери с пълни бузи), нарекли се борци против фашизма, те слага директно между другарчетата ти.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Тези комунистически паметници, както и паметниците на американските летци бомбандирали София са позор за нашата държава с истинско име Циганистан!
  Бившият съветски съюз уби България! Но виновен е и народа - ъолкова много русофили! Всъщност трагедията на България са били и в момента са русофилите!

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  До коментар [#56] от "Burn":Ти май не си посещавал паметника в Шумен - Създатели на българската държава?Едно време бетон се е леел на поразия ;)
  —цитат от коментар 72 на byj12599378


  Прав си, че едно време се е леел много бетон (в периода 1944 - 1989 г.)

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 82. 82 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 357 Неутрално
  До коментар [#2] от "doggy":

  Че паметникът е грозен, грозен е. От друга страна това е единствената незастроена площ в квартала, където спортуват доста хора. Парк с грозен паметник срещу застрояване. ТИМ са му хвърлили око отдавна.
  —цитат от коментар 2 на doggy


  Значи, само грозното бетонно капище на окупатора спасява малкото останала зелена площ от мафиотските строителни мераци. Зер и мутромилиционерите имат сантименти. Много добре знаят от къде произлизат и с какво са свързани. С дедовците им кашкавалокрадци.
  Клета майка България!!!

 83. 83 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1450 Весело

  До коментар [#47] от "Reporter US":

  На моменти си весел луд. Затова ще ти отговоря.
  Поста ти е пълен с противоречия.
  По купонната система и фалита на България ДСигурност имаше пълната власт в България.
  Как да сме отговорни ние за това време?

  Сега да те нахраня за Иван Костов.
  Иван Костов имаше да сътворява България от нищото. Съсипана напълно и фалирана банкова система. Съсипани ВСИЧКИ предприятия и фирми. Предвидливо съсипани от ДСигурност за да може после да бъдат купени от другарите за без пари.

  Та проблема остана сега, да. Сега е време вече да разкараме срамният бетон лят от проклетите комунисти в чест на окупаторите на България за половин век.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 84. 84 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#57] от "Reporter US":Като нямаш нищо за казване, защо се навираш между шамарите?Само фактът, че защитаваш паметници на руските навлеци в България или онзи на двамата крадци (виж как се ослушват като лалугери с пълни бузи), нарекли се борци против фашизма, те слага директно между другарчетата ти.
  —цитат от коментар 78 на Храбър


  Ма нищо не защитавам бе, другар "умен". Питам защо същите паметници не ви пречеха, когато имахте пълно мнозинство в НС и можехте да приемете закон за тяхното премахване, а започнаха да ви пречат 18 години по-късно, когато подарихте на БСП 40 депутата, за да имат 80 и да са значителна опозиция? Защо не ви пречеха тези паметници по времето на царя, станишев, Орешарски, а започват да ви пречат само когато ГЕРБ са на власт? Дали не се опитвате, плюейки по ГЕРБ, да върнете на власт партията-майка БСП, или аз нещо неправилно схващам ситуацията? Я сподели сега, да ни покажеш колко си умен, освен пословичната ти храброст де...

 85. 85 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#22] от "minuva4a":

  Ако руските фашаги ни върнат всичко, което са ограбили от нас, то България ще бъде на излишък поне 20 години!

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 88. 88 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#47] от "Reporter US":На моменти си весел луд. Затова ще ти отговоря.Поста ти е пълен с противоречия.По купонната система и фалита на България ДСигурност имаше пълната власт в България.Как да сме отговорни ние за това време?Сега да те нахраня за Иван Костов.Иван Костов имаше да сътворява България от нищото. Съсипана напълно и фалирана банкова система. Съсипани ВСИЧКИ предприятия и фирми. Предвидливо съсипани от ДСигурност за да може после да бъдат купени от другарите за без пари.Та проблема остана сега, да. Сега е време вече да разкараме срамният бетон лят от проклетите комунисти в чест на окупаторите на България за половин век.
  —цитат от коментар 83 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Ааа, били сте много заети да подарявате предприятията на червените си ортаци и рафинерията ни на Путин, та затуй не сте сколасали да съборите паметниците, викаш. Е верваме де, верваме...

 89. 89 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2016 Весело

  Дааа, носталгия по Тато
  —цитат от коментар 48 на zaki

  Както каза един банкер (не му пиша името, да не му правя реклама), няма носталгия по социализма, има носталгия по хормоналните нивА.

 90. 90 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Гневно

  ЗАКРИВАЙ паметниците на окупаторите!!!!

 91. 91 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Кой направи паметниците? Бившите комунисти, днешни атлантици.

 92. 92 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  До коментар [#35] от "dark'star":Колко паметници на турската армия и василевските войни имаме в България?
  —цитат от коментар 50 на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич


  Из Стара Загора само статуи на императори и колони с надписи за императори да търсиш - така си стояха по улиците, сега сигурно са в музея. ИМА в изобилие !!!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 93. 93 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Комунизите/рубладжиите навсякъде са мегаломани, румънският парламент е поне 20 пъти по-голям от българския, в болната глава на комуниза е да строи големи неща, които после да гълтат много пари за поддръжка и когато това стане невъзможно, всичко фалира и идва време за събаряне.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 94. 94 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  [quote#41:"dark'star"]
  —цитат от коментар 63 на Николай Колев
  Какво клане, бе? Разбойници, обиращи мандри, които полицията е преследвала. Ако някой тръгне да тормози хората сега, полицията какво, да бездейства ли?[/quote]

  ТЕ победиха заедно с Британия , СССР и САЩ ... а вашите загубиха войната !
  Оскверняване паметта на загиналите антифашисти трябва да е подсъдно.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 95. 95 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#15] от "Vlado Nikolov":

  Но същият УМЕН ЧОВЕК едва ли е мислел , че НЕ трябва да си познаваме в детайли ИСТОРИЯТА МЕЖДУ 1944 И НОЕМВРИ 1989 Г. !

 96. 96 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  [quote#94:"dark'star"][/quote]

  В България никога не е имало фашизъм, но дрогите от БСП могат да го докарат в България като противодействие на безобразията им.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 97. 97 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  Вместо да разрушим комунистическите паметници и тези на съветската армия , ние даваме пари да ги съхраняваме и поддържаме в разрез със закона , който обявява комунистическия режим за престъпен. Това го правят съветниците във общинския съвет на Варна с гласовете на ГЕРБ и БСП, което е още едно доказателство , че тези две партии са двете страни на една монета, клонове на БКП, дефинирана по живковската конституция като единствената, която може да се допусне до властта.
  Докато комунистите продължават да управляват България , за никаква декомунизация не можем да говорим.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 98 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  До коментар [#41] от "dark'star":Я спомени един, двама "фашистки дивака", които тия пияндета са наказали?
  —цитат от коментар 46 на Росен съм аз а Путлер ще капитулира


  Народния съд над военнопрестъпниците малко ли ти е като списък ?!
  ... и е по искане на англоамериканците - тях питай кой точно за какво

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 100. 100 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  Някъде преди време бях чел , че средствата , които комунистическа България е изразходила за строеж на комунистически и съветски паметници се равняват на стойността на около 350 километра магистрали плюс стойността на пътните тунели под Шипка , Петрохан и Троян-Кърнаре.
  Огромни средства за реклама и възвеличаване на комунистическото съветско господство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK