Кратки новини: Мъж е пребил жена си до смърт във Варна

Кратки новини: Мъж е пребил жена си до смърт във Варна

© Георги КожухаровКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Светият Синод дари консумативи за детска клиника


Парите за дарението на клиниката по детска онкохематология към болница "ИСУЛ - Царица Йоанна" са събрани от кампанията "Деца рисуват за деца - 2018 г." Кампанията се проведе за втора поредна година, а в тазгодишното издание бяха събрани над 5000 лв. от две благотворителни изложби през 2018 г.


Изменя се наредбата за прилагане на схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"


На заседанието си днес правителството прие изменения в Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Промените целят да поставят в равноправно положение всички заявители в двете схеми, като се въведе нов ред за кандидатстване.
Съществуващите актове за одобрение на заявителите по тези схеми са с различен срок на действие - със срок до 3 години. Настоящите промени целят да не се допусне да има за дълъг период от време доставчици, които са получили одобрение по различни режими, като същевременно не бъдат нарушени доставките в рамките на текущата учебна година.


Държавата гарантира с до 50 млн. лв. студентски кредити през годината


Финансовата подкрепа се изразява в гарантиране на главницата и лихвите по кредитите на студентите и докторантите, съобщава пресцентърът на Министерски съвет. В Закона за кредитиране на студентите и докторантите (ЗКСД) договорените кредити са гарантирани от държавата до тяхното пълно погасяване.
Държавата е подписала договори за студентски кредити с "Банка ДСК", "Райфайзенбанк", "Алианц Банк България", "Юробанк България", Първа инвестиционна банка и Българо-американска кредитна банка.


Росен Желязков ще ръководи българската делегация в българо-македонската комисия


Комисията ще заседава в периода 6-7 март 2019 г. в Скопие, председател от македонска страна ще е министърът на икономиката на Република Северна Македония Крешник Бектеши, съобщава правителствената пресслужба. Основните теми в първото заседание на комисията за икономическо сътрудничество ще е изграждането на транспортна и енергийна инфраструктура. В дневния ред са включени още въпроси от двустранното икономическо сътрудничество в области като търговия, инвестиции, селско стопанство и др.


Владимир Зарев е предложен за орден "Стара планина"


Правителството предлага на президента да издаде указ за награждаване на Владимир Зарев с орден "Стара Планина" - първа степен, за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството, съобщи правителствената пресслужба. Владимир Зарев е автор на осемнадесет книги, дванадесет от които романи, между които националният епос - трилогията "Битието", "Изходът" и "Законът", "Разруха", "Светове", "Лето 1850", "Поп Богомил и съвършенството на страха", "Хрътката", "Хрътката срещу Хрътката", "Орлов мост". Негови творби са превеждани в Германия, Русия, САЩ, Чехия, Турция, Полша, Унгария, Румъния, Украйна, Сърбия, Хърватия, Албания и др.


Кабинетът одобри промени в Закона за концесиите заради летището


Кабинетът одобри промени в Закона за концесиите, мотивирани с подобряване на правната среда при възлагане на процедури за концесия. Посочва се и че се прилагат по-добре директиви на Европейската комисия в тази област. Измененията всъщност се наложиха от нежеланието на големи компании да кандидатстват за концесията на летището в София, което наложи и многократно отлагане на срока за приемане на оферти. Сред промените е тази, която засяга отговорността на инвеститори, които участват съвместно в проектни компании. Според сегашните текстове инвеститорите в проектната компания отговарят за всичко, практиката по света е рискът да се носи от специално създадената компания. Повече за това четете тук.


"Гранд Енерджи" ЕООД поема концесията за въглища в "Бобов дол"


"Гранд Енерджи" ЕООД ще поеме изцяло правата и задълженията по концесионния договор за добив на въглища от участък "Бобов дол" на находище "Бобовдолски въглищен басейн", реши кабинетът в отговор на уведомление от настоящия концесионер - "Въгледобив Бобов дол" ЕООД, за тази промяна. Към "Гранд Енерджи" ще бъде отправено също предложение за промяна на клаузите в концесионния договор, свързани с предоставянето на банкова гаранция. До момента исканата банкова гаранция покриваше 50% от паричните задължения на концесионера, занапред изискването е да покрива изцяло всички. "Въгледобив Бобов дол" е собственост на "Въгледобивна компания", която пък е собственост на британската Carlington Ltd. Компаниите обаче се свързват с Христо Ковачки, посочва "Капитал".


Кабинетът прекрати концесията за плаж "Сарафово"


Правителството едностранно прекрати договора за концесия на плажа "Сарафово", сключен на 7 септември 2000 с "МАТ" ООД. Прекратяването е в резултат на нарушения на договора от страна на концесионера, което е установено при проверки.


Мъж е пребил жена си до смърт във Варна


41-годишният Борислав Н. е бил привлечен като обвиняем за убийството, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, съобщи "Нова телевизия", като цитира апелативната прокуратура във Варна. Двамата били в развод. За поредна вечер между тях избухнал скандал, който продължил с жесток побой над 40-годишната жена.


След като оставил съпругата си в безпомощно състояние, мъжът позвънил на майка си и я повикал да иде, за да му помогне да изнесе багажа си. След това двамата напуснали жилището, без да се интересуват за състоянието на пребитата жена. Аутопсията показала, че смъртта е настъпила от масивен кръвоизлив в мозъка, причинен чрез множество удари в главата със или върху твърди тъпи предмети. Малтретираната жена е подавала няколко жалби за домашно насилие срещу съпруга си през годините на брака им.


Днес е Денят за борба с агресията в училище


Всяка година в последната сряда на февруари се отбелязва Денят на розовата фланелка в знак на солидарност с тормозените в училище деца. Инициативата е от 2007 г., когато две момчета в Канада застават в подкрепа на свой съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. На следващия ден момчетата купуват розови тениски и ги раздават на всички в училище, които имат смелостта да ги облекат.


Задържана е група имотни измамници


Според специализираната прокуратура четиримата задържани са извършили измами с 23 имота в София, като жертвите им са самотни възрастни хора, както и такива с психически отклонения. В групата участва и бивш нотариус, който е с отнети права заради участие в предишни имотни измами.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK