Съд намали на 50 хил. лв. обезщетението за бившия здравен министър Божидар Нанев

Божидар Нанев

© Цветелина Белутова, Капитал

Божидар НаневАпелативният съд преоцени на 50 хил. от първоначално определените 100 хил. лв. за съсипаната кариера на бившия здравен министър Божидар Нанев, съобщава сайтът lex.bg. Според мотивите на съда съдебният процес, в който беше оправдан по обвинение за неизгодна за държавата сделка, не се е проточил и не е повлиял на здравето му, което е причина обезщетението да бъде намалено наполовина.


В края на миналата година Нанев осъдил прокуратурата на първа инстанция за обезщетение от 100 хил. лв. за неимуществените вреди, които му е нанесло делото за сделките за антивирусния препарат "Тамифлу", по което беше оправдан преди 5 години,


Бившият здравен министър заведе делото срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), като твърди, че процесът срещу него е сложил край на лекарската му практика в България и на политическата му кариера, тъй като е емигрирал във Франция. Освен това той описва колко тежко е преживял незаконното обвинение и това, че болната му майка е починала, преди да разбере, че е невинен, а той се чувствал виновен за смъртта ѝ.
Апелативните съдии са съгласни с изводите, че политическата кариера на Нанев е претърпяла пълен крах, тъй като преди да бъде обвинен, е бил председател на Българския лекарски съюз и министър на здравеопазването.
В мотивите си за определяне на обезщетението съдът пише още, че под внимание е взет високият пост, който Нанев е заемал, и широкото медийно отразяване на делото срещу него, като подчертава, че в такъв случай вредите са по-тежки, но делото е продължило по-малко от 3 години и няма доказателства да се е отразило на здравословното състояние на Нанев.


Обвиненията срещу Нанев бяха, че в края на 2009 г. е сключил договор за доставка на лекарството срещу свински грип "Тамифлу" с фирма "Рош България", вместо да се възползва от офертата на Здравната служба на Великобритания, и от това са настъпили вреди за около 2. 4 млн. лева от разликата между двете офертни цени. Тогава Нанев обясни, че при обявена световна пандемия България е трябвало да осигури препарати за поне 1 млн. души от населението, а в страната имало около 100 000 опаковки, без да са предвидени пари за повече за текущата година.


Договорът с "Рош" бил за доставка на 200 000 дози и за отложено плащане през 2010 г., когато вече ще са планирани и пари в бюджета. В същото време офертата от Великобритания включвала незабавно плащане плюс транспортни разходи, а освен това имало опасност лекарствата да са с изтекъл срок на годност на следващата година и след това да се плаща за унищожаването им. Затова и в министерството били на мнение, че офертата е неизгодна. Освен това към края на 2009 г. вече нямало ръст на заболеваемостта. Страната обаче е трябвало да бъде подготвена и за втора вълна, каквато имаше, и закупените лекарства тогава влязоха в употреба.


Съдът мотивира оправдателната присъда за Нанев, като прие, че несъмнено отложеното плащане е по-изгодно от предварителното и е от особено значение при спешна нужда от закупуваната стока, като дори и приемането на по-висока цена би било оправдано. На две инстанции съдилищата приеха, че сделката не само не е била неизгодна, а е била икономически оправдана и необходима.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK