Горанов не е в конфликт на интереси като живее в чужд апартамент, заключи проверката

Владислав Горанов

© Георги Кожухаров

Владислав ГорановМинистърът на финансите Владислав Горанов не е в конфликт на интереси като живее в апартамента на кръстника си без да плаща наем. С това заключение излезе Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/. Проверката установила, че Горанов като министър не е възлагал обществени поръчки на дружества на кръстника си и членове на неговото семейство.


Според проверяващите министърът не е имал частен интерес, който би могъл да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията му по служба.


Проверката потвърждава, че Горанов живее в жилището от над 180 кв. м в затворен жилищен комплекс от 2012 г. като през цялото време е плащал режийните разноски и сумите за поддръжка на общите части.
Синът на кръстника му пък е бил назначен в министерството по заместване на командирован служител и на интервюто е показал, че квалификацията му е много по-висока от изискванията за заемане на длъжността младши експерт.


Разпитани са и шефове на дирекции в министерството, които са потвърдили обясненията на министъра, дадени пред проверяващите.


Проверката започна по искане на прокуратурата след като вестник "Сега" писа за случая, като цитира данни от имуществената декларация на министъра за 2017 г. , Горанов декларира за пръв път това обстоятелство през 2018 г. заради новите разширени законови изисквания, свързани с предотвратяването на конфликта на интереси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK