Кратки новини: Избягал преди седмица затворник беше заловен в Бургас

Кратки новини: Избягал преди седмица затворник беше заловен в Бургас

© Георги КожухаровКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Започна приема на заявления за участие в държавните зрелостни изпити


От днес до 18 март 2019 г. бъдещите зрелостници могат да подават заявления за участие в държавните зрелостни изпити. През тази година матурата по български език и литература е на 21 май, а по избираем предмет - на 23 май.
В документите си учениците трябва да посочат предмета, по който ще положат втория задължителен зрелостен изпит. И тази година изборът е между 13 предмета. Освен това могат да се явят и на изпити по желание, които ще се проведат в периода от 28 май до 31 май. Броят на допуснатите до матурите ще бъде ясен до 17 май.
Резултатите ще бъдат оповестени до 13 юни 2019 г.


Неделните училища в чужбина ще подготвят кандидат-студенти
Промяната беше представена от министъра на образованието Красимир Вълчев по време на форумът, организиран от Асоциация "Малага-България". България отпусна над 11 млн. лв. за 205 неделни училища в чужбина. Близо два милиона лева от бюджета на образователното министерство се отделят за обучението и дейностите по фолклор и родолюбие за училищата в Испания тази година. Били са обсъдени възможностите за електронно обучение по български език, става известно от пресцентъра на министерството. Форумът е събрал представители на училища от Великобритания, Канада, Австрия, Германия, Кипър, Украйна и Испания.


Общо 66 станаха случаите на морбили по данни към вторник сутринта


Към 10.30 ч. днес в Министерство на здравеопазването са съобщени 66 случая на морбили. От тях 41 са лабораторно потвърдени, съобщиха от здравното министерство. Най-много са болните деца между 1 и 4 години. В Благоевград остава най-сериозното разпространение на болестта. 74% от заболелите са без проведена имунизация или без данни за имунизации.


Избягал преди седмица затворник беше заловен в Бургас

Тази нощ бургаски полицаи задържаха обявен за общодържавно издирване 20-годишен криминално проявен мъж, избягал преди седмица от работен обект от открит тип, разположен край кв. "Сарафово". Бургазлията излежавал 10-месечна присъда за кражби. След като се отклонил от обекта, криминално проявеният мъж се укривал в различни необитаеми къщи в бургаския квартал "Рудник", от където е и самият той. По време на задържането мъжът се държал агресивно, което наложило използването на физическа сила от полицаите. Той ще бъде върнат обратно в бургаския затвор за доизтърпяване на присъдата си.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5482 Неутрално

  Екология на световно ниво ! Гарантирано от ГЕРБ и шайката !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 867 Весело

  цитат:"Установено е, че големи количества неорганизирани прахови емисии идват от повърхността на хвостохранилище "Челопечене"
  Започвам да мисля, че останалите прахови емисии се разпръскват организирано, а може би маршируват и под строй?

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5482 Неутрално

  До коментар [#2] от "ikar_01":

  Доста вреди и болести за хората и доходи за Шайката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  Тези хвостохранилища не са ли безопасни, защото когато трябва да направят някъде такива помийни ями, ги рекламират като безопасни.

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3793 Неутрално

  Добре, че вятърът духа от Запад

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  Казвате мините около Челопеч. Какви са тези мини - това са мини за златодобив. Кой е собственик или концесионер - Дънди прешъс металс Челопеч. Концесионера има ли задължения към хвостохранилището, или концентрата за тях а мит'ряла да диша прахоляка. Нено катализатора ще се намеси ли? Или пак автомобилите са виновни?

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4527 Весело

  "Неорганизирани прахови емисии" е страхотен израз! 🤣

 9. 9 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "telqk":

  кв "Челопечене" е квартал на София...

 10. 10 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До коментар [#9] от "hue00596226":
  Да прав сте, но това не променя нещата даже са още по-зле защото става въпрос за хвостохаранилище на Кремиковци извесно още като Мусачевското блато. Комбината не съществува, парите прибрани и кой се грижи за тази бомба със закъснител?

 11. 11 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "telqk":

  Има завод там-извличат тежки метали от остатъците...

 12. 12 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1925 Неутрално

  До коментар [#11] от "hue00596226":

  Това не е повод да предизвикват запрашаване а и като извлекат редките съединения какво става с получения шлам?

 13. 13 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "telqk":

  Не знам,не съм ходил там ,само съм чувал,че извличат и изнасят полученото и правят яко пачки от нищо...

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5482 Неутрално

  КЪДЕ Е НЕНО ?!?!?!
  КЪДЕ Е ФАНДЪКОВА !?!?!?
  КЪДЕ Е БОЙКО !?!?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Празнуват ...

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7535 Неутрално

  Руският консул в Османската империя граф Николай Игнатиев, който работи усърдно срещу свободата на България, независимостта на църквата ни и изиграва решаваща роля в обесването на Васил Левски.
  През 1870 г., след като повече от 10 години българският народ се бори за църковна независимост, султанът издава ферман за независима Българска екзархия.
  Територията на екзархията обхваща всички земи, населени с преобладаващо българско население – около 220 000 кв. км с около 4 милиона българи – много повече от всеки друг етнос на Балканите.
  Това никак не допада на имперската руска дипломация, която още от времето на Екатерина залага на гръцката Мегали идея в опит да осъществи своя мегаломански план – завземане на Балканите и Проливите и възраждане на империя, подобна на Византия, начело с Романови.
  раф Игнатиев, консул на Русия в Цариград, наричан „вицеимператор” заради огромното си влияние в Османската империя, лично настоява българските владици да бъдат заточени, за
  да се спре процесът на единение на българската нация и църква
  Османските власти отстъпват пред граф Игнатиев и на 21 януари 1872 г. българските владици са заточени в Измир, но българите в Цариград се вдигат на протестно шествие срещу Високата порта. Над 3000 българи се събират на този протест. Великият везир Махмуд Недим паша приема Славейков и Икономов като представители на шествието, изслушва ги и обещава владиците да бъдат освободени.
  Махмуд Недим паша удържа дадената дума: на 30 януари владиците са върнати в Цариград.
  Нещо повече! През 1872 г. Руската църква и Вселенската патриаршия, която се поддава на натиска на граф Игнатиев, обявяват схизма против Българската църква. Махмуд Недим паша дава ултиматум на Патриаршията да признае Българската църква и вследствие нейния отказ изпраща заповед до привременния български съвет в Ортакьой да избере екзарх на основание на фермана.
  Само месец по-късно граф Игнатиев след лична визита до султана успява да отстрани Махмуд Недим паша.
  Трябва да отбележим, че още през 1861 г. предишният руски консул в Цариград – княз Лобанов, успява да издейства заточение на българските владици в Диарбекир. Тогава владиците ни са заточени за три години. Поводът е, че за първи път през 1860 г. българските църковни дейци провъзгласяват Българската църква за независима и спират да споменават в молитвите руския император.
  В същата 1861 г. Георги Раковски издава брошурата си „РУСКАТА УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ”. Русия изисква от Сърбия и Влашко брошурата да бъде иззета и унищожена, а Първа българска легия на Раковски в Белград да бъде разтурена. Отново след намеса на злокобния руски консул в Белгард.

  И т.н. Това са руските "освободители", които честваме.

 17. 17 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Да си го заврете въпросния печат там,гдето слънце не пече!За Василий-българоубиец знаете,нали?А ЗА граф игнатиев-българомразец НЕ?ЧЕТЕТЕ,ЧЕТЕТЕ!ВСИЧКО Е НАПИСАНО,ОСТАВА ДА СЕ ОСМИСЛИ!!!

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  До коментар [#11] от "hue00596226":

  До коментар [#13] от "hue00596226":

  Няма никакъв завод и нищо не извличат от опасни отпадъци! Това са пълни глупости! Ще ми се някой да "извлича тежки метали" (които са вредни) от това хвостохранилище и да прави много "пачки" от това, но няма как да стане!

 19. 19 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "vassilun":

  Отиди и виж на място-имам познат ,който работи там!
  Ако ти е интересно ще го питам за подробности...

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  Точно сматах да напиша, че е срам за България да отдава почит едва ли не като герой на един отявлен враг на българщината! Но пък съвсем не е за чудене като се знае, че в центъра на столицата ни има паметник на окупационна армия! Гадост! Този внук на граф Игнатиев много грехове има да изкупва!

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4527 Любопитно

  До коментар [#19] от "hue00596226":

  И какви "тежки метали" извличат?

 22. 22 Профил на hue00596226
  hue00596226
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "vassilun":

  Не мога да си спомня!
  И аз се учудих,че се извличат от там,но имало някаква технология ,чужда фирма.
  Ако го видя утре моя приятел ще го питам...

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3685 Неутрално

  До коментар [#16] от "Роси":

  Поздравления за поста. В Българската история много исторически личности и събития са обърнати с главата надолу. Когато Игнатиев е разбрал за тайните съглашения на Русия с Австро-Унгария и Англия, които предвиждат да се образува българско княжество, макар и жестоко орязано, Игнатиев е бил против , защото неговите очаквания и желания са били превземането на Цариград и превръщането на Балканите в руска провинция. Това той пише съвсем откровено в своите записки.

 24. 24 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 324 Неутрално

  "...Военноисторическият музей получи печата на граф Николай Игнатиев..."

  Този мракобесен граф и след Страшния съд ще носи каиновия печат на челото си!
  Прононсиран българомразец, с неистовия си натиск върху Високата порта и османския съд, той взема най-свидната българска жертва.

  "...който ни освободи, той ще да ни и пороби..."
  Васил Левски

 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1222 Гневно

  "Военноисторическият музей получи печата на граф Николай Игнатиев"

  Руските закони не пречат печатът на граф Игнатиев да бъде даден на български музей, а българските архиви изнесени от Червената армия през Втората световна война не могат да бъдат върнати!

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3953 Весело

  А галошите на Дондуков Корсаков кога?!

  klimentm
 27. 27 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 898 Любопитно

  Какво става? Аз чета новина за някакъв затворник, а всички обсъждат челопеч и галоши на някой си?

  Доброто е заразно
 28. 28 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2979 Разстроено

  До коментар [#27] от "АзКлавдия":

  Е, че кого в България интересува бягството на 20-госишно момче, осъдено за дребна кражба /10 месеца присъда, работен обект извън затвора/ и пребиването му от полицията при задържането, щото се държало агресивно!

 29. 29 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#27] от "АзКлавдия":Е, че кого в България интересува бягството на 20-госишно момче, осъдено за дребна кражба /10 месеца присъда, работен обект извън затвора/ и пребиването му от полицията при задържането, щото се държало агресивно!
  —цитат от коментар 28 на Patsis


  Да не би да ти е рода , този младеж?
  Като гледам май сте от един много прекрасен етннос.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 30. 30 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Руският консул в Османската империя граф Николай Игнатиев, който работи усърдно срещу свободата на България, независимостта на църквата ни и изиграва решаваща роля в обесването на Васил Левски.През 1870 г., след като повече от 10 години българският народ се бори за църковна независимост, султанът издава ферман за независима Българска екзархия.Територията на екзархията обхваща всички земи, населени с преобладаващо българско население – около 220 000 кв. км с около 4 милиона българи – много повече от всеки друг етнос на Балканите.Това никак не допада на имперската руска дипломация, която още от времето на Екатерина залага на гръцката Мегали идея в опит да осъществи своя мегаломански план – завземане на Балканите и Проливите и възраждане на империя, подобна на Византия, начело с Романови.раф Игнатиев, консул на Русия в Цариград, наричан „вицеимператор” заради огромното си влияние в Османската империя, лично настоява българските владици да бъдат заточени, зада се спре процесът на единение на българската нация и църкваОсманските власти отстъпват пред граф Игнатиев и на 21 януари 1872 г. българските владици са заточени в Измир, но българите в Цариград се вдигат на протестно шествие срещу Високата порта. Над 3000 българи се събират на този протест. Великият везир Махмуд Недим паша приема Славейков и Икономов като представители на шествието, изслушва ги и обещава владиците да бъдат освободени.Махмуд Недим паша удържа дадената дума: на 30 януари владиците са върнати в Цариград.Нещо повече! През 1872 г. Руската църква и Вселенската патриаршия, която се поддава на натиска на граф Игнатиев, обявяват схизма против Българската църква. Махмуд Недим паша дава ултиматум на Патриаршията да признае Българската църква и вследствие нейния отказ изпраща заповед до привременния български съвет в Ортакьой да избере екзарх на основание на фермана.Само месец по-късно граф Игнатиев след лична визита до султана успява да отстрани Махмуд Недим паша. Трябва да отбележим, че още през 1861 г. предишният руски консул в Цариград – княз Лобанов, успява да издейства заточение на българските владици в Диарбекир. Тогава владиците ни са заточени за три години. Поводът е, че за първи път през 1860 г. българските църковни дейци провъзгласяват Българската църква за независима и спират да споменават в молитвите руския император.В същата 1861 г. Георги Раковски издава брошурата си „РУСКАТА УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ”. Русия изисква от Сърбия и Влашко брошурата да бъде иззета и унищожена, а Първа българска легия на Раковски в Белград да бъде разтурена. Отново след намеса на злокобния руски консул в Белгард.И т.н. Това са руските "освободители", които честваме.
  —цитат от коментар 16 на Роси


  Пи ли си Лексотана?
  Вас ви преследват руснаци????
  Путин иска да ви ликвидира????

  Ние от Психиатрична клиника „Свети Наум“ гр.София с радост ще ви помогнем.
  Моля свържете се с нас на тел: 02 970 2130

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 31. 31 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2323 Неутрално  Казвате мините около Челопеч. Какви са тези мини - това са мини за златодобив. Кой е собственик или концесионер - Дънди прешъс металс Челопеч. Концесионера има ли задължения към хвостохранилището, или концентрата за тях а мит'ряла да диша прахоляка. Нено катализатора ще се намеси ли? Или пак автомобилите са виновни?
  —цитат от коментар 7 на telqk

  Според ЦК на Либерастите хвостохранилищата ни са чудесни !

  Накрая младия пандизчия може по съдебен път да изкара непоносими условията на открито които не са по европейските изисквания и да оправдаят ,че забегнал за да си спаси животеца!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7535 Неутрално

  Този път забравиха да ни уведомят за избягалия затворник.

 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6998 Любопитно

  Избягал затворник още преди седмица и ни уведомяват, когато е заловен, а не когато е избягал.

 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6998 Любопитно

  Избягал затворник още преди седмица и ни уведомяват, когато е заловен, а не когато е избягал.

 35. 35 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#29] от "Тиква загубена":

  Точно така - от една най-прекрасна общност сме - на хората!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK