Това не си го правил: Кога последно си спасявал живот

Плакатът на кампанията

Плакатът на кампаниятаВече си (почти) на 18. И си пробвал (почти) всичко. Но това не си го правил. Да, със сигурност не си! То е нещо хубаво. Нещо, от което адреналинът ти скача. Нещо, което ти носи неподозирана емоция. Нещо, което те прави по-здрав, по-красив и по-издръжлив. Направи го! Вече можеш.


Днес можеш да спасиш трима души. Да, буквално! В реалния живот. Утре някой може да спаси теб. Или друг човек, когото обичаш. Дари кръв!


Отпразнувай пълнолетието си и абитуриентския си бал по начин, който не е правен никъде в България до момента. Дари кръв! Покани съученици, приятели, близки, учители, родители! Дай пример и бъди герой!
Това е посланието на проекта на Института за здравно образование "Това не си го правил" #несигоправил, насочен към учениците от Бургаска област, които през 2019 г. ще навършат 18 години. Целта му е да популяризира доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред младежите, които стават пълнолетни през 2019 г., и да ги провокира да отпразнуват пълнолетието и абитуриентския си бал по един различен начин.


Как се ражда идеята за проекта


През февруари 2018 г. ученик от Бургаско училище получава травма, която налага болничен престой и сериозно кръвопреливане. На апела на неговите близки се отзовават десетки ученици от неговото и от други училища. Младите хора са активни и съпричастни, а техният потенциал не се използва напълно поради липсата на дългосрочна стратегия и устойчивост в популяризирането на кръводаряването, казват от организацията.


Как може да участвате


Свържете се с тел. 070010126 (на цена на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи) и за организация на групово кръводаряване на място във вашето училище или в отделението по трансфузионна хематология на болницата в Бургас.


Споделяйте, канете приятели! Най-активните училища и класове ще бъдат отличени на специално събитие на 14 юни 2019 - Световният ден на кръводарителя.


Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Обществения борд на TELUS International в България и със съдействието на Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието, Националния център по трансфузионна хематология, Районен център по трансфузионна хематология - Стара Загора, РУО-Бургас, Областна администрация - Бургас, Община Бургас, Бургаска младежка телевизия. От компанията TELUS International използват възможността да обявят, че всяка организация може да кандидатства с проект, който да бъде финансиран от Обществения борд до 4 март включително, използвайки онлайн формуляра за кандидатстване тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  Преди, имаше добре организирана система за кръводаряване и нямаше недостиг на кръвни продукти. Сега - да не ти се налага операция, особено по-тежка.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  Последно дарих кръв миналият месец!
  Иначе съм го правил около 30 пъти.

 3. 3 Профил на uhl23528019
  uhl23528019
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Дарих кръв за нуждаеща се жена миналия месец,но нещо в системата бяха объркали резултатите от изследванията ми. Обаждах се в Пловдив за да потвърдят че мога да даря.
  Нека си оправят системата за данни,защото така възпрепятстват много хора които биха искали да помогнат!

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11624 Неутрално

  Баща ми беше редовен кръводарител - по около 3 пъти годишно . "Пенсионираха" го като такъв, когато стана на 60. Тялото се настройва за такива интервенции. Започнах като него със същия ритъм. Последно дарих кръв преди повече от 20 години. Още помня аромата на течния кофеин в устата си. Малко след това получих доживотна забрана заради проблеми в очите...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Бъркате. Преди системата беше доста проблемна също. Но не се разгласяваше. Живеех в България, и то в София, където общо взето снабдяването работеше - до лятото на 1989. Когато се отиваше в болница, хората си носеха тоалетната хартия, купуваха си някои консумативи и лекарства. И беше по-добре да имат и кръводарител, ако ги чакаше операция.

  E PLVRIBVS VNVM
 6. 6 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Преди вземаха кръв почти насила.
  За войниците - съвсем насила.
  На нас като студенти за едно кръводаряване ни извиняваха по пет отсъствия.
  С много разправии понякога.
  Сега просто животът е кофти, хората се хранят лошо, работят на много места за малко пари и нямат сила да даряват кръв.
  Случвало ми се е да търся по спешност кръв за близък с кръвна група А-, който е лекар знае за какъв кошмар става дума, но ипрез ум не ми мина да обвинявам някого, че не кръводарил.
  Да са ми живи и здрави приятелите, които ме спасиха.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 7. 7 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Браво, човек. И аз даряват 5-6 пъти и трябва пак да го направя.

 8. 8 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  Чета коментарите и хората са прави.
  Организацията е основно.
  В Испания хората май са шампиони по кръводаряване и по даряване на органи, поне във Европа.
  Имат си обаче организацията, която да даде този резултат.
  Има специални автобуси за кръводаряване.
  Обикалят много и са изцяло и прекрасно оборудвани за целта, макар самите автобуси да са стари модели. Предполагам поради допълнителното оборудване са скъпи и не ги подменят с нови толкова често.
  Автобусите обикалят навсякъде, села, градчета, градове. Паркират на оживени места, най-оживените, в центровете на градовете, на алеите на морските градини. Кога и къде ще са автобусите се разгласява добре предварително...

  И хората даряват, много даряват. Пълно е със редовни кръводалители. Историите им се пишат по-вестниците за популяризиране. Наскоро пенсионираха кръводарител на рядка група, който над 40 години дарявал, по няколко пъти годишно...

  Хора с обществена съвест, какво друго да кажем.

  Да използваме случая да благодарим на всички кръводарители и да им пожелаем здраве и дълголетие!

  Модератора е неадекватен!
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2540 Неутрално

  Да, в казармата ни водеха под строй. Като студенти, давахме за извинителните бележки. Докато работех в производството, кръводаряването беше доброволно. Но, организацията беше по-добре от сегашната(то и няма такава).Аз съм нулева група, отрицателен резус фактор. Който е давал редовно кръв, знае за какво се отнася. Съжалявам, че не мога да дарявам вече, но преди три години ми забраниха заради очите.

 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Опитах да дам кръв, но ме върнаха, заради хапчетата за високо кръвно налягане.
  Но пък съм спасявал човек от удавяне на морето.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Да, в казармата ни водеха под строй. Като студенти, давахме за извинителните бележки. Докато работех в производството, кръводаряването беше доброволно. Но, организацията беше по-добре от сегашната(то и няма такава).Аз съм нулева група, отрицателен резус фактор. Който е давал редовно кръв, знае за какво се отнася. Съжалявам, че не мога да дарявам вече, но преди три години ми забраниха заради очите.
  —цитат от коментар 9 на Vlado Nikolov


  Кога е било това ?Аз като служех в казармата кръводаряването беше доброволно като даваха по 5 дена отпуск.И по един шоколад и кока кола.На един войник му бяха отказали да даде кръв,защото е боледувал от хепатит и той чак се разрева.Аз се опитах да го успокоя като му казах,че 5 дена отпуск не е такова значение,а той ми отговори,че не бил ял никога шоколад и затова плачел.

 12. 12 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Бил съм активен кръводарител и даже още пазя специалната книжка. Никога не съм свързвал тази дейност с парична изгода. На абсолютно безкористни хора и тяхната кръв дължа повторния си живот след тежка операция. За съжаление сега имам такива количества химия из кръвоносните съдове, че не мога дам и капчица кръв. А делото е повече от благородно и който миже да помогне - да не се колебае! Не е хич страшно и загубата много бързо се наваксва.

 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11064 Неутрално

  Дарявала съм на близка роднина, сега дъщерята е кръводарител и не и забранявам.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  До коментар [#10] от "Боян Таксиров":

  "Опитах да дам кръв, но ме върнаха, заради хапчетата за високо кръвно налягане."
  =============
  И аз съм така. От пет години ме връщат.
  Преди съм дарявал 12 пъти.

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK